( _Franko_ | 2024. 04. 23., k – 07:56 )

Ez amúgy függ a testfelépítéstől, teljesen másképp dolgozza fel az alkoholt például a skandináv genetika, mint mondjuk a kínai. A fő különbség a termelődő alkohol-dehidrogenáz és acetaldehid-dehidrogenáz enzim termelődése.

A folyamat az, hogy az alkohol az alkohol-dehidrogenáz enzim határása acetaldehiddé alakul (ez a toxikus amúgy, nem az alkohol), majd az acetaldehid az acetaldehid-dehidrogenáz enzim határása ecetsavvá alakul, ami aztán tovább bomik és távozik. Közben energiát nyer a szervezet, ami az ember gyümölcsevő gyökerei miatt evolúciós előny, hogy az erjedő gyümölcsöt is meg tudja enni és energiát tud belőle nyerni.

Namost, ha valakinek skandináv genetikája van, akkor mind a két enzim nagy mennyiségben keletkezik, az alkohol gyorsan lebomlik ecetsavvá és nem lesz tőle se részeg érzés, se toxikus acetaldehid a szervezetben és el lehet így is élni.

Aknek mondjuk kínai genetikája van, az megszopta, mert lassan bomlik le az alkohol (részegség érzés), aztán az acetaldehid még lassabban (másnaposság, rosszullét, toxikus).