( Hevi | 2024. 03. 03., v – 13:39 )

😂😂😂😂😂

Mer' az amúgy kurva érdekes és értelmes meló, tele kihívásokkal, amikor már az ezredik REST API hívást implementálod, ugyanúgy, minimális eltérésekkel, ahogy azt már milliónyian megtették előtted.

Baromi nagy kihívás az is, amikor egy minimális logikával rendelkező CRUD stack-et "fejlesztesz" és integrálsz a már meglévő infrastruktúrába. Ezt nevezem én kreatív munkának!

Persze ezekre már vannak ilyen/olyan automatizmusok, frameworkök. Amiből aztán jön a dependency-hell, a mi-mivel kompatibilis, a függőségek frissítése, a breaking change-k miatti kód átírás, stb.

Ezek nagyon komoly képzelőerőt és kreativitást igénylő munkák, amiket csakiscsak egy ember tud megoldani, egy gép meg sose fogja!

Mi utáljuk a programozókat (utálom magamat is, hiszen ebben a szakmában tevékenykedek), és azt akarjuk, hogy az AI elvegye a baromi kreatív, egyáltalán nem időrabló munkánkat, amikor is triviális dolgokat implementálunk nap, mint nap.

Én azt szeretném, hogy a programozói munka még unalmasabb legyen, még több boilerplate kóddal, amit kézzel kell megírni, lehetőleg vim-ben, hogy még az IDE autocomplete-je se zavarja a fenséges emberi programozó tudásomat, hiszen mivé lenne úgy a szakma, ha valami tényleg egyedi, újszerű dologra tudna koncentrálni az ember fia, ahelyett, hogy ugyanazt leimplementálja ezredszerre is, csak picit máshogy?

Igazad van, felesleges ezeket a dolgokat automatizálni, hiszen erről szól a programozói szakma, ez az igazi kihívás benne, ez az igazi kreativitást igénylő része a szakmának!