( hajbazer | 2024. 03. 30., szo – 00:21 )

Én azért nem ünnepelnék hajbikám.

Nem ünnepeltem, Réjnikém.

Arra számíts ám, hogy a legfrissebb Chromium-verziók (és egyben a web is) egyre bloatabbak, és eljön az a pont, hogy nem is az XP lesz a gond, hanem a hardver fog letérdelni, mert a 4 giga RAM-od fénysebességgel fogja megenni, meg a procit is felőrli.

Számítok. A Supermium jelenlegi változata pl. bloat-abb, mint a legutolsó XP-re kiadott verzió, a Chromium 49. Szerencsére a Supermium fejlesztői azzal a céllal fejlesztik a forkot, hogy az legacy rendszereken is hatékonyan működjön. Ami nem érhető el a bloat részek kiherélése vagy újraírása nélkül. Olvasgasd egy kicsit a GitHub-on az issue trackerüket, mielőtt fogalmatlanul FUD-olsz. Tudtad, hogy pl. a Google által állandóan változtatgatott és hízlalt tab rajzoló és kezelő algoritmust újraírták és kevesebbet zabál, mint a Chromium sajátja? Számos ilyen dolog van még. Pl. újraengedélyezett GDI rajzolás miatt eleve gyorsabbak lesznek a grafikai műveletek is. Szóval én ezen egyelőre nem aggódnék.

Én már ezt régóta érzékelem, pedig az én gépem lényegesen combosabb, és ha pl. a YouTube meg van nyitva, és nem is megy épp videólejátszás, hanem mondjuk kommenteket olvasok, már akkor 65-67 fokra hevíti a procit a szutyok GyávaSzkriptes tákolmányuk.

Mert egyszerre nyomod fullba a frissítésmániád és a Stockholm-szindromád a bloat Linux desktopoddal.  A 65-67 fokot simán köszönheted a Google inkompetens babzsákfejlesztőinek, akik a mai napig (több, mint egy évtized alatt) képtelenek voltak megoldani a hardveres videodekódolást Linuxon, így a CPU-nak kell izzadnia vele. Ja hogy Firefoxot használsz. Sajnos a Mozilla babzsákfejlesztői is képtelenek voltak megoldani. Pedig Sandy Bridge óta (13 éve) hardveresen dekódolhatók a H.264 videók, a VP9-ek pedig Kaby Lake óta (8 éve). Konkrétan fogadok, hogy előbb lesz Windows XP-n hardvergyorsítás a Chrome-nak (Supermium-nak), mint Linuxon, ha a Google babzsákfejlesztőin múlik. Nem mellesleg, Chrome 109-től fölfele elkezdték letiltogatni a hardveres videodekódolást 2. és 3. generációs gépekre, Windows 10-en is, csak úgy, mindenféle bejelentés nélkül. Júzer meg annyit vesz észre, hogy 10x annyi CPU-t zabál az 1080p lejátszása és a 4K videók már nem mennek. Már amíg hozzá nem adják indításkor a --disable-gpu-driver-bug-workarounds command line switchet. Tehát, szokás szerint árnyaltabb a kép, mint aminek bemutatod: Igen, a Youtube JS szutyok is bloat, de a Chrome babzsákfejlesztői is mindent megtesznek, hogy még nagyobb bloat legyen a browserük. Azt meg ne felejtsük el, hogy a Google többször baszott már ki szándékosan a Firefox browserrel jövőkkel, több másodperces 100% CPU-s végtelen ciklusok futtatgatásával és hasonló, nemtriviális nehezítésekkel. Pont, mint egy igazi, arrogáns multi.

Egyébként meg használj Invidious-t, azzal legalább a JS-szutykot megúszod.

ami soványabb, mint a Chrome, meg a Linux takarékosabban bánik az erőforrásokkal

Ezen jót röhögtem.

Ez a Superium inkább azoknak lesz jó, akiknek azért némileg korszerűbb gépük van, de Win7-en ragadtak.

Te már csak tudod, kiknek lesz jó egy általad egyszer sem használt browser. Abban kiegyezhetünk, hogy mindenkinek jó lesz, aki szeretne a józan léptékű informatika világában maradni.

Szerintem ez nem fog változtatni semmin, mesterséges elavultatás így is, úgy is lesz.

Lesz, csak nem mindegy, hogy mekkora sikerrel és hány feleslegesen újravásárolt, működőképes állapotban kidobott géppel.