( YleGreg | 2024. 04. 22., h – 08:20 )

Szerkesztve: 2024. 04. 22., h – 08:21

Havonta cirka két liter bor, és némi pálinka. A borból édes tokaji, 15 fokkal számolva 3 deci tiszta alkohol. Pálinkával együtt max 4 deci havonta, úgyhogy 101-500 ml közöttit jelöltem.

Viszont szerintem nem a mennyiség, hanem az eloszlás és az ok az, ami számít.

Én nem kannás-koccintóst iszok literszámra, és nem olcsó sört vedelek a TV előtt. Csak finom zamatos tokajit iszok, mert azt szeretem, és mert már vagy 15 éve ismerem a borászomat, azóta csak ő itat engem, kivéve ha vendégségben vagyok.

Pálinkából hasonló, a kerítésszaggató nekem nem pálya, de aminek finom íze és illata van, azt szívesen elnyalogatom. Ja, én nem ledöntöm, hogy üssön, hanem tényleg szinte nyalogatom, mert ki akarom élvezni az ízét. 4 cent pálinkával elvagyok egy órán keresztül.

Eloszlás tekintetében pedig néhány naponta iszok, de egy nap nem sokat. Egy-két pohár bor, hétvégén sokszor ebédhez, hétköznap vacsorához, vagy esti filmhez, az asszonnyal együtt. Itthon még sosem voltunk részegek, sem én, sem a feleségem. Az íze miatt isszuk, és hogy fellazítson, vagyis még a szalonspicces állapotot sem érjük el.

Ez szerintem egy teljesen más felhasználása az alkoholnak ahhoz képest, ami a médiából jön, meg amit az ember az utcán is lát, hogy emberek betegre isszák magukat.