RLB - könyvelő program megosztása NAS-on távoli eléréssel

Sziasztok!

 

A tárgyban szereplő programmal kapcsolatban, ha van tapasztalatod a távoli eléréssel kapcsolatban, kérlek, írj privátot.

 

Előre is köszönöm!

Üdv, Sanyi

Hozzászólások

Akit ismerek az VPS-en tartja és remotedesktoppal éri el VPN-en keresztül.

Amikor kerestem megoldást megvizsgáltam az RLB-t is, és emlékeim szerint nem igazi hálózatos program. Lényegében 1 céghez 1 felhasználó csatlakozhat egyidőben.

Két lehetőséged van:

1.) Samba-val megosztod az adatkönyvtárat, majd VPN-nel éred el a Samba szervert. Ekkor a kliens gépre is telepítened kell a programot, csak az adatkönyvtárat kell átállítani, hogy a Samba megosztásról vegye.

2.) Távoli asztal

A gyakorlatban a távoli asztal vált be. A program (logikusan) nincs arra felkészítve, hogy a fájlszerver kiessen alóla, ami egy helyi Ethernet hálón nem egy tipikus eset, de Interneten és VPN-en keresztül már gyakran előfordulhat, pláne WiFi-s vagy mobilnetes kliens esetén. Másrészt, a program sincs optimalizálva nagy késleltetésű I/O-ra, jobban jársz, ha terminálon keresztül használod.

Van szerencsém egy ilyet üzemeltetni, windows 2022 a szerver, w10 a kliens-ek, közöttük wireguard. Mi a kérdés?

Ahogy mások is írták, ha igazi távelérés kell, akkor RDP, vagy más távoli asztal. Hálózaton SAMBA-val megy maximum, de jó minőségű LAN-on csak, borzasztóan rosszul viseli, ha már egy kis instabilitás, késleltetés bejön a képbe. Nem hálózatos program, emiatt nem is igazán bírja az ilyen használatot.

TheAdam

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat. Pont ezeket akartam megtudni hogyan működik jól a gyakorlatban.

Első körben egy Synology NAS keresztül lett megosztva VPN eléréssel, de a tapasztalatok szerint így érthetően sokkal lassabb.