Megkezdődött a CentOS felhasználói bázisának elszippantása

FYI: A CentOS 8 támogatása holnap ma véget ér.

Hozzászólások

nálam a red hat nyert. miért várjak, hogy valaki leforditsa?

Szerkesztve: 2021. 12. 31., p – 22:46

Oracle Linux-ra váltottam. A stabilitást egyelőre ebben látom. Az almalinux túl új, a rocky linuxot, meg ugye az csinálja aki a centos linuxot is elkezdte, láttuk hova vezetett :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Van egy cloudlinux a kezeim alatt, az is CentOS ból lett "konvertálva".

A saját spéci cuccaikat leszámítva, csinálhattak volna ingyenes cloudlinuxot az almalinux helyett.  Inkább  újraforgatják az RHEL forrást, amit a cloudlinuxhoz is megtesznek. Ez nekem nem tetszik.

Fedora 38, Thinkpad x280

azért csinálják, így, mert az almalinuxot valóban a cloudlinuxos emberek kezdték el csinálni, de teljesen független a cloudlinux inc-től (nem tudom pontosan mi a cég neve de érted), nem a cég cucca, még ha (jelenleg) ők az alapitvány legnagyobb támogatói, valamint a cloudlinuxos emberek vannak benne. Csinálhatták volna amit írsz, de akkor az csak egy újabb cloudlinux inc termék lenne és ennyi.

Értem, tudom, de ez nem tetszik nekem. Ez így bohóckodás számomra, 1 seggel két lovat ülni stb. RHEL se azt csinálta, hogy akkor van a pénzes RHEL és a src-ből  majd mi is forgatunk ingyenes RHEL-t, mert minek, kinek ...

Arról nem is beszélve, hogy amikor ez kiderült akkor a rocky/alma sehol nem voltak. Viszont elkezdtem az áttérést az OL8-ra.

Egyelőre nem bántam meg, sőt az UEK kernel még jól is jött, mert a egyik program a default kernellel nem fordult le. (igen van újabb kernel külső repokban EL8 akhoz is, de jobb ha van default és támogatott is)

Fedora 38, Thinkpad x280

Valahogy el kellett indítani a dolgot, hogy ha már a CentOS alól kihúzták a szőnyeget. Ez, hogy a CentOS 8 támogatási időben hipphopp átalakul, hát ez minimum egy khmmmm. :) Mondták volna azt, hogy hát emberek a CentOS 8 lesz az utolsó ilyen CentOS és lesz majd egy CentOS RR változat és azt kell szeretni, nincs támogatási idő, aki akarja, az vegyen RHEL-t.

A CloudLinux-osok legalább mint üzletileg megalapozottak állnak valamennyire az AlmaLinux mögött, nyilván ahogy az Oracle is. Az Oracle viszont minimum unszimpatikus úgy általában. A másik dolog, hogy errefelé is vannak adott megoldások, amik AlmaLinux-ot vagy CloudLinuxot kérnek, ezvan.

Valaki össze tudná foglalni, hogy az ingyenes Red Hat licence használatának mi a hátránya, ha csak pár szerverre kell? Az rémlik, hogy limitált a darabszám.

Tud valaki valamilyen statisztikát, hogy a RH ingyenes változatát a többi Alma, Oracle, Rocky stb esetén hogy oszlanak el a felhasználók?

Az Oracle Linux vagy az Alma Linux is hazatelefonál, ha csomagokat töltök le. Ott is látják a host nevem, IP címem, milyen verziójú OS fut. Sőt, a CENTOS is szerintem ilyen alapon hazatelefonált.

Az elvi aggályokat félre téve mi ezzel a baj? Hogy lehetne máshogy?

Vagy máshogy érted a hazatelefonálást? Miért baj, ha tudja az RH az IP címem és az adataim? Mire megy egy random névvel és egy csak erre használt email címmel? Mitől kellene még paráznom, amire nem gondoltam? 

Az elvi aggályokat félre téve mi ezzel a baj?

A legnagyobb baj az, hogy te is a ha egy dolgot tudnak rólam = mindent tudnak rólam szőnyegalásöprő struccpolitikával operálsz, mint néhány fősodratú errefelé. Az, hogy az IP címed és az OS-ed verzióját tudja valaki, nem egyenértékű azzal, hogy minden személyes adatodat (pl. neved, e-mail címed) is tudja. Amit ugye egy regisztrációnál muszáj megadnod, multiék pedig szépen összekapcsolják minden frissítésnél.

Másfelől, CentOS esetén választhattál alapítványi üzemeltetés alatt lévő mirrort, amiről frissíted a rendszered. Mivel ezek non-profit szervezetek, így semmiféle érdekük nem fűződik az adatgyűjtögetéshez, a logokat pedig záros határidőn belül törlik is, tehát a személyes adatokkal való üzérkedés, marketinghadjárat-indítgatás stb. irreleváns.

Mire megy egy random névvel és egy csak erre használt email címmel? Mitől kellene még paráznom, amire nem gondoltam? 

Ja hogy te sem akarod megadni a teljes neved és a privát e-mail címed. Csak kötekszel, hogy összemosd egy arrogáns multi személyesadat-gyűjtögetését egy alapítványi mirrorokról is elérhető OS frissítései közbeni IP cím logolással. Gratulálok.

" Csak kötekszel, hogy összemosd egy arrogáns multi személyesadat-gyűjtögetését egy alapítványi mirrorokról is elérhető OS frissítései közbeni IP cím logolással. Gratulálok."

Nem. Nem kötekszem. Én a legjobb szándékkal akarnám érteni a feltett kérdéseim.

Tehát mire megy a Redhat egy freemail-os email címmel és egy random névvel, meg egy ip címmel, ahonnan letöltöm a frissítéseket. Mivel kerülök jobban hátrányba, mintha a Centos helyetti más verziókat használom.

Én azt sem értem, az Oraclenek miért éri meg ezzel foglalkozni, de hát valaki csak tudja és majd elmondja...

Oké, regisztrálok. Megtudják hogy mi a gépem host neve, mi az IP címem, na és akkor? A legtöbb Linuxról lekérdezhető, vagy a csomagjaiból kiderül, hogy mi van rajta.

A gyakorlatban ebből milyen hátrányom lehet szerintetek? Feltörik az RH adatbázisát, és a hackerek megtudják, hogy milyen IP címen van RH szerver?

Ilyen alapon ha valahol figyelem és gyűjtöm, ki töltött le CENTOS csomagokat, akkor nyilván nagy eséllyel CENTOS szerverről teszi, nem? Meg is van a host neve és IP címe.

Más hátrány? Írhatnátok konkrétumot.

Ha tudnám, nem kérdezném, hogy nem ebből készül a többi CENTOS helyetti klón?

Miben más az Alma Linux, az Oracle Linux, mint a Red Hat Developer Subscription for Individuals?

Ha jól sejtem, a többi verzió ebből készül, letöltik, és ők fordítják le a forrásból, majd külön szerveren, repóban érhető el, más néven. Ott van még 1 lépcső, hogy valaki ezzel foglalkozik.

Tehát ha privát cloud szolgáltatást csinálnék magamnak, arra rendben van?

Oké, de mit csinálnak, ha mondjuk 1-2 szerveren a BIX-ben lévő szerverre felteszem, és üzleti szolgáltatások futnak rajta, ki fogja tudni, hogy fizetnek vagy sem a levelezésért? Vagy ha otthon lévő IP címemre dyndns használattal rakok ki valamit, amiért pénzt kapok? Ezek csal elméleti példák.

Én éppen tegnapelőtt váltottam CentOS 8-ról AlmaLinux 8-ra.

Hogy aztán jó lesz-e, az majd kiderül, de eddig semmi probléma nem volt.

Egyébként a döntésemet egyedül a Rackforest befolyásolta, méghozzá azzal, hogy az Alma volt az egyetlen alternatíva a VPS-re az előtelepített OS-ek között. :)

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"