A Red Hat is befejezte az értékesítést és szolgáltatást Oroszországban és Fehéroroszországban

While relevant sanctions must guide many of our actions, we’ve taken additional measures as a company. Effective immediately, Red Hat is discontinuing sales and services in Russia and Belarus (for both organizations located in or headquartered in Russia or Belarus). This includes discontinuing partner relationships with organizations based in or headquartered in Russia or Belarus.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Holnaptól bezár az összes Meki is. Ha a Valve is leállítaná a Steam-et az országban, akkor könnyen előállna a "teljes népet nem lehet lesittelni" szituáció.

Miért rakod idézőjelbe?

Ha megbukik a jelenlegi vezetésük, akkor van esély arra is, hogy pozitív irányba változnak a dolgok, mint ahogy volt már erre példa a történelemben. Ha USÁ-ban megválasztották Trumpot, akkor ellentétes előjellel Oroszország is meglepheti a világot és valami vállalható vezetést produkálhat az ország élére.

Azért teszem idézőjelbe, mert nézőpont kérdése, hogy bűne vagy sem.

Ha megbukik a jelenlegi vezetésük

Ja, értem. Magyarországon rég nem a múlt évszázadi vezetés van, mégsem tették érvénytelenné az akkori vezetés lépéseinek következményeit. Miért évülne ez el a nyugat szerint Oroszország esetén? Ráadásul ezzel a léptékkel mérve azonnal?

trey @ gépház

Az oroszoknál se fogják. De most csak egy gyorsétterem láncról volt szó. Talán arra számítanak, hogy nem kell - teszem azt - 50 évre kivonulniuk az országból. Hogy is fogalmazzak: nem hiszem hogy sokan lennének, akik a teljes orosz lakosságot hibáztatnák a mai helyzetért, én tuti nem, látva hogy hány tüntető embert csuk le/ver szét az orosz rendőrség, illetve hogy itthon is mit végez az emberekkel az ipari szintű agymosás. Szóval el tudom azt képzelni, hogy ha pozitív változások állnak be Oroszországban, akkor a hosszú "békülési" időszak alatt lehet ismét Mekibe menni meg kólát venni ott is. Ellenkező esetben marad az örök ellenségeskedés, ami megint sehova se vezet. De mint mondtam, mindezekhez először meg kell buknia a mostani vezetésnek, továbbá a háborús bűnösöket felelősségre kell vonni. Az áldozatokat ez se hozza vissza, de talán segít a továbblépésben.

A kettős mércére.

Magyarország egykor csinált valamit. Megbüntették. Új kormánya van azóta (ki se számolom hányadik, ki se számolom hány év telt el - lassan 80). A büntetés él.

Oroszok csinálnak valamit. Megbüntetik. Szerinted elég ha új kormány jön, majd elfelejtik amit csinált. Visszavonják a büntetést és minden OK.

trey @ gépház

A békeszerződéses jóvátételről beszélsz, vagy miről pontosan? Ha lesz valamikor békeszerződés, amit a felek aláírnak, az nem évül el természetesen, ha lesz új vezetés akkor sem. Egy ilyen szerződés baromi sok pénzről meg területekről szól általában, nem arról, hogy mehet-e lakos egy gyorsétterem láncba.

"Szerinted elég ha új kormány jön, majd elfelejtik amit csinált." Ezt te hallucináltad csak be.

Mi ezen a kettős mérce? Németeknél is megbukott a világháborús vezetés és pozitív irányba változtak a dolgok. Nem egy nap alatt természetesen. És közben nincsenek elfeledve az akkori bűnök, szembenéztek velük. Egykor talán az oroszok is szembenéznek a mostani bűneikkel, hogy agymosott katonáikkal épp egy szomszédos ország lakosságát irtják.

Az egész thread abból indult, hogy kifogásoltad, hogy csak "ideiglenesen" zártak be a Mekik. Ha belebukik a vezetésük ebbe a háborúba, akkor az lesz a legkisebb gondjuk, hogy lehet-e sajtburgert venni.

Érdekes fordulatot vett egyébként a kérdés, mert az oroszok bejelentették, hogy államosít(hat)ják a kivonuló nyugati cégek ingóságait. Valszeg nem a Meki miatt találták ki, hanem a vegyes tulajdonban lévő gáz- és olaj érdekeltségek miatt, de a Mekit is einstandolhatják és kinyithatnak újra.

Ennek a lépésnek azért lesznek súlyos következményei. Egy új vasfüggöny, vagy inkább hívjuk rozsdafüggönynek, kialakulása már garantált, ami nem egy év alatt fog megszűnni. A nyugati cégek kétszer is meg fogják gondolni, hogy visszatérjenek-e az orosz piacra. Egy adott életszínvonalhoz hozzászokott lakosság meg nem szívesen térne vissza egy szovjet mintájú hiánygazdaságba, menekül is az országból, akinek van rá lehetősége.

Szerkesztve: 2022. 03. 08., k – 22:35

Elgondolkodtam azon egy pillanatra. hogy hány orosz programozó dolgozhat FOSS projekteken, akik ha leállnak, akkor a világ jobban megszívja, mint ők.

Az a baj, hogy ezektől nem fogja hirtelen meggondolni magát Putyin, mert hogy az arcvesztés lenne. Az oroszok is inkább a nyugatra fognak haragudni, mint Putyinra. Ez a durcás óvodás gyerekek vitakultúrájának a szintje kb. Vagy a game of chicken nevű játék.

Nem is biztos, hogy ez ezeknek a celja. Inkabb kozep es hosszutavu megelozes, elrettentes, nyomasgyakorlas stb. Tudjak jol ezek a cegek es kormanyok, hogy nem 2 nap alatt fog kifogyni a Coca-Cola a pultokbol, es nem az fogja okozni egy het mulva Putyin vesztet, hogy a random ruszki oligarchai mar nem vehetnek Lamborghinit. Azert nem hulyek ulnek altalaban a vezetoi szekekben.

De ha mondjuk egy honap mulva (ami meg mindig rovidtav!) vegeter a haboru, mar mas lesz a helyzet. A boltok uresen allnak, iphone nuku, es mindegy, hogy vitte-e az ukran teruleteket vagy akar az egeszet, otszor is meg fogja gondolni magat barki (nem csak a ruszkik), hogy belekezdjen-e meg egy ilyen haboruba, fokent egy NATO vagy EU taggal szemben.

Es ezek a szankciok specialis gazdasagi muveletek hosszan ki fognak tartani, sot, az egyetlen igazi utokartyat, az energiahordozoket epp most uti ki a sajat kezebol Putyin, es a novelvo belso elegedetlenseg eleg sok energiajat le fogja kotni (gyk. kevesebb jut tamadni).

Persze ingyen ebed sincs, az egesz vilag meg fogja erezni a hatasat a gazdasagi lancok megszakadasanak (olaj, aruk stb.), meg tovabb fokozodik majd egy csomo termek ara, akar hiany is fellep, de ha ez az ara, hogy nekunk vagy akar masoknak ne kelljen ertelmetlen haborukat vivni szociopatak vezette orszagok ellen, akkor inkabb kovessuk ezt az utat. Lesz persze meg par fajo pont (palladium, ken es hasonlok), de ezek hianyat mar konnyebb tulelni.

Kozben tovabb rovidulnek az ellatasi lancok, erosebben onellatova valnak egyes fejlett regiok (energiahordozok, elelmiszer stb.), es kozeptavtol kezdve ez kifizetodik: alternativ energiaforrasok jonnek a kepbe, energiahatekonysagi es termelekenyseg novelo fejlesztesek valosulnak meg, mikozben szegeny ruszkik meg visszakerulnek a 30as evekbe...

Az ukranok meg le fogjak magukrol razni idovel a ruszkikat, bar durva vesztesegek aran sajnos :(

"Es ezek a szankciok specialis gazdasagi muveletek hosszan ki fognak tartani, sot, az egyetlen igazi utokartyat, az energiahordozoket epp most uti ki a sajat kezebol Putyin, es a novelvo belso elegedetlenseg eleg sok energiajat le fogja kotni (gyk. kevesebb jut tamadni).

Persze ingyen ebed sincs, az egesz vilag meg fogja erezni a hatasat a gazdasagi lancok megszakadasanak (olaj, aruk stb.), meg tovabb fokozodik majd egy csomo termek ara, akar hiany is fellep, de ha ez az ara, hogy nekunk vagy akar masoknak ne kelljen ertelmetlen haborukat vivni szociopatak vezette orszagok ellen, akkor inkabb kovessuk ezt az utat."

A nagy kérdés, hogy az oroszok elégedetlensége lesz nagyobb, hogy nincs IPhone, Netflix, stb. vagy az európaiak elégedetlensége, hogy sokszorosára emelkednek az energia árak.

Már az orosz támadás előtt is 10x emelkedett a gáz ára, ha ez állandósul, akkor belső elégedetlenség nem csak az oroszoknál lesz, hanem itt europában is.

Az energiahordozós ütőkártyához viszont kellene Kína is!

Ha az EU elkezd drágább LNG-t vásárolni és ezzel növeli a gáz világpiaci árát és közben az oroszok EU helyett kínának adják el akár valamivel olcsóbban, mint a megemelkedett ár, akkor még az is elképzelhető, hogy a végén nagyobb bevételük lesz, mint a támadásuk előtt.

Persze ennél az irányváltásnál a kapacitások a nagy kérdés. Az EU-nak a gáz cseppfolyósítás, szállítás és fogadást kellene gyorsan kibővíteni, ahogy az oroszoknak is ezt és/vagy gázvezetéket a déli szomszédjuk felé.

Ha Kína csatlakozik a nyugati szankciókhoz akkor működhet az energiahordozós ütőkártya, ha viszont nem szándékoznak pénzt áldozni Putyin "megrendszabályozásához", akkor könnyen visszájára is fordulhat.

Ha Kína marad az egyetlen vevő, akkor az orosz gázt nem világpiaci áron, hanem a töredékért fogja venni. De miután Kínának sem kell 2x annyi gáz mint eddig, ezért a többi ára szépen lejebb megy majd. (Persze nem rögtön)

Valaki azt írta: a háború végével nem Ukrajna lesz Oroszország csicskája, hanem Oroszország Kína csicskája.

"Ha Kína marad az egyetlen vevő, akkor az orosz gázt nem világpiaci áron, hanem a töredékért fogja venni. De miután Kínának sem kell 2x annyi gáz mint eddig, ezért a többi ára szépen lejebb megy majd."

Ha a szankciók miatt eltűnik az orosz gáz és olaj a világpiacról, akkor az felhajtja az árakat. Ha a cső helyett LNG-t hajón kell szállítani, akkor az itt Europában tovább növeli a költségeket.

A Kínaiaknak nem kell 2x annyi gáz, de választhatnak, hogy a szankciókkal felhajtott áron bárkitől vegyenek vagy az oroszoktól olcsóbban. A nagy kérdés, hogy ők illetve a világ többi része, mennyit hajlandóak arra költeni, hogy Putyint megszorongassák.

Szerintem a kettő együtt nem működhet, hogy nincs orosz gáz és olaj a világpiacon és ez mellett az árak is vissza mérséklődnek. Vagy nincs bevétele az oroszoknak, csak akkor minden országnak - a világpiaci ár miatt - jobban a zsebébe kell nyúlnia vagy vissza esnek az árak, csak akkor lesz bevétele Putyinnak.

A kínaiak és az orosz gáz témához csak két szám.

Kína új gázszerződése: évi 10 milliárd köbméter https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220204/30-eves-uj-gazszerzodest-kot…

EU orosz gáz felhasználása: évi 170-180 milliárd köbméter https://g7.hu/penz/20220301/az-orosz-gaz-hianya-kozep-europat-kozte-mag…

Eszerint az olaj kitiltása sokkal nagyobb érvágás az orosz gazdaságnak mint a gáz. https://kiszamolo.hu/az-orosz-gazdasag-szamokban/

az EU ezek után stratégiai okokból így kb bármi áron energia függetlenségre fog törekedni.

Amit már minimum 10 éve el kellett volna kezdeni. Csak persze sokkal kényelmesebb a semmittevés.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A zöld fordulat egyben energiafüggetlenséget is hoz. Én 2004től építettem családi házat. Már akkor sem kötöttem rá a gázhálózatra pedig a gázcsonk a telken belül van. A matek már akkor úgy nézett ki, hogy a hőszigetelés nagyon megéri. A geotermikus hőszivattyú nem volt olcsó de akkor látszott, hogy a rendszerben gondolkodás: masszív hőszigetelés, (elektromos)hőszivattyú és a napelem kombináció megéri pénzügyileg is hosszú távon. Akkor kb mindenki hülyének nézett. Hosszú távú gondolkodás sajnos nem jellemző felénk. A hőszigetelést támogatni és kényszeríteni kellett volna. Ennek kb 2010 óta érvényben kéne lennie: https://otk.hu/blog/uj-epuletekre-vonatkozo-szabalyok (Eszerint az én 10+ éves házam A++ kategória, 100% megújulóval). A bónusz, hogy a tetőfelület tervezésénél a napelemes telep is figyelembe lett véve, de időközben annyira fejlődtek a napelemek, hogy a házon kívül a közlekedéshez is elegendő energiát tudnék termelni ha bővítenék. (most lesz elektromos autóm) 20 éve is téma volt az orosz gáztól függés. Azóta annyit változott a politika:

2002

Lassan mondom, hogy mindenki megértse. Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse. Nem lesz gázáremelés.” - Lendvai Ildikó

2021

Orbán Viktor: Megvédtük a rezsicsökkentést, a csata folytatódni fog!

2022

Orbán: a szankciókat a gázra és olajra nem szabad kiterjeszteni

Szijjártó: Az energia szankcionálása nekünk vörös vonal

Németh Szilárd szerint hungarikum a magyar rezsicsökkentés

Századvég: A rezsicsökkentés a 2010 utáni új gazdasági modell szimbolikus programja

Hihetetlen fejlődés :(

A rezsicsökkentés hazugsága (is) és károkozása (is) most üt vissza. Lehetett volna valóban rezsit csökkenteni hőszigetelés támogatással, napkollektor napelem támogatással.

Ezek valóban csökkentették volna...

"A társasház 2009-ben levált a távfűtésről, helyette a kétkutas hőszivattyús rendszerre állt át, amelynek lényege az, hogy a hőszivattyú a termelő-kutak által kitermelt talajvíz hőjével biztosítja a panelház fűtését"

Ehhez meg áram kell. Amit nálunk pakson túl orosz földgázból (kisebb részt szénerőmű) állítunk elő.

"A lehűtött víz visszasajtolása azonban – a tökéletlen technológia folytán – sok gondot és költséget okozott a társasháznak. Erre talált hatékony megoldást az innovatív vállalkozó.Bár még csak a fejlesztés elején tartott, de a szabadalmaztatás alatt álló eljárása alapján fúrt nyelőkutakkal sikerült stabillá és – így költséghatékonnyá – tenni a visszainjektálást."

A felhasznált víz visszasajtolása problémás, de ha valóban sikerül megoldani, az örvendetes.

A geotermikus kutaknak nálunk az a baja, hogy magas az ásványanyag tartalma és a csövek ezért elvízkövesednek. Vagy a kutak hozama csökken, ahogy egyre kisebb lesz a keresztmetszet, vagy időszakosan cserélni kell.

Nekem zárt rendszerem van, nincs se visszasajtolási se vízkövesedési probléma.

Áram az kell de jóval kevesebb. A hőigényt lehet jelentősen csökkenteni (szigetelés). Nekem kb 400 légköbméter kifűtéséhez (24C) van egy 5.9kW-os talaj hőszivattyúm. 3as COP-al számolva ez 2kW áram fogyasztás egy teljes házra a téli legnagyobb hidegben. (220m2 fagymentes, 140m2 fűtött, 80m2 fűtés nélkül de ott (szintbeli garázs és pince) sincs télen sem hidegebb min +12C)

A gázt nem lehet elhagyni az energiamixből jelenleg, de az orosz gáz 85%-os aránya a gázfogyasztáson belül azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta (30 éve) kb semmit sem csinált az éppen aktuális kormányunk, hogy ezt jelentősen csökkentse: https://g7.hu/penz/20220301/az-orosz-gaz-hianya-kozep-europat-kozte-mag…

Van Omisalj és a stratégiában álmok a függsőség csökkentésére 2030-40ig, de elpazaroltunk rengeteg energiát és elvesztettünk rengeteg évet. 

"Nem a világpiacról tűnik el. Hanem vevője lesz kevesebb."

Csak akkor ha vevői leállnak a vegyipari gyártással (pl.: műtrágya, benzin, gázolaj, stb), a villamos energia termeléssel (gáz erőművek) és fűtéssel (egyedi illetve távfűtés).

Ha itthon továbbra is fűteni, vetni/aratni, utazni/szállítani és áramot használni akarunk, akkor valahonnan továbbra is vásárolni kell olajat és földgázt.

Venezuela (bár az USA olajipara nem lesz boldog.)

Szerintem az 1973-as Olajválság óta törekszik

Bár most lehet, elgondolkodnak München-ben, ha rájuk atomot dobnak de Chicago-ra nem akkor meghalnának-e értük az USA-ban?

Sebaj, lesz helyette Red flag

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség