20 éves a Fedora!

🎈 🥳 🎉 🍾

Hozzászólások

In other news: Holnap jelenik meg a Fedora Linux 39

trey @ gépház

Ha annyira várod, már most felteheted, ha a tárolókat lecseréled, vagy kényszeríted az upgrade-et. Ez a kiadáshalogatás csak az iso-kat érinti, de az csak akkor fontos, hogy elöször telepíted, vagy újra akarod teljesen húzni a rendszert.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Erős béta tesztnek nevezni. Stabil, jó rendszer. Attól, hogy a Debian csomagjait lyukkártyákról töltik be, még nem lesz jobb, megbízhatóbb, legfeljebb olyan bugok lesznek benne, amelyek a Fedorában már rég javítva vannak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még csak 20 éves? 2007  körül tesztelgertem, de nem váltottam. 

Ezek szerint 20 éve használom. Telik az idő. :(

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mégis mi ebben a kihívás? Feldobja, hogy új verzió érhető el, rányomok, letölti, újraindul frissíteni, addig ránézek a hírolvasómra, és addig bebootol az új főverzió. Nehezen tudom elhinni, hogy akár naponta ne lenne valakinek 5 perc üresjárat, nemhogy félévente, évente.

Na jó, de én nem böngészésre használom a Linux-ot, hanem munkára. Elég gyakran előfordult korábban, hogy frissítés után eltört valami függőség. Amit lehet, próbálok Docker-ben csinálni, de mindent nem lehet. Ezért aztán olyan disztrót használok (korábban Ubuntu LTS, újabban LMDE), amelyiknél egy-egy kiadás sokáig támogatott.

Én sem csak böngészésre, és sokan mások sem. Ez még mindig nem jelenti azt, hogy szükségszerűen szenvedés lenne az upgrade-elés, böngészésen túlmutató felhasználás esetén. A Fedora Silverblue-val telepített gépemen pedig egyszerűen tudok GRUB-ból rollbackelni is az előző OS image-re, ha szükség lenne rá; még nem volt, mert sem a flatpakek, sem a distrobox nem piszkálgatnak bele rendszerkönyvtárakba, nem is tudnának, mivel immutable a rendszer.

6 eve hasznalom. Szamomra tokeletes kompromisszum a stabilitas es a haladas kozott.

Nekem pl az Ubuntu fejlesztesi modszere sose jott be. LTS-en mindig ugy ereztem, hogy lemaradok a fejlesztesekrol. Ha nem LTS-t hasznaltam akkor folyton bugokkal kuzdottem.

:wq

Amikor kijötyem ide Finnországba, akkor váltottam UHU linuxról Fedorára, mert az itteni első munkahelyen azt használtak. A tavasszal lesz 20 éve, azóta elégedetten használom irodázásra, játékra, videóvágásra, adattologatásra, meg minden másra. Sőt, nem csak én, hanem a feleségem, gyerekeim, a szüleink is ezt használják már nagyon régen.

Mondhatjuk, hogy nekünk bejött...

Csaba

huhhh kicsit bánkódtam, amikor fizetős lett a RedHat. De amikor kijött a Fedora valóban beta volt, ez volt a neve és akkor sajnos az ATi driverrel szívtam:)

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek