Hivatalosan megjelent a Fedora Asahi Remix 39!

Röviden: Fedora Linux 39 + Apple Silicon = Fedora Asahi Remix. A Fedora Asahi Remix az első olyan Linux disztribúció, amikor komolyabb, nagynevű és nagy múlttal rendelkező Linux disztribúció áll be a Mac M1|M2 gépek támogatásába. A Fedora Asahi Remix projekt szorosan együttműködik az Asahi Linux projekttel, amely az úttörő munkát elvégezve, először szállított Linuxot az Apple ARM SoC-os gépeire. Az együttműködés eredménye az Fedora Asahi Remix.

Megjelent a Fedora Asahi Remix 39, ami - értelemszerűen - a Fedora 39 kiadással van párban. Bejelentés itt és itt.

Hozzászólások

  • Fedora Linux 39 + Apple Silicon = Fedora Asahi Remix
  • Fedora Asahi Remix ❤️ KDE Plasma
  • 100% Wayland Experience
  • OpenGL, deprecated? Not here
  • The best Linux laptop audio you’ve ever heard

     

trey @ gépház

Azért még jó pár év supportja hátra van az m1-nek, de ha elfogy és már secu update se jön akkor van B terv. Király.

MINEK??? aki ezekre a gyonyoru gepekre fostot tol, az fostot fog visszakapni! gyarilag a vilag legjobb desktop OS-evel jon.

Minek kellett intel 386-osra Minix-klónt faragni, ott volt a Minixen kívül a  DOS, WIndows, pláne az OS/2, a Linux kernel meg csak a szentlélek aktív segítségével tudott támogatni egy-két válogatott hardwaret.

Minek portolnak BSD-t a kenyérpirítóra?

CP/M-et a 30 éves elektromos írógépre?

Csak. Valmiből lesz valami hasznos, valami meg csak úgy lesz. A hegyre is azért mászunk fel, mert ott van.

Az Apple egy-egy kiadást kb. hét évig supportál. Ami azt is jelenti, hogy várhatóan 2027-ben megszűnik az első M1 macbookok supportja. Egy-két évig még használható régebbi rendszerekkel, de utána vagy belenyugszol, hogy szép lassan kidobásra érett a cucc, vagy keresel alternatívát. És nagyon jó tudni, hogy várhatóan lesz.

Ha működik akkor minek? Kihasználod az erejét? Vagy csak megveszed mert miért ne, meguntad a régit?

Elfogadom, teljesen jó, ebből lesznek a jó 2nd hand dealek. De én pl úgy gondolkodom hogy addig használom amíg lehet, aztán egy alternatív OS-el mehet tovább páromnak/másodlagos gépnek, vagy épp ha még elég arra amire kell akkor elsődleges gépnek is.

Én a HW miatt vettem, az hogy most macos vagy linux fut rajta igazából kb tökmindegy, mindkettő alatt kényelmesen mozgok én is meg asszony is.