Mikrotik + Android 9: DNS szerver mindig 8.8.8.8

helló, korábban cseréltem itthon a dd-wrt-s routert mikrotikra.

Azóta az Android 9-es eszközök nem tudnak a helyi hálón DNS lookupozni, mindig a 8.8.8.8-ot látom a dig / nslookup esetén mint szervert a Termuxban, de más appból sem működik (valami fallback lehet).

A Private DNS-t Off-ra raktam Automatic-ról; a DHCP-vel pedig megkapja a 192.168.1.1-et, ami a local DNS szerver (plusz 2 ipv6-ost).

Win/Linux DHCP-vel természetesen minden OK, a default DNS server ami DHCP-vel jön a 192.168.1.1, minden jól működik.

Ha az Androidon static IP-t állítok, és megadom a primary DNS-nek a 192.168.1.1-et akkor "connected, no internet" lesz a státusz, és egyátalán nem működik semmi DNS feloldás (?!!).

Mit rontok el? Korábban ilyen problémám nem volt.

 

UPDATE 2020-04-22

felraktam a raspberry-mre egy Pihole-t próbaként, és mindenhol a pihole IP-jét használom mint DNSt, valamint felvettem a Mikrotikbe tűzfalszabályokat, amik áttolják a 8.8.8.8 / 8.8.4.4 felé menő tartalmat a Pihole IP-jére.

Minden szép és jó amig dig-et nyomok, a 8.8.8.8-on próbálkozik, a Pihole válaszol, local címeket is felold, minden OK.

Persze ha pingelni vagy böngészni próbálok, egyből nem működik megint semmi :/

A local IP-ket természetesen tudom pingelni, csak a local (diggel feloldott) név: valami.itthon.local nem működik... ez már tényleg agyfasz.

Hozzászólások

Hol, hogyan allitottad be a DNS-t a Mikrotiken? Bar nem android, de ilyen gondom sosem volt, se manualis, se automatikus modon hagyva, szepen latom a dns-szervereket, mint a router es az azon beallitott ket egyeb ip.

Semmit nem rontasz el, így működik az Android. Míg nem tud végrehajtani egy sikeres névfeloldást a Google 8.8.8.8-as DNS szerverével, addig nem lesz internet.

Egyszer USB-Ethernet átalakítóval rákötöttem a telóm laptopra, amin statikusan felvettem egy címet (meg a telón is egyet) aztán ip_forward=1 és bármit csináltam, nem volt net, annak ellenére, hogy a ping ment még másik alhálóra is. Aztán NAT-ot engedélyeztem és egyből ment a net androidon, mert meg sikerül "hazatelefonálnia".

a telefon kapcsolódott hálózat állapotánál mit ír dnsnek? nálam a miki által az IP > DNS > Servers -ben felsoroltakat kapja meg az összes dhcp kliens (android9,decemberi patchset-el is..)

mikrotik v6.46.1

Sziasztok,

Hasonló cipőben járok énis, leszögezem, teljesen h*lye vagyok mikrotikhez. Egy HAP AC2-nél van egy telekomos kábelnet uplink, ez a gi1. gi2 egy működő /24, itt van nat-olás, pár port forward és itt egy intrás dns old fel neveket bizonyos okok miatt,de megy a publikus net is mellette. gi3 portra kértem a mikrotik adminjától egy új /24-et, erre sima nat-olás kell csak, illetve Internet elérés.. Anno ezt a helyszínen kábellel notin ellenőriztem, Internet ment, idő híjján voltunk, lan oldalon bekábeleztem adott switch adott port/vlanjára, ami pár wifi ap-n szórja a netet. Gyanus volt,h nincs forgalom ezen a porton a teszt óta, wifivel és egy androidos mobillal teszteltem, kábelre hétvégén nem volt lehetőség. A wifi ok, ip-t kapok a mikrotiktől,de a netre nem lát ki.

Sztem vagy az intrás dns-t kapom itt is, időhiányban ma tudom megnézni, vagy a mikrotik gw-t adja a dhcp dns-nek, ami vmilyen tűzfal szabály miatt nem old fel dns-t erre az új /24-re.

Hol tudom megnézni winbox alatt, hogy az adott /24-re milyen dns-t tol a klienseknek, illetve magának a mikrotiknak mi lesz a default dns-e? A telekom által tolt 2db telekomos dns? Kell e bármilyen tűzfal szabály, hogy erre a /24-re feloldjon neveket a mikrotik?

köszönöm..:)