Gondolatkísérlet: Mi legyen az államforma?

Fórumok

Sziasztok,

az egyik topicban offtopic kategóriába lett sorolva egy érdekes gondolat: mi legyen az államforma?

A HUP-on sokféle entitás megfordul, nosza, bújjanak elő a népköztársaság pártiak, az alusapkás szabad állam támogatók, az imperialisták és a diktatúra pártiak!

A kérdés adott, mi az ideális államforma és ki legyen a választott vezetője / uralkodója / diktátora? Csak játsszunk el a gondolattal egy kicsit

Pár opció gondolatébresztő gyanánt, de várom a javaslataitokat:

  • királyság / monarchia
  • alkotmányos monarchia
  • köztársaság
  • népköztársaság
  • szövetségi állam
  • oligarchia
  • teokratikus állam
  • katonai diktatúra
  • autokrácia
  • anarchia

Hozzászólások

Monarchia es birodalom allamformak bizonyultak eddig a legtartosabbnak.

A tortenelemunk nem igazolja feltetlenul a demokraciak tartossagat allamok szintjen, de globalisan egyszer talan megkozelitheti a fentieket.
 

Szerkesztve: 2024. 05. 01., sze – 10:47

Ahogy a közpénz néha átalakul köszpénzzé (elveszti közpénz jellegét), úgy a köztársaság is átalakulhat kösztársasággá. Amelyik kösszereplőnek ez köszönhető az a kösztársaság vezetője és támogatói a köszemberek. ;)
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Olajunk már eddig is bőven volt, nincs ebben semmi újdonság. Sőt, még olajipari múzeuma is van kicsi hazánknak, egyszer ellátogattam oda. Mielőtt a városba érnél, jó pár percig limbák mellett kocsikázol (amikor pár éve arra jártam, akkor működtek is, termelték kifelé az olajat). A múzeumban egyébként megtudhatod, hogy az olajkitermelésnek százéves hagyománya van Mo-n (maga a múzeum is már 50+ éves), és hogy a legtöbb kút úgy működik, hogy földalá préselik a CO2-t (leírva így a kvótából), a nyomástól meg feljön az olaj, így két legyet ütnek egy csapásra.

A helyiektől azt is megtudtam, hogy persze derék politikusainknak hála egyik kút sem magyar tulajdonú, és a magyar földből kiszivattyúzott olaj sem a MOL-é lesz, hanem a kút külföldi tulajáé.

Nincs ezen mit csodálkozni, Mo-n kivétel nélkül minden politikus hazaáruló igazából, bár ez pont a kiszes pajtásának a sara volt a helyiek szerint, de tény, hogy a Zorbán sem tett semmit ellene, sőt, a város Fideszes vezetése alatt csak még több lett a külföldi kút.

Az első kettő azonos egymással, úgyszintén a hármas és a négyes is azonos egymással. Egy kicsit tessék szíves koncentrálni.

Már a kérdés feltevése is hiba.

Miért kéne állam, az élethez?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A kérdés jogos. Viszont mivel a környező népek is államot alapítottak, ezért mi is kénytelenek voltunk, különben ők jogot formáltak volna arra, hogy elvegyék az életterünket és ebből folyamatos csetepaté lett volna.

Ha most hirtelen át kellene alakítani a magyar államot, akkor egy kettős államot kellene létrehozni. A magyar nemzet megalapítaná a magyar államot, állampolgárai kizárólag a nemzet által megbízott visszahívható vezetők. Ők képviselnék a magyar nemzet érdekeit a többi állammal szemben, államformája gyakorlatilag mindegy. A nemzet többi tagjának nem lenne állampolgársága, csak élnének egy olyan szabályrendszer szerint, amihez senkinek semmi köze. A nemzet vagyonát pedig újra a Szent Korona birtokolná. Na persze ez csak utópia.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Hát tényleg utópia egy normális rendszer.

A választásokra egy érdekes módszer lenne a régi szkíta tizedes-százados-ezredes választás (állítólag a nyelvünkben ez eredetileg nem katonai rendszer volt, de nagyon kevés információ marad róla).

A lényege (ebben a rendszerben a mostani párt mint entitás nem értelmezhető), hogy egy család/kis-közösség (tíz ember) kiválaszt választ maguk közül egy képviselőt ő a tizedes. Ezek a képviselők kiválasztanak egy falu/utca képviselőt aki száz embert képvisel, ő a százados. Ezek a századosok, pedig választanak egy ezredest. Állítólag tízezredes volt a legmagasabb rang.

Ebben a rendszerben nincsenek pártok, és megbízási idők. Minden szavazás nyilvános. Minden döntés az adott csoport életét befolyásoló szintig megy el. Például legyen-e a település körül kerítés, az csak a településre tartozik, az hogy két település össze legen-e kötve úttal, az meg arra a két településre. Bármelyik képviselő bármikor leváltható. Tejes mértékben alulról szerveződő az egész. Nincs adó, a közösségek építik fel amire szükségük van.

Itt az állam is nehezen értelmezhető, az meg, hogy ki él és mi legyen egy területen, az ottaniak döntik el. Ha van egy problémás család annak útilaput kötnek a talpára.

A legfelső szinten csak a nagyobb kaliberű dolgokkal foglalkoznak, mondjuk egy gátrendszer építése.

Na ez talán igazságos lenne.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nagyon jó kérdés!

Egészen az ukrán balhéig arról habzott az EU és a flufferei (itt is), hogy minek kellenek egyáltalán nemzetállamok, minek kell nemzeti identitás, nemzeti nyelv védelme, nemzeti oktatás stb.. Erre most, hogy az ukrán balhé megy, semmi sem fontosabb az EU-nak meg a többinek, mint az

  • ukrán nemzetállam határa
  • az ukrán nyelv védelme
  • az ukrán nép függetlensége és történelme
  • stb.

Közben kipattogott mai 🍿 adagom! Megyek, kiszedem tálba!

trey @ gépház

Érdekes felvetés. Furcsa, hogy a jobbos politikában még nem repült rá senki, pedig lenne benne lehetőség. A háború után mindenesetre a libsik orra alálehet majd dörgölni, már ha lesz vége valaha.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nagyon egyszerű: a homoszexuális ugandaiaik házasodásáért nem fog senki háborúba menni. Fel kell korbácsolni a nemzeti érzelmeket, hogy akiket az orruknál fogva lehet vezetni, azokat majd oda lehessen terelni az árkokba a frontra.

Lesz itt még fehér toll osztás is: https://en.wikipedia.org/wiki/White_feather

"White feather, he has a white feather, he is a coward, an allusion to a game cock, where having a white feather, is a proof he is not of the true game breed".[3] This was in the context of cockfighting, a common entertainment in Georgian England.

Erre most, hogy az ukrán balhé megy, semmi sem fontosabb az EU-nak meg a többinek ... ukrán nemzetállam határa

Naná. Ki az a hülye, aki saját földjén akarna háborút ahelyett, hogy az agresszort már a szomszéddal megállítassa?

Azért fontos nekik (és nekünk is!), mert amíg a háború Ukrajna területén tombol, addig más faszával verhetik a csalánt. Ha Ukraina elbukna, akkor az oroszok nem állnak meg és az EU területét fogják bombázni és megint orosz lánckerék fogja taposni Budapest utcáit. Egy újabb 56-ot akarsz???

Nagyon leegyszerűsítve: orosz = migráncs, ukrán = határkerítés.

Szerkesztve: 2024. 05. 04., szo – 08:35

Hogy a témához is hozzászóljak, az egyetlen államforma, ami képes lenne kihúzni Mo-t és az egész világot a jelenlegi szarból, az a listán nem is szereplő

meritokrácia

Olyan társadalmi berendezkedés, amelyben az egyén társadalmi pozíciója nem a származástól vagy tulajdonított kritériumoktól (örökölt vagyon, nem vagy társadalmi háttér) függ, hanem kizárólag „érdemektől”, vagyis a tehetségtől, szorgalomtól és teljesítménytől.

de ez úgysem lesz, mert túl hülyék és kapzsik az emberek hozzá. Azok a szociopaták is, akik jelenleg hatalmon vannak vagy épp hatalomra törnek, meg az az agymosott bamba tömeg is, akik hagyják az előbbieknek, hogy ezt tegyék. A józan észnek még véletlenül sem osztott lapot a társadalom, aztán meg csodálkoznak, ha időről időre lefejezésekbe torkollik az egész (de persze utánna sem lesz jobb, csak a gazemberek cserélődnek, nem a rendszer).

ps: még a lexikon írói is túl hülyék hozzá LOL, azt írják, hogy "Újabban a meritokrácia egyértelműen előnyös voltát illetően egyre több kérdőjel fogalmazódott meg.", ami egyáltalán nem igaz. Ez mindjárt a következő mondatból is kiderül, azzal folytatja ugyanis, hogy csak megvalósítást kritizálja, nem pedig magát az elvet. Azért egy lexikon írójától elvárná az ember, hogy legalább valami halovány fogalma legyen az elmélet és gyakorlat közti különbségről, de hát nincs neki... Na ezért nem lesz soha meritokácia, mert ilyen hülyék az emberek.

Szerkesztve: 2024. 05. 04., szo – 18:43

Demokracianak csak ugy van ertelme, hogy:

  • lakossag 90%-anak ugyanaz az objektiv kep el a fejeben a valasztasi csalas fogalmarol - es ezt mar az alapoktatasban is tanitjak, sokszor ismetelve
  • a valasztasi csalas, es a valasztasi csalas hamis vadja 20+ ev borton visszakezbol, es gyorsitott legmagasabb prioritasu peres eljaras
  • emberekkel skalazhato papir es szavazofulkes alapu szavazorendszer. Nem csak matek phd-val felfoghato blockchaines szavazas, AI, meg ilyenek, hanem mindenki erthesse, hova kell tobb szavazatorzo SZEMELYt tenni

Ha ezek nem teljesulnek, egyszerubb autokraciaban elni.

A demokrácia működőképes, de ehhez két dolog kell:

  1. Halálbüntetés, és szigorú büntetési rendszer.
  2. Választási cenzus, ami pl. befizetett jövedelemadóhoz kötött.

Ugyanis a myuhati demokráciákat az vágja szét, hogy a demokráciát meghackelik marginális hülyeségekkel, ami a rendszer ellen dolgozik.

A demokracia meghackelese is egy tul tag es definialatlan fogalom.

A topiknyito meg ennel sokkal absztraktabb diskurzust szeretne felepiteni, amolyan "Irjunk jobb alkotmanyt" / "Hasznaljuk egy nekunk tetszo orszag alkotmanyat".

A topiknyito egy elmeletbeli strategiai alapok definialasarol szol, a "demokracia meghackelese" pedig operativ problema.

Intelligens emberek koreben ez a topik ugy nez ki, hogy vita megy a valaszthato szemelyrol, mint elnokrol, elnoki jogjorokrol, gerrymandering felteteleirol, 1 vagy 2 kamaras parlament, melyiket kik valasszak, valasszunk-e fobb ugyeszeket, fobb birokat, hogy kezeljuk, ha egy fobb biro telibeszarja a mult heten megszavazott torvenyt, hogy kezeljuk azt a problemat, hogy leginkabb a valasztassal levalthato resztvevok stiklijei derulnek ki, tobbieke alig-alig, stb.

Meg persze van a buta ember, aki az ilyen diskurzosok alatt ilyesmikkel erzi magat kurva okosnak, hogy "csak siman koronazzuk meg a Viktort a Duna jegen", aztan rohog a sajat poenjan, mert asztalra szarni szerinte vicces.