Az ipari hulladékról ...

 

Swatch x Omega Speedmaster Moonswatch

Olcsó, kb. javíthatatlan, műanyag, kvarc szerkezetes ipari hulladék divatcikk ... aka. szemét ... horológiai értéke: - 0

Biokerámia 😆 (műanyag 2023-as neve, olyan mint a Tesla vegánbőr kifejezése 😆)

Hozzászólások

Nagyon nem is erölködtek a speciális plö kristály kiszedő sokkarmos bigyó szerszámmal, h sérülés nélkül próbálják meg kiszedni.

Szerkesztve: 2024. 05. 01., sze – 14:13

S ha tudnád, hogy ipari méretekben hamisítják ezt a szart :) mondjuk nem nehéz, full nullskill az egész.

Nem is tudom, hogy az Omega miként mehetett bele ebbe a faszkódásba. Arról volt szó, hogy az Omega renomé felmegy a Rolex mellé idővel, a megüresedett helyére pedig felkerül a Longines. Hát, látszólag csak a pofázás ment, illetve egy lépés épp a gagyisodás felé.

Szerk: tudom milyen group, de az Omegának és a többieknek tudtommal van önállósága. 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A MoonSwatch-gagyizás amúgy megmutat egy dolgot: baszogattak* téged, mert van pár komolyabb órád: mekkora képmutatás, felvágás, kivagyiság stb (húzz alá egyet). Aztán végül kiderül, hogy a ténylegesen ilyen célú gagyizásnak meg akkora piaca van, hogy csak na. Akkora, hogy immár a gagyit is megéri hamisítani, csak annyi a lényeg, hogy elsőre Omagának tűnő szemét legyen 50 ezerért Kínából. Mert az eredeti-gagyi kemény 200e lenne. Faszom vágom az egészbe :D meg a felvágást kiáltó birkákba is. A végén kiderül, hogy épp felvágásra van igény, azt is művi-gagyi és hamis dolgokkal, ipari mennyiségben.

Omega.. valaha egyedüli modellként bírta a Holdat, vagy épp hazafelé vészhelyzetben egyedül erre lehetett támaszkodni, most meg ömlik a "biokerámia" (loál), Ω logóval. Kissé bosszantó.

*alkalomadtán engem is baszogattak, csak finomabban. Dehát úgy látszik én nem vagyok annyira gecchi, mert nekem összesen nincs 5 miskányi órám :)) sőt, lehet még 3m sincs. Bár meglehet mégis degecen születtem, mert a gagyizást rettenetesen lenézem, aki pedig gagyizva kiált kivagyiságot annak (nálam) egyenesen pofi-fogi. Remélem utóbbi tagmondattal kellőképpen triggereltem az érintett Apple "órák" tulajdonosait, köszi!

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Komoly órásmesterként dolgozó barátomtól idézek: "ha egy Sprindrive szerkezetes Seiko csodát találnak a régészek a föld alatt 5-600 év múlva a saját acélszarkofágjában, abból még egészen biztosan meg fogják tudni mondani, hogy mi volt ez és miképpen működött. Hacsak önmagát azt a cuccot nem lehet felújítani 500 éves távlatból, mert az sem kizárt amúgy".

Jaja, vannak ilyenek.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

"Elkezdett kesni a Tissot oram"

Ha mechanikus, ez nem csak "hangolás" lesz, illetve ha csak hangolással oldják meg, akkor azért biztosan nem fizetnék.. sőt oda se adnám ilyen helyre. Ez minimum teljes karbantartó szerviz szagú, utána vibrográfos beállítással, majd egy hét múlva vissza és végső finombeállítással a visszajelzéseid alapján. Ez így Kelet-Magyarországon 50e Ft-ról indul, s ráadásul modellfüggő (ez amit írok mondjuk igaz egy *nem* kronós PRS516-ra) és városfüggő (Budapesten akár többszöröse). Szőr mentén: némelyik új Tissot piszok nehezen (leginkább nem) javítható. Hallomásból tudom, de elég biztos helyről.

Melyik modell ami rakoncátlankodik nálad? Csak a kíváncsiságomat csiklandozza, nem akarok okoskodni.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Csak úgy jegyzetként:

Karbantartási árak (amiket mostanában halottam) gyári szerviz:

  • TAG - 150K
  • Submariner - 300K
  • Datejust - 300K
  • GMT Master - 300K
  • Daytona - 400-600K

Szétszedés, tisztítás, (kisebb alkatrészek cseréje ha szükséges), összeszerelés, nyomáspróba.

Ha kérik, polírozás, esztétikai munkák plusz még ehhez.

Egy szint felett független nem vállal el javítást (akkor derül ki, hogy kell valamit cserélni, ha szétszedte és karbantartja), mert nem kap alkatrészt a gyártótól ...

trey @ gépház

Jogos, én nem gyári szervizt említettem - itt ilyet nem is sűrűn találsz (amit gyáriként említenek, az kb. felvevő pontként funkcionál ahová beadod a terméket és megy másik városba)

Viszont a független szerviz is elérhet alkatrészt, amit írsz az nem törvényszerű. Én még olyat nem láttam, hogy általam valamire tartott szerviz nem vett át karórát, mert attól félt volna, hogy jut alkatrészhez. Annyi még hozzátartozik, hogy azért én komoly szervizt is tudok attól, hogy nem gyári.

Annyi még, hogyha nekem is garidőn belüli Submarinerem lenne, én is gyári szervizbe vinném. Viszont egy Tissot általában nem ez a kaliber, a korát sem tudom, ezért is érdekes melyik modellről van szó, mikori stb.

Ui egy Rolex kaliberű cucc karbantartó szervizre 100 körül volt 2023-ban (és helyben), úgy rémlik. Természetesen nem gyári szervizben.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én itt jártam legutóbb:

https://ora-oras.hu/

Győr talán egyetlen órása, aki nem az elemcserét hiszi órásmesterségnek. Azt mondta, hogy a Rolexekkel és felette nem vállal, nincs hozzá alkatrésze, nem is kap. TAG-et is csak csak tényleg akkor tudja, ha mechanikusan nincs baja, csak karbantartás, de inkább vigyem BP-re.

Nem ezért mentem be, egy világháborús Doxa zsebórát vittem be javításra, akkor kérdeztem, hogy adott esetben tudnának-e velük valamit kérdezni.

A Doxa-t elvállalták volna, de ahhoz is csak úgy volt alkatrészük, hogy cserebere megy az órások közt, ha valakinek van donorja hozzá.

Ez a mesterség kezd tényleg kikopni.

A függetlenek közül az Bp. Edison utcai (korábbi hivatalos Rolex szervizt) dicsérik.

trey @ gépház

Felénk még akad szerencsére \o/

BTW az elemcserélők a piacon annyit csinálnak, hogy elem ki -> elem be :D és kész. Nemhogy nem órásmester, nemhogy nem órás, de még kontárnak is gyenge majdnem mind. Órások vizsgáján annyira alap a tizenegynéhány pontos elemcsere, mint.. szóval nem is tudok jó hasonlatot, de mint az Ohm-törvény. Aki azt sem tudja, mi a faszt akarhatna azon a területen.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ez egy Le Locle. Talan 10 eve vettem hirtelen felindulasbol.

Kivulrol ugy nez ki, mint uj koraban. Polirozni a femszijat sem kell, nemhogy a zafirt. De nyilvan raferne mar egy atnezes.

 

Egy heten at meregettem, teljesen felhuzva, kulonbozo poziciokban tarolva. Egyenletes 35 masodperc keses naponta :(

Viszont, ha ennyi otthon is, akkor beadom itt. De van egy kis ellenerzesem, hogy kiadjam az uj aranak a 30%-at egy javitasra...

"vettem hirtelen felindulasbol"
Ez jó, ezt ismerem :D

Simán beadnám karbantartásra, főleg ha Powermatic. Karbantartás előtt pedig biztosan nem használnám ha nem muszáj ilyen állapotban. Annyi jó hír azért lehet, hogy ezekben tökegyszerű szabályozó kulcs van, ami behatásra azért el tud mozdulni, illetve a konstans késés is szerencsés. 10 éves periódusban már amúgy is érdemes karbantartani. Ha nem szeretnéd már fizetni, és mondjuk nem is kötődsz hozzá, akkor eladható: ez viszonylag könnyen eladható modell. Chrono-n amit el mernék vinni, az 150e körül kezdi.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Jaja, van amelyik pöpec, "néhány" (khmm..) évet éltem velük komoly kapcsolatban, így ma is elég otthonosan mozgok közöttük.

Témához:
-Az orosz órák legtöbbször igáslovak voltak, akár jó értelemben vett pincemélységű igénytelenséggel. De csak voltak. Még a napi 15mp eltérést is meg lehetett bocsátani, komolyan.
-Az orosz órák manapság annyira oroszok, hogy semennyire :) elfogytak az öreg Boctok szerkezetek is.. s ami "van", az utolsó csavarig litván, japán stb.
-A Slava-n túl nemigen maradt már talpon senki: nincs Boctok, Poljot, semmi nincs. Ha a név még stimmel is, az akár német stb. fennhatóság.

-Az "utolsó régiek" közül nekem a Radio Room a kedvencem, ez aprópénzért örökélet+1 nap. A sós tengerben nem tudtam kikezdeni, pedig merültem ezzel is.
-Esetleg a klasszikusabb katonaiból született acélkoporsók valamelyike.
-A hibridek közül a litván K-3 modell, felpimpelt szovjet szerkezettel hajtva.
-Az új, full litvánok közül (mondjuk japán szerkezettel :D) az Atomic Age, bár a majd' 50 millis méretével ezek Mr. Yeti csuklójára valók és nem érnek 400 ezret.
-Az új, német cuccok közül az Arctis. Ez elég vagány amúgy, dehát ez már németesen nullskilles. Szép, de ennyi.

Bocs, jól "kidühöngtem" magam :)

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Amikor kalapáccsal püfölik az óráscsavarhúzót :-) Nem az órát féltem, de a csavarhúzóért kár.

Trey, mostanában nézegetem az órákat. Ha jó minőségű, de megfizethető árú svájci órát szeretnék , merre keresgéljek?

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

megfizethető árú svájci órát szeretnék

A megfizethető egy eléggé megfoghatatlan dolog, inkább egy EUR árat mondj, hogy mennyit szánsz rá. Meg kb. a kategóriát (sport vagy öltöny, sporton belül chrono, búvár, GMT stb.), hogy miben gondolkodsz. Anyagát tekintve meg legalább, hogy acél, bicolor (acél+nemesfém), vagy nemesfém.

Ezeket ismerve már lehet valamit mondani.

Ha nem tudod, akkor én legalább egy Tudor (Rolex kistestvére) körül nézegetnék.

trey @ gépház

Mondjuk 300 EUR . Öltöny kategória, minimalista. Ami most van hétköznapi órám, az full egyszínű fém, óra perc másodperc. A dátum kijelzést is kézzel kell állítani attól függően hogy 28-29-30-31 napos a hónap .

A Tudort megnéztem addig köszönöm, hát nem az én árkategóriám.

Ha azt mondod ez a 300 EUR nevetségesen kevés bármilyen svájci órára, akkor elengedem :D

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Kevés, nagyon kevés. Annyiból viszont épp van japán mechanikus automata Orient saját szerkezettel acéltokban, és az egyáltalán nem rossz, sőt.. nekem már három is van :D
Nagyon szerethetőek, örökélet+1 nap majdnem mind. Igáslovak, a néhai orosznak tudom megfeleltetni, csak gyártási felületesség nélkül, ha kell akkor Orient Starként magasabb áron de a Seiko Prospex polcán.

Búvár / Orient: Ray, Mako, Triton, Weekly Driver. Illetve van még az M-Force de az az én ízlésemhez mérten hányás. Az újak mind zafírüvegesek.
Öltöny mondjuk Open Hearth Bambino meg ilyesmi. Azok azonban csak kézmosást tűrnek ha vízről van szó, többet nem!

F1 közvetítések reklámjában látod őket, amikor látod.

Ui a Pepsi lünettás is hányás szerintem :)

Ui2 nekem van egy eladó Seiko Monsterem. Ha rámírsz átküldöm a részleteket, az megvan ennyiből. Prospex, negyedik generáció. Teljes szett, dobozban.

Vortex Rikers NC114-85EKLS