Én megmondtam...

Fórumok

Hosszú táv:

Én megmondtam: Magyarországra, mint minden autokráciára vergődés és lecsúszás várható. Hosszú távon ez törvényszerű, elég csak ránézni a térképre és a számokra, hogy más autokráciák mit produkálnak. Hát ezt. Ez a sors vár a gyerekeinkre is, már persze azokra, akik nem mennek el a hanyató Nyugatra. Ez van, remélem, ezt már mindenki megértette és elfogadta. Ezt az utat választottuk.

Az EU-ból már csak Bulgáriát előzzük vásárlóerőben, a következő hozzászólásom akkor lesz, amikor már ők is beelőznek minket... :-)

Csak egy példa: a súlyos gazdaságpolitikai hibák miatt a költségvetés magas kamatkiadásai sok-sok évre velünk maradnak: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230606/brutalis-osszegbe-kerulnek-j…. Ez évi 10 milliárd dolláros nagyságrend, évente 1 paks2-nyi pénzt lehúzunk a wc-n.

 

Pillanatjelentés:

Szintén csak egy példa: Baromi nagy költségvetési probléma van, Gyurcsány korszak nagyságrend: Vissza a múltba: http://www.zsiday.hu/blog/vissza-m%C3%BAltba

Hozzászólások

Ugyanmár, hülyeségeket beszélsz. Legtöbb hppernek millió felett keres,  rolexek, budai, olasz ingatlanok, luxus nyaralások sok csillagos szállodákban (szigoruan a rothado nyugaton)

Ezt nem vesszük be, szóval ahogy mondani szokták fake news ... 

Fedora 38, Thinkpad x280

Felélesztették ezt a propaganda accountot is?

Summer, már több mint 10 éve száguldunk az államcsőd és a teljes elszegényedés felé. Mikor érünk már oda? Van konkrét dátum? 

Mindig lesz olyan mutató, amire lehet bezzegelni. Pl. az oroszoknál jóval olcsóbb a benzin, meg egy csomó minden. Na, mész az orosz nagykövetségre beadni az állampolgársági kérelmet? Vagy próbálsz hangulatkelteni továbbra is itthon.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Snowden féle buzi, aki a felelősségre vonás elől menekül

Snowden nős, nem buzi, de ez egy mellékszál itt. És tudom, féle, csak akkor ne hivatkozz valakire mintha a többiekre általad aggatott tulajdonságot hordozná.

Snowden épp az a pozitív figura, aki naivan hitt a demokráciában, aztán szembesült vele, mit is jelent ez valójában. Meglátta az aljas gépezetet, bepillantást nyert az USA valódi működésébe, majd ezután nyilvánosságra hozott néhány apróságot arról, hogy amit szabadságnak neveznek, az egy készülő, szoros megfigyelésen alapuló totális diktatúra.

Ő a demokrata, nem az Egyesült Államok. Egyébként nem Oroszországba akart menni, csak az USA külügy bénázása miatt ott ragadt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Snowden épp az a pozitív figura, aki naivan hitt a demokráciában, aztán szembesült vele, mit is jelent ez valójában.

Ez a nyíltszívű demokrata buzi, ahelyett hogy tisztázná magát a Szovjetunióban bújkál, és orodz propaganda része. Még tettei következményeiért sem vállal felelősséget. Bátor buzi! :) :) :) 

Mi alól kellene magát tisztáznia? Átláthatóan működött az USA? Kiderült, hogy nem csak bírósági felhatalmazással figyelnek meg egy szűk bűnöző csoportot, hanem általános adatgyűjtés folyik mindenkiről. Nem csak amerikai állampolgárokról, hanem mindenkiről a világon. Mi a fenét kell ezen tisztázni? Nem Snowden a bűnös, ő a leleplező! Nem Snowden mászott bele az emberek magánéletébe, nem ő profilozott, hanem az USA tech. cégei, az NSA és mások. Nem ő hazudott demokráciát és szabadságot az embereknek, hanem az Amerikai Egyesült Államok, és teszi ezt ma is. Jó, hogy megmutatta a valóságot, mert éppen emiatt tudjuk, mennyire hiteltelen és elfogult a nyugati propaganda például az orosz-ukrán konfliktus kapcsán.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megnyugodtam. Habár soha sem érdekelt, hogy mások akárhol hogy élnek. A viszonyítási alapom a 90-es évek eleje: 20-28%-os infláció, 5-700000 munkanélküli. Szűkösen, kevesebb pénzből is megoldottuk akkor az életünket a mostani ahhoz képest kifejezetten nyugodt időszak, több lehetőséggel. 

Hogy a kormány ehhez az állapothoz hozzátett vagy csak elvett nekem teljesen mindegy. Most ők vannak, majd elmennek egyszer. 

Az elszegényedés már megtörtént, már csak a bolgárokat előzzük.

 

Államcsőd nem lesz, az államadósság döntő része már forintban van, gyakorlatilag ilyenkor lehetetlen az államcsőd. Ilyenkor simán nyomnak még pénzt és infláció lesz belőle. Gondolom, megtapasztaltad, hogy nálunk miért volt kiugró az infláció. Hát ezért.

 

A mi sorsunk, ahogy az összes lopós authoriter rezsimé, a lassú, évtizedekig tartó lecsúszás, pangás. Egyelőre az látszik, hogy igazam van. A többiek elhúznak, mi toporgunk. Néha növögetünk majd, persze, jobb lesz az élet, de a többi ország esetében sokkal jobb, hozzájuk képest törvényszerű a lemaradás. És ezt nem lehet majd kifixálni 1-2 év alatt, de nem is biztos, hogy lesz rá tömeges igény, ha pl a Kossuth rádió Déli krónikáját hallgatod.

Végül is a kommunizmust is elfogadták az emberek. Akkor is agyba-főbe tolták a hazugságot, amit elég sokan elhittek. Szerinted akkor az is jó volt.

 

De mindegy is, a propaganda igen, de a számok nem hazudnak. Románia elhúzott mellettünk. Ez tény. Felkészül Bulgária (bár ott azért elég nagy a korrupció, még az is lehet, hogy megragad a mi szintünkön).

 

"a román munkavállalók életszínvonala magasabb, mint a magyaroké. Az is kiderül, hogy a romániai fizetések meghaladták a magyarországiakat. Valójában már 2023 márciusában történelmi pillanatként regisztrálták, hogy az egy főre jutó vásárlóerő-paritáson mért román GDP utolérte a magyart, és most, egy év múlva, már meg is haladta azt."

Azt akkor nem vitatod, hogy az ilyen rendszerek, mint az Orbán rendszer hosszú távon lemaradnak fejlődésben? Bár nehéz is lenne, amikor épp Románia is elhúzott mellettünk :-)

 

A "fejlődés fetisizmus" meg valószínűleg az evolúció terméke. Erre szelektálódtunk. Az (azok a gének) maradtak fenn, amelyek a fejlődést preferálták, mert hatékonyabban működtek, mint a többiek és ezzel legyőzték vagy megették azokat, akik lemaradtak.

Ez most is így van. Ezért is szar lemaradni, mert lehetünk Putyin csicska, ahol egy zajos 3-as metrót kapsz, amin még klíma sincs meg majd a kínaiak döntik el helyettünk, hogy milyen reptéri vasút legyen. Az oroszokkal azért van bajom de mondjuk nincs bajom a kínaiakkal, nehogy félreérts, de nyilván ők leszarják, hogy be lesz-e kötve az elővárosi vagy a szolnoki vonalba, nekik nem ez a fontos. Nekik az a fontos, hogy baromira nem tudnak európai szabványú biztosítóberendezéseket csinálni, ez kiderült a bud-belgrád vonalon, azért volt a cirkusz,  Ezért nem akarják bekötni a reptéri vasútat pl... (na jó, meg ki kell rakni valahova az építési kapacitásukat, miután összeomlott az ottani ingatlan lufi). Úgy tűnik, Viktor is behódol, mert ő nagy ívben leszarja, hogy be lesz-e kötve a vasút vagy egy különálló dolog lesz, amivel minden magyar szarul jár... Na ezért szar lemaradni...

 

 

Ja mert bárki bármit DK-zott annak idején a 3-as metrós topikért, engem tényleg zavar, hogy olyan gyenge a 3-as metró és ez most már így marad 30 évig... Na és a kettes metró is miért nem lehetett önvezető? FEJLŐDÉS, locsemege, FEJLŐDÉS. 2024-ben szégyen az az orosz metró, hasonló szégyen, mint hogy 60-nal ment a tram train Szeged és Hódmezővásárhely között. Bár akinek nem kell FEJLŐDÉS, az megeszi azt, amit elé raknak, ha 60-nal megy a tram train és azt mondják neki, hogy ez is jó, akkor elhiszi.

akkor nem vitatod, hogy az ilyen rendszerek, mint az Orbán rendszer hosszú távon lemaradnak fejlődésben?

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, mert számomra a politikának ez az aspektusa egész egyszerűen nem fontos.

Erre szelektálódtunk. Az (azok a gének) maradtak fenn, amelyek a fejlődést preferálták, mert hatékonyabban működtek, mint a többiek és ezzel legyőzték vagy megették azokat, akik lemaradtak.

Lényegében legitimálod az erőszakot, háborúkat, és minden szörnyűséget, aljasságot, amelyeket emberek egymás ellen elkövetnek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

hahaha, próbálod kifordítani a szavaimat, de sajnos nem megy :-).

Egyrészt te is az evolúció terméke vagy, hacsak nem vagy lapos földes, meg vírustagadó meg aura látó vagy hiszed el az olyan mondákat, meséket, mint a Biblia, Korán etc...

Ha észrevetted, akkor a pontozáson múlik az egész. A játékelméletben is attól függenek a nyerő stratégiák, hogy választjuk meg a pontozást. Lefordítva: Pl régen megérte területért háborúzni, de azóta a terület megszerzése alig ér valamit, mert az emberek megváltoztak, egy bizonyos szint fölött nem a terület az érték, hanem pl a technológia (FEJLŐDÉS!!!!! :-) ) ---> megváltozott a háború "játék" "játékelméleti" pontozása. Emiatt pl. a fejlett államok nem szoktak területszerző háborút indítani. Az csak az olyan múltba ragadt lemaradt authoriter rendszerek, mint az oroszok csinálják, mert az ő pontozásuk szerint a terület sokat ér. Mivel te mindig sántító hasonlatokat írtál régen, terjeszd ki ezt az elvet másra is, pl manapság sokkal kevésbé elfogadott az erőszak. Régen simán megpofozta a gyerekeket a tanár, manapság ilyennel már be lehet kerülni a hírekbe. Szóval ez a kirohanásod nem helyénvaló, mert ezt a fajta fejlődés fetisizmust nagyobb hangsúllyal (ha nem is mindig) máshol "élik ki" az emberek, államok.

Ó, persze! A rossz hírem az, hogy bármennyire is szeretné az amerikai demokrata párt, hogy az egész világ az ő általuk felállított szabályok és pontrendszer szerint működjön, nem mindenki méri ezekhez magát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jaja, még mindig ez a mumusod? :-) Kit érdekel az amerikai demokrata párt? Hogy jön az most ide? Amelyik párt egy szenilis vénembert jelöl elnöknek és ezzel kockáztatja, hogy egy Trump nevű közveszélyes idióta nyerjen? Ez OFF TOPIC. Semmi köze a témához azon kívül, hogy olyan, mint amikor a papok sátánt kiáltanak :-)

Mondjuk a nyugati jólétre ácsingózva előhozni az evolúciót mint pozitív példát... Legalábbis öngól! Ha nem tűnt volna fel a nyugati világ még a bevándorlókkal együtt is demográfiai lejtmenetben van, de ha csak az őslakosokat számolnánk - ami kb tilos persze - akkor ilyen 1 vagy az alatti lenne a reprodukciós rátánk. És éppen a lenézett elmaradott társadalmak azok, amik evolúciós szempontból sikert mutatnak fel, jóval kettő feletti reprodukciós rátát. Afganisztánt vagy Palesztínát például elkerülte a demográfiai katasztrófa. Érdekes.

A nyugati világot alkotó nemzetek éppen az öngyilkosság útján vannak kivétel nélkül. Abban lehet hinni, hogy a kultúra, a gazdasági siker és az életmód fennmarad a létrehozó nemzetek nélkül azok által hordozva, akik a helyükre beköltöznek. De ez a hit tudományosan teljesen megalapozatlan, én nem fogadnék erre.

Szépen felmondtad a leckét, de az a helyzet, hogy pl már Kína is demográfiai lejtmenetben van, az meg aztán nem Nyugat, az tuti...

A másik meg, hogy az evolúcióban pont hogy azok maradnak fenn, akik alkalmazkodnak, mert a világ állandóan változik. És egy kontraszelektált közösség sajnos rosszabb az alkalmazkodásban, mint egy versenyben szelektált.

 

Vannak problémák a Nyugaton, de a Nyugat elég jól szokott alkalmazkodni, eddig is így tett, ezért vezeti a világot. A Nyugatot már eltemették a kommunisták is, nekik sem jött be. Amíg a mi politikusaink a hanyatló Nyugatra küldik egyetemre a gyerekeiket és nem Pakisztánba, Palesztínába, addig szerintem élj a gyanúperrel, hogy itt téged bizony átvernek...

Tehát azzal, hogy lecserélik a lakosságot afrikai és közel keleti eredetűekre, azzal tulajdonképpen evolúciós értelemben győz az európai ember? Mert még mindig evolúcióról kezdtél beszélni, és Nyugat-Európára vonatkoztattad a kérdést. Néztél demográfiai adatokat? Hogy hány százalék migráns hátterű? Neked ebből tényleg kijött, hogy evolúciós értelemben nyerő a stratégiájuk?

Ezt a versenyben szelektált dolgot is elmagyarázhatnád, hogy ha átlag 1.0 körül van a szaporodási ráta, és tudvalévő, hogy az alacsonyabban iskolázott nőknek szignifikánsan több gyereke van, mint a magasabban iskolázottaknak (erről IMHO szabad statisztikát csinálni, és megfigyelhető mindenütt a jelenség) akkor az hogyan jelenti azt, hogy a fogyó népességünk versenyben szelektált?

Persze egyetértek abban, hogy az ember továbbra is versenyben szelektált - az evolúciós versenyben, ami folyik ameddig van élet. Csakhogy a szelekció pontosan nem azon szempontokat részesíti előnyben, amikről te hadoválsz: az iskolázottság, vagy a gazdasági siker fordítottan arányos a reprodukciós rátával minden statisztika szerint.

Úgy beszélsz mintha fogalmad se lenne a demográfiáról, vagy az evolúció jelentéséről.

Ahogy mondtam, kint voltam az Andrássy-n a tüntetésén. Amikor felment a színpadra, a megjelenése utáni szinte első pillanatban az első megjegyzésem volt a haveromnak, akivel voltunk, hogy vazze, itt a jövő Orbánja, csöbörből vödörbe fogunk jutni... A mellettünk lévő idősebb hölgy is helyeselt, de megbeszéltük, hogy vazze, ez van. Nem véletlen, hogy ennyire üt a srác és már 25%-ra is mérik, van benne Orbáni vonás elég sok és ezt azért nem csak mi vettük észre...

Én akkor a tüntetésen azt láttam, hogy nála a leglényegesebb kérdés, hogy el tudja-e hitetni magáról, hogy győzhet, elhiszik-e a választók. Erre volt felépítve a rendezvény és a beszéde is és azóta fényesen látszik, hogy elhitték az emberek. Mert ugye ez a legfontosabb kérdés, a győzési képesség elhitetése hiányzott a Röfi malacon kívül mindenkiből. Most már nem.

Nekem is ambivalens gondolataim vannak, de ahogy Bojár mondta: "Magyar Pétert nem kell szeretni, elég drukkolni neki". Ha másért nem (és ezt már én teszem hozzá),  hogy legalább azért legyen valami verseny, mert ez a belterjes dolog a plebs érdekeivel ellentétes, ezzel csak azok járnak jól, akik közel vannak a mézesbödönhöz és lopni akarnak, az összes többi ember veszít rajta még ha nem is tudja... Hosszú távon biztos a lecsúszás és ennek már egyértelmű jelei látszódnak, amikor a románok elhúznak mellettünk.

 

(Az idősebb hölgy egyébként utána elmondta, hogy a gyereke az unokájával külföldön van és jó lenne, ha sűrűbben hazajönnének)

ja, ha snq idejönne, hogy ezeket (1. a nénit 2. meg a győzési képesség fontosságát 3. "vazze, itt a jövő Orbánja, csöbörből vödörbe fogunk jutni... " állítást  "csak elképzelted magadnak", akkor szívesen ajánlok fogadást megint :-)

 

eredeti március 15-i email-t tudok előadni bizonyítéknak (eredeti gmail timestamppel, azt én nem tudom, hogy lehet visszamenőlegesen hamisítani), illetve beidézhetjük a haveromat is. A nénit nem fogom tudni előkeresni, mert nem cseréltünk névjegyet :-)

Még az Orbánnal való összehasonlításra annyit, hogy Orbánnak van egyfajta személyiségzavara, ami lehet, hogy a súlyos kisebbrendűségi komplexusából fakad, amit azért ennyi idősen kinőhetett volna már. Ez elég sok videóján látszik, és az is, hogy neki ez, amit csinál az egy tanult szerep, de valahogy azóta sem lett igazán az övé, csak mímeli. A Messiásnál nem, ott látszik, hogy ő rendben van ilyen szempontból (ami nem zárja ki, hogy más hibája legyen, akár feleségveréssel kapcsolatos is de bármi más, akár súlyosabb, is)

(Egyébként azt mondják (fehérvári "benfentesek" mondták ezt a pletykát), hogy a középiskolájában elég rosszul érezte magát, eléggé megalázták ott többször is, nem is ment el soha osztálytalálkozóra de mondjuk amikor régi, rendszerváltáskori,  videóban (amikor még volt benne őszinteség) az apjáról beszél az is felvet kérdéseket)

Orbán személyiségzavara legnyilvánvalóan azon a videón látszik, amikor Putyinnal van közösen ami felvétel "kiszivárogtatásával"(?) a kínaiak megalázták: https://www.youtube.com/watch?v=AE4ReW3euME De sok ilyen van, amikor látszik, hogy nem százas és nem akarok arra kilyukadni, hogy Ausztriában gyógykezelik de még az is benne van, hogy nem teljesen alaptalan ez a dolog, még ha nem is Ausztria...

 

És azért fontos, hogy egy ország vezetője lélekben egészséges legyen, mert ha nem, akkor a lelki hibái miatt rossz döntéseket hozhat. Hatásvadász példa lehet Hitler vagy Sztálin de egy két kisebb diktátort is meg lehetne említeni, ezek általában nem normális emberek...

Nem a gyógykezelés volt a mondandóm lényege, fölösleges ezen lovagolni. Ez egy kis valószínűségű dolog, nem számolok vele, marginális de le is írtam. Miért is lovagolsz ezen? Vagy a többi dologgal egyetértesz?

 

A hozzászólásom többi része viszont teljesen vállalható, Orbánnal láthatóan nincs minden rendben és ezt nem a (képzelt) DK-s mivoltom mondja, egyszerűen látni kell, hogy viselkedik, ezek nem normális dolgok.

 

Putyin kezéből mire következtetsz?

Megnéztem, nincs elemzésem azon kívül, hogy ő sem rendelkezik amerikai típusú önbizalommal, de semmi extra meg hát ugye más kultúrkör.

A lábait az elején úgy mozgatja, mintha menne már, később inkább furcsán és a keze egymásba kapaszkodása kicsit olyan gyereki (védj meg, segíts) megnyilvánulásra utal. Az, hogy kinek beszél, nem világos, mert kb csak maga elé néz, szemkontaktust nem vesz fel, lehet, hogy fölöslegesnek érzi.

 

Bár olvastam régen Jungot meg Freud-od és nézegettem olyan videókat, ahol g7, g20 meg hasonlókra érkeznek meg a országvezetők, érdekes volt látni de nem lettem pszichiáter, szóval lehet, hogy teljesen rosszul read-elek, szóval jöhet az elemzés :-)

Lehet itt kábítani egymást de ha megnézed a videót (https://www.youtube.com/watch?v=AE4ReW3euME) egyértelműen látszik, hogy Orbán viselkedése nem átlagos, nem normális. Ha szerinted mégis az, akkor tolj már pár videót, ahol hasonlóan viselkednek politikusok és akkor elhiszem, hogy ez a normális.

 

Én a viselkedése alapján azt gondolnám, hogy a megbeszéléseken volt egy nagyobb vita Putyin és közte, illetve lehet, hogy ezt nem lehet vitának nevezni, mert Putyin egyszerűen ráerőszakolta az akaratát (seggbenyomta hátulról és a téma valószínűleg valami komolyabb volt, pl Paks 2, ahol az oroszok széjjelszivatnak minket, az ő hibájukból nem halad érdemben az építkezés de úgy tűnik, valamiért Orbán nem képest ezt kezelni). Ez után kijöttek "sajtótájékoztatni" és Orbánban még működött a feszültség. Mondjuk az évek során szerezhetett volna már abban rutint, hogy kell az ilyet kezelni, mert a kínaiak hasonlóan rendezhették szerintem a bud-belgrád biztosítóberendezés problémát meg még ki tudja mit...

 

De ha megnézed Orbánt, hogy szokott viselkedni, amikor kizökkentik a betanult szerepből, akkor látszik, hogy az neki probléma. Fiatal korában azért nem ilyen volt. Amikor meg olyan társaságban van, aki a saját mércéjével fölötte van, akkor látszik rajta az, hogy behúzza fülét farkát. Ja és akkor még az általános szájnyalogatásról meg hasonlókról még nem is beszéltünk. De szerinted amúgy is milyen politikus az, aki csak saját kiválasztott közönség előtt képes beszélni???

A terelésed arra utal, hogy te is egyetértesz azzal, amit írtam.

 

Paks2 egyébként kiváló dolog, amivel zsarolni lehet Orbánt. Az oroszoknak ez ezredrangű dolog, de jól lehet vele Orbánt irányítani. Kérdés persze, hogy a nagy stratéga Orbán miért hagyta, hogy ilyen helyzetbe kerüljön, ahol az oroszok játszanak vele, mint egy bábuval. Ha feltételezzük, hogy okos, márpedig az, akkor nyilván végiggondolt döntés volt az is.

 

Egyébként Putin lábmozgása utalhat arra is, hogy unja az egészet és azért ne felejtsük el, hogy KGB-s volt, gondolom, nem azon a szinten mozog ilyen dolgokban, mint mi.

"Hungarian minister says". Eddig érdemes olvasni.

Miért, az oroszok már készen vannak a tervekkel (lásd: https://hvg.hu/kkv/20211001_Az_Atomenergia_Hivatal_visszadobta_Paks_2_e…)? A kért hiánypótlásokat megcsinálták? Tudtommal nem.  Ez az az eset, amiről beszélt Orbán. Ne azt figyeld, amit mondanak, hanem amit csinálnak. Mert ez terelés, ami látva téged ezek szerint hatásos.

 

 

Ajánlom figyelmedbe ezt a mondatot:

"A háborúhoz köthető nehézség továbbá, hogy a németországi Siemens (egyelőre) németországi politikai tiltás miatt nem kívánja szállítani az új paksi atomerőmű irányítástechnikáját. Igaz, ezzel a Siemensnek a szerződés szerint csak 2028-ban kell elkészülnie, vagyis van még idő."

Át vagy verve a palánkon, mit gondolsz egy rendszer, ami hazudik és lop, az pont téged nem fog átverni és meglopni? Na de most komolyan....

"Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) még nem hagyta jóvá a projekt nukleárisbaleset-elhárítási tervét. Ez az ügy hol tart?"

Vitalij Poljanyin erre ezt válaszolta:

"Ezt távolabbról kezdeném: Oroszországban az európaitól eltér az atomerőművek engedélyeztetése. Míg itt minden lépést külön kell engedélyeztetni, Oroszországban az egészet egy csomagban. Időbe került, amíg az orosz kollégák elsajátították a számukra új eljárást."

 

https://www.vg.hu/energia-vgplus/2023/12/paks-ii-eselyes-hogy-megis-sza…

 

"Időbe került, amíg az orosz kollégák elsajátították a számukra új eljárást."

HAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHA

Lefordítom neked:

"nyilván nem először csinálunk atomerőművet, szóval tudtuk, hogy ez az eljárás és bár éveket késtünk, leszarjuk ezt a dolgot, Putyin azt mondta, hogy ne siessünk, mert így hátulról seggbe tudja az Önök tisztelt Röfi malacát, aki erre úgy táncol, ahogy Putyin fütyül..."

Hab a tortán:

 

Van előrelépés a Siemenstől várt irányítástechnikai rendszer szállítása kapcsán?

 

Erre mondta Vitalij Poljanyin:

Igen. A vezérlés az atomerőműveknek általában is nagyon fontos eleme, hiszen nélküle nem indítható el a blokk. Az oroszországi blokkokban korszerű és nagyon jól működő orosz rendszereket használnak, de a magyar fél ragaszkodik a Siemens-Framatome konzorcium által szállítandó termékéhez. Az a legfontosabb, hogy mielőbb elkészüljön a megfelelő rendelés dokumentációja, és a beruházó beadhassa engedélyezésre

Azt gondolom, hogy néhány hónapon belül megszületik a megállapodás a Siemensszel, meg vagyok róla győződve, hogy a német társaság szállítani fog. Az irányítási rendszernek 2028-ra el kell készülnie, vagyis még van öt évünk.

https://www.vg.hu/energia-vgplus/2023/12/paks-ii-eselyes-hogy-megis-sza…

Ennyit Szíjjártóról meg a szuverenitásról, amit persze belerakott a nyilatkozatába. Vazzzzeeee, te tényleg elhitted, amit ezek mondanak? Vazzeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :-)

Nem tudom, hogy lesz-e részedről elemzés de addig is itt egy tök jó rész a Dalfutárból. Zséda itt hallja, hogy milyen zenére(?) kell majd énekelnie és állat jó reakciók vannak az arcán. Később, amikor pl a dalszöveggel ismerkedik, ez a hatás még fokozódik. Egyik kedvenc részem és már 9 évad volt.

(A Dalfutárban a résztvevők csak később ismerik meg egymást és közösen végül összeraknak egy zenét (zeneszerző, dalszövegíró, producer, énekes)

 

https://youtu.be/v9nx15GkmUM?t=2757

A számok alapján magasabb ott az egy főre eső GDP, fogyasztás és fizetés.

 

De ha akarod ettől még mondhatjuk, hogy nem hagyott le. Végül is azt is lehet mondani, hogy a Föld lapos, az oltásokban meg csippek (sic!) vannak. Nekem mind1. Mondjad!

Ha figyeltél, akkor ez egy évek óta menő trend. Először csak általánosan elfogadott volt, hogy a románok mindig mögöttünk vannak, aztán néha felmerült, hogy közelednek, de csak nevetség tárgya volt, aztán riogattak, hogy közelednek először azon is nevettek, aztán kezdték komolyan venni és most itt vannak.

 

Majd megszokjuk és eljátszuk ugyanezt a folyamatot a bolgárokkal. A Déli krónikában persze valahogy máshogy fogják tálalni.

Lecsapom...

 

"Orbán Viktor azon kevés politikusok közé tartozik, akik 1990 óta megszakítás nélkül tagjai az Országgyűlésnek. Rajta kívül ezt még három másik, történetesen szintén fideszes politikus, Kövér László, Németh Zsolt és Kósa Lajos mondhatja el magáról. De Kövérék legalább egyszer egyéniben is szereztek parlamenti mandátumot. Orbán is megpróbálta, kétszer is, de esélye sem volt rá, aztán feladta."

Igen. Ahogy írtam, a leglényegesebb dolog, hogy rendelkezik-e azzal a képességgel, hogy az emberek elhiszik róla, hogy győzni tud. Ezzel eddig csak a Röfi malac rendelkezett. Most már a Messiás is.

 

Mellette a Röfi malac ódon, lejárt lemeznek tűnik. Tulajdonképpen kaptunk egy fiatal, modernebb Orbánt. Az emberek ezt megveszik, ez látszik a számokon.

aki elhiszi a negyedik messiásról, hogy legyőzi az évtizedes kisebbségi frusztráció okán röfi malacnak hívott személyt, az elhitte az előzőkről is

a számokon nem az látszik, hogy kaptál egy fiatalabb orbánt, hanem az, hogy azok kajálják, akiknek egy lgbtqp sötétzöld fegyőr is szimpi volt vagy a dk családi párt árnyégdemagógiáját is megette

mellesleg nem csak meg kell szerezni a kormányalakítás lehetőségét, hanem stabilan távol kell tudni tartani a hatalomtól a dkmentumféle janicsárokat, és stabilan állni kell a brutális külső nyírást-nyomásgyakorlást is. ez az, amiről nem csak elhiszik az emberek, hogy röfi malac megcsinálja, hanem bizonyította is. a negyedik messiásnál már az első fele bajosan alakulna, a másodikra pedig baljós árnyat vetnek a háttérból kilógó korányi-lólábak

Szerintem nézz rá, hogy mennyire durván elhízott Orbán, lehet, hogy azért Röfi malacozom. De most tényleg, hogy néz már ki?

A Messiással kapcsolatban meg egy-két év és kiderül, hogy hasznos-e vagy végül is inkább a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Orbán számára bizonyára hasznosak ezek a tulajdonságok, amiket írtál, de az ország érdeke más, mint az övé vagy bármelyik politikusé. Ideje lenne ezt észrevenni.

Szerintem nézz rá, hogy mennyire durván elhízott Orbán, lehet, hogy azért Röfi malacozom. De most tényleg, hogy néz már ki?

Ez roppant fontos a politikai teljesítmény tekintetében. Amúgy igen, élhetne egészségesebben.

A Messiással kapcsolatban meg egy-két év és kiderül, hogy hasznos-e vagy végül is inkább a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Helyesebben szólva hasznos, mert a Fidesz malmára hajtja a vizet. :)

az ország érdeke más, mint az övé vagy bármelyik politikusé. Ideje lenne ezt észrevenni

Ez természetes, de közszereplőként az ország érdekeit képviseli. Az más kérdés, hogy az országunknak nem az az érdeke, mint ami a Nyugatnak, vagy azon belül is az USA-nak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ez természetes, de közszereplőként az ország érdekeit képviseli. "

 

Na de most mégis, ezt mire véljem?

Bár miután kiderült, hogy nem érted, hogy nem farokméregetés a fejlettség hajszolása, hanem gyakorlati haszna van, pl hogy a vasútvonalon két sínpár legyen és ezzel kevesebb késés legyen meg hogy alacsony padlós legyen a vonat és fel lehessen rá rakni a bicajt, hát én már nem csodálkozom semmin sem. Wow, wow, wow...

 

Azt hiszem át kell értékelnem pár dolgot.. :-)

"A vita észérvek logikus sorozatainak ütköztetése, amelyet konklúzió követ."

 

Nálad ez úgy néz ki, hogy bármi van, de tényleg bármi, mindig az az indoklás jön ki belőle, hogy azért van, mert az USA rossz és gonosz és hogy ettől megvédjük magunkat, az bármit megér. (magas labda, ha gondolod, csapd le és akkor végigvittük a játszmát :-) ).

"Ami a politikai spektrumot illeti, az talán nem meglepő, hogy a válaszadók 2022-es visszaemlékezéseit alapul véve a mostani Tisza-szavazók több mint fele a legutóbbi országgyűlési választáson a hatpárti ellenzéki listára voksolt. Annál figyelemre méltóbb, hogy 13 százalékuk úgy emlékszik, korábban fideszes volt, és számottevő a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól vagy a Mi Hazánktól átpártolt szavazók aránya is.

A legjelentősebb ténynek pedig az látszik, hogy Magyar Péternek sikerült korábban inaktív polgárokat is megszólítania: támogatóinak közel egyötöde az állítja, hogy 2022-ben nem szavazott."

 

https://hvg.hu/360/20240508_hvg-median-magyar-peter-tisza-orban-viktor-…

 

A felmérés megint csak tartalmazza, mutatja, hogy a fidesz az alacsony jövedelműek, a 8 általános vagy alacsonyabb végzettségűek, kis településeken lakók és időseknél van nagy előnyben. Ez persze nem újdonság, ők azok, akiket könnyebb megdolgozni a hazugságokkal.

 

plusz infó:

"Ahhoz azonban még sokat kell dolgoznia, hogy országos vezető tisztségre is alkalmasnak tűnjön: a válaszadóknak csak kisebb része, 37 százaléka mondta, hogy a kormányfői posztra „inkább” vagy „teljesen” alkalmas, ami magasabb ugyan, mint Dobrev Klára mutatója, de jócskán elmarad a hivatalban lévő miniszterelnöké mögött."

A felmérés megint csak tartalmazza, mutatja, hogy a fidesz az alacsony jövedelműek, a 8 általános vagy alacsonyabb végzettségűek, kis településeken lakók és időseknél van nagy előnyben. Ez persze nem újdonság, ők azok, akiket könnyebb megdolgozni a hazugságokkal.

Szerintem ezzel a hozzáállással 2026-ban is bukni fogtok, függetlenül attól, mennyi krumplit és árnyékkrumplit osztotok ki az embereknek.

:)

Én megengedhetem ezt magamnak, de a Messiás nem így gondolkozik/kommunikál. Még egész korán, talán márciusban volt ezzel kapcsolatos konkrét nyilatkozata ha figyeltél (figyeltél?) és láthatóan tartja azóta is az elképzelését.

Ez most nem a DK meg a Gyurcsány, se nem a Momentum. Nem véletlenül nem tudott eddig mit kezdeni vele a fidesz.

A felmérés megint csak tartalmazza, mutatja, hogy a fidesz az alacsony jövedelműek, a 8 általános vagy alacsonyabb végzettségűek, kis településeken lakók és időseknél van nagy előnyben.

Ebben biztosan van valami tanulsag azzal kapcsolatban, hogy egy potencialis kihivonak milyen retegeket kellene megszolitania a belvarosi ertelmisegen kivul, de ha megszakadok, sem jovok ra, hogy mi lehet az. :(

ha sikerül különböző szavazói csoportokkal elhitetni, hogy ő a Most Március Óta Már Tisztakezű Fidesz 2.0, akkor annak az a tanulsága, hogy az eddigi kedvenceid (moslékkoalíció) politikai portékájára valójában zéró társadalmi igény volt, sőt, az emberek gyomra felfordul tőle, a patás által kínált pedig széles körben népszerű

Nem voltak a kedvenceim, de ha téged boldoggá tesz, mondhatod akár azt is, hogy DK-s vagyok, az egyszer már egy topic címében is benne volt bár valami ok miatt trey kivette... :-)

 

Egyébként meg a DK-ra van igény szerintem most is, ők túlélnek, a többiek lehet, hogy mennek a kukába (feltéve, ha a Messiás nem bukik el de ha elbukik, lehet, hogy akkor is és akkor marad csak a DK). A Momentumra régebben volt igény, csak eljátszották a lehetőséget. Párbeszéd, LMP ilyesmi szerintem nem létező dolog. De a Kutyákat pl sajnálnám, őket nem bánnám, ha valamilyen szinten maradnának.

>>Nem voltak a kedvenceim

az újmúlt szerint már nem

>>mondhatod akár azt is, hogy DK-s vagyok,

persze, hogy ezt mondom, mert az vagy: a 2022-es Ellenforradalmi Események előtt Kormányválltáskát akartál, ami az akkori moslékos erőviszonyok alapján dk kormányt jelentett volna, most pedig vidáman leszavazol majd a dk-csicska gelire, aki már bizonyított (ti. hogy a családi párt megelégedésére annyi dk kádert sikerült betalicskázni fővárosi pozíciókba, amennyit csak akartak)

Én azt gondolom (fenntartva, hogy nem vagyok hozzáértő) és a statisztikák is azt mutatják, hogy a Tisza elvisz embereket a MHM-tól is, Végül is az MHM-be azok mennek, akik valamennyire szimpatizálnak a jobboldali értékekkel és elégedetlenek a rendszerrel vagy kb mindennel. Azért ez valamennyire a Tiszára is igaz.

A felmérés megint csak tartalmazza, mutatja, hogy a fidesz az alacsony jövedelműek, a 8 általános vagy alacsonyabb végzettségűek, kis településeken lakók és időseknél van nagy előnyben. Ez persze nem újdonság, ők azok, akiket könnyebb megdolgozni a hazugságokkal.

Teljesen irreleváns. Mindenkinek joga van a saját érdekei és értékei szerint befolyásolni a közéletet, aki magyar állampolgárként itt él, függetlenül attól, mennyi idős, mi a végzettsége, mennyi a jövedelme, hol lakik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még egy analógia (mert te ugye mindig analógiákban gondolkodsz :-) ) jutott eszembe arról, hogy változott a világ (hogy változott az erőszakért kapható "játékelméleti" pont.).

 

Pl a fociban a Bajnokok Ligája vagy nyilván ennél jobban egy Európa bajnokság kicsit átvette az európai nemzetek között a háború szerepét. Régen Európában rendszeresen háborúk voltak, most azokért már szar pont jár (mármint a fejlett Európában, mert ahogy írtam, egy Putyini authoriter rendszerben sok pont jár a háborúért meg a területszerzésért), viszont egy foci Európa bajnoki cím egész sokat ér. Vannak a szurkolótáboroknak himnuszai, mint a nemzeteknek, van mezük, mint régen az egyenruha, az ultrák még meg is verekednek néha stb stb stb stb. Biztos tudsz te is ilyen analógiákat találni, hiszen ebben igazán jó vagy :-)

Ennek a háborúnak egészen más a természete.

  • az USA érzi magát a legerősebb kutyának, ezért ő akar mindenkit megdugni
  • Oroszország elég erős kutyának érzi magát ahhoz, hogy fenntartsa magának a jogot egy szerényebb status quo-ra, hogy legalább a közelében lévő kutyákat ő dughassa meg
  • az USA ennek ellenére megdugja az Oroszország melletti szukát, gyertyatartó szerepet szánva Oroszországnak
  • Oroszország éppen igyekszik a szuka hátáról letessékelni az Egyesült Államokat

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, neked minden témából az jön ki, hogy az USA gonosz, még a bajnokok ligájából is, miért is várnánk mást? :-)

 

Oroszországot nem tartom ilyen szempontból európai nemzetnek, ráadásul elég nagy része Ázsiában van és az egész ország megragadt a XIX. vagy XX. századi háborús logikánál, meg hát azért az egy más világ, ezt biztos nem vitatod. Erről írtam a játékelmélet pontozásos részben.

 

Civilizáltabb, haladóbb, igazi európai országokra gondoltam így a bajnokok ligájás hasonlat az oroszokra nem érvényes (valamint pl a Balkánon se teljesen sajnos). Biztos mondtam már, hogy a hasonlatokkal az a baj, hogy sántítanak :-).

Csak úgy kezdetnek: húzz le minden olyan országot a listáról, ahol melegek elleni gyűlöletkampánnyal akarják megnyerni a fékezett habzású agyvelőket. Aztán azokat az országokat, ahol egy miniszter, aki családon belüli erőszak áldozata, amellett érvel, hogy a családon belüli erőszak miatt aggódni csak hiszti.

Igazából tudtam, hogy magas labda lesz és akkor már játsszuk végig:

Tulajdonképpen bármelyik Nyugati ország. Azt szoktam mondani: lehet bolondítani a népet, hazudni össze-vissza, de amíg azok a  politikusok, akik a képedbe hazudnak nem Moszkvába meg Minszkbe járatják egyetemre a gyerekeiket, addig nincs miről beszélni. Majd ha mégis így lesz, akkor szólj!

Voltam nemrég vonattal egy agglomerációs településen, ahol 1 vágányos vasút ment. Persze, ha a szemből jövő vonat késett, akkor mi is késtünk, ráadásul 60-as tempóval mentünk és a bicajt is macera volt felrakni, mert valami problem miatt magas padlós vonat jött. Én nem ehhez vagyok szokva, néha szoktam vonatozni, én szeretem, szerintem tök kényelmes és igazi budapesti libsiként bicajozni is szoktam, szóval ilyenkor felrakom a bicajt és hajrá. De amerre én járok, arra alacsony padlós vonatok járnak, ok, késnek de csak pár percet, nem 20-at. Mert szóba elegyedtem a helyiekkel és elmondták, hogy ott az a normális, hogy a vonat simán késik 15-20 percet. És képzeld, elégedetlenek voltak vele, FEJLŐDÉST akartak, csak nekik nem jutott csak az a szar vonal, ahol 60-nal ment az egyvágányos vonalon a magas padlós vonat...

igazi budapesti libsiként bicajozni is szoktam

Lebuktam, látens liberális vagyok. Én is szoktam kerékpározni. :D

Nem a fejlődés zavar, hanem a kényszerített, erőltetett verseny, a farokméregetős hozzáállás. Az megvan, hogyha valamilyen szempontrendszer szerint értékeled a résztvevőket, szükségképpen lesz utolsó is ebben a sorban? Tehát mindenképp. Akkor biztos, hogy valamit rosszul csinált? Mert ha jobban csinált volna, akkor valaki más lesz az utolsó. Akkor az csinált valamit rosszul? Ami fura, mert ugyanúgy cselekedett, mint az előbbi példában, amikor még utolsó előtti volt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez nem farokméregetés, teljesen félreérted.

 

Nem az érdekel, hogy mennyi a GDP, az kit érdekel?

 

Hanem én csak annyit szeretnék, hogy a 3-as metró ne legyen olyan zajos meg forró, legyen benne klíma, meg ne legyen olyan feelingje, hogy szétesik az egész, mert láthatóan gagyik az illesztései. Vagy hogy az elővárosi vonat ne 60-nal menjen. 2024-ben ez szégyen. Ezek gyakorlati dolgok. A GDP-hez annyi közük van, hogy (a mi kultúrkörünkben) elég jó korreláció van a GDP és az ilyen közszolgáltatások szintje között.

 

Tehát én nem nagy GDP-t akarok, hanem azt, hogy ne egy vágány legyen, mert akkor a szembejövő vonat késése miatt mi is késni fogunk. Csak hát minél nagyobb a GDP, annál valószínűbb, hogy lesz pénz két vágányra.

VAZZZZZZZZZZZZEEEEE, locsemege, te tényleg nem értetted eddig ez az egészet? :-)

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ :-)

 

Ezen mindjárt sírok, de komolyan...

Hogy jön ez ide? Vazze, két vágányos vasútat akarok, amire fel tudom rakni a bicajomat kényelmesen, nem a peronon szorongva, biciklit ide-oda tologatva, amikor leszállnak az utasok a nyári melegben is fűtött kocsiból. Normális 3-as metrót és legalább 120-szal menő tram train-t. Meg még pár hasonló dolog és ennyi. Ezeket eddig nem intézték el és ahogy látom, Romániában hamarabb el fogják intézni az ilyen problémákat. Mert ott nagyobb a FEJLŐDÉS. Ennyi a sztori.

Még annyi komment, mert a GDP-s részt idézted és ahogy látom, tényleg nem értetted eddig, miről szól ez az egész, hogy függetlenül attól, hogy a románok már rég elhúztak egy főre eső GDP-ben mellettünk, a GDP nem annyira jó mutatószám egy ilyesmi országnál, mint mi, mert nálunk pl a GDP elég nagy részét olyan külföldi cégek termelik, amikhez igazából nem sok közünk van, kis túlzással átfolyik rajtunk a pénz, de persze munkabér, valamennyi adó,  stb bevétel keletkezik.

 

A vásárlóerő paritásos fizetés nem rossz de ott is lehetnek problémák, ezért talán az egy főre eső fogyasztás egy viszonylag jó mutatószám. Szóval tulajdonképpen ha ez elég nagy, akkor minden alkalommal alacsony padlós vonatok jönnek és ha még nagyobb, akkor megépül végre a második sínpár is azon a vonalon. Ha meg már még nagyobb, akkor az emberek kiröhögik és megdobálják tojással azokat a politikusokat, akik olyan tram traint adnak nekik, ami 60-nal megy a 160 helyett. És ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a románoknak vagy a magyaroknak van-e nagyobb farka, ennek a FEJLŐDÉSHEZ van köze, mert így működik a világ.

Igen, az hogy túlfogyasztás van, meg minden a fogyasztásra ösztönöz és ez baromi káros.

 

De ettől még jelenleg ez egy jó mutatószám, mert jól mutatja a jólétet (vagyis, hogy mikor épül meg a második sínpár és rakhatom fel a vonatra kényelmesen a bicajt), mert ahol pénz van, ott általában elköltik. Ha lenne, lesz sok olyan ország, ami nem így tenne, akkor rossz mutatószám lenne.

 

De amit írsz, az megint csak off topic, mint a szenilis Biden, a demokrata párt meg a bevándorlással riogatás (nem riogatni kell vele, hanem hatékonyan korlátozni, kontrollálni, hiszen, aki riogat vele, az nem azért riogat, mert olyan jól meg tudja oldani a kérdést, hanem más szándéka van, de ez itt off topic :-) )

Még valami. Az egy főre eső fogyasztás magasabb értéke nem feltétlenül azt jelenti, hogy többet vesz, hanem, hogy jobb minőségűt (ami drágább nyilván). Ha a magyar nyugger megveszi a csirkefarhátot, az osztrák nyugger nem fog 10-szer annyi csirkefarhátot venni, mert több pénze van, hanem vesz mondjuk csirkemellet, lazacot stb stb.

 

A magyar átlag megveszi a műanyag ablakot gurtnival, ahol az egy főre eső fogyasztás magasabb, ott megveszik a jobb minőségű fa ablakot, meleg peremmel, elektromos távirányítós redőnnyel.

Házi feladat: Találj még más analógiát, te abban jó vagy! Pl az egy főre eső fogyasztás különbsége hogy mutatkozik meg autó vásárlásnál stb.

Tehát baromira nem farokméregetés ez az egész, hanem a mindennapi életben előforduló gyakorlati dolgok, amelyek hozzájárulnak a jobb élethez. És ez az, amiben Románia már elhagyott minket.

>>Az egy főre eső fogyasztás magasabb értéke nem feltétlenül azt jelenti, hogy többet vesz, hanem, hogy jobb minőségűt (ami drágább nyilván).

pl beruház egy angol wc-re, nem úgy mint bezzegromániamegelőzött, ahol a lakosság közel egynegyede kinti pottyantóst használ

Még a farokméregetéshez:

Pogátsa szerint (https://www.youtube.com/watch?v=MbTxqaEcsdo) - és ezzel nem mondom, hogy egyetértek vele - azok mérik Magyarországot a külföldi országokhoz (pl Románia, Ausztria), akiknek a magasabb jövedelmük megengedi, hogy (többet) utazzanak, emiatt többet látnak a világból. Akiknek meg kevesebb a pénzük és kevesebbet vagy egyáltalán nem utaznak külföldre, azok inkább ahhoz tudnak viszonyítani, hogy ők maguk hogy éltek 5-10-éve.

 

Ő még hozzáteszi, hogy (kutatás szerint) minél lejjebb van valaki a jövedelmi skálán, annál nagyobb valószínűséggel szavaz a Fideszre, vagyis a Fidesz szavazók nagyobb része inkább nem a külföldhöz viszonyít, hanem a saját múltjához, hiszen nincsenek személyes benyomásai a külföldről, mert nem jár ott. Ez nyilván a városiassággal is kapcsolatban van, hiszen a városokban jobb jövedelmi helyzetű emberek élnek, akik többet járnak külföldön.

"

Vannak hamis próféták, akik
Azt hirdetik nagy gonoszan,
Hogy már megállhatunk, mert itten
Az ígéretnek földe van.
Hazugság, szemtelen hazugság,
Mit milliók cáfolnak meg,
Kik nap hevében, éhen-szomjan,
Kétségbeesve tengenek.
 

Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,
Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a Kánaán!

"

A második cikk adataiból számításaim szerint az államadósságuk főre vetítve 38MFt kb. És az első cikk szerint emberek 33%-ának 250EUSD felett van a privát adóssága (nem tudom ebbe beleszámolták-e az újszülötteket és gyerekeket is?), ez is hasonló nagyságrendet ad ki főre lebontva. Durva, és ahogy ez kinéz ezek az adósságok _soha_ nem lesznek kifizetve, pláne az államadósság inkább iszonyatos tempóban nő.

Felmerül persze a kérdés, hogy tulajdonképpen végső soron kiknek is tartoznak? Az összeesküvészek szerint a FED fedezet nékül adhat ki bármennyi pénzt, és magántulajdonosai vannak, őnekik tartozik mindenki. Végső soron ők a világ urai. Örülnék, ha valaki megmagyarázná, hogy valójában nem így van. Ha mégis így van, abban egy megnyugtató dolog van: a hitel tulajdonosainak is az az érdeke, hogy teljesen ne boruljanak be a hitelek. Inkább folyamatosan csökkentgetik a fizetendő kamatot, növelik a hitelképességet és még tovább adósítják az USA államot végtelenségig.

Szerk.: elkezdtem utánanézni az USA kredit pontozásnak (credit score), úgy látszik a FICO a leggyakoribb. Úgy van, hogy ameddig valaki nem vett fel hitelt, addig nem látszik a rendszerben és egészen rossz pontszámmal fog nyitni! Tehát ha _valaha_ is akarsz majd hitelt felvenni, akkor építgetned kell ezt a pontszámot előre. Tehát a vérszívó bankmultiknak kell táncolni már azelőtt, hogy adóssá váltál volna!
Olyan fából vaskarikákat alkottak meg emiatt, mint a "secured credit card", aminél a hitelkeretnek megfelelő összeget előre leteszed, ha jól értem azért, hogy ebből törlesztik a lejáró hitelkeretet, tehát nem tudsz megcsúszni vele. A megcsúszás ugye rohadt drága büntetőkamatos itthon is, és azonnal rontja a FICO pontszámot is odaát (itthon is azonnal bekerül a KHR-be? Nem tudom, sosem használtam ilyet). Szóval van a "secured credit card". Akkor az miért nem debit card? Miért kell erre külön fogalom? Ehhez már nem érek fel ésszel.
Aztán a következő fából vaskarika a "credit builder loan". Ami valójában egy rendszeres megtakarítás, nem kölcsön (loan), de mivel rendszeresen fizeted, és technikailag valahogy loan-nak van nevezve, ezért beleszámol a FICO pontodba, hogy rendszeresen megtakarítasz. Remek, de miért kell ehhez egy külön "termék"?
Ez talán nem fából vaskarika, de azt a tényt, hogy a számláidat befizeted be lehet csatornázni a FICO pontodba. Nálunk ez is fordítva van, hogy ha nem fizetsz, akkor felkerülsz a KHR-re (talán, nem tudom), de ha simán mindig fizetsz, az az alapállapot.
Még egy van ami eltér az itthonitól: nem a hitelkártya keret számít, hanem hogy mennyi van felvéve belőle, főként az arány. Jó nagy keretből felvett kevés hitel jónak számít. Nálunk azt hiszem a KHR kimutatásban a hitelkeret felvett hitelnek számít akkor is ha nincs kihasználva. Meg is szüntettem kártyát emiatt, amiről nem is tudtam előtte, hogy hitelkeretet ad.

Úgy van, hogy ameddig valaki nem vett fel hitelt, addig nem látszik a rendszerben és egészen rossz pontszámmal fog nyitni! Tehát ha _valaha_ is akarsz majd hitelt felvenni, akkor építgetned kell ezt a pontszámot előre.

Ez amugy valahol nem logikus?

Van mondjuk egy haverod, aki rendszeresen kert toled kolcson kisebb osszegeket, de mindig idoben megadta. Egyszer ker toled egy nagyobb osszeget. Masnap az utcan odamegy hozzad egy vadidegen, akinek a nevet sem tudod. O is ker toled kolcson egy nagyobb osszeget.

Tfh valamelyiknek muszaj adni, melyik utan tudnal nyugodtabban aludni?

Szóval van a "secured credit card". Akkor az miért nem debit card? Miért kell erre külön fogalom? Ehhez már nem érek fel ésszel.

Mert ahogy javul a credit score-od, elkezdheted reszletekben visszakapni a depositot. Illetve nem a depositbol fizeted vissza, abbol csak a lejart tartozas vonodik le.

Még egy van ami eltér az itthonitól:

Alapvetoen a FICO nagyon sok sebbol verzik, de az itthoni hitelkepessegvizsgalat egy bullshit, egyszeru kuruzslas. A FICO-jellegu pontszamoknak egy elonye van, hogy fuggetlen a banktol, ha neked van egy 800-as FICO-d, akkor az 800 lesz barmelyik bankhoz is mesz.

Tudom, hogy este van, de én most megyek és lezuhanyzom. Meg hajat is mosok, hogy szép legyek, mert jön az agyvérzésem! :D

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

A szavak elveszítik a jelentésüket. A demokrácia ma mást jelent, mint amire Churchill hivatkozott. Az autokrácia is más, mint amire ma népszerű alkalmazni. Innentől bármit le lehet vezetni bármiből.

Szerkesztve: 2024. 01. 07., v – 10:32

mint minden autokráciára vergődés és lecsúszás várható

Nagyjabol annyira vergodnek autokraciak, mint demokraciak. Nem kirivo vergodes. Foleg, ha csak varhato. Az europai valosag az, hogy az orszagra azok a demokratak a legveszelyesebbek, akiket nem is erdekel, hogy ujravalasztjak-e oket. Egy autokratanak fontos, hogy 5-10 ev mulva is legyen mit ellopnia (nem veletlen probalsz azzal ervelni, hogy mar mindjart olyan rosszak lesznek a szamok, mint a "Gyurcsany-szamok", amik egy demokracia szamai voltak). Eppen ezert van, hogy egy autokratabb csapat valamikor alkalmasabb ilyen foku csapatmunkara, aminek pont nem lecsuszas es vergodes a vege.

A pofatlan resze:

Cimben: megmondTAM (mult ido, "igazad lett")

Szovegtorzsben: várható (jovo ido, joslat, uveggomb)

Kit akarsz hulyenek nezni? Kit akarsz manipulalni es miert?

Az oktatasi szolgaltatas az osszkiadas resze. Az EU-s penzek az osszbevetel resze. Ami csokkenti az osszbevetelt, amitol kevesebb lesz, mint amivel szamoltak, az kozvetetten (nem kozvetlenul) hatassal lesz mindenre, ami az osszkiadasba tartozik.

Az oktatas jobb finanszirozasa mellett vannak jobb ervek is: amikor masra nem sajnaljak. A "bezzeg erre van penz" az tenyleg jogos. Viszont egyszerre drukkolni hogy ne jojjon EU-s penz es kozben kapalozni oktatasba tobb penzert - annak nincs semmi ertelme.

Szerkesztve: 2024. 01. 08., h – 08:23

valami szavazás közeleghet, mert éledeznek ezek a - gyuribácsi legrosszabb befektetései között is legrosszabb - kálmánolga-csetbotok

nem úgy volt, hogy ha a legutóbbi nagy projekteteket nem valamelyik kláraúr-előváladék hozza, akkor Pakolod A Bőröndöt(tm)?

rekreációs helyként a hanyatló nyugat helyett ajánlom a Közös Európai Értékeink Legújabb Bölcsőjét, ahol egyben ki is állhatsz a blakrok^Wukrajna területi integritásáért

Pontosan.

A legbutabb progresszivet onnan ismered fel, hogy minden hir, ami neki nem tetszik, az orosz propaganda, meg "alternativ teny" (utobbi eredete: Trump 2017-ben egyszer tenyleg ezt a kifejezest hasznalta o szavaival ellentmondo hirre, azota nem kepesek elengedni ezt a szofordulatot a progresszivek legbutabbai. Pedig mar reg a nyunyoka es hasonlokhoz hasonloan el kellett volna mar engedni ezt a lejart lemezt)

Románia miniszterelnöke: Miután megelőztük Magyarországot, meggyőződésem, hogy Lengyelországot is megelőzhetjük, és hamarosan a románok lesznek a legjobban fizetett munkavállalók Európa ezen részén! Mert megérdemlik!
https://transtelex.ro/kozelet/2024/05/01/romania-miniszterelnok-gazdasa…

Hivatalos, a románok már jobban élnek a magyaroknál
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240430/hivatalos-a-romanok-mar-jobb…

Lengyelország és Románia is előzött minket - Miért maradt le Magyarország?
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240502/lengyelorszag-es-romania-is-…

 

Bod Péter Ákos: Romániát sem tudjuk visszaelőzni, ha nem a humán tőkére koncentrál a magyar politika
https://qubit.hu/2024/05/02/bod-peter-akos-romaniat-sem-tudjuk-visszael…

Zsiday Viktor: Ezzel nem érjük utol Ausztriát, ezzel nem érünk utol senkit
https://hold.hu/holdblog/zsiday-viktor-podcast-inflacio-novekedes-reszv…

Aki nem érti a számokat, az a jelzőkből és a melléknevekből ítél. Puzsèri magasságok ezek! ;)

Tudod a fidesz csökkentette az államadósság  arányát, miközben a Románia duplán a gázra lépett. Eközben Magyarországon a lakosság megtakarítása növekszik, Románia pedig eladósodik. Meg lennék lepve, ha 5-10 év múlva előttünk lenne. És Románia jobban járt azzal is, hogy hozzánk rajtuk keresztül jön az energia, továbbá az ukrán háborún is többet keresnek.

De legalább nálunk csökken a (sokkal nagyobb) 78%-os adósság, ami a románoknak csak 52% és ezt még meg is magyarázod, hogy a románok milyen hülyék? Wow, szerintem hagyjuk abba, ma belehallgattam a Déli krónikába, elég volt annyi a hülyeségből meg a hazugságból.

https://hup.hu/comment/3053880#comment-3053880

 

Kellene érteni a számítás alapjait. pl külföldről hazaküldött pénzek: https://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_diaspora

Az van, hogy kurvára menekülnek el még mindig Romániából az emberek. Haza meg nagyon nem akarnak menni pl. Olaszországból. Pénzt küldenek haza. Románia most tart ott, mint mi 2019-ben. Munka van, szakember nincs. Ráadásul náluk a GDP teljes egészében adósságból van finanszírozva, miközben mi csökkentettük az államadósság kitettségét és közben nőttünk.

Figyu, tegnap tényleg belehallgattam a Déli krónikába, ott is megmagyaráznak mindent. Nem vagyok kíváncsi a hülyeségekre, ha mégis, akkor ráklikkelek az origora.  Én a számoknak hiszek. Egyelőre az utolsó kettőben vagyunk benne a bolgárokkal és ha már a trendeket említetted, a Viktorék annyira elbaltázták az elmúlt pár évet, hogy a költségvetés problémái miatt és a kontraszelektált Nagy Márton szakértelmét látva nálunk hosszú távon semmi jó nem várható.

 

De majd térjünk erre vissza 5 év múlva, amikor még mindig Orbán lesz, mi meg a bolgárok mögött leszünk. Te akkor is meg fogod magyarázni, hogy csak ideiglenes, hogy a bolgárok elhúztak mellettünk.

>>Húúú, márt eszembe is jutott, hogy miért nem írtam ide kommenteket egy ideig :-)

mindig úgy gondoltam, hogy a 2022 áprilisi Ellenforradalmi Események után egy bécsi szanatóriumban ápolnak miközben donátanna arccal nézel a semmibe

üdv újra a #bukiktyonmáron

A számok szerint igen. A laposföldesek, vírustagadók szerint nem. Én eddig azt láttam, hogy amit a laposföldesek meg vírustagadók mondanak az nem jól modellezi a világot, ezért inkább a jól bevált számoknak hiszek. Igazi jobboldali, konzervatív vagyok, ezért voltam az Áruló-Messiás tüntetésén is

épp a számok szerint nem. az, hogy 14 év alatt sikerült összeollózni egy grafikont minden ötödik magyart minden hatodik románnal különböző évekből származó átlagbér és vásárlóerő adatokkal, az nem azt jelenti, hogy "románia leelőzőtt minket", hanem azt, hogy kiszolgálta a buborékodat a szennymédiád

Nekem van ismerősöm, aki rendszeresen jár Romániába, mert erdélyi származású a srác és a munkája is olyan, hogy több országban ingázik. Évek óta mondta már (rendszeresen visszatérő téma), hogy ő hogy látja a trendeket és hogy nagyon közelítenek a románok és nemrég (kb fél éve) pont téma volt a fizetések nagysága azokon a területeken, amikre ő rálát. Egyértelműen azt mondta, hogy a románoknál jobbak a fizetések, konkrét számokkal (ismétlem, azokon a területeken, amikre rálát). Nem reprezentatív minta, de számomra beleillik a portfolio.hu elemzésébe.

 

Lehet homokba dugni a fejünket, de attól nem biztos, hogy jobb lesz.

Most nyilván nem tudom, hogy tényleg így gondolod-e, de mint az IQ-s témánál, megfelelő összegben szívesen fogadok, hogy igazat mondok. Bemutatlak a srácnak, ha kell, ha kell a társaságnak is, ahol erről szó volt, ha kell ügyvéd vagy közjegyzővel is lepapírozhatjuk, hogy voltak-e ilyen állítások, de akkor valami egész nagy összegben fogadjunk, mert elég hülyén fogom érezni magam egy ilyen eset után :-)

 

És ahogy akkor is mondtam: én nem vagyok úriember, én csak a biztosra fogadok.

Lengyelekről annyit, hogy (nem mondom milyen cégnél dolgozó ember állítása volt), de rendszeres, hogy a lengyeleket kevésbé szívesen akarják projekt induláskor, mert drágák és a magyarok "ócsóbbak".

 

Mondjuk ez sem reprezentatív példa és ráadásul a vásárlóerő parítás sincs beleszámolva nyilván, de ettől még érdemes odafigyelni, hogy lehet, hogy a lengyelek óradíja magasabb annyival, hogy inkább már őket is ócsósítani kell, mint mondjuk az angolokat (ami azért természetes)...

A momentumnak már vége, remélem.

Nem hittem volna, hogy csak ma ket dologban is egyetertunk.

De azért remélem, soha nem leszünk annyira hülyék, hogy olimpiát rendezünk...

En remelem, hogy "leszunk olyan hulyek". A kozeposztalynak es a felsobb osztalynak nem lett volna rossz, de meg azoknak a szegenyebbeknek sem, akiknek semmi masuk nincs, csak orokolt ingatlanjuk Budapesten...

Hát nem tudom. Nekem azért feltűnt, hogy 2 évente elmondják, hogy 10 év múlva utolérjük Ausztriát és még nem történt meg és a realitásokat nézve az én életemben nem is fog, de talán aztán sem soha. Olyan ez, mint hogy Elon Musk is elmondta 2 évente, hogy már mindjárt itt a full önvezetés, már csak 2-3 év és kész lesz. Nem lett kész. A Tesla egy technológiai cégként volt árazva évekig, nagyrészt emiatt. Most már inkább, mint autógyártó kezd árazódni. Nyertem is a Tesla shorton :-)

 

Hasonlóan, ha azt mondják, hogy majd mi rendezünk nyereséges olimpiát, bár eddig szinte senkinek nem sikerült, akkor szintén szkeptikus vagyok. Az a baj, hogy semmi sem arra mutat, hogy képesek lennénk rá, a tények azt mutatják, hogy túl lenne árazva és szétlopnák az egészet, na és persze a költségeket a plebs fizetné meg. Most is ez történik, miért lenne csoda? Mitől várjuk, hogy más legyen a kimenetel, ha mindent ugyanúgy csinálunk? Már megint azok a fránya tények, én földhözragadt vagyok, azoknak hiszek.

De komolyan... Szerinted milyen olimpiát rendezne egy olyan kormány, ahol a külügyminiszter all time high-on veszi a földázt, el is dicsekszik vele és persze az ebből eredő 700 milliárdos veszteséget a vállalkozások fizetik meg különleges tagi hozzájárulás címszó alatt, vagyis ha veszel egy hamburgert a sarkon a vállalkozótól, akkor te vagyis a plebs fizeti meg...

 

A plebs fizeti meg.  Ki más?

"A magyar külgazdasági és külügyminiszter az élő Facebook-videóban közvetített eseményen rámutatott, hogy ez az oroszokkal tavaly megkötött hosszú távú gázszerződésen (ami évi 4,5 milliárd köbméternyi szállítást rögzít) felüli plusz gázszállítást jelent,"

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220831/bejelentette-szijjarto-peter…

 

Nézz bele a videóba. fél percig csak fontoskodóan jegyzetel :-)

Off: pár éve rendeztünk valami okosságot, baromi drága volt, de azzal vigasztaluk magunkat, hogy egyrészt örök emlék lesz, másrészt gyerekek ezrei kezdenek majd sportolni ennek hatására. Namost a gond az, hogy totál nem emlékszem, hogy mi is volt ez: vízibirkozás, pápalátogatás, őszi vadászati haccacáré, egyéb?

Tavaly rendeztünk egy Atlétikai VB-t, amit messze földön is sikeresnek ítéltek minden szempontból. Műszakilag és szervezésileg is kiemelkedő színvonalú volt.

Azért említem, mert egy-két tornából felmentett itt nem lát ki az assembler mögül ...

Atlétikai-vb - A több mint 400 ezer helyszíni néző 98 százaléka elégedett volt a budapesti atlétikai világbajnoksággal, 84 százalékuk pedig azt mondta, hogy ez volt élete egyik legjobb eseménye, amin részt vett - állapította meg a Nielsen, a világ egyik legnagyobb független piackutató cégének felmérése.

https://www.eurosport.hu/atletika/world-championships/2023/budapesti-at…

Ha így rendeznénk olimpiát, azzal sem kéne szégyenkeznünk!

Ha a kishitűek elhagynák az országot, előbbre lennénk ...

trey @ gépház

Szerintem többet ért, mint piálásban és bagóban 40 évesen megrokkantak táppénz és eü. ellátása az adófizetők pénzén, de természetesen a preferenciák lehetnek egyénenként mások ;)

Én jól szórakoztam a TV előtt, de egyik munkatársam a helyszínen volt, azt mondta, hogy minden profi és szuper volt. Ő meg csak tudja, hiszen foci VB-től kezdve, Bundesliga és a Premier League meccsekre jár, van mivel összehasonlítania :D

trey @ gépház

Abban, hogy igyekszem egészségesen élni, nagy szerepe van annak, hogy világ életemben űztem sportokat és annak, hogy a sport mindig is érdekelt, komoly szerepe van annak, hogy mindig is néztem sportteljesítményeket megjelenítő tartalmakat. Leginkább TV-n keresztül.

trey @ gépház

Színvonalas volt, legalábbis amennyit láttam belőle. Azt nem tudom, hogy mindez mennyibe került, illetve mennyi volt a nettó eredmény. De más egy sportági világbajnokság - még akkor is, ha az atlétika azért nem olyan minimál sportág - és megint más egy olimpia megrendezése.

Eszem ágában sincs mentegetni, bárcsak nyereséges lett volna. A sport a kultúra része, ezért egy világbajnokság kulturális program. Nem találtam arra forrást, hogy üzleti alapon szervezett rendezvény lett volna. Az IAAF- től megkaptuk a rendezési jogot és flottul meg lett csinálva. Biztos vagyok benne, hogy kevesebből is meg lehetett volna rendezni de egy ilyen bulin sokan keresnek jól. Ez mindig így volt és így is lesz.

Nem találtam arra forrást, hogy üzleti alapon szervezett rendezvény lett volna. Az IAAF- től megkaptuk a rendezési jogot és flottul meg lett csinálva.

vs.

de egy ilyen bulin sokan keresnek jól

Jegyeladások, szponzori szerződések, TV közvetítési díjak stb. sokaknak jó profitot jelentett, csak éppen a rendező (az állam) baszott rá. És még az idenforgalomból származó adóbevétel növekedés sem fedezte a költségeket!

Ez mindig így volt és így is lesz.

Sajnos ez nálunk így van, amióta az eszemet tudom a F1 mindig veszteséges nálunk, mindig súlyos állami milliárdokat herdálnak el a kommunista érából ittmaradt presztizsrendezvény, a F1 megmentésre.

Szerintem kellenek ezek a rendezvények mégha mínuszosak is. Nem jut eszembe jobb hasonlat de egy kicsit olyan mint amikor elhívod a családot/haverokat csak azért, hogy tudjatok egy jót beszélgetni, enni-inni. Az se lesz pluszos mégis jó ha vannak ilyen összejövetelek időnként. 

Szerintem meg lehetnének ezek a rendezvények akár nyereségesek is, állami pénzek nélkül.

Csak egy példa: Az USA sportolók soha nem kapnak állami pénzt sem a felkészüléshez, sem pedig életjáradékot az eredményeik után. Mégis sikeres az USA az olimpiákon, világbajnokságokon.

Az is egy nagy hazugság, hogy azért mert focistadionok épülnek, majd egészségesebb lesz az ország...

Szerintem meg lehetnének ezek a rendezvények akár nyereségesek is, állami pénzek nélkül.

Nem tudom. Lehetne egy olyan hozzáállás is, hogy nem jelentkezünk olyan eseményért amit nem lehet legalábbis nullára hozni de nálunk ez sosem volt így. 

Csak egy példa: Az USA sportolók soha nem kapnak állami pénzt sem a felkészüléshez, sem pedig életjáradékot az eredményeik után. Mégis sikeres az USA az olimpiákon, világbajnokságokon.

Az USA más kávéház. Nálunk nagyon fontos az olimpiai siker, ez már évszázados hagyomány. Nekem ezzel nincs bajom. 

Az is egy nagy hazugság, hogy azért mert focistadionok épülnek, majd egészségesebb lesz az ország. 

Még viccnek is rossz, de van aki meg is tudja ezt magyarázni.. :) 

Ahogy írod a GDP nem olyan jó mérőszám ilyen szempontból. Az egy főre eső fogyasztás sokkal jobban jellemzi a jólétet.  Kár, hogy ahogy a GDP-ben, az egy főre eső fogyasztásban  is már régóta jóval előbb vannak a románok...

 

"Magyarországnál csak Bulgáriában rosszabb a helyzet, ahol az állam polgárainak fogyasztása az uniós átlag 69 százalékát teszi ki, míg tavaly Magyarországon a lakosság az uniós átlag 71 százalékát költötte.

Míg a bolgárok 4 százalékpontot javítottak a 2021-es évhez képest. Romániában pedig már sokkal jobb a helyzet, mint Magyarországon, ott ugyanis a tavalyi adatok alapján az uniós átlag 86 százalékát költötték el."

 

https://index.hu/gazdasag/2023/12/15/gazdasag-fogyasztas-legszegenyebb-…

 

Nem jobb, sokkal jobb a helyzet ott.

 

Egyébként azt nem is figyeltem, hogy a bolgárok ennyire feljöttek, ez már statisztikai hibahatár. Azt hittem, hogy eltart még egy ideig, míg megelőznek, de úgy tűnik, tényleg hamar utolsók leszünk. De ahogy írtam: ez a sorsunk. Egy olyan országban, ahol a külügyminiszter azzal dicsekszik, hogy all time high-on vette meg a gázt, az már csak ilyen. A buta seggnyalók szelektálódnak ki, emiatt törvényszerű a lemaradás.

Volt egy vitám nemrégiben egy NER-es vállalkozóval. Elég jól ment neki (és akkor elég enyhén fogalmaztam), de közben valami hihetetlen tahó, bunkó volt. Most írhatnám, hogy el nem tudnád képzelni, de te el tudnád, mert olyasmi volt, mint te. Végül sikerült elérnem, amit szerettem volna, de megtapasztaltam, hogy vazze, ahogy Pesty László mondta, "ezek nem NER lovagok, ezek orkok..". Komolyan mondom, sajnálatot éreztem iránta, ahogy irántad is.

 

A megbocsátásig nem jutottam el, de valahogy haragudni sem tudtam rá, szánalmat és sajnálatot éreztem. A sajnálatot nem csak felé, hanem az ország felé is... Lehet, hogy van bennem mégis valami keresztyényi, valami kis szikra??? :-) Végül is elsőáldozó voltam...

"Balog Zoltán összehívta a református egyház espereseit, főgondokait kedd délelőttre, hogy beszámoljon a kegyelmi botrányról, vagy, ahogy ő fogalmazott, "az egyházat ért támadásokat megbeszéljék, és arra választ adjanak".

A meghívottak négyötöde részt vett az ülésen, és 86 százalék bizalmat szavazott neki – jelentette be Balog Zoltán, a zsinat elnöke a kedd este közzétett videónyilatkozatában. Ezt "hálásan köszöni.""

 

Én azt mondom, hogy bizonyos tekintetben hálásnak kell lennünk Balognak és annak a 86%-nak is, mert tovább erodálták a történelmi egyházak híveinek - amúgy is csökkenő - számát.

Számomra elég szemléletesen és számokkal mérhetően leírta a református - de tulajdonképpen bármelyik nagyobb keresztény - egyház jellemtelenségét. Ami egyébként nem meglepő, de hogy ilyen szépen látszik, az ritka.

Furcsa, hogy nem figyeltél erre, ez egy elég fontos rész volt. Balog magával rántotta a többieket azzal, hogy úgy állította be, hogy az egész egyházat támadják, nem csak őt. Pedig nem így volt, Baloggal volt a probléma és őt támadták, csak aztán az egyház mellé állt. Persze mondhatjuk azt is, hogy a református vezetők voltak annyira buták és jellemtelenek, hogy belementek ebbe. Nyilván ez a fajta a romlottság egy folyamat eredménye.

a történelmi egyházak híveinek

Tudod az egyházak tagjai nem az egyházakban hisznek: „Az élő gyülekezet elbírja a halott egyházat.” - Ravasz László

https://www.valaszonline.hu/2024/03/29/balog-zoltan-kegyelmi-ugy-reform…

Szerintem a hit rendben van még akkor is, ha én agnosztikus vagyok és azt gondolom, hogy a Biblia kb egy Süsü a sárkány mese színvonalát hozza sokszor. Bár itt lehet, hogy túloztam, mert azért az elég jó mese volt, ma is elég naprakész és egyértelmű mondanivalóval, ellentétben a Bibliával, ami hemzseg elavult és káros életvezetési tanácsoktól is, ráadásul sokszor inkonzisztens, le lehet belőle vezetni x állítást meg az ellenkezőjét is.

A nagyobb keresztény egyházak de legfőképpen a katolikus egyház azonban ma is és mindig is agresszív, kirekesztő volt és a pénzről és a hatalomról szólt, ahol az erkölcs kevésbé fontos. Bár Balog református, de a református egyház is szép példáját mutatta annak, amit írtam.

Pontosan!

 

Hiszen a fogyasztás mondja meg igazán, hogy mennyire élünk jó. Nekünk is volt olyan hónap az asszonnyal, hogy kifizettük a kötelezőket (100.000), benzin, ruha a gyerekeknek, kaja (100.000) és ennyi volt a tényleges költésünk. Nem fogyasztottunk szinte semmit. A maradék meg ment állampapírba, mert jól fialt.

Aztán a következő hónap is

Meg a következő is

A SPAR meg már 1500 forintért adta a kenyeret, de mi a pékségben vettük 800-ért

A fogyasztásunk visszaesett, mert a boltosok megemelték az árakat úgy, hogy minden olcsóbb volt máshol. Tudod, az emberek nem hülyék, nem lehet őket megetetni propagandacikkekkel.

És pontosan ki is derült, hogy az infláció oka az, hogy az összes élelmiszerbolt külföldi kézen van, és a SPAR, LIDL, Aldi, Tesco, Madarastesco mindenki árat emelt, mert csak. Napraforgó sok volt, de a napraforgóolajat előállító egyetlen nagy hazai cég is külföldi, hopp, nincs extraprofit, azt csak Zóbán tanálta ki.

A számok mások, de dettó. Egyszerűen nem tartom hazai viszonylatban fairnek az ajánlatokat. pl.: Az átlag ember egy hetes fizetése egy szerény családi vacsoráért az szerintem túlzás. Nem azt nézem mit tehetek meg, hanem mit tartok fairnek.

"mindenki árat emelt, mert csak"

Nem. Nem azért, mert csak. Azért emeltek árat, mert a kormány felelőtlenül ingyen pénzt pumpált a gazdaságba. Még szép, hogy egy kereskedő ilyen esetben árat emel, aki nem ezt teszi az buta és hosszú távon tönkremegy.  Így működik a gazdaság. Ezt Nagy Mártonon kívül mindenki tudja.

Hasonló törvényszerűség, hogy az árstopok mindig hiányt/drágulást gerjesztenek. Közgazdaságtan 1*1.

 

Egyik ismerősnek a németországi rokonai hoztak akkoriban étolajat, mert ott olcsóbb és elérhető volt...

Nem ugyanaz a kenyér volt 800-ért a pékségben, mint a SPAR-ban 1500-ért.

De ez a lényegen nem változtat. Nálunk a felelőtlen osztogatás miatt lett ekkora áremelkedés. 50 év és megtanuljuk mi is, akkor lehet majd elkezdeni utólérni Ausztriát, addig marad az Orbán.

 

Amikor a nyugger pasi kereste a hiánycikk kristálycukrot a boltban, akkor megkérdeztem tőle, hogy a fideszre tetszett-e szavazni. mikor mondta, hogy igen, akkor mondtam neki, hogy akkor legyen szíves ne nyafogjon, mert maga kérte ezt (bocs, de a fidesz hívei között a nyugdíjas, vidéki, kevésbé iskolázottak felülreprezentáltak és ez vidéken volt, szóval nehéz tévedni ilyen esetben :) ).

Sajnos ebben nem tudok fogadni veled, nem csináltam videó felvételt az esetről, nincs tanúm. De az eset megtörtént. Miért, téged nem bosszantott, amikor a sok buta miatt nem lehetett cukrot kapni vagy miattuk többszörőződött a vaj ára vagy bizonytalan volt, hogy tudsz-e tankolni?

Még annyit ehhez, hogy ha a boltban valaki kézzel (tehát nem fogóval vagy zacskóba rakott kézzel) megfog egy péksüteményt és aztán mégis visszarakja, akkor rászólok, hogy ha már megfogta, akkor vegye is meg. És nem csak nőkre :-) (lásd: "I told her": https://youtu.be/rksCTVFtjM4?t=109)

És pontosan ki is derült, hogy az infláció oka az, hogy az összes élelmiszerbolt külföldi kézen van, és a SPAR, LIDL, Aldi, Tesco, Madarastesco mindenki árat emelt, mert csak.

Nalunk ket kulfoldi diszkont kozott van egy CBA, szerinted olcsobb lett? Egy nagy fraszt, ugyanazt a tularazott szart arultak, mint a kulfoldiek. Ok is ugyanugy szeretnenek profitot (bocsanat, extraprofitot) hazavinni, hulyek lennenek penzt hagyni az asztalon.

"És pontosan ki is derült, hogy az infláció oka az, hogy az összes élelmiszerbolt külföldi kézen van, és a SPAR, LIDL, Aldi, Tesco, Madarastesco mindenki árat emelt, mert csak"

 

Ezen a fórumon szerintem van ember, aki anyagi megfontolásból tolja a hülyeséget meg olyan is, aki ezt képességei vagy tájékozatlansága miatt megeszi. A rekord magas inflációval kapcsolatban tény, hogy azt a kormány rossz gazdaságpolitikája okozta. Ezt fokozta még a NER fenntartása... Itt fizetjük meg a lopást. Ugye senki sem gondolta, hogy ingyen van? Pl: Azon kellene elgondolkozni, hogy vajon van-e a között összefüggés, hogy akkor emelhettek árakat a távközlési szolgáltatók, miután a Vodafone-t megvette a "barát"...

Vazze, mekkora sötétség van itt...