SkyShowtime előfizetési díj levonása érvénytelen kártyáról

Sziasztok!

Amikor elindult a szolgáltató Magyarországon, akkor beregisztráltam, megadtam a NET-kártyám adatait (CIB virtuális kártya, viszont kapok egy plasztik lapot amin a lejárat dátum meg a CVC kód van) és használtam a szolgáltatást.

Februárban lejárt a NET-kártyám kicsivel előtte megjött az új kártya, a kártyaszám maradt, a dátum és a CVC kód változott.

A SkyShowtime oldalán még mindig a régi kártya adatai vannak megadva ennek ellenére márciusban és áprilisban is levonták az összeget, ez hogyan lehetséges?

A bank oldalán látom a tranzakciót, a SkyShowtime oldalán az előfizetés még mindig aktív.

Köszönöm.

Hozzászólások

Ez egy recurring tranzakció, csak az elsőnél van szükség a kártyaadatokra. Ott kap a kereskedő egy tokent, amivel a további terheléseket indíthatja, így nem kell a kártyaadatok tárolásával foglalkoznia. 

De gondolom attól még a kártyaszámra vonatkozik a token, mert másra nem nagyon tud. (számlára kizárt, hogy vonatkozzon)

Tehát itt ott ment félre a normális működés, hogy a cib netes kártyájának lejártakor nem új kártyát ad ki új kártyaszámmal és adatokkal (mint pl az otp) hanem meghosszabbitotta ugyanannak a kártyaszámnak az érvényességét egy új cvc-vel. (ami egy jó nagy marhaság, de gondolom a banknak olcsóbb)

De gondolom attól még a kártyaszámra vonatkozik a token, mert másra nem nagyon tud.

Az ismetlodo fizetes egy onallo entitas gyakorlatilag, azt azonositja. Olyan ertelemben nem mappel a kartyaszamra, hogy mondjuk van egy tokened havi 5000 forint beterhelesere, te pedig ugyanazzal inditanal egy negyedeves 3000 forintos terhelest.

meghosszabbitotta ugyanannak a kártyaszámnak az érvényességét egy új cvc-vel. (ami egy jó nagy marhaság, de gondolom a banknak olcsóbb)

Ez a definialt, elvart mukodes, hogy olcsobb-e, azt nem tudom.

"onallo entitas gyakorlatilag, azt azonositja"

Önmagát azonositja? Elég nehezen értelmezehtő. A kártyához kell tartozzon, amivel létrehoztam. Ha letiltom a kártyát, mert ellopták, akkor sem szűnik meg a token érvényessége? Őrület volna. Esetleg a számlát is szüntessem meg? Ugyanmár.

Ha ez valóban önmagában létezne, mögöttes kártya/számla nélkül, akkor az összes web bankbank felületén kötelezően kellene legyen egy lista arról, hogy hol és milyen tokenjeim vannak és törölhetőnek kellene legyen. Én még nem láttam ilyet semmilyen webbankban.

"Ez a definialt, elvart mukodes"

Nekem az otp "rossz" megoldása sokkal jobban tetszik, hogy új kártyát kapok, ha lejárt, pont ugyanúgy ahogy fizikai kártyából is újat kapok.

Nekem továbbra is az eredeti felvetésem tűnik logikusnak, hogy azért tudta leszedni a pénzt, mert nem szűnt meg a kártya amivel regisztrálták, hanem kiterjesztésre került az érvényessége, a token meg a kártyához kötődik.

De kellene egy ellenpélda, pl. otp-s webkártyás regisztráció ahol lejárt a kártya, hogy ott megszűnik-e a levonás.

Ha letiltom a kártyát, mert ellopták, akkor sem szűnik meg a token érvényessége? Őrület volna. Esetleg a számlát is szüntessem meg? Ugyanmár.

Eddig lejart kartyarol volt szo, nem letiltott kartyarol. Ne keverd ossze a kettot, nem ugyanaz. Termeszetesen ha letiltod a kartyat, vagy megszunteted a kartyaszerzodest, akkor megszunik a token ervenyessege nem fogad be a kartyakibocsato tobb terhelest ugyanazzal a tokennel.

Köszönöm.

A SkyShowtime oldalán látszik a kártyaszám utolsó négy számjegye és a lejárati dátum akkor csak ennyit tárolna, gondolom a token is lejár egyszer, majd akkor fog szólni?

A Netflix az Amazon és a Google viszont szólt márciusban, hogy nem tudja levonni az összeget, mert lejárt a kártya.

Ezek szerint ők tárolják a kártyaadatokat?

Az Amazon nem tudom mit csinál, mert egy évig ingyen néztem a Prime-ot mivel nem tudták levonni a havi díjat valami banki baszódás miatt (aztán végül "megjavult"), de a Prime nem izgatta túlságosan magát..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ezek szerint ők tárolják a kártyaadatokat?

Konnyen lehet, nem tilos, csak sok vele a papirmunka. Ekkora meretben siman megerheti, mert lehet, hogy amugy 40 kulonbozo payment processor van bekotve a Netflix moge. Az atlag webshopnal csak egy van, nagy ritkan ketto, esetleg van egy payment gateway, ami +1 absztrakcios reteg, es lehet mogotte tobb processor. Persze ott megint ugyanez a ket opcio van, vagy tokenizalt fizetes van, es akkor az a processor fog mindig kiszolgalni, ami legelso alkalommal kiadta a tokent, vagy naluk van meg a katyaadat, es akkor goto 10.

Ekkora volumenben mar megerheti akar az is, hogy ha latod pl, hogy minden masodik magyarorszagi user OTP-s kartyaval jon, akkor leszerzodsz az OTP-vel, ez csak ezeket a kartyakat veluk terheled.

Én erre kétféle megoldást is láttam, amikor recurring tranzakció van:

1. Amikor megújult a kártya, a kereskedő valahogyan megkapta az új lejárati dátumot, és ment tovább a fizetés az új kártyával.

2. Amikor lemondtam egy hitelkártyát, a bank direkt szólt, hogy mondjam le az előfizetéseket, különben továbbra is terhelni fognak.

Van 4 tini gyermekem, össze sem tudnám számolni hogy hány trial-hoz kértek már kártyát, és azt sem hogy hányszor felejtették el időben lemondani őket. Így meg nincs meglepi, látom a sikertelen tranzakciót, tudom kinek adtam az adott kártyát, így szólok neki hogy mondja le 

A dolog úgy működik, hogy a kereskedő kap egy tokent a banktól, azzal a tokennel tud tranzakciókat kezdeményezni (például havi előfizetést levonni), a bank pedig ki tudja cserélni a tokent, ha kapsz új kártyát, így az ügyfeleknek nem kell külön-külön baszkolódni a kártya adatainak frissítésével. Vélhetően ennyi történt. Ha a kártya nem "jogfolytonos", vagyis nem kapsz új kártyát a régi lejáró helyett, akkor a token érvénytelen lesz, ha a bank is úgy akarja és általában úgy akarja.

Szerkesztve: 2024. 05. 08., sze – 14:56

Érdekes téma / kérdés.

Ha 1 Ft limitet rakok a kártyára, akkor is le fogja tudni vonni havonta a pénzt?