( ricsip | 2024. 02. 26., h – 11:02 )

Ok kössz. Ez esetben ugyanúgy kell fizetni az éves / többéves regisztrációs díjat, mintha hasznosítva is lenne, mert a DNS regisztrátor szempontjából a szolgáltatás él?

Csak azért kérdezem, mert nekem is volt régen 1-2 regisztrált domain-em (godaddy volt akkor a választott), kb. 1 hobbiproject miatt, semmi üzleti. Első évben kb. 10 dodó volt az éves regisztrációs díj. Második évben meg felbaszták emlékeim szerint ilyen 50 dodó környékére. Teljesen nonprofit, hobbi célokra (amúgy sem nagyon volt használva) már nem érte meg.

Ilyenkor mi a megoldás: volt 1 jó ötletem, kitaláltam rá 1 jó domain nevet, ami még senki másnak nem jutott eszébe (mert a név szabad volt). A godaddy akármekkora regisztrátori díjat kérhet érte innentől kezdve, amekkorát csak nem szégyell, kvázi zsarolhatnak? A domain elvi értéke alapján fog árazni, vagy csak sima darab-darab árat lenne nekik jogos felszámolni?

Ha nem fizetem ki, akkor lejár, és a godaddy lenyúlja h. innentől ő lett a tulajdonosa a névnek, azt csinál vele amit akar, annyiért árulja tovább másoknak amennyiért akarja? Vagy szabad préda lesz valami publikus hírdetményes oldalon, és lecsapnak rá a domain nevekkel seftelők?

Ha át akarom vinni máshova, akkor mi dönti el az árazást?

Ha nem akarok ilyen zsarolós játékhoz asszisztálni, muszáj lennék saját hosztolt DNS szerverre költöztetni?

Boccs a sok kérdésért, valamennyire ez már offtopik is, csak sosem volt a domain regisztráció világa számomra teljesen világos.