( enpassant | 2024. 04. 17., sze – 08:07 )

Az izom és az ízület nem tudja, hogy most "vasat" emelsz, tolsz, húzol vagy gyereket, bevásárló szatyrokat, bútorokat, ... vagy akár saját magadat.

Ha megfelelő mértékben terheled az izmaidat és ízületeidet az kifejezetten jó nekik. Arra is érdemes figyelni, hogy a megfelelő táplálék és pihenés a rendelkezésükre álljon.

Pl. a futásra is azt mondják, hogy nem jó az ízületeknek, de van olyan tanulmány, ami szerint még a kicsit túlzásba vitt, rossz talajon (pl. beton) végzett futás is sokkal jobb az ízületeknek, mint a kímélés.

Saját példám: közel 50 éve focizom, amiből az első 20 évben nagyon sokat beton pályán. Kb. 10 évvel ezelőtt elkezdtek a térdeim időnként kicsit fájni. A térdspecialista szerint ez a korral jár és idővel romlani fog, max szinten lehet tartani. Barátaim nagy része hasonlóan volt, ők abbahagyták a focit. Ezután lefogytam 20 kilót, növeltem a kollagén bevitelem (pl. kocsonya, hús/csont leves), tudatosabban erősítettem az izmaimat, illetve továbbra is jártam focizni. Most semmi panaszom nincs az ízületeimmel, erőben és teljesítményben közel huszonéves szinten tudok teljesíteni. Továbbra is heti kétszer focizom.