Scroll Lock - Indokolatlanul elfelejtett billentyű?

Belefutottam egy cikkbe, ami mára elfeledett billentyűkkel foglalkozik, köztük a Scroll Lock-kal.

A leírás szerint régen a billentyű szerepe az volt, hogy szöveges módban kurzor és képernyő tartalom mozgatás között lehessen váltani. A cikk szerint mára erre nincs szükség, hiszen ott a scrollbar, és az egérgörgő, ami sokkal jobb. Bár ezzel vitatkoznék, a dolgot alátámasztja valamelyest, hogy ténylegesen nem igazán találni olyan programot, ami figyelembe veszi a scroll lock állapotát. Egyik üdítő (és meglepő) kivétel ez alól a MS Excel.

A dolog érdekessége, hogy ennek ellenére a funkciónak van haszna, és igény is van rá. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a funkció elérhető csomó programban, csak épp nem a scroll lock billentyűvel előhívva. Terminálokban a shift-pgup/dn billentyűkkel lehet fél képernyőnyit lapozni, különböző szövegszerkesztők más és más, hasonló kombinációkkal oldják meg vagy a soronkénti, vagy az oldalankénti lapozást.

A (költői) kérdés az, hogy ezek a programok vajon miért nem veszik figyelembe a Scroll Lock billentyűt, ha egyébként a funkcióját használják?

Hozzászólások

Régebben DOS alatt volt egy olyan program, ami a winchester LED-jének "villogását" megjelenítette a Scroll Lock LED-en is :)

A fent említett cikket linkelnéd? Érdekes lehet.

Én sokat használom, mert a legtöbb KVM switchen ezzel lehet terminált váltani. Persze ők is pont azért használják, mert senki más nem használja.

A (költői) kérdés az, hogy ezek a programok vajon miért nem veszik figyelembe a Scroll Lock billentyűt, ha egyébként a funkcióját használják?

1) mert ők se tudják, mire jó :)
2) sokkal gyorsabb egy shift+pgup, mint egy lock+pgup+lock (a lock nevéből adódóan úgy marad, amíg vissza nem csinálod, ami szerintem lehet kényelmetlen)

Sok laptopon már egyáltalán nincs, az enyémen pl. csak 'fn' gombbal érhető el. Az mellékes, hogy évtizedekben mérhető ideje nem használtam, még talán az XT-men. Az 'Ins' és a 'Pause' hiánya viszont erősen zavarni szokott.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Én például most hallom először, hogy ez erre lenne való. Hacsak nem oldschool geekek a célközönséged, akkor felesleges erre tervezned, mert úgyse fogja senki használni.

Ettől függetlenül nem hülyeség, csak valamiért kikopott.