Frissítettem (én is) Ubuntu 17.10-re

Nem tervezek nagyszabású összefoglalót írni, csak néhány észrevétel:

Pár ikon hiányzik az értesítési területről, sem a Chrome, sem a Skype ikonja nincs kint, utóbbi azért nem ártana, hogy lássam, hogy írtak-e.

Az ui fura. Három monitorom van, megszoktam, hogy ugyanaz a keret (dock és felső sáv) van mindenhol. Ezt most csak részben lehet beállítani, azt is a dock-nak köszönhetően, vanilla Gnome szörnyű multi monitort tekintve (ki tartja jó ötletnek, hogy folyton egy bizonyos monitorra kelljen visszapillantanom/visszaegerésznem, ha az értesítésekkel akarnék valamit csinálni?!

Lassú. Alapból még az egér mozgatása is kicsit röcögős volt, átváltottam ezért xorg session-re, ahol szintén tapasztalok belassulásokat, pl ablak méretezés, vagy képernyőkön át vonszolás közben hajlamos megakadozni az animáció sűrűn. Furcsa, és nagyon nem jó jel.

Első ízre ennek még kell fejlődnie, de bizakodó vagyok. Az kicsit kedvem szegi, hogy ismerem a Gnome csapat hozzáállását (használhatatlanságig leegyszerűsíteni mindent), és hogy amikor kijött az Unity ugyanilyen bizakodó voltam, aztán évekig vártam, hogy komoly fejlesztések érkezzenek, ami jött is volna az Unity 8-ban, ha nem kaszálták volna el. Most induljunk el újra a kályhától...

Persze maga a frissítés sem volt zökkenőmentes, pedig nehéz elrontani, csak néhány oké/tovább gombot kellett nyomni. Amíg a telepítés folyt magára hagytam a gépet, miután visszatértem képernyőzár fogadott, viszont ez nem engedett be, teljesen összevissza működött. Feladtam, és kis várakozás után újraindítottam a gépet remélve, hogy már nem volt befejezetlen lépés.

Hozzászólások

Az ikonokat nem a bal alsó sarokba húzott egérrel hívhatod elő? Ha igen, akkor a TopIcons Plus extension felhelyezi neked őket a többi mellé.

Azt nem tudom, hogy a bal alsó sarokba húzással elő lehetne-e hozni, mindenesetre furán venné ki magát, hogy ikonokat, aminek az volna a lényege, hogy szem előtt legyenek folyton csekkolgassam.

És persze, bővítménnyel megoldható, de szerintem eredendően jól használhatónak kellene egy rendszernek lenni, és bővítményekkel egyéni igényeket, és nem alap dolgokat kéne támogatni.

Nagy hiba, hogy nem tiltja le frissítés elött a jelszóval védett képernyökimélöt. Èkes példa arra, mennyire nem gondolják át a lehetöségeket, illetve azok helyes kezelését.

--
robyboy

Mesélek egy izgalmas sztorit.

Unity-t használok, de kíváncsiságból átmentem Gnome alá. A beállításokkal játszottam kicsit, de kábé annyit, hogy végigpörgettem az opciókat, és Gnome tweak-kel átállítottam a témát. Majd mindezt megunva visszaváltottam Unity-re, és...

Azóta fura dolgok történtek. A fontok kicsit mások, pl a Chrome címsorában, vagy PHPStorm-ban. Utóbbiban annyira, hogy az editor font olvashatatlanul apró lett. Gondoltam csinálok egy printscreen-t, de a billentyűkombináció sem működik.

Úgyhogy csinálok inkább egy telepítőt, és délután formatcé...