OpenWrt One - celebrating 20 years of OpenWrt

Hozzászólások

Az a nem mindegy...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nélkülük (meg a Linux és a Linksys nélkül) sok gyártónak nehezebb dolga lenne, vagy bele se fogtak volna a router/AP biznicbe. A fogyasztóknak meg vackabb/dràgább hálózati eszközök jutnának. Azt néztem, hogy pl a JuhNyifi fw changelog-ban is elémkerült a LEDE szó. Erről meg az jutott eszembe, hogy majdnem úgy jártak, mint az OpenOffice.

Így igaz. Nekem az egész linux-al való ismerkedés is egy Linksys WRT54GS router-el kezdődött a 2000-es évek elején. Ekkor még 32MB RAM és 8 MB flash volt ezekben a router-ekben. Aztán megvette a cicso a céget, majd lett 16 / 4, majd 8 / 2 a RAM és a flash arány. Na én azóta linksys-t bottal sem piszkálom.

Mindenesetre sokan sokat köszönhetnek az OpenWrt-nek, az biztos.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Az első komolyabb routerem egy Asus WL500G Premium volt. Ezen ifjú koromban (kb 15 évvel ezelőtt) ramot cseréltettem, 32MB-ról 128MB-ra. Így több torrentet tudtam futtatni a routeren. Volt rajta usb port és azon keresztül hajtotta meg a külső merevlemezt. Emlékszem, túrtam a netet mini PCI - SATA illesztő miatt, hátha találok, mert így "elvileg" a wifi rovására lett volna egy vagy két SATA portom és gyorabb tempót tudtam volna elérni a hálózati másolással. Végül nem nagyon találtam ilyen illesztőt, viszont nagyon kedves emlékek ezek az openwrt-vel és amblokk a linux-al kapcsolatban. :)

 

UI.: Még egy gondolat. Az érzés amikor kamaszként veled van éjszaka a barátnőd a szobádban és arra ébredtek, hogy a merevlemez kerreg, mert megtörték a routered (nem openwrt, hanem egy orosz fw miatt) és folyamatosan teszi a tűt a parkoló pályáról a normál állapotba. A dilemma, hogy aludjunk együtt tovább, vagy nézzek rá, hogy mi a búbánat van. :)

Nekem a második volt egy WL-500GP, amit egy munkából kifolyólag a megrendelő vett nekem, és OpenVPN kellett, ami ezen egész jól elfutott. Egy segítőkész ember nekem is rakott bele 128MB RAM-ot. Lecseréltem benne továbbá a stock miniPCI broadcom WIFI kártyát Atheros-ra, így már futhatott rajta a 2.6-os kernel, amihez volt Atheros driver, a Broadcom-hoz a zárt forrás miatt nem volt, csak a 2.4-es kernelhez bináris blob-ok. Aztán vettem USB-s hangkártyát, mpd-t felraktam a router-re és az volt a zenelejátszóm, mígnem vettem egy Squuezebox-ot.

Hát igen, szép idők voltak, rengeteg tapasztalatot szereztem.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Örülök neki, hogy terveznek saját hardvert hozzá. Nem kell legalább vadásznom megfelelő TP-Link routerre, amire rá tudom flashelni és nem kell Kínában sem nézelődnöm egy eredeti OpenWrt firwrare-t tartalmazó (nem pedig egy customizált és részben zárt forráskódú, kétes eredetű firmware-t tartalmazó) router után.

Amit viszont nem értek, hogy miért csak 2 db Ethernet portot tettek rá és ráadásul úgy, hogy az egyik 1 Gbites, a másik 2.5 Gbites.
Nekem jó lenne így is, mert a netem 1 Gbites. Switchet legfeljebb vennék mellé, de nem tudom, hogy más hogy van vele. Másnak lehet, hogy elég a 2 db Ethernet port. Viszont mi a helyzet akkor, ha valakinek több, mint 1 Gbites nete van? Az csak több klienssel egyszerre (Wifi + 1 Gbit/s Ethernet port) használható ki ezek szerint.

Jah, bocs, nem kattintottam, csak a címet néztem. A speckó tényleg nem a csúcs, kérdés mennyi lesz az ára, ha egyáltalán valaha elkészül. Nem értem minek ilyennel erőlködni...

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Gondoltam kitorlom a fentit, mivel kozben masok is megirtak, de:
 

Hiba történt az űrlap beküldése során. 58 másodperc várakozás után újra meg lehet próbálni.

Probaltam parszor, de csak a varakozasi ido no (pedig kivartam a 6, 11, etc. masodpercet).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar