Hommage à Zanussi Lindo 100

Élt 8 munkás szép évet. Megtört szívvel veszek búcsút tőle, hűséges háztartási alkalmazottamtól, akihez oly sok szép emlék fűz...

Halála hirtelen, meglepetészszerűen ért minket. Semmi jele nem volt, hogy gyengélkedne. Semmi nyikorgás, semmi furcsa hang. Az utolsó mosást is úgy indította a feleségem, mint az előző több százat. Hetente 3-4X biztosan elindítottunk egy tele programot. Aztán egyszer csak teljesen váratlanul hatalmas és nagyon félelmetes zajra rohantunk be a fürdőszobába. Olyan volt, mintha egy betonbontó kalapáccsal püfölnék szét a házat. Nem is tévedtünk nagyot. Az utolsó centrifugálásnál 1200-as fordulaton elszállt a csapágy. A gyorsan forgó dob elszabadult a mosógép belsöjében és szétvert mindent. Még betondarabkákat is találtam... 

Szerettem volna hasonló mosógépet venni, de a Zanussi már nem is gyárt mosógépet. Mondjuk beszédes, hogy a jobb állapotú példányokért 50ezer forintot is elkérnek a használt-piacon. Amik vannak most a piacon pedig számomra hatalmas visszaesést jelentettek a 8 évvel ezelőtti felhozatalhoz képest. Így végül nem felültöltőst rendeltem helyette. Az utódja ez lesz: FFB 8258 WV EE Remélem 8 évet ez is kibír.

Amire rácsodálkoztam: nem gondoltam volna, hogy ennyire hozzánő a szívemhez egy átlagos háztartási eszköz. Még ott van a fürdőben és, ha ránézek elfacsarodik a szívem. Sajnálom, hogy meg kell válnom tőle...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 01. 11., cs – 14:35

Mondjuk a WP-ről nem sok jó véleménye van a szaktopic-nak a PH!-n. Én a WP cégcsoporton belül Indesitet vettem 4 éve (felépítése is nagyon hasonlít az azonos évjáratú és funkciójú WP-re), de szerencsére biztosítással, mert már kétszer javítva volt, egy harmadik javítás folyamatban, és nagyon rozsdásodik. Annyit mentségére, hogy teljesen sosem állt meg, hol a kapcsolórendszer hülyült, hol a beépített szárítófunkcióhoz tartozó "hajszárító egység" zörgött (nagyon hasonló a működése), most meg nagyon hangos. Szaki leírta a szakvéleményt, azt mondta , óvatosan mossunk és várjuk az ítéletet, hogy javítás, csereutalvány vagy csak szimplán elutasítják, bár a múltkori is már biztosításból ment, hátha most sem kötnek bele semmibe.

 

PS: pont most hívott az asszony, ő nevére vettük, csere lesz...

Ne tegyétek nagyon párás környezetbe :) Az a baj, hogy mázli kérdése is.

Én amúgy kedveltem a funkcióit is meg az árát is :D

Azt nem tudom, ha az Aldi-s mosó-szárítógépet vesszük (ami hasonló árú volt, ha nem nézzük a biztosítást, de kapásból 3 év gari volt rá nem 2), az jobban bírta volna-e, az állítólag álruhás Beko lehetett.

A Zanussi az Elektroluxé jó ideje már.

Én pont a héten cseréltem egy öreg WP-ban szivattyút, meg üstszájgumit. A régi szivattyún a felirat Plaset Italy, az újon Made in China.

Pár éve csapágyat is cseréltem benne, szerencsére az nem vert szét semmit, csak visított, mint az újévi malac. Az újaknak szerintem már hegesztett üstje van, abban nem cserélsz csapágyat otthon (elöltöltős).

LG-nek még úgy tudom, még mindig csavarozott az üstje.

Nekunk is ilyen mosogepunk van, kb szinten 8 eve. Eddig semmi baja, remelem nem adja meg magat a csapagy benne hasonlo modon. Nekem is a szivemhez nott, szepen teszi a dolgat.

Nem szeretem az elultoltosoket, miert gondolod visszalepesnek a mostani felhozatalt?

Nem szantam ra par percnel tobbet, de elsore a spec alapjan az ELECTROLUX EW6TN3272 vagy a AEG LTR7E273E hozza amit az lindo100 tud.

a Zanussi már nem is gyárt mosógépet

Az Electrolux csoport Zanussi, Electrolux és AEG márkaneveket használ, ebben a sorrendben, pozícionálás szerint. (A Zanussi a belépő szint, az AEG a felső szint.)

Pár éve úgy döntöttek, hogy a Zanussi márkanevet gyakorlatilag kivezetik, pontosabban, ha jól rémlik, valami olyat magyaráztak, hogy csak a nagyon-nagyon-nagyon belépőszintű termékek maradnak meg Zanussi név alatt. Minden mást "legalább" Electrolux néven fognak árulni.

Sosem szoktam a maximum fordulaton centriztetni semmit. Ha rá van írva h. tudja az 1000-et, akkor csak 800-on hagyom h. asszony használja. Nem bízom a kontár gyártókban. Így h. nincs kicentizve a teljesítőképessége határáig, remélhetőleg jobban bírja.

Állítólag a Miele márka az igazi. Sajnos nem tudom/akarom megfizetni, pedig hosszú távon lehet, hogy jobban járnék. Olyat kell venni, amit az osztrák/német panziók, kisebb szállodák használnak.

Szerkesztve: 2024. 01. 12., p – 10:35

Élt 8 munkás szép évet.

Ez kiemelkedő lenne? A gagyi, filléres Samsung is bírt ennyit. Másik lakásban egy Indesit pörög 8+ éve.

Hol vannak ezek a Hajdú felültöltősökhöz, mai anyósoméknál 20+ évig mentek ...

trey @ gépház

Ez igaz. Tényleg egyre hulladékabb minőségben gyártanak TARTÓS fogyasztási cikkeket. Elméletileg tartós. Mondjuk a két gyerek mellett hajtva is volt rendesen. Most kicsit úgy érzem undersized volt a 6kg kapacitás és ez is vezethetett a kimúláshoz. Egyébként ha az új is kibír 8 évet ilyen használat mellett, már elégedett leszek.

Szerkesztve: 2024. 01. 12., p – 13:45

Nekem is volt egy Zanussi Lindo, nemtudommilyen számú. Kiterjesztett garival vettem, 4 évet adtak. Amikor először elromlott, a szerelő eléggé sokat káromkodott, azt mondja, ilyen Lindo-t még nem látott, de ez a leggagyibb mosógép, amivel találkozott: nehezen szerelhető, nincs szűrője, stb. Azt mondta, hogy ebben nem Electrolux alkatrészek vannak, hanem gagyi olasz. A csapágy egybe van gyógyítva a dobbal, ami elöltöltős mosógépnél garantálja, hogy nem fogod sok évig használni.

Amikor másodszor elromlott (mosás közben megállt, leszivattyúzni sem volt hajlandó a vizet), már gariidőn túl voltam (4 és fél éves !! volt a szar), kidobtam a picsába és vettem egy LG-t, 7 év garival, cserélhető csapággyal.

Anyámék Hajdúja 30+ volt, mikor már nem érte meg javítani.

Nem tudom, mit csináltunk rosszul, de a felültöltősekkel sosem vol szerencsénk. Pont Hajdúnál volt, hogy kijött a hab és szépen befolyt a kapcsolórészbe. Újabbaknál már szerencsére a kapcsolórész kissé meg van emelve és döntve, de egy ilyennél meg centri közben engedett el az ajtaja, 1400-on :D, hatalmas dübbenés, majd eleresztette a vizet.