" Az USA-ban drámai mértékben nő az öngyilkos fiatalok aránya, de mi a helyzet [...] Magyarországon? "

Fórumok

Miért emelkedik az USA-ban folyamatosan és meredeken a 2010-es évek eleje óta a mentális betegségekkel küzdő tinédzserek és a körükben előforduló öngyilkosságok aránya?

[...]

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) adatai alátámasztják az aggodalmakat. Ezek szerint a legijesztőbb tendencia a 10 és 24 év közötti fekete fiatalok körében tapasztalható, ahol az elmúlt években meredeken emelkedett az öngyilkosságok aránya. Ebben a csoportban az öngyilkossági ráta a 2018-as 100 000 főre jutó 8,2-ről 2021-re 11,2-re emelkedett, ami 36,6 százalékos növekedést jelent; az APA szerint ugyanakkor a fiatalok más csoportjaiban is egyre nagyobb az öngyilkosság kockázata.

[...]

Az Eurostat-adatokból ugyanakkor látszik, hogy 2011 és 2020 között az európai trendekkel összhangban Magyarországon is javultak az arányok. És bár történeti okokból máig tartja magát az a képzet, hogy népességarányosan Magyarországon történik a világon a legtöbb öngyilkosság (egészen 1995-ig ez volt a helyzet), ez ma már nem így van: igaz ugyan, hogy az EU-n belül a második legrosszabb helyen állunk, de a WHO legfrissebb adatai szerint a világ legrosszabb ötven országban sem vagyunk már benne.

[...]

Link: https://qubit.hu/2024/04/29/az-usa-ban-dramai-mertekben-no-az-ongyilkos…

Hozzászólások

Ebbe' a rossz Magyaroszágba' e', meg kő' dögűni a depresszióba'

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 04. 30., k – 05:53

Who oldaalán a táblázat 21. helyén vagyunk, ha jól számoltam. Minden esetre Belgiumba ne menjetek! ;)

A szociálpszichológus úgy véli, hogy ezt a mentális egészségügyi válságot az okostelefonok tömeges elterjedése, a közösségi média és a függőséget okozó online játékok megjelenése idézte elő.

Néhány év késéssel mi is követni fogjuk a trendet!? A technológiai elmaradottságunk lenne a gyökérok?