[MEGOLDVA] Ajánljatok ethernet csillapítás mérésére műszert

Sziasztok!

 

Egy olyan műszerre lenne szükségem, ami normális grafikont rajzol egy ethernet kábel csillapításáról.

 

Ami most van, az egy egyszerű teszter, ami jelzi, hogy ok/nok, meg a jelszint megfelelő.

 

A probléma, hogy egyedi kábelkorbácsot gyártotattunk, ami egy nagy kábelba integrál több kábelt, és mindez feltekeredik es letekeredik.

5 gépből 1 problémázik, elveszti az ethernet interfacet, és a végére akarok járni.

A kábel nem túlzottan hosszú, 50 méteres darabok a gépbe beszerelve.

A kábelkorbács 500meteres tekercsekben van. Legjobb lenne egy ilyen 500meterest megnézni, hogy mennyit csillapit. Mi merre hány méter:)

 

Úgy képzelem, hogy pár napra kölcsönzök valami komoly műszert, és tökörészek.

Hozzászólások

equicom kolcsonoz ilyeneket, amugy millios tetel ha meg akarod venni (ideal es fluke gyartja)

Hat a legtobb  csatlakozo nem utp csatlakozo volt, mert nem fert el, vagy nem volt vizallo (emiatt nem fert el), vagy eppen forgo csatlakozo volt (slipring).

Igy a jel folyamatosan romlott. Volt benne mechanikai stressz is, ami az egyik csatlakozot kulonosen megviselte, azt kukaztuk es masik kabelba kerult (meres utan).

 

Maga a muszer popec, mert centire megmondja a hibat, es a kontakthibat azelott kijelzi (jelromlas), mielott tenyleg kontakthiba lenne.A masik muszer jonak mutatta (kabelsorrend mero muszer), amit ez mar kontakhibanak.

 

Ahova megy az utp  legvegen,az egy teniszlabda nagysagu gomboc, ami 1.5kW-ot fogyaszt, es kell  bele a kamera, hogy mi olvad/nem olvad elotte az alagutban.

Persze itt mar minden vizallonak kell lennie, mert a vizhutes nem eleg, ezert gozzel hutik.

Papirt nem adtam, nem azert hivtak, hanem csak mondjam meg en hogy csinalnam.

Ritkan talalnak be ilyen melokkal, a legtobbet le szoktam pattintani, mert utalom a windows only szarokat(pl. plc programozas).

De ahol a plc nem eleg, es rendes linuxos cuccok vannak mindenhol, azok erdekesek.

Itt is AI van, meg nvidia jetson az alaplapon.

Ott is osztottam az eszt, de azt nem fogadtak meg, mert (meg) nem okozott problemat (marmint az alaplap kapcsan).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha 500 méter, akkor gondolom optika.

Nézd meg, hogy az "eszköz"-ben a kábel végén mi végződteti, és tud-e jelszintet mondani/mutatni (ha egy switch van a végén, mondjuk cisco, akkor "show int transceiver details" megmondja, hogy mekkora a beérkező szint illetve a kimeneti jelerősség). Ha van 2 switched meg SFP-id, akkor kimérheted házilag is ezzel a módszerrel.    

Drága dolgok ezek, és nem biztos, hogy megéri megvenni az eszközt hozzá, kölsős céggel elvégeztetve csak óradíjat/projektárat fizetsz. Lehet az is, hogy a problémás gépnél rossz az SFP (mert mondjuk kiégette az optika -> nem voltak a csillapítók megfelelően méretezve).

Hajrá!

a kabelkorbacsot rendeltuk 500meteres kabeldobon. (tobb kabel dobnyi kabel van).

A vegso beepites 30 meter. Nem optika. Cat5e, rez.

 

ciscom nincs de mikrotik switcheim vannak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, itt az volt megtévesztő, hogy azt írtad 500 méteres a kábelkorbács és arra vagy kíváncsi mennyi a veszteség 500m-en. Cat5e esetében nem nagyon van értelme 500m-en méricskélni, gondolom ott már annyit csillapít, hogy a 200MHz nem megy át. Persze ettől még lehet, hogy egy értelmezhető távon adhat stabil linket. 100-on vagy 10-en. Na mind1 ez csak elmélkedés :-)

Na mind1 ez csak elmélkedés :-)

Nem teljesen, mert az a muszer (DSX-8000), hogyha nyilvanvalo hibat talal, akkor nem fejezi be a tesztet, hanem "kiakad". Es kiboki azt a hibat, ahol kiakadt.

Meg kellett volna mernem az 500 méteres dobot. Mostmár sajnálom. Szerintem kiakadt volna, érdemi eredmény nélkül.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

az SFP-nek is tamogatnia kell, kb 5-10 eve kezdtek tudni, a regebbiek es az olcsobbak nem tudnak diagot sajnos.

 

#sh int Te2/0/1 transceiver
ITU Channel not available (Wavelength not available),
Transceiver is internally calibrated.
If device is externally calibrated, only calibrated values are printed.
++ : high alarm, +  : high warning, -  : low warning, -- : low alarm.
NA or N/A: not applicable, Tx: transmit, Rx: receive.
mA: milliamperes, dBm: decibels (milliwatts).

                                 Optical   Optical
           Temperature  Voltage  Tx Power  Rx Power
Port       (Celsius)    (Volts)  (dBm)     (dBm)
---------  -----------  -------  --------  --------
Te2/0/1      34.0       3.22      -3.2      -3.0

Szerkesztve: 2024. 05. 02., cs – 15:28

"egyedi kábelkorbácsot gyártotattunk"

Ilyenkor ugye a gyártó tudatában volt/van annak, hogy adott 4x2 érpáron milyen paramétereket kell tudnia a kábelnek, illetve hogy a gyártás során az adott kábel mechanikai korlátait is figyelembe vették-e?

Ha meg optika, akkor a darabolás-csatlakozók felrakása hogyan történt/történik?

A kérdés továbbra is az, hogy milyen minőségi paraméterek lettek előírva a beépítendő STP kábelre (mert kábelkorbácsba, ahol közvetlen mellészorítva más drótban is ugrándoznak az elektronok, azért az minimum "illik"), és azt a kábelköteg készítése során betartották-e, illetve betartották-e a beépítésre került kábel alkalmazási feltételeit/paramétereit, az jó kérdés - ha nem volt rendesen specifikálva, akkor bőven van esély arra, hogy nem megfelelő, de legalább olcsó utp került a kötegbe... Vagy épp "csak" az adott szakasz, ami döglődik lett picit rosszul kezelve (tekeredett, megnyomorgatott UTP tud érdekes tüneteket okozni...).

Én első körben a már beépített kábeleket mérném végig, illetve az 500-as tekercsből ahogy készülnek az egyedi darabok, azokat darabonként, még a beépítés előtt.

Tudsz mondani a kötegbe beépített utp-ről adatokat? Milyen gyártó, milyen típusú (tipusszám) kábele került beépítésre a kötegbe? Mert az azért sokaknak sokat tudna mondani arról, hogy mire számíts...

azert megneznem / megkerdeznem a gyartot, nem-e sporoltak ugy hogy CCA-s (nem rez, csak annak tunik) kabelt raktak az ethernetnek. arra azert nem trivialis jol rarakni a csatlakozot, foleg krimpelni, de amugy is szopo.

A 24 AWG-s kábel-ről:

múltkor körbementem az összes itthon fellelhető sajátjaimon, mikor a 10 méteres rendeléses pár darab kábelről kiderült, h. olcsó-de-szar-CCA-t sikerült beválasztani. Egy-kettő volt csak 24 AWG-s, összes többi mind 26-os.

Szerkesztve: 2024. 05. 03., p – 13:52

Egy szkóppal és egy négyszögjelgenerátorral gyönyörűen ki lehet mérni kábelhibákat. Csak tudni kell, hogy mit kell csinálni! Persze ezt nem tanítják meg hálózatszerelőgladiátorképzőkben… Ezért szokták kiszervezni csilivilinetwork cégeknek, akik szintén nem tudnak hibahelyet keresni, újrahúzzák a drótot csiliókért. :)

Flukeval csinaltunk ilyet. Az meg egy szep "jegyzokonyvet" is kikopott a meresekrol.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"