300

Ennyi erővel, a HUP-on megismételhetnénk a szavazást, aztán lehozhatná a Telex, hogy 1000+ mintán milyen eredmény jött ki ... 300. 😆

Hozzászólások

Off:

Számunkra a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, kivel nem.

Akkor az amcsi politikusok és oligarchák miért befolyásolhatják, hogy miről írnak és miről nem?

Arról írnak, amiről az amcsi oligarchák akarják, hogy írjanak és arról nem írnak, amiről az amcsi oligarchák nem akarják, hogy írjanak. Pontosan ugyanazt csinálják és ugyanúgy, amit a nyugati szócsőmédiumok bértrollnokai is. Ha ezt ők befolyásolás nélkül, önszántukból csinálják így, akkor én kérek elnézést, hogy nem feltételeztem róluk ilyen végtelenül magas fokú ostobaságot, hogy beveszik az amcsi oligarchák agendáját, hanem azt gondoltam, hogy pénzért csinálják.

Tehát csak falból beszélek folyton ellenük és teszek nekik ott keresztbe, ahol tudok, mert valójában ezt nem én akarom, hanem ők akarják, hogy folyton ellenük beszéljek és ott tegyek nekik keresztbe, ahol tudok, mert ez jó nekik?

Ajánlom figyelmedbe ezt a könyvet:

Udo Ulfkotte - Megvásárolt újságírók

Talán oszlat egy kicsit a homályból, ami a szemed előtt lebeg.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hát nagyjából erről szól a könyv :)

Mindig röhög azokon akik független újságírásról hadoválnak. Független de mitől? A politikától, a pénztől, a világnézettől? Ilyen nem létezik, ez egyszerűen értelmetlen. Ha alkalmazott vagy, mint újságíró belepofáznak, hogy mit írhatsz ha szabadúszó vagy akkor meg a világnézeted torzítja az írásaid, meg az, hogy el tudd adni és megélj.

Azt meg tényleg csak az álomvilágban élő unikornis lovasok nem látják, hogy a média hatalmi ág, milyen fontos és milyen mélyen korrupt.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerintem kimard a "szerintem" szó a mondatodból.

A könyvet viszont biztosan nem olvastad, de tőled megszoktuk, hogy olyanról teszel kijelentéseket, amiről nem tudsz semmit.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent.

  • kritikusság: megvan
  • korrektség: hiányzik
  • kiváncsiság: megvan

Számomra a szabad sajtónak pont az egyetlen ismérve az ami náluk hiányzik. Korrekt módon: tájékoztat.

Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

vagyis bulvár: olvasottság / kattintásért bármit, azzal foglalkozunk ami épp "hot topic". Ennek semmi köze ahhoz, hogy mi az ami értelmes/fontos. Véletlenül persze előfordulhat átfedés :).

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy kedden a Wizz Air London–Kisinyov-járata egészen szokatlan útvonalon haladt a célállomás felé.

Olvasónk azt írta, hogy a pilóta valószínűleg azért rajzolt falloszt az égre, mert nem engedték leszállni Moldovában.

és:

Kerestük a Wizz Airt azzal kapcsolatban, hogy mi történt és mit szólnak ahhoz, hogy a pilótájuk ilyen kreatív útvonalat választott.

valamint:

Frissítés

A különös alakzat miatt egy másik olvasónk is megkeresett minket, aki történetesen légiforgalmi irányító, így tudott némi extra információval szolgálni arról, hogy mi történhetett itt. Mint írta, a cikkben szereplő „manőver” egy teljesen normális légiközlekedési elem

végül,

Frissítés 2

Közben a Wizz Air is válaszolt, a hivatalos álláspontjukat változtatás nélkül közöljük:

 

Szóval mi a nem "korrekt" ebben? Vagy mit szeretnél mondani?

https://telex.hu/szorakozas/2021/04/01/elinditasra-kerult-a-zacc

Ezúton értesítjük olvasóinkat, hogy a mai nappal kezdődően az oldalon új funkció került bevezetésre, amely foganatosításának az a célja, hogy olvasóink, Önök hivatalosan is értesítésre kerülhessenek az igazán könnyed tartalmainkról.

A Zacc néven elérhető alrovatunk szolgálja mostantól kezdve a hagyományos híreken túli, szórakoztató és könnyed tartalmakra vágyó látogatóink igényeinek a kielégítését olyan formán, hogy ebben az alrovatban ilyen tartalmak kerülnek megjelenítésre.

Szoval bulvar(napiszar) kategoriaba bulvar(napiszar) szintu hir kerult. Mi ezzel a gond?

Korrekt módon: tájékoztat.

  1. Helyből ez nem tájékoztatás. Ezzel az erővel beküldöm azt amit a wc-be nyomtam és azt mondom, hogy mosolygós smile azzal főoldalra kerülő értékes tartalmat gyártottam? Azt gondoltam erre van a napiszar. Egy magára valamit is adó minőségi médium pedig pont azzal foglalkozik, hogy megszűri pl az álhíreket és a szemetet. Magyarul tájékoztat.
  2. Korrektség:
    • A hír forrása ebből a szempontból miért is érdekes ezen a téren? Átvett híreket is szokás ellenőrizni.
    • Szomszédtól hallott pletykát is lehetne tényként terjeszteni. Ideológiai köreikben úgyis népszerűek a "fact check"-tény ellenőrök: nem az lenne a feladatuk, hogy mielőtt hírként közölnek valamit pl ellenőrizzék?
    • Ha már külső erre a tény-ellenőrzésre szakosodott segítséget nem vesznek igénybe legalább egy a területhez (repülés) értő valakit vagy épp az érintett céget megkérdezhették volna: pl a cikket a végleges formájában adják közre. Én értem, hogy a kattintásokért és a time2market leszorításáért mindent, akár a (nem létező) újságírói integritást is, csak épp nálam ezzel az említett korrektség sérül. Gyakorlatilag a cikkben hivatkozott feltételezés egy kacsa.
    • A céljuk? Nem a téjékoztatás vagy akár információ továbbítás (azt pl később egy olvasó saját indíttatásból pótolta helyettük).

Rohadtul félre vagy. 

1, amit felhoztál az bulvár rovat.

2, még a bulvár rovat is korrektebb mint máshol bármi. 

Ez. 

És akkor tételesen: A hír forrása,  ez mindig érdekes, különös tekintettel egy pletykánál. Miért kell a pletyka? Mert az embereknek szüksége van erre. Lehet nekem és neked nem, de akkor nem kell bulvár rovatot olvasni. Bulvár rovatnál nem a leglényegesebb a tények ellenőrzése, mivel maga a hír maga  az érdekesség. Mikor valaki elkezdte kritizálni a hírt (azaz hamisnak deklarálni) akkor viszont nem az történt, hogy le se szarták ahogy azt általában máshol így teszik, hanem elvégezték a munkát amit te látszólag nem akarsz tudomásul venni. 

1, amit felhoztál az bulvár rovat.

1. Hamis, Főoldal közép-közép.

2, még a bulvár rovat is korrektebb mint máshol bármi. 

2. Számomra a kifejezésnek jelentése van. Nem a palettán fellehető további médiumokra mondom, hogy ez korrekt az meg nem korrekt. Van ahol legalább törekednek rá :). Ennek kapcsán nézd meg a Telex interjúját Gulyás Marci-val :) van benne pár beszédes mondat a problémakörről is..

**

az embereknek szüksége van erre.

..mert az a bulvár rovat olvasottság növelő, és ez egy elsősorban és mindenek előtt egy üzleti vállalkozás, a rajta továbbított tartalom max. ennek ellenére lehet hasznos. Az emberek közül senkinek sincs szüksége rá: pletykálkodhatna f2f is ha épp úgy adódik. A kiadónak van rá szüksége mert ebből $-t(megtekintést) termel. 

nem a leglényegesebb a tények ellenőrzése, mivel maga a hír maga  az érdekesség.

De itt szó sincs hírről. Itt egy ratyi poénról van szó, egy alaptalan feltételezéssel megtámogatva.

akkor viszont nem az történt, hogy le se szarták

Mikor más elvégezte a munkájukat nem voltak restek azt hasznosítani :).

ahogy azt általában máshol így teszik

Ki beszélt itt másokról. Itt most a telex-ről van szó.

hanem elvégezték a munkát

Utólag mások elvégezték helyettük azt amit a cikk megjelenése előtt nekik kellett volna, majd ezt nem voltak restek hasznosítani. Hatalmas különbség.

***

Rohadtul félre vagy. 

Ezt meg nem tudom és nem is akarom dekódolni mit akart jelenteni :).

Gondolom a 3. lenne, ha az lenne amire gondolsz.

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-e…

Ha ez bármiféle tagolási módot jelentene akkor talán lenne relevanciája, de

  1. A bulvár rovaton kívül is erősen bulvárosra veszik a tartalmat & a stílust.
  2. A kezdőlapjukon sincs egy kiemelet terület amit pl ennek dedikálnának (praktikusan mondjuk az oldal legalja, vége ha már valahova minden áron be kell tuszkolni a szemetet): ömlesztve van minden.

A rovatcímek fel vannak tüntetve a cikkek mellett, meg az URL-ben is, és ah a cikkre kattintasz, akkor a cikk felett elég nagy betűkkel is. Ez a 'ZACC' rovat, ami tényleg a nem feltétlenül komolyan veendő érdekességek (aka bulvár). A kezdőlapon meg ömlesztve vannak. Ennyi.

vagyis bulvár: olvasottság / kattintásért bármit, azzal foglalkozunk ami épp "hot topic". Ennek semmi köze ahhoz, hogy mi az ami értelmes/fontos. Véletlenül persze előfordulhat átfedés :).

szinte minden "hírportál", de inkább tartalomgyár erre megy. kár. lehet sorolni ami nem ilyen.

ami különösen gusztustalanná teszi a fentit, hogy leírják honnan van, de nem linkelik be. ugyanez a gyakorlat a legtöbbször, nehogy elmenjen máshová a kattintás.

nincs aláírásom

Szerintem tedd fel a kerdest szavazaskent itt is, lehetoleg azonos formaban. Engem is erdekelne az eredmeny.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

kemenyen tolod a propagandat, dehat hogyan is vallhatnad be magadnak az ellenkezojet ennyi ido utan? mint ahogy Oregon sem tudja.

szerintem meg a fidesz baszta el. mindkettonk velemenye pont ugyanannyira befolyasolja a vilag esemenyeit: 1:1 ;-)

A Fidesz azért baszhat el büntetlenül dolgokat, mert ti még mindig nem vagytok képesek magatokba szállni és tudomásul venni, hogy a többség nem kér belőletek és az ideológiáitokból. Nem csak a fideszesek, senki sem.

Én vergődök szánalmasan? Én nem tértem észhez még egy negyedik 2/3 után sem? Nekem fideszes/náci mindenki még mindig, aki nem ért velem egyet? Nekem akkora a pofám négy ekkora vereség után is, mint a bécsi kapu? Én ülök még mindig olyan magas lovon, hogy beloopol tőle az univerzum és a fejem alulról beleér a seggembe? Én hiszem még mindig, hogy nálam az erkölcsi és szellemi felsőbbrendűség? A gázszámlában igazad van, de ettől még benneteket ugyanúgy gyűlölni fog mindenki és ha Orbán ezt is meg fogja úszni, azt is annak köszönheti majd, hogy benneteket még mindig jobban gyűlölnek az emberek, mint őt. Orbán eddig már négy 2/3-ot söpört be ezért.

Ld. ezt is. Miért lennék én fideszes? Mert nem értek egyet veled? Ezt jól benézted. Sosem voltam fideszes. Még csak jobboldali sem. Nem is rájuk szavaztam. Látod, ez a szánalmas vergődés, amikor a kapott kritikára zsigerből úgy reagálsz, hogy lenácizod/lefideszesezed a másikat. Szálljatok magatokba, különben Orbán sosem bukik meg. Tényleg nem tudok már mást mondani nektek.

Félreérted. Én nem azt mondtam, hogy te szereted az ellenzéket. Hanem azt, hogy "liberális"/"progresszív" vagy. A viselkedésedből ez látszik. (Ld. még zsigerből fideszeszés/laposföldhívőzés/stb.) Ehhez nem kell az ellenzéket szeretned. A "benneteket" kitétel sem az ellenzéki pártokra vonatkozott, hanem rátok "liberálisokra"/"progresszívekre". Itt nem az ellenzéki politikusokról van szó, hanem rólatok, "liberálisokról"/"progresszívekről".

Az a szánalmas az érvrendszeredben (fröcsögésedben), hogy amint szembekerülsz valakivel, az egyes számból többes számba váltasz át, mintha nem egy személlyel volna vitád, hanem akkor azt a személyt beletuszkolod egy számodra antipatikus csoportba. Közben meg te magad fel vagy háborodva, ha veled teszik ugyanezt, mint ahogy most is.

Rage-ről egyáltalán nem beszélhetünk, hiába szeretnéd belemagyarázni. Ti inkább rage-eltek már 2010 óta. A portálról meg eszemben sincs kilépni, szóval korán bontottad a pezsgőt. A libtardokkal való hadakozást untam meg. Reménytelenek vagytok.

Persze az itteni írásod az szimpla ferdítési kísérlet, de ugye az átláthatósági jelentésben még erre is részletesen kitérnek:

A legmagasabb összegű alkalmi támogatások:

2020-ban 1,5 millió forint

2021-ben 1 millió forint

2022-ben 855 ezer forint

A Telex támogatási rendszerén kívül érkezett legnagyobb egyszeri támogatás: 200 ezer euró.

és még az előzőkből kiderül az is milyen díjak és milyen pénzösszeggel:

  • Az amerikai nagykövetség „small grants” pályázata: 4 274 056 forint (október 1.)
  • A finn Helsingin Sanomat alapítványi támogatása: 28 000 euró (október 7.)
  • A holland állam Human Rights Fundja: 5940 euró (június 8.)
  • Egyéb adományok (főként svéd és finn magánszemélyek adományai):  2790 euró

gondolom matek megy szóval érthetővé válhat hogy miből jött össze a pénz és mennyire félre van a fenti képzelgés.

És az a szomorú vicc, hogy ezt így fapofával képes voltál leírni egy poszton belül, hogy nem az amcsi tőkétől kapják a lóvét, hanem adakozóktól, majd becitálni az amerikai nagykövetséget, mint adakozót... Miért ad egyáltalán az amerikai nagykövetség pénzt újságíróknak? Csak nem azért, hogy azt írják, amit az amcsi nagytőkések akarnak?
Azt már feleslegesen is mondanom, hogy az ilyen globálisan tevékenykedő "jogvédő" "alapítványok" kb. mind az amcsi globalista tőkések kezében vannak, mert úgy sem hinnéd el, hanem megint csak a különféle degradáló jelzőkre és célozgatásokra futná, ahogy eddig is. (Pedig miért is szerepel pontosan ugyanaz a propaganda ezeken az oldalakon, mind az amcsi nagykövetségnél, mind az alapítványoknál, amit az amcsi nagytőkések, meg a nagy cégeik tolnak ezerrel, pl. eLMeBeTeG-whatever jogok, stb.?)

Én csak a tényeket írtam. A tények szerint 2 év alatt egy alkalommal nyertek összesen 4.2 millió forintot a US nagykövetségtől és szépen le is írták, még azt is milyen körülmények közt.

Persze az sem volna baj, ha szövegkörnyezetben értelmének megfelelően használnád a tőke szót (i.e: a fogalom szerint). De tegyük fel, hogy nem érted ezt a szót vagy másra gondoltál, és neked minden pénz "tőke". Akkor már csak azt kell tisztázni, hogy az egyszeri 4.2 millióból hogy lett 100milliók?

Az meg, hogy mit fantáziálsz az a te dolgod, csak épp elég könnyű belátni, hogy az csak fantázia, hisz van egy forrása annak az információnak ahonnan ez jön. Ezt hívják átláthatóságnak. 

Te azt írtad le, amiről ők azt hazudják, hogy a tények.

Az amcsi szupergazdag multimilliárdosokat, meg a multikat értem tőkések és tőke alatt. Megfelel? A 4.2 millió az csak az amcsi nagykövetség volt. A többivel, pl. a mindenféle "alapítványokkal" mi van? Az smafu?

Szerinted ez átlátható? Amikor "alapítványok" (értsd: pénzmosodák) tömnek ki mindenféle kamu indokra hivatkozva újságírókat, hogy az őket finanszírozók agendáját támogassák?

Nem a finanszírozások közvetlen forrásairól beszélek, hanem az indoklásaikról. Nem az a hazugság, hogy a lóvé az amcsi nagykövetségtől, meg mindenféle "alapítványtól" jött, hanem az, hogy miért jött. Te pedig azt írtad le tény gyanánt, amit ők állítottak indok gyanánt.
Az én következtetésem egyébként csak annyi volt, hogy mivel pontosan ugyanazt az agendát tolják, mint az amcsi tőkések kezében lévő nyugati mainstream médiumok, nagy cégek és mindenféle "alapítványok", így egyértelműen ugyanaz az amerikai pénzügyi kör finanszírozza őket is. Ez a következtetés csak akkor válik hamissá, ha a Telex önszántából tolja ezt az agendát, nem pénzért. Ebben az esetben - mint mondtam - én kérek elnézést, hogy nem feltételeztem róluk ezt a szintű ostobaságot. De elnézvén a "támogatóik" díszes listáját, ezek nem hülyék, hanem ugyanolyan bértrollnokok, mint az összes többi újságíró, max. a finanszírozóik mások. (Hint: fideszes oligarchák vs. amcsi oligarchák.)

Ennél sajnos nem tudom érthetőbben leírni.

Sz*rk: De, ha már NagyZ-nek belinkeltem fentebb ezt a Schiffer interjút, akkor egy idézet belőle/tőle:

Amerikai befektetéssel magyar baloldalt biztos, hogy nem lehet csinálni.

Ha neki sem hiszitek el...

_  o  _
 \/|\/ 
   |   

Van itt telexes? Értesülni fognak róla, hogy itt van egy lehetőség? Átlag telexes tud egyáltalán a hupról, vagy vajon a NFJ kereste meg őket?

Úgy érzem, nem lenne sok effort megrendezni ugyanezt a felmérést, és utána házalni vele a telexnek.

A finanszírozás formájának felhozását nem értem a kérdésre adott válaszban, ignoráltam, főleg, hogy az effortot a NFJ tette a felmérésbe.

A válaszolók 60 százaléka ugyanakkor azt tervezi, hogy alkalmazotti jogviszonyban folytatja tovább munkáját hazai vagy külföldi cégnél.

 nem volt bújtatott kata sehol.

nincs aláírásom

Marmint bezarja a bo'tot, es elmegy alkalmazottnak?

 

En nem latok itt bujtatott katat. Lasd meg:

https://www.youtube.com/watch?v=TpMamOvMIVM

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Barátnőm banki ügynök, és hát eléggé földbe állt a biztosítás, lakáshitel, megtakarítási piac. A törvény szerint alkalmazott nem lehet, vállalkozásban kell csinálnia. Ha jól értettem amit mondott, most 0 Ft bevételre szeretne tőle az állam ~100.000 Ft-ot kérni havonta. Szeptembertől elmegy manuális tesztelő tanfolyamra, utána meg Svájcba, sok ott az ITs magyar ismerős.

Szerintem rengetegen akasztjak szogre a kalapjukat, es vagy vegleg befejezik, vagy tartanak egy hosszabb szunetet (fel ev - egy ev).

Komolyan hiszem, hogy a kata megszuntetesevel csokkenni fog az allam adobevetele, akarmennyire nem magatol ertetodo... (ez a counter intuitive magyar megfeleloje ugye?)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A vállalkozói tevékenység szünetelésének kezdő napja: 2022.09.01.

nem koltozok sehova, mellekallas volt.... :/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A 300 tényleg elég gyér a 15 M informatikushoz képest.

Igaz, hogy a választókat 1000 fős reprezentatív mintán mérik.

Még az 5% alatti támogatottságú pártokat is.

A HUP-on mindenki katásinformatikus, ami is reprezentatív mintát biztosít.

No, a fentieken röhogjél - úgy egyenként! :-D

Kivéve belőle a politikát, sajnos nem sok minden maradt a kommentedben. Mindössze valami sejtetés, hogy ott aztán mind a 300 KATA-s informatikus volt :D :D :D

A felmérésben több mint 300 Magyarországon dolgozó informatikust kérdeztek meg arról, hogyan reagálnak az új katatörvényre.

Itt semmi sem utal a vágyálmodra. 

erre jutott nem reprezentatív felmérésében a

Hát, meg itt sem.  🤷‍♂️

Mi volt az a dolog, amit szerettél volna mondani, bucko, mert nem maradt a végére semmid ...

trey @ gépház

Elégé iizzadhatsz röhögés közben, amíg kilapátolod a politikát. ;)

Ha megpróbálod politika nélkül elolvasni, de nem sikerül, akkor jól elmagyarázom. Matematikailag.

Ha 1000 fős reprezentatív felmérés mértékadó lehet az ország szavazóinak felmérésére ( informatikusok száma << szavazók száma ), akkor 300 fő (akár nem reprezentatív) felmérés hogy a viharba ne lenne elegendő. Ha nem így látod, akkor ki is fejthetnéd, hogy szerinted hány millió informatikusunk van. Akár KATÁs, akár nem.

A HUP szavazóival összevetni a több mint 300 Magyarországon dolgozó informatikust elég gázos, mert itt nem mindenki informatikus, sőt van aki külföldön dolgozik. Segítek: Aki vindóz előtt ül, az még nem informatikus. :-D

A 300 főnél felröhögtem. A leggyérebb HUP felmérésen is a többszöröse szavaz.

Ha jól emlékszem ezen röhögtél. Na ezt elég könnyű igazolni, hogy megkérdezed. Sztem nagyon egyszerűen a szokásos rémbugyuta sorokban (aminek ellenére 20-an megkérdezik XY miért nincs benne):

1, informatikus vagyok -> nem megyek sehova

2, informatikus vagyok -> költözöm

3, napraforgó

És máris jöhet a kérdés, hogy lesz e valós 1000 szavazó az első kettőre. Na azt szépen kiteszed a twitter mellé és mindenki örül. (még mindig nem lesz felmérés, pláne nem reprezentatív.

De azért mégis vicces, hogy egy fejvadász cég beszívott marketingjén pörög egy portál, nem?

Az hogy a hupra regisztrált ezernyi tudjaki a reggeli fosás meg a cigi előtt gyorsan mit ikszel be egy weboldalon amit aztán 10 perc múlva elfelejt nincs pariban azzal a módszertannal amikor egy rendes közvéleménykutatást elvégeznek.

Előbbinek semmiféle kritériuma nincs, utóbbinak van. Szóval tudjuk hogy itt könnyű közvéleményt kutatni, vagy legalábbis sok gyors kattintást összehozni, csak azt nem fogjuk tudni, hogy az ezerötszáz darab igen-nem pontosan milyen körre lesz reprezentativ (vagyis mennyire hiteles adat, mire vonatkoztatható, mit szabad belőle levonni és mit nem, stb).

A számcsatát megnyerheted, de hogy mennyi az értelme, másik kérdés.