beatnull blogja

MIDI fájlok generálása Magenta segítségével

A vártnál is egyszerűbb a Magenta használata, ha meg akarunk szólaltatni fizikai hangszeren RNN háló által generált midi fájlokat, csupán a következőket kell tennünk. Nagyrészt elegendő ezt a leírást követni, de vannak bizonyos hibás paraméterek benne, leginkább ezért írom ezt a posztot.

A docker telepítése után a dockerd elindításával már használható az első lényeges parancs:
docker run -it -p 6006:6006 -v ~/magenta:/magenta-data tensorflow/magenta

Letöltés után egy cd .. paranccsal lépjünk ki a data folderből és a következővel próbálkozzunk:
melody_rnn_generate --config=lookback_rnn --bundle_file=./magenta-models/lookback_rnn.mag --output_dir=./magenta-data/lookback_rnn/generated --num_outputs=3 --num_steps=600 --Primer_Melody="[60]"

Pentium II

Update: Kikukáztam a cuccot, már nem aktuális.

Majdnem teljes pentium II elvihető (értsd ingyenes), "retrogaming" nevű időtöltésre szántam és egy darabig foglalkoztam is a régebbi gépekkel itthon de már nem látom értelmét így megválok tőlük. Ha valaki szeretné hasonló célra felhasználni akkor itt az alkalom, kétlem, hogy bármi másra jó lenne. Hiányzik a ház és a videókártya, képek itt: https://imgur.com/a/9QbzN

Bővebb infók: http://www.cpu-world.com/sspec/SL/SL2U6.html
1998-as riser kártyás compaq alaplap 4300 mb-os SCSI lemezzel.

Julian Oliver - Harvest

(zcash bányászó szélturbina node)

HARVEST is a work of critical engineering and computational climate art. It uses wind-energy to mine cryptocurrency, the earnings of which are used as a source of funding for climate-change research.

Taking the form of a 2m wind turbine with environmental sensors, weatherproof computer and 4G uplink, HARVEST ‘feeds’ from two primary symptoms of our changing climate: wind gusts and storms. It does this by transforming wind energy into the electricity required to meet the demanding task of mining cryptocurrency (here Zcash), a decentralised process where computers are financially rewarded for their work maintaining and verifying a public transaction ledger known as the blockchain. Rather than filling the digital wallet of the artist, all rewards earned by the HARVEST mining machine are paid out as donations to non-profit climate change research organisations such that they can better study this planetary-scale challenge.

The Big Bell Test (Nov. 30)

http://thebigbelltest.org/#/science?l=EN

Azon gondolkodom mégis mitől megbízhatóbb egy hatalmas human generated randomness pool mondjuk a fizikai szenzorokbók nyert fluktuációknál? Kíváncsi vagyok mekkora entrópiakülönbség lehet mondjuk egy meteorológiai adathalmaz és effajta generálás között? Valószínűsítek valamiféle marketingfogást a dolog mögött, minden esetre érdekes.

Tulajdonképpen egy worlwide bell's theorem/epr próbáról van szó, a NIST-en kívül nagyjából csak egyetemekből álló csapattól.

Ricoh SP-150

Anno megláttam ezt a masinát, kb. a legolcsóbb lézernyomtató volt a piacon talán két évvel ezelőtt. A gyártó büszkén hirdeti: Linux driver is only provided via web download (English only)

De van! Hát lássuk, először is megkerestem a letöltési oldalt, itt van: http://support.ricoh.com/bb/html/dr_ut_e/ra/model/sp150/sp150en.htm

A linkelt fájlok egytől egyig .exe binárisok, szerencsére van nálam kölcsön egy kicsiszoftver ablakos masina ahol futtatva kicsomagolok egy .deb filet ubuntuhoz. (Utólag azt mondta valaki cabextract is jó lett volna vagy csak wine persze.) Na igen de mivel Parabola/Arch amit használok, ideje ezt is kicsomagolni:

ar vx RICOH-SP-150_1.0-22_amd64.deb
tar -xzvf data.tar.gz

Libreboot mizeria

Ezt inkabb csak blogba irom, de igazan erdekelne a sztori FSF oldala is, mert ez igy kb. barmi lehet. Nincs megnevezve az employee, nem talaltam gnu/fsf velemenyt egyelore. Nehezemre esik elhinni, hogy pont egy ilyen szervezetnel kello ok nelkul rugtak volna ki egy embert.
https://lists.gnu.org/archive/html/libreboot/2016-09/msg00036.html

Kb. ennyi az FSF statement: https://www.fsf.org/news/free-software-foundation-statement

(Ezmegmiez? https://lists.gnu.org/archive/html/libreboot/2016-09/msg00047.html )

ISP kábeltörténet

Tisztán elméleti szinten, vajon szabályzat ellenes az, ha nem akar várni a híresen lassú szolgáltatója lépésre megtört kábel ügyben, hanem levágná és újrakrimpelné egy meg nem nevezett ember a kábelüket?

"Akadályozásnak minősül különösen az Előfizető általi bármilyen jogtalan beavatkozás a hálózat működésébe
, a hálózati elemekbe, eszközökbe, illetve az elfogadott szabványoknak nem megfelelő berendezés csatlakoztatása. Amennyiben az előfizetői végberendezés hibás, illetve rosszakaratú csatlakoztatása miatt, vagy e berendezés hibájából eredően a Szolgáltatónak kára keletkezik, azt az Előfizetővel szemben jogosult érvényesíteni."

Automation, önjáró kamionok, egyenlőtlen $$$ eloszlás

https://medium.com/basic-income/self-driving-trucks-are-going-to-hit-us…

Érdekes cikk a nemrég elindított AU 010-től leginkább (bár alanyi jogon járó fizetés szükségességét próbálja bizonygatni, ami elég furcsa). Az viszont még érdekesebb, mennyire régi téma is ez az egész. Vajon ki volt a valószínűleg legismertebb közgazdász, aki rávilágított már 148 évvel ezelőtt is, hogy az automatizálás társadalmi egyenlőtlenséget szül?

Igen, a megoldás Marx.

szervízkaland p1.2

hát az kemény. nem csodálom, hogy eddig sem jártam szervízekben semmivel. annyi értelme volt, hogy kidobtam pénzt az árajánlatukra, azt hiszem akkor türelmesen megvárom az alcateles sourceforgen feltűnni a forrásfájlokat.

http://www.edigital.hu/Okostelefon/Alcatel-Fire-E-kartyafuggetlen-okost…

előzmények:
http://hup.hu/node/138837
http://hup.hu/node/138747#comment-1837940

egyébként ez TIPIKUSAN az az eset ami bizonyítja, miért is fontos az open-source, hiszen időt, pénzt és idegességet is megspórolhattam volna, ha rendelkezésemre áll minden (tudás, forrásfájl) ami az adott javítás elvégzéséhez szükséges. még ha tegyük fel én nem is értek hozzá, csupán munkadíj fejében, hardware csere nélkül orvosolható problémákról beszélünk, ami nyilván nem csak az én esetemben merül fel, hanem mindenféle más technológiai probléma esetében is.

szervízkaland p1.1

sikerült ugye überláma módon rossz system.img boot.img etc fájlokat töltenem fastboot-tal az Alcatelemre, az adott (OT6015X) készülék forrásai pedig még nem elérhetőek. gondoltam a hitachi (OT Fire) buildek is jók lesznek, hát természetesen kb. teljesen más készülékről van szó (más display, wireless eszközök, és így tovább).

szóval elvittem márkaszervízbe, ahol az ügyfélszolgálatos alaplap (főlapkának hívta talán?) cserével riogatott. ugyan megérteném lustaságból az efféle javítást, de eléggé idegessé tesz, hogy megfelelő stock rom birtokában másodpercek alatt javítható állapotról van szó. na majd meglátjuk a p1.2 fejezetnél.

Fire (E)

Érlelődött már egy új telefon, beszereztem egy Alcatel Fire E példányt, így váltottam Firefox OS-re is. Ez már egy jóval erősebb kategória mint amikre eddig pakolták, így reszponzivitásbeli problémákat sem tapasztalok (bár csak egy napja van nálam). Kicsit hiányolok pár app-et amiket androidon megszoktam, de eddig sem igazán használtam ki nagyrészt a Motorola Defy-omat sem, csak raktam rá új romot, hogy leöljem a stock bloatot róla, aztán kb. néha böngésztem rajta meg ilyesmi.

Na majd egy hét múlva meglátjuk, elég olcsó volt, hogy ne bánjam meg nagyon.

be kindle (#2)

talán még emlékeztek, hogy http://hup.hu/node/136444

na az a helyzet, hogy hiába a karácsonyi akció meg minden, a kindle adókkal meg mindennel sem igazán van a pénztárcámra szabva újonnan (lásd http://hup.hu/node/136444#comment-1799690), ugyanez nagyjából igaz más olvasókra is.

szóval az döntött végül, hogy mit találok legolcsóbban használtan. persze azért nem válltaltam volna akármit, hanem valami nemzetközileg is ismert dolgot akartam, így végül lett egy Nook Simple Touch-om 20e magyar királyi valutáért.

először is, a pdf téma tényleg elég gáz. se nagyítás, se semmi. nem képekre lett ez tervezve. persze a sokszor akár 10e forintot közelítő vagy már nem is kapható dolgokkal kapcsolatban hajlandó az ember kompromisszumokra, szóval epubba konvertálás után ráfoghatjuk, hogy használhatóak. egyébként pedig ott a Genesis Library, ahol meglepő ugyan de nem találok meg mindent amit szeretnék legalább rendesen lecsekkolni megvásárlás előtt. (már ha telik rá, azért van egy határ.)

oolite

Nagyon jól jött ez a black friday mánia, kb. egy használt joystick áráért (2k középkeleteurópai' királyi schillingért) egy teljesen új thrustmastert tudok szerezni, úgy tűnik. Miért is kell? Mert rátaláltam erre, és szívem lángra lobbant.

http://oolite.org/

Tegnap este csak a tutorialt csináltam végig ugyan, de abszolút hozza a hangulatot, ráadásul ha jól látom szanaszét moddolható, tehát valószínűleg a highres retexture és hud kiegészítőkön át a gameplayt befolyásoló dolgokig lesz mindenféle finomság. Kerestem valami hasonlót mostanában (az EVE online baromi drága) de csak a Star Conflict-ot találtam amit érdemes is próbálgatni, dehát az sem space sim.
Na, ez az.

be kindle

beadom a derekamat, azt hiszem venni fogok egy e-book olvasót.

egyszerűen az a helyzet, hogy van egy csomó könyv amiket már nagyon nehéz beszerezni vagy otromba módon drágák (pl. planescape rulebook, ritka magyar fordítások, esetleg sicp) és márpedig egyre jobban érzem, hogy minél kevesebbet töltök folyamatosan frissülő képernyők előtt, annál jobb.

ráadásul ha azt nézem, hogy kb. 5-6 könyv ára az egész... persze ha meg pont azokra a ritkaságokra gondolok amiket olvasni akarok rajta, akkor viszont 1-2 könyv ára, és máris teljesen más fénye van a dolognak.

sosem hittem volna

hogy valaha ubuntut fogok használni
de most vettünk egy Toshiba Satellite C55-A-143-at és hiába bootoltam archba, debianba, bsdkbe, még ethernetet sem sikerült életre kelteni. aztán kis keresés után úgy tűnt, hogy a rtl8188ee kellene neki, ami túlságosan új dolog a talált fórumok szerint, így gondoltam ha meg is találom, akkor valahol testing ágakban lesz, amiket nem igazán szeretek általában

nem is véletlenül, ugyanis belefutottam rögtön ebbe xubuntun, amikor úgy döntöttem lássuk, hiszen a híresen jó támogatottságról zengenek ódákat:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ubiquity/+bug/1326707

június meg ilyenek

az android desktop projekt meghalt, de nem azért mert nem alkalmas ilyesmire usb-s perifériákkal megtoldva, hanem mert újra kibővítettem a használati kört (készítettem pár dolgot azóta unity3d-vel például és hasonló dolgok) és ezekhez nyilván nem volt elég. csak böngészésre meg ilyesmi még mindig működőképes megoldás: volna

más téma, akarok készíteni egy giroszkópokkalaccelerometerekkel vezérelt monotron duot, nyilván valami mikrokontroller vagy ilyesmi közbeiktatása volna szükséges a giroszkópokúgy érted accelerometerek jeleinek feldolgozásához, majd meglátom szánok-e rá 30k körüli magyar pénzt

the society of spectacle

(mivel csak értelmes témáról lehet írni.)
eddig lusta voltam utánanézni, de úgy tűnik 2006-ban készült egy magyar fordítása a szóban forgó Debord műnek, ami úgy gondoltam esetleg érdekelhet egyeseket. lévén ha szól róla valaki előbb, akkor már én is előbb elolvastam volna.
http://www.c3.hu/~ligal/spekt%20tars%20liget%2011%20print.pdf

a saját példányomat még a bookdepositoryról szereztem be egy ideje, jelenleg ott is kapható példány 10$ alatt, ami még elég korrekt ár 200 oldalas hosszt el nem érő könyvért, szerintem.
http://www.bookdepository.co.uk/Society-Spectacle-Guy-Debord/9780934868…

android desktop project β

tehát. bevezetésképpen is, szereztem egy ilyet egy huppertől: https://www.miniand.com/products/MK803%20Android%20Mini%20PC

első látásra azt gondoltam elég gyenge lesz a feladatra, de meglepően jól muzsikál. ugyan szereznem kellett hdmi-dvi átalakítót (rosszul emlékeztem, csak dsub/dvi van a monitoromon) és egyéb kiegészítőket (self powered usb hub, wireless/usb keyboard/mouse, sata-usb hdd enclosure, +1 sd kártya), mostanra egészen "belaktam".

első dolgom természetesen az F-Droid apkjának beszerezése volt, majd legyalultam a googles dolgokat, kamerát, és egyéb felelesges huncutságot. Jelenleg telepített dolgok: AndChat, aDownloader, Firefox, K9, Twidere, APG, ConnectBot. Az alap videólejátszót kénytelen voltam meghagyni, mert a vnc botrányos sebességet produkált az eszközön, de semmi különösebb problémám a gyárival, így e felett egyelőre szemet hunyok.

control your own data (prism break, etc)

nyilván magát a listát szinte mindenki ismeri itt, de ha mégsem: https://prism-break.org/en/

nem is konkrétan erről akarok írni most blogbejegyzést, de akkor így bevezetésnek. akad egy rakás olyan ember, akik már időtlen idők óta szajkózzák, hogy az internet baromi veszélyes is lehet (ugye a cypherpunk movementből került ki az a Julian Assange is) de mégis az átlagember bolondnak nézi őket addig, amíg ki nem derülnek olyan dolgok, amiken igazából baromira meg sem kellene lepődni.

ilyenkor kicsit fellobbannak az indulatok, forognak a virtuális tollak és temérdek cikk születik a témáról, aztán szépen leül az egész és szép lassan a téma visszavándorol azokba a berkekbe, amik eleve foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel. gondolok itt a technikai portálokra és a tinfoil-hat jellegű helyekre is. azoknak, akiket eleve érdekelnek a szoftverek által nyújtott vagy korlátozott szabadság, vagy a saját privacyjük védelme, nem kell általában bemutatni azokat az általában decentralizációt és titkosítást támogató szoftvereket, amelyekkel az efféle dolgok jelentősen megnehezíthetőek lennének.

logji bangu (co'o, avagy viszlát)

nos, feladtam az egyik hobbimat, és most akkor meg is írom, hogy miért. egyrészt már érlelődik egy ideje, másrészt amikor legutóbb (1 éve?) említettem a dolgot, akkor is akadt egy-két érdeklődő komment. előre leszögezném, hogy nem az a tanulság a kalandból, hogy értelmetlen a lojbannal foglalkozni, hanem ellenkezőleg. ez a nyelv egyfajta gondolatkísérletnek nagyon is jó. tapasztalatból beszélek, ha nem is töltöttem el közvetlenül a communityben túl sok időt, fordítottam nekik weblap-részeket és a szép vörös TCLL is ott figyel a polcomon.

ha valakinek egyáltalán nem rémlene, akkor a lojban egy mesterséges nyelv, ami azt tűzte ki célul, hogy bebizonyítson egy úgynevezett sapir-whorf hipotézist, ami (nagyon lebutítva) arról szól, hogy gyökeresen behatárolja a gondolatainkat a nyelv, amit beszélünk. ennek a bizonyítására (vagy cáfolására) lett alapvetően létrehozva, minden más (például az agyonhirdetett logikussága is) már egyfajta ráragasztott, opcionális célkitűzés.

android desktop project α

na. végül sikerült albérletbe költözni pesten, ezzel teltek a hetek így novembertől leginkább. konkrétan a desktop gépemet el se hoztam, viszont eszembe ötlött mi volna ha kipróbálnék egy androidos minipc (pl. miniand) + monitor felállást.

ha a motorola defyomhoz hasonlítom ezeket a cuccokat, akkor bőven hozniuk kéne legalább azt a környezetet, viszont ki tudnám kötni monitorra, és egy usb hubbal további keyboarddal és egérrel (esetleg external hdd) mókákkal tudnám bővíteni.

persze sokmindent fel kell adni ehhez, hogy működőképes maradjon, mármint használat szintjén. tulajdonképpen be kellene korlátozni az egészet böngészésre meg médialejátszásra, amin kívül viszont eleve nem sok mindenre lenne szükségem így általában, ha pedig mégis, akkor hétvégén megoldom máshol a rendes asztali gépen.