LXQt Sway

Címkék

Az lxqt-sway projekt megpróbálja összehozni, hogy az LXQt desktop környezet komponenseit használni lehessen Sway-en.

Hozzászólások

Erre kivancsi vagyok. Evekkel ezelott a XFCE4 desktop kornyezetbe heggesztettem bele az i3wm ablakkezelot, meg egy plugint is irtem az xfce4-panel-hez, hogy lehessen rola valtani az aktualis asztalt. De igazan jol sosem mukodott, erzodott, hogy az XFCE4 a sajat WM-jet szereti a legjobban.

Jelenleg sway-t hasznalok, GNOME komponensekkel megtamogatva (alap Fedora Workstation-re siman feltelepitetettem a sway-t), de ez se teljesen kielegito, habar turhetoen mukodik.

:wq

Szerintem nem jó ötlet. Nem azért, mert önmagában a Sway vagy az LXQt rossz cucc lenne, sőt, a Sway az egyik kedvenc WM-em. Hanem inkább nem illenek össze. Az LXQt egy hagyományos stacking/egeres workflow-ra tervezett, klasszik, desktop metaforás DE, a Sway viszont egy billentyűzetoriontált minimalista tiling WM, egész más workflow, más világ, más célközönségnek szánva, nem passzolnak össze. Kb. akkora baromság, mint KDE-t i3-mal használni, vagy Gnome-ot herbstluftwm-mel, külön-külön megállják a helyüket, együtt viszont kb. olyanok, mint a pacalpörkölt mákostésztával vagy a lecsó szilvás gombóccal összekeverve.

Ha az LXQt Wayland-támogatást akar, akkor nem a Sway-t kéne használja, hanem a Sway alapjául szolgáló wlroots-ot, annak simán lenne értelme. wlroots-ra ugyanis egy csomó megoldás épül, jó a dokumentációja is.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerintem megvan a helye. Egy sway onmagaban ugye meg keves egy teljes asztali kornyezethez. Es nem mindenkinek van turelme osszeszedegetni es osszeheggesztgetni a legminimalisabb onnalo asztali komponenseket (pl: faljkezelo, halozati applet, email kliens, kalendarium, stb.). Raadasul ha ezeket az ember ossze is szedegeti, akkor ahany app annyi konvencio es stilus, az osszhatas eleg bazari lesz. Tudom mert valamikor en is igy toltam: Gentoo, kezzel konfiguralt es forditott kernel, i3 es a legminimalisabb legfunkcionalisabb komponensekbol kezzel osszerakott asztali kornyezet. Ami sohase akart igazabol osszeallni es sohase nezett ki egy operacios rendszerkent, hanem csak egy takoltmanykent, mint mikor az udvaron megmaradt zsaludeszkabol kalapalok ossze valamit. De lehet csak nem oltem eleg orat bele. Es itt jon be az ehhez hasonlo kezdemenyezes, ahol egy meglevo, koherens es mukodo asztali kornyezetbe mutenek be egy tiling WM-et, azoknak akik szeretnenek egy jol mukodo es kenyelmes asztali kornyezetet, ami a kedvenc tiling WM-juket futtatja. En pl nem a minimalizmusaert hasznalom az i3-at, eljutottam oda, hogy onmagaert nem kedvelem a minimalizmust. Kenyelmet szeretnek es szamomra az i3 a legkenyelmesebb olyan szempontbol, hogy gyors vagyok vele es nem kell semmit keressek, minden ablakkal kapcsolatos feladat megy szinte izom reflexbol (nincs 1 percen keresztul Alt+Tabozas azert mert az ablak amit keresek a stack aljan van). Viszont olyan szemopontbol nagyon nem kenyelmes az i3, hogy ha pl audio source-ot akarok valtani, akkor vagy command line-on kell bohockodni, vagy turni a beallitasok kozott. Nem megy egyszeruen ket klikkel mint Gnome-ba.

Most latom, hogy ossze-vissza hasznaltam a sway/i3-at de mar nincs kedvem kijavitani. A ketto ugyanaz igazabol (akkor is ha teljesen mas kodbazis).

:wq

A Sway teljesen klónja az i3wm-nek, csak Waylanden. Egymás konfigfájljait is megeszik. A többit, amit írtál, az arra vall, hogy nem érted mire valók ezek a WM-ek. Pont az a lényegük, hogy csak egy panel kell hozzájuk vagy az sem, meg terminál. Terminálos workflow-ra vannak tervezve, egyfajta eltérő mindset kell a használatukhoz. Aki ilyeneket használ, nem is kattint semmilyen hálózati appletre pl. hanem dmenu, rofi, terminálban futó fzf, stb. segítségével gyúr rá magának megoldást, de úgy, hogy még csak kettőt sem kell kattintani, mint Gnome-ban, hanem egyetlen gyorsbillentyűs kombóra megy az egész. Nem is kell neked a terminálba irkálni semmit, csinálhatsz rá scripteket, amit bedrótozol gyorsbillentyűre. Pl. audiokimenetet én simán gyorsbillentyűvel állítok, ami a pulsemixer TUI alkalmazást hozza elő, de megcsinálhatnék rá egy toggle-scriptet is pactl-segítségével, és akkor tényleg egy billentyűkombó ismételt nyomkodásával váltogatnám körforgásszerűen (ezt nem teszem, mert szökőévenként egyszer van ilyesmire szükségem, arra nem fogok scriptet írni), hasonlót lehet írni hálózati applet kiváltására is, és igen, operációs rendszerként fog kinézni, attól függetlenül, hogy te még nem készültél fel egy ilyen használatára. Én pl. ilyen körforgásszerű scripttel állítom most a jelenlegi laptopomon az energiatakarékossági profilt (Silent, Balanced, Turbo), Ctrl+Super+P billentyűkombót nyomkodva, dkwm alatt, ami a bspwm-nek egyfajta klónja. Ezek a WM-ek más workflow-ra vannak tervezve, azért nincs értelme keverni ilyen egerészős DE-kkel.

Az utóbbival sincs gond, ha neked az könnyebb, akkor használj DE-t, viszont akkor Sway-jel nincs értelme összekapcsolni. Ennyi volt a mondandóm lényege, hogy vagy egyik táborba tartozol, vagy másikba, de a kettőt értelmetlen vegyíteni. Ha az LXQt rendes Wayland támogatást akar, azt megkapja Sway/tiling nélkül is, csak wlroots-t használva. Pont ez az egyik legfőbb előnye a Linuxnak, hogy sokféle megoldás és workflow között választhatsz, nincs rádkényszerítve egy mainstream megoldás, amit erőszakkal rád tolnak. Annyira nagy a szabadság, hogy akár a saját workflow-dat is kifejlesztheted, ami teljesen a saját megoldásod szerint megy, nem is hasonlít semmilyen létező szisztémára.

Egyszerűen aki billentyűzet/terminálorientált user, annak nem kell a DE, mivel nem fog egerészni, nem fog semmilyen menüre, dokkra, appletre kattintani, akkor meg minek fusson fél/egy gigányi GUI sallang a háttérben, ha egyszer sose fogja használni? A beépített GUI fájlkezelőt sem fogja használni, mert gyorsbillentyűre ott lesz neki bedrótozva a terminálban induló/futó kedvenc TUI fájlkezelője (Vifm, ranger, lf, nnn, stb. közül valamelyik). Ez a lényege a Gentoo-nak is, hogy mikor elérsz egyfajta minimalizmust, akkor elég csak azt a rendszerbe fordítani, nem fog egyéb sallang futni, kihagyhatsz olyanokat, mint a pulseaudio, dbus, stb.. Kézzel forgatott kernelnél dettó, kiszeded az összes neked nem kellő modult, drivert, köztes/kompatibilitási réteget, ezzel a kernel akár negyedére, ötödére csökkenthető. Még a bootolási folyamat is brutálisan leegyszerűsíthető Gentoo-n, megy mindenféle GRUB, initramfs, systemdboot, stb. nélkül, csak EFI stub boottal, amikor is a kernelt közvetlenül indítja az UEFI. Nyilván ennek a használatára nincs felkészülve egy átlagosabb, windowsosabb/maces workflow-t megszokott user, de ez nem is nekik van (ahogy a vim, Emacs, stb. sem való mindenkinek), ők letölthetnek valami mainstream DE-s disztrót, Endevour, Fedora, Ubuntu, stb..

A másik, amit figyelembe kell venni, hogy azért, mert te a hagyományos DE-s megoldásokat könnyebbnek, gyorsabbnak találod, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy azok hatékonyabbak, hanem hogy ahhoz szoktál hozzá, és azért érzed testhez állóbbnak. Pl. a legtöbb windowsos user is azért nem bír mást, csak Windowst használni, mert 1) azt szokta meg, 2) az azon futó programokhoz szokott hozzá, így minden más, ami nem pont ugyanaz, az használhatatlan nekik, idegen, megszokást igényelne, amit nem akarnak. Pl. mi itt a HUP-on Linuxot használva tudjuk, hogy ez nem igaz, mert nagyon szépen meg lehet lenni Windows nélkül is, csak FOSS programokkal. Épp ugyanígy megy ez a tiling WM / hagyományos DE dualizmus is, hogy a felhasználók egy része már arra is rájött, hogy nem kell feltétlen komplett DE, mindenféle dokkal, applettel, menüvel, de ez megint nyitottságot, megszokási hajlandóságot, beletett munkát igényel, nem jön magától, mert eleinte kontraproduktívnak tűnik.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ja, az se rossz. Mert végülis lássuk be, hogy aki annyira terminál alapú, az elvan egy terminálablakban, vagy konzolban is akár, nyit egy tmux sessiont, és abban osztogatja fel magának az ablakokat, tabokat, az is komplett WM, csak X, hanem szöveges alapon. Nagyon sok mindent azzal is meg lehet csinálni, saját parancsok, billkombók, stb.. Értő kézben elég svájci bicskás megoldás a tmux. Sőt, ez olyannyira igaz, hogy a tmux saját maga több WM-et is inspirált, pl. ratpoison, amit sokan nem szeretnek, mert default konfigban elég ocsmánynak tűnik, de értő konfigolással egész használható, minimalista rendszert lehet belőle gyúrni, ami akár még nem is néz ki rosszul.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A többit, amit írtál, az arra vall, hogy nem érted mire valók ezek a WM-ek.

Az egy dolog, hogy szerinted mire valok es az teljesen mas dolog, hogy masok mire hasznaljak. Evek ota hasznalok i3wm-et munkara es otthon (ujabban sway-t), hadd dontsem el, hogy nekem mi all kezre. Igen mindent meg lehet oldani szkriptekkel es gyorsbillentyukkel, de en mar nem akarok ilyesmikkel szorakozni. Tapasztalatom szerint ezeket a szkripteket folyton takolgatni javitgatni kell, es nekem ehhez egyszeruen nincs turelmem, idom es kedvem. Egy GUIban parat klikkelek es meg van oldva a feladat. Igen, egy billentyu kombo gyorsabb lenne, de tenyleg kell optimalizalni egy olyan feladatot amit par hetente/havonta egyszer vegzek el?

Az embereket nem lehet fekete-feheren kategorizalni, a "DE" csoportba es a "i3wm" csoportba. Vannak akik keverik a kettot. En pl majdnem mindent a terminalba csinalok. Vim-ben irom a kodot, terminaltba forditok, futtatok, debuggolok, mindent ott csinalok. De amikor csatlakozni kell a Wifi-hez vagy kell audio source-ot vagy output-ot valtani, egy USB sticket mountolni, vagy egyeb hetkoznapi, adminisztrativ feladatokat kell elvegezni, ezekkel nem akarok a terminalba szorakozni, mert nem fogok egy olyan parancsot megjegyezni amit ket-hetente vagy ket havonta hasznalok. Es nem akarok man-paget olvasni a meeting kozbe amikor mikrofont kene valtani. :) A GUI-k nagy elonye szamomra, hogy egy homalyos emlek, hogy "a settings programba van valahol egy hanggal kapcsolatos oldal, ott lehet mikrofont valasztani" eleg ahhoz, hogy fel perc alatt megtalaljam az illeto oldalt es valtsam a mikrofont. Egy CMD-line programnal hasonlo homalyos emlek nem eleg. Pontosan be kell gepelni a parancsot, egy betut se lehet elveteni mert akkor a parancs kilep hibaval. Igen a parancssor sokkal hatekonyabb, ebben egyetertunk, es nem is szeretek semmi komoly dologra GUI-s programot hasznalni, mert olyan erzes mint felig lekotott kezzel dolgozni. De "komolytalan" feladatokra jobban szeretem a GUI-t mert egyszeruen kevesebb energiabefektetes *szamomra* (lehet neked vagy masnak nem).

A vilag szinesebb mint te gondolod. Sokfelek vagyunk sokfelekeppen gondolkozunk. Volt egy olyan idoszakom nekem is amikor hozzad hasonloan 1MB memoriat se akartam aldozni "bloat" guik-ra, de ez elmult. Most mar csaka munkamat akarom elvegezni a leheto legkevesebb surlodassal. Es ez szamomra az i3/sway + DE. Van hely az SSD-n, el fer a bloat Gnome a sway mellett es pont leszarom, hogy mennyi memoriat eszik a Gnome NM applet mert van eleg.

:wq

Nem is írom elő senkinek mit használjon. Én arról írok, hogy van, ami fekete és fehér, és nem érdemes nagyon vegyíteni. Ezeknek a tilingos WM-eknek pont az a lényegük, hogy emberek elégedetlenek voltak a szokásos fehérrel, és valami egész mást akartak, ami koncepcionálisan gyökeresen különbözik a hagyományostól. Egyébként van köztes kategória is, de arra nem az i3wm-et ajánlom, hanem Openbox, Fluxbox, IceWM, JWM, stb.., ezeket lehet köztesben is használni, félig egerészős, félig billentyűzetorientált worklow-ra is befogni, és szép fokozatosan szokni általuk a konfigolást, minimalizmust, stb.. De a tiling az sajnos fekete, és bizony szokni kell, elsőre nem is csodálom, ha valakinek agyf4xnak, kontraproduktívnak tűnik, épp úgy, mint mondjuk a vim, azt is megmutatod sok embernek, agyrémnek tartják, az agyuk ledobja a láncot, hogy mi ez a fos, melyik elmebeteg találta ki, hogy módok legyenek, meg állandóan váltogatni, nyilván tartani őket melyikben vagyunk, és mindenféle billentyűparancsot megjegyezni, kinek van erre ideje, energiára, mikor a Notepad++, Visual Studio Code, Sublime, nano, stb. mennyivel könnyebben használható. Ja, könnyebben, mert azok hagyományosak, és mindenki megszokta már azt a munkamenetet, amit képviselnek.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)