Kera Desktop

Címkék

Dunno. Új desktop. Vanilla JavaScript-ben íródott. Egyelőre "one man show". De, 10 éve dolgozik rajta. Szóval annyira mégsem új. Annyira viszont új, hogy a HUP a Twitteren az 57. followere lett. A Reddit-en 35 feliratkozója van ... De, valahol el kell indulni! Weboldala itt.

 

Hozzászólások

Te most magyarázatnak tényleg belinkeltél egy 12 évvel ezelőtti hozzászólásodat - IT területen? Mégha ez egy történelemmel foglalkozó oldal lenne, és az Aranybulláról beszélnénk, aminek a története igen keveseb változott az elmúlt sok-sok évebn. De itt IT a téma, már holnapra lesz technológia, ami ma még volt, aztán eltűnt és lesz olyan, ami ma századik volt és felemelkedett.

Láttad mi lett azóta a Flash-el? Láttad hová fejlődött azóta a HTML, a CSS és a JS/TS vonal?

Láttam! Bár ne láttam volna...

Főleg, hogy Q3-(ra/re) a csapatom kapta a Vue2 -> Vue3 update hálás feladatát, szóval mászhatok bele megint ebbe a bohózatba, amit egyesek frontend fejlesztésnek hívnak manapság.

A ma reggeli upgrade planning meeting alapján biztos, hogy "élvezni" fogom a következő pár hetet/hónapot...

C(++)-ban. Mi másban. Ja, hogy az kényelmetlen. Hát akkor Rust. De ezeket tanulni kell, nem csak összefosni a sorokat ovis módra...

C-ben is tud írni ovis, viszont ott van lehetőség rengeteg optimalizációra. Egy JS vagy Python vagy hasonló mostanság divatos shitnyelv mit tud? Lószart. Örülsz ha lefut hiba nélkül, 'oszt a feladat el van végezve. Dehogy van.. Illetve ez olyan mint a mekis kaja. Szép is, jó illatú, finom is. Hát akkor a feladat el van végeze nem? Az, hogy eszed a glifozátos szóját az ízfokozóval, édesítővel, pálmazsírral, atrazinos kukoricával. Kit érdekel. Nem ez volt a kérdés ugye? Na itt sem ez volt a kérdés. A JS alkalmas erre a feladatra. Látszólag. Excelben is tárolhatunk adatbázist nemde?

Attól, hogy tudunk építeni 1200 node-os szuperszámítógépet, 300 billió Exabájtos sávszélességgel, meg a Marsra is eljutunk lassan, nincs ekkora számítási kapacitása otthon az emberek nagyrészének és az energia is eléggé megdrágult mostanság.
Tipikus arckönyv esete. Az átlag Lajcsi néha megtalál, hogy neki kell egy gép otthonra, de nincsenek extra elvárások, "csak fészbúkozni kell". Elmondom neki, hogy olcsóbban kijön ha csak 4k filmeket akar tőtikézni és nézegetni mint a "csak fézbúkkal". Aztán ha javaslok egy olyat, amiben legalább ssd és nem emmc tárhely van (mert manapság a hdd már talán nem divat, de lehet, hogy túl naiv vagyok - nem néztem utána) meg 4 giga ram win11-el, akkor az nem jó mert drága. Bemegy a MediaMarktba és megveszi a legolcsóbb hulladékot. Aztán odab.ssza, hogy nem megy. Kéne rá OS. Tegyek rá vindózt. Ingyen. Hátőőőő..... nem.

Na ezért kéne hatékony kódot írni. Akkor a jelenleg kapható foskazán gépeken is elfutna a nem JS-ben írt, optimalizált kódok jelentős része. Merthogy mire használtunk egy átlag gépet mondjuk a win98-as, xp-s korszakban 32-128MB RAM-al? Internetezni (iwiw, myvip, MSN, Zune, stb) pornót/filmeket nézni, játszani, irodai munkára, programozni. Talán túl sokat is írtam átlag felhsználás alatt. Mire használjuk most? Ugyanarra. Akkor miért nem elég a mostani leggyengébb gép arra, amire 20 éve is használtuk volna? Pedig az összes böngésző mindig egyre gyorsabb lesz minden új kiadással. No meg az operációs rendszerek is hipermodernek. Legalábbis a felhasználói adatok lenyúlása az nagyon megy.

Egyébként pedig letöltendővel büntetném annak a gyárnak a vezéreit, akik ilyen alja használhatatlan hulladékokat gyártanak sorozatban a drága erőforrásokból.
A fizetős szoftverekkel szemben is támasztanék szigorú előírásokat. Fél évente 1 frissítés engedélyezett függetlenül attól, hogy annak mi a célja. Ha ezen időszakon belül talál valaki biztonsági sebezhetőséget a szoftverben, akkor olyan bírságokkal sújtanám őket, hogy a csőd vigye el. Vagy írjon normális, használható, megbízható szoftvert a pénzéért - tehát legyen alapos, vagy ne csináljon semmit. Ha meg nem képesek megfelelni ezeknek a feltételeknek, akkor adják ingyen a használhatatlan cuccot. Egyébként most főleg a Microsoftra gondoltam. Nyilván olyan esetben kivételt tennék, ha egy fizetős szoftvernek vannak ingyenes komponensei és bizonyítható, hogy az adott bug/sérülékenység annak a hibájából ered.

Tudom, szélsőséges vagyok és rasszista is :) (bár utóbbi jelentését még mindig nem sikerült tisztázni)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A világ legtöbbet használt alkalmazásainak felhasználói felületét abban írják.
Még a SpaceX Dragon UI is EcmaScriptes. A James Webb Space Telescope mission modulja is EcmaScript. 

Az OS X Tigerben bevezetett widgetek is JS-ek voltak. Steve Jobs is HTML5 alapú app ökoszisztémát vizionált.

 

Mi a probléma?
 

Szvsz ez azert egy ilyen hobbi open-source projektnel sokkal kevesbe tenyezo, mint egy kereskedelmi termeknel ahol aztan kell gyartani a beveteli grafikonokat amire a managerek kiverhetik.

Es tovabbra is, egy technologia nem attol lesz jo hogy sokan hasznaljak vagy sok fejleszto van hozza. Akkor is, ha a fejlesztok 99%-a Stockholm szindromas.

I hate myself, because I'm not open-source.

Ez a birkaelmélet. A sok birka az autópálya felé menne, az egyetlen pásztor az alagúton keresztül. Ki a hülye?

Azért jó egy technológia, mert sok "fejlesztőt" lehet találni hozzá? Na ne vicceljünk már. :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

 

A világ legtöbbet használt alkalmazásainak felhasználói felületét abban írják.

Erre mutass már valami forrást. Én csak azt mondanám, hogy Windows 10. Annak a felhasználói felületét miben írták?
Napjainkban hogy készül egy átlagos Android UI? (szerintem elég sokféle lehetőség van)
Kíváncsi lennék, hogy mondjuk egy digi vagy upc vagy T boxnak a UI-ját miben írják? (A T-ről vannak infóim)
Egy átlagos félokos TV felületét?
Egy-egy nagyobb autómárka fedélzeti rendszereit?

Ezek azok a UI-k, amivel nagyon-nagyon sokan találkoznak a világon. Nem a James Webb Mission modulja. Vagy az OS X.

A Mission modul egyébként is különc. Ott van pénz, van erőforrás - csak ész nincs. Annyi pénzt elégettek ostobaságokra, hogy hihetetlen. Úgy bánnak az erőforrásokkal, mintha korlátlan lenne. Mindezt addig, amíg el nem fogy a zöldhasú. Utána lehet menni a szenátusba könyörögni térdenállva, hogy ne legyen ismét többszáz/ezer munkanélküli egy befejezetlen projekt miatt, mert ellőtték a keret 10x-esét már. Nyilván ott is csak addig jut az értelem, hogy a JS fejlesztő olcsóbb, mint egy másik. Van némi rálátásom a nózi működésére, mert egyik családtagom, bár nem IT szektorban dolgozik, de mint rakétamérnök szokott mesélni érdekes dolgokat. Az Applenek addig volt jó, amíg SJ még élt.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Jól néz ki és pőre JavaScript. Satnya helyében felkarolnám és beolvasztanám. Amit eddig GUI néven műveltek ahhoz képest ez első ránézésre jobb (csak aztán ki tudja, milyen használni :D) De még Linux-os DE-khez képest is szebb, már az tetszik, hogy nagyok az ikonok és a szövegek, nem kell nagyító meg beállítások.

hát, ööö, izé.... a gtk-s cuccok szarul néznek ki kde környezetben, és viszont, ebben talán mindegyik szarul fog kinézni :D

Does Kera Desktop only support web apps?

For now, yes. Support for Linux apps is perfectly possible and on the roadmap. For other platforms, we will see what's possible.

[Falu.Me]==>[-][][X]

Jó, ez kb. olyan állapot, mint amikor Linus bejelentette, hogy van egy kernele, ami valószínűleg sosem fog mást támogatni, mint AT-merevlemezeket ... Segítség nélkül. A többi már történelem.

Itt a kérdés az, hogy mennyi fejlesztőt érdekel, kell-e a "piacnak" egy újabb desktop stb.

A csávó kitartásával nem lesz baj, ha már 10 éve reszeli :D

trey @ gépház

Igaz. Azt hiszem ott rontottam el, hogy miutan olvastam hogy javascriptben van irva, valamiert meg megis akartam ertelmet keresni a projektben.

Es az a cuphead, super tux kart meg sok egyeb gomb bal oldalon? Az is csak megnyitja a jatek weblapjat es kesz?

I hate myself, because I'm not open-source.

Ezt én se értem. Elvileg a DE/WM-nek csak egy wrappernek kéne lennie az alkalmazás körül, így bármilyen appot kéne támogasson, ami az adott rendszeren más környezetekből elindítható. Tippre valami teljesen más display manager, ami sem nem X, sem nem Wayland, hanem valami teljesen más megoldás, kb. ahogy a Nextstep is annak idején PostScript-alapú desktopot használt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Najd egyszer én is írok egy Qt (C++) alapú házvezérlést! :D
Kíváncsi lennék, hogy kit érdekelne a dolog ..

Nem. C++ Qt. Az applikáció natív módon fut a böngészőben. A webszerver csak azért kell, hogy az applikációt a webböngésző le tudja tölteni és futtatni.
Pont az a bajom a HA-val és a többiekkel, hogy rettentően webszerver orientáltak és emiatt sérülékenyek is és valamennyire rugalmatlanok.
Én kikerültem ezt a rendereljünk interaktív HTML oldal mizériát.

Én már írtam. De nem QT-s, csak simán C++.

Elég hozzá 4k RAM és 25 MHz-nyi CPU órajel. A GUI nem fut sem windowson, sem androidon, sem pedig osx-en :D Bár emulálni valószínűleg lehetne.
A perifériák csatlakoznak, a vezérlő a házban van. A kommunikáció egyéb okoseszközökkel lehetséges, mondjuk oda célszerű a legkevésbé erőforrásigényes kódot összerakni, de igazából lehet HTML5 is. A lényeg, hogy a kód lehetőleg a kliens böngészőjén fusson és ne a "szerveren". Innentől kezdve platformfüggetlen. Ha nagyon ki akarod maxolni, akkor egy RPi vagy hasonló hardvert alá lehet tolni és akkor végtelen erőforrás még akkor is, ha egy alap Linuxot először bebootolsz.

Amúgy nem kell feltalálni a spanyol viaszt újra, szerintem a HomeAssistant manapság elég jól használható. Nagyjából akkor álltam le a fejlesztéssel, amikor az Openhabra rátaláltam. Utána jött az HA és azóta jól érezzük magunkat :) Bár abban aztán van mindenféle erőforrászabáló kód, az is biztos, de egyelőre még kezelhető.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

ROTFL

Azért szép az az ív, ahogy a birkázás, erőforrás zabálás köpködése után vissza jutottunk a birkák és erőforrás zabálás világába.

Mindeközben egyébként az volt a téma, hogy mennyire nem triviális jó, jól kinéző és fenntartható desktop-ot csinálni.

:D

Lehetett volna kecske is ha úgy jobb :D

Amúgy a HA nem desktop környezet. A segítségével azért elég komoly erőforrások takaríthatók meg. Nyilván lehetne jobbat csinálni, de mindenhová beszivárognak a könnyű súlyú coderek.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Jaa ezt már a gnulinux pont ch oldalon lelmbtqdfgfsdgdfafedsfasdfaFADSFD + - desktopoztam....

Szerkesztve: 2023. 06. 24., szo – 01:09

A két de után nem kell vessző. Mankó: oda tegyél  vesszőt, ahol az élő beszédben felvinnéd a hangsúlyt szünettel.