20 éves lett a Thunderbird levelezőkliens!

Címkék

Minden nap elégedetten használom munkára és privát célra is. Ez az elsődleges levelezőkliensem! Boldog Születésnapot!

Hozzászólások

Alapvetően a Thunderbird nálam is már 10+ éve bevált alapkő a Firefox mellett. Bár egy pár éve nem szeretem, mióta váltottam minimalista terminálos alkalmazásokra, azóta bloatnak tartom, meg lassúcskának, de valahogy a terminálban futtatható e-mailkliensek nem győztek meg teljesen, neomutt megy, de csak kiegészítő jelleggel, ha sok levelet kell válogatni, meg HTML-mailt írni, amibe kell a formázás, akkor még mindig a TB-öt indítom el inkább. Az aerc, mailx, stb. nem vált még be, Alpine-t még nem próbáltam. Így még nem tudott kiszorulni, meg legalább így is normálisabb, mint a sok Chrome/Electron alapú fos kliens, amik tele vannak korlátozásokkal, meg félfizetősen vannak tartva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Megjelenése óta használom, és dolgozunk vele. Elképesztő mennyiségű levelet fogadtunk és küldtünk már rajta keresztül. - Bugjaival biztosan a legkevesebb gondot okozta az életemben ez a szoftver. (Gratulálok a fejlesztőknek a kitartásukért és a jól végzett munkáért.)  

Én annyira nem régóta. Az első internetes / normi korszakomban használtam mindenfélét, Outlook Express, Outlook, majd The Bat, majd ezekből elegem lett, és sokáig csak webmail ment. Nem is tudom a TB-öt mióta használom, de hogy 10+ éve az biztos, könnyen van az már majdnem 15 is. Jobbat azóta sem találtam, pedig néztem azóta többet is, pl. Kmail, Evolution, stb.. A terminálosakat még szoknom kell, meg reszelni őket, amíg teljesen kézre nem áll valamelyik. Véleményem szerint az e-mail-nek, mint plain text protokollnak nagyon kéne feküdjön a tty/terminálos CLI/TUI megoldás, ahogy BBS-nél, IRC-nél, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nálam kimaradt, valszeg ígyis marad már ...

Fedora 38, Thinkpad x280

"Ez az elsődleges levelezőkliensem!"

Ehhez képest feltűnően nem volt hír itt a HUP-on a 115-ös új Thunderbird megjelenéséről, pedig jó lett!

Ezt is máshonnan kellett megtudnom...

Szerkesztve: 2023. 07. 30., v – 10:41

ezer eve 91.x esr-en vagyok, mar egy ideje baszogat hogy frisistsek 102-re, na mondom most epp raerek, nezzuk. update!

hat a 102 azon kivul hogy feldobott egy ablakot hogy tamogassam mar oket sok penzzel, emellett eltuntette az elsodleges mailboxomat. teljesen. az accounts-ban ott van, a beallitasok jo, de 1db level sincs sehol, subscribe-olni se lehet, de meg a diskrol is eltuntek a korabban letoltott levelek. gondolom ha kitorlom es ujra beallitom a fiokot, akkor eselyes hogy megjavul, de el akartam volna kerulni a sok millio level (kb 50GB, 25 ev termese rengeteg folderrel) ujra letolteset ezen a fos neten.

na jo, akkor nezzuk meg a 115-os verziot, hatha fixaltak eztet, ennel szarabb mar ugyse lehet... fogd meg a sorom! de lehet!

na a 115-ben a maradek accountok is eltuntek 2 kivetelevel (eredetileg volt 7), tobbek kozt egy olyan is ahol az imap szerver mar evek ota nem elerheto, de kellenek a korabban letoltott levelek.  cserebe elkezdte az elsodleges fiokom sokmillio levelet letolteni, 1 level/masodperc sebesseggel, ha ilyen gyors akkor nyugdijig talan vegez is vele :)

kozbe gyonyorkodhettem a gyasz szineiben, minden fekete vagy a szurke 50 arnyalata (ez mar nem dark mode, ez konkretan gyasz, koromfekete!). cmd+q, backup restore, vissza a 91-es verzio, megvan minden, happyness. a tamogatasom, na azt varhatjatok...

Én ezeket találtam a témában:
- https://support.mozilla.org/bm/questions/1391122
- https://www.emailadepts.com/blog/how-to-recover-lost-folder-in-mozilla-…

Azért az lesújtó, hogy a 102-s verzió ilyen vacak. Gondolom valami hivatalos upgrade guide-ban írnak is erről a hibáról és annak orvoslásáról....

koszi! hat a reboot-tol nagyon meglepne ha megjavulna, a 2.-at meg ertelmezni se nagyon tudom MacOS eseten, nem is ertem ez a hidden flag mit befolyasol, de esetleg a file jogosultsagokra ranezhetek lehet az a baja, de a 9x verziok megis mukodtek.

azert majd futok a 102-vel meg1 kort valamikor. a 115 felejtos...

Pár alapértelmezést meg kell változtatni a 64 bitre és a 102+ verzióra történő frissítés után..., - de különben, egy jól működő levelező klienset mi a fenéért is kellene frissíteni? (Nekem utoljára a 60-as verziók lettek jók, pár éve már használtam is, de a 64-bit elvileg több erőforrást jelent a levelek és a fiókok kezeléséhez. Miután "kísérletileg" cseréltem 102-re és valóban gyorsabb lett, - frissítés nélkül pár évet biztosan ki fog bírni ez is.)

:)

Biztos réteg-probléma, és nem is egetverő, de úgy látom, hogy még a 115-ös verzió sem tudja, hogy ha szabályból továbbítok egy levelet, azt PGP kulccsal titkosítssa, ha van a címzettnek beállított kulcsa hozzá. Erre a feladatra tartok egy Claws-Mail-t egy másik gépen, aminek nincs is más feladata, csak leveleket továbbít a megadott szabályok szerint.

Amúgy pár helyen már panaszkodtak nekem, hogy a 102-esről a 115-ösre való frissítés után kicsit lassabb lett, de gondolom ez majd idővel javul.

Nagy Péter

A Naptár funkció lehetősége miatt ragadtam le a Th-nél.
Kezdetbe csak egy bővítmény volt de mára beépítették.
Az iPhone, a Google és az Outlook naptárait és címjegyzékeit is tudja integrálni.
Külön tetsző funkciója az, hogy beállítható, hogy csak jelszóval legyen indítható.
A fizetős Owl bővítménnyel az MS Exchange funkciói is elérhetők.
Ingyenesben ennyi összetett szolgáltatás ritkaság számba megy.
Boldog szülinapot Thunderbird!

A legelső verziótól használom, nem kell más!

Én is használom a kezdetektől, most 102-esen vagyok, azt használom, amit az openSUSE Leap 15.5 szállít. Csak 1 IMAP accountom van, és nem tudom, hogy azért, mert van kb. 150 ezer levél benne, vagy csak a Thunderbird lett szarabb, de elég gyakran 100%-on pörgeti a CPU-t, a UI pedig lefagy. Ilyenkor nem tudom, mit csinál, indexel talán? De rohadtul idegesítő, hogy váltanék egyik levélről a másikra, és nem lehet, és ki kell várni. A naptár vagy szinkronizál, vagy nem, ahogy kedve tartja. 

Lehet a 150 ezer levél, vagy frissíts egy újabb verzióra, mert én az ellenkezőjét tapasztalom. Mintha a 100-as verziótól kezdve reszponzívabb lenne az egész, levelek betöltése, TB indítása, stb.. Igaz nekem is csak 1 IMAP fiókom van (3 volt benne a legtöbb eddig), és abban valami 3 ezer mail.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)