Privat felho a csaladnak - mit hasznaljunk? [pilot epizod]

Az ujevi husveti fogadalmam, hogy mindenfele csaladon beluli support requestet megelozendo, egy sajat privat felhovel fogom megorvendeztetni a kozvetlen csaladot. A projekt celja az, hogy a mindenfele random szolgaltatasokat "eleg jol" kivaltsa, es innentol csak erre a platformra lennek hajlando supportot adni.

Mivel mar van egy regebbi Synology DS-em, ezert azt szantam az egyik offsite backupnak, es mar megremegett a kezem egy ujabb modellnel a vasarlas gomb felett, de elotte elkezdtem ledemozni magamnak, es kicsit elbizonytalanodtam. Az egyik fontos feature a mindenfele consumer eszkoz backupja lenne (laptop, mobil, stb.), de amikor feltettem a backup agentet a sajat laptopomra, es elkezdett majdnem 1 TB-nyi szemetet feltolteni a NAS-ra, megalltam. Letezik olyan, hogy nem tudom megmondani a backup agentnek, hogy ne akarja a tobb szaz giganyi sandbox virtualis gepet backupolni? Letezik, bassza meg.

Alapvetoen egyutt tudnek elni ezzel a korlatozassal, a storage ugyis olcso (lol), de akkor mar inkabb futnek egy kort, hogy van-e valakinek jobb otlete.

Az abszolut minimum:

  • egyszeruen kezelhetonek kell lennie, a userek nagy reszenek mar a google drive hasznalata is hatareset
  • ha veletlenul elutne a villamos, akkor is kell valamit kezdeni a szolgaltatassal, nem mulhat ki csendben pl. szerverberlet nem-fizetes miatt, nem epulhet mindenfele obskurus scriptekre, stb.
  • laptopok biztonsagi mentese (Windows, macOS), opcionalisan mobiloke
  • fenykepek kezelese, szep feluleten, kozos albumok az unokakrol a nagymamaknak, stb
  • google drive-szeru file sharing
  • videok kezelese, ezt is szepen, konnyen kezelhetoen, galeriaba rendezve, mint egy Netflix a csaladi videoknak (Jellyfin, Plex preferred)
  • mindezt termeszetesen offsite backuppal megtamogatva

Szoval ha valaki mar vegigjarta ezt az utat, megkoszonnem, ha megosztana a tapasztalatokat. Cserebe en is szivesen megirom majd, mire jutottam.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 04. 02., k – 15:05

Nekem is rajta van a bakancslistámon ennek a problémakörnek a minőségi megoldása, de sajnos csak halogatom. Nekem annyival könnyebb a dolgom, hogy csak a kiscsalád számára akarnám megoldani, és ott alap dolgokat mindenki tud használni.

Én egyébként egy automatikus fájl szinkronizálóval megelégednék elsőre, ami saját infrán megy. Létezik is Linux+Android megoldás, ilyen kütyüink vannak, úgyhogy nekem csak telepítenem és konfigurálnom kellene egy ilyet. Ezzel szemeztem eddig, nem tudom van-e valakinek tapasztalata: https://syncthing.net/

Nekem annyival könnyebb a dolgom, hogy csak a kiscsalád számára akarnám megoldani, és ott alap dolgokat mindenki tud használni.

Alapdolgokat itt is, nem akartam ennyire felrevinni a dolgot a drive-os megjegyzessel. Ha feltelepitem nekik a drive-alternativa klienset, onnantol ertik, mi tortenik - szinkronizalt folderbe kell menteni, meg lehet osztani masokkal, stb.

Viszont nem tudjak uzemeltetni, tehat ha feldobom a pacskert akkor ki lehessen menteni az adatokat azzal, hogy kiszedik a drive-okat, es elviszik valahova, ahol valamennyire ertenek a szamitogephez. Ertsd: az nem megoldas, hogy majd csinalok egy mutlicloud k8s clustert, es majd lesz valami, ket dolog miatt sem. Egyreszt azt senki nem tudja zaros hataridon belul atvenni, masreszt onnantol hogy nekem reszeltek, nem fog mukodni a bankkartyam, nem lesznek megujitva a VM-ek, amin fut a cluster, stb.

Ezzel szemeztem eddig, nem tudom van-e valakinek tapasztalata: https://syncthing.net/

Elso kezbol nincs, viszont nalunk a buy-in a fotok miatt van, csak olyan megoldas jo, amiben a fotok nagyon jol vannak kezelve. A nagymamakat nem erdekli, hogy egy 15+ eves pendrive-on van az osszes fajljuk, az viszont igen, hogy az unokarol barmikor lehessen kepeket nezegetni.

Ha van fasza fotogaleria, akkor lesz minden.

Viszont nem tudjak uzemeltetni, tehat ha feldobom a pacskert akkor ki lehessen menteni az adatokat azzal, hogy kiszedik a drive-okat

 

Ertelmesen ezt ugy kell csinalni, hogy maga a backup az onmukodo tisztan fajlok. Azaz konyvtarakban a fotok, szepen rendszerezve, pont ugy mintha az lenne a hagyatek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, ilyesmi a terv, bar nem bizom benne, hogy mondjuk egy AWS Glacierbol barki vissza tudna allitani barmit, ha egyszer megdoglottem. :)

Ugyhogy nem hiszem, hogy meguszhato a 2 kulonbozo, de fizikailag is hozzaferheto lokacio + mindenhol legalabb 2-3 peldany, hogy ne legyen baj, ha elsore nem sikerul a visszaallitas. Legrosszabb esetben persze mindenkinek megvan minden a helyi eszkozein, eleve az en peldanyom mar a backup lenne, legfeljebb ujra ossze kell gyujteni oket.

Egy szep backup, egy olyan konyvtarszerkezet, aki ele barkit leultetve kiigazodik rajta.

A gyakorlatban ez ugy nez ki, hogy szegmentalva van a backup. Egyik diszk a fotok, egyik diszk a videok (ha sok van akkor 2024videok, 2023videok, stb), egy masik a maradek (adatbazis, miegyeb, ami igazabol veszhet is, mert neked kell csak).

 

Nem pedig egy omlesztett backup titkositva valahol a felhoben.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pontosan. Akár egy meglévő synologyről egy időszakos offline backup. Akár cryptsetupos jelszóval, amit a feleség ismer. Onnantól kezdve csak gépre kell dugni és a legtöbb modern disztó felismeri, gui-s fájlkezelőben megjelenik, mint diszk. Duplakatt után bekéri a jelszót és látszik minden.

Időszakos offline backupot pedig úgy is ajánlott csinálni az anyagokról.

Az up-to-date anyagok pedig ott vannak a synologyn. Van IP cím, van login. Asszony tudja kezelni. Lezárt borítékban/pénz kazettában megkapja az admin logint is. Onnantól terülj-terülj asztalkám. Vagy egy megbeszélt egyezményes jelmondat erre az esetre és attól sem kell tartani, hogy esetleg egy betörés alkalmával együtt viszik a leírt jelszót + (jobb esetben titkosított) NAS-t.

Attól függ. Ha időszakosan frissíti, akkor offline backup. Egy csúnya fullos cryptovírus után kell elővenni.

Archivot pedig read-onlyba elrakunk. Akár olvasó egységgel(+géppel) együtt. Lehet, hogy 10-20 év múlva már nem lesz olyan bejáratott technológia.

a backup az nem archívum. másra való a kettő.

 

Itt kb. 100%-osan korul volt hatarolva: ha felakasztja magat, akkor a csaladi fotoalbumot ki tudjak vetiteni a ravatalozon.

 

Hivd, ahogy akarod, de feketet huzz fel.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezzel szemeztem eddig, nem tudom van-e valakinek tapasztalata: https://syncthing.net/

Kb Set It - Forget IT.

Használom szerverek között és szerver-PC, szerver-mobil "viszonylatban" is. A konfigolása nem triviális még a doksi alapján sem (legalábbis nekem nem volt az), de ha rájössz a hogyanokra, akkor hasít.

Az eredeti OP-hoz hasonló problémát okozott egy Syno DS elhalálozása villámcsapás által. Annak a helyére került egy Ubuntu Server, rajta Plex, Syncthing, meg ez-meg az, amit a Synon is használtam. Kevésbé kényelmes beüzemelni, de mindent is hoz, amit a syno. A syncthing egyetlen "problémája", hogy a PC-n "láthatatlan", ha service-ként telepíted (nincs tray icon és/vagy app). Nem is tudod megnézni, hogy éppen mit csinál csak ha megnyitod a saját webes felületét. Cserébe mocsok gyors.

Nálam elég régóta működik a nextcloud + plex kombó egész családnak ubuntu lts szerver alapon.

Nextcloudból az AIO-t használom, dockerbe fut az egész, gyönyörű szépen backupol és frissül magától. 

Régebben egy rpi4 vitte ezeket aztán ki lett nőve, most egy zimaboard 832 dolgozik megpakolva egy rakás storage-al. Eleinte tökölni kell amíg belövöd (mastercontainert kell jól felparaméterezni), de utána el lehet feledkezni róla, kb egy éve nem nyúltam hozzá és hibátlanul teszi a dolgát.

Nyilván halhat meg storage arra figyelni kell, backupot érdemes offsite syncelni vagy bármi ami neked szimpatikus, nekem pl egy rsync tolja át szülői házban rpi-re kötött HDDkre.

Jó az a Nextcloud, de...

Összekalapáltam egyet és teljesen jól is működik, ám (gondolom a php BE miatt) nagy fájloknál folyamatosan parázik. Megoldom, de az asszony folyamatosan nyesztet amikor a születésnapi videot nem akarja feltölteni, hanem szinkronizációs hibára panaszkodik. (fájl méret a Nextcloud kliensnek és max futásidő + post/uploaded file size a PHP-nak)

Syno Drive-val, Photos-szal (vagy most a syncthinggel) ilyen gond nincs. Cserébe a Nextcloud Office nagy siker volt... :-)

Abszolút off:

korábban nem, az utóbbi időben elég sokszor kaptam szinkronizációs hibát fájlfeltöltésnél NC-vel. A tapasztalat az, hogy Linux, Windows FreeBSD kliens esetén is, de csak akkor ha a kényelmes drag'n'drop módon akartam megcsinálni (vagy akarta más). Abban a pillanatban, ha a webes felületen a rohadt nagy plusz gombra kattintok, majd kitallózom, akkor hatalmas videók is csont nélkül mentek.

/off

Nem azt mondom hogy ez az ultimate megoldás csak azt írtam hogy nálunk már jó pár éve működik, legalábbis én nem futottam bele ilyen nagyfile-os vagy sok kicsi file-os hibába.

Nálam a nagy győzelme a nextcloudnak hogy van mindenre is kliens (win-mac-linux-droid-alma) és tökéletesen működik a photo-video backup, illetve gépeken bármilyen random mappát fel lehet venni akárhol a filerendszerben, nem vagy egy mappába korlátozva.

Amúgy követem a topikot, ha van jobb megoldás akkor szívesen kipróbálom azt is, annyi hogy az NC tényleg évek óta teszi a dolgát, nálunk bevált családi szempontból egészen intenzív használattal, relatíve sok userrel (jelenleg 17, valahol több gép, valahol tablet+teló+gép, elég vegyes felhozatal). Igaz hogy a webes felületet nem nagyon használják, inkább a képek/videók gépre kerülése a fontos fícsőr, megosztott mappákból van jó pár, az egyik pl a "mamáék" ami annyit takar hogy nagyszülők gépének asztalára kikerül amit oda bedobunk, papa mama meg rögtön tud örülni ha látja hogy van valami új.

A "nevelés" rész ami felmerült hogy ki mit szemetel kvótával van megoldva, ha túlléped akkor nincs szinkron, törölj valamit, de szerencsére egész jó a helyzet, 100-500 gigáig van tárhely kiosztva, mindenki bőven kényelmesen benne van a saját kis limitjében.

A "meglegyen minden"-re pedig a megoldás az átlag usernél az asztal és a letöltések mappa szinkronizálása, akkor minden is meglesz. Pl ilyenkor kerül elő a weboldal amikor "jaj megvolt de letöröltem meg kukából is, akkor neten még a kukából vissza lehet horgászni az adatot (ezt is tudod állítani hogy milyen legyen a kuka viselkedése, 30 napnál idősebbet töröljön, tartson meg mindent a kvóta x%-ból kukának és csak utána töröljön).

Amit nagyon hiányolok az a placeholder feature hogy csak listázza a file-t de csak akkor tölti le ha tényleg kell neki, elvileg ez windowson működik, gyakorlatilag nem tudom mert nincs windowsos kliensem. Almára és pingvinre ígérgetik évek óta, config file henköléssel működget is de még nagyon béta, inkább kikapcsoltam. Ha kevés a helyem akkor egy mappába bepakolok mindent amit csak online akarok és kliensben kikattintom a sync listából, ekkor szépen feltolja a fájlokat és törli a lokális mappát.

Igazából az lenne jó ha úgy működne mint az icloud vagy a onedrive. Legyen ott minden file, de ha kell a hely akkor rá tudjak nyomni hogy nem kell lokálba, elég a cloudon, viszont ha legközelebb rákattintok akkor töltse le szépen seamless. Ha még az is menne automatikusan hogy a régóta nem használt fájlokat magától feltölti az a lehető legjobb állapot, ugye fentiek így csinálják.

NC jelenlegi megoldása csinál egy kvázi linket a fájlneve.nextcloud kiterjesztéssel amire ha rákattintok letölti, de ez csak duplakattal letöltni, ha meg akarom nyitni valami programban akkor megy a kamillázás hogy ezt a kiterjesztést nem ismeri. 

Nem tudom ezzel válaszoltam-e a kérdésedre, sajnos annyira nem értek hozzá, de megpróbáltam körülírni az igényt :D

:-D

Komolyan írtam, hogy jó a NC. Tényleg az, csak leírtam a saját nyavalyámat vele. Attól eltekintve teljesen jó.

Ami amúgy nagyon tetszett, hogy egyik-másik webes felületű app behúzható a NC-ba (nem hagyod el az appot, pl egy Qbittorrent használatához, hanem a NC "munkaterületén" jelenik meg / keret és menü marad)

szkeptikus vagyok a dolog rentábilitását illetően :D

de egyben érdekel is kinek milyen tapasztalata van ezügyben.

 

Nálam 'csak' egy (saját építésű) NAS van, a következő szolgáltatásokkal:

- file share (SAMBA)

- ftp szerver - ahová a kamerák tolják a képeket.

- minidlna - ami az egyik samba share-t 'olvassa' és továbbítja a TV(k)-re a stream-ként.

- database backend a Home Assistant számára,

- központi log gyűjtő

- web szerver - random házi projektek számára :)

 

Már az komoly kihívás - a közvetlen családnak is - hogy:

- a megfelelő tartalmat (fénykép, videó, backup) a megfelelő share-re másolják,

- ne szórják teli minden vacakkal,

- válogassák a tartalmat mielőtt odateszik,

- töröljék a vackokat amik már nem kellenek

 

Ezezeket a 'szabályokat' pedig semmilyen technológia nem váltja ki... szerintem.

Ezene felül persze van még felhő is:

- családi levelezés IMAP alapokon

- domain név

- webhosting - de ezt csak én használom: blog és online képgaléria wordpress alapokon.

(mindez egyetlen szolgáltatónál)

 

- 'privát' levelezés (google fiók), family link-kel a gyerekeknek.

- Xbox előfizetés Microsoft Family-val 'megosztva'

 

persze ha 'elüt a villamos' akkor max az első áramszünetig működik a NAS,

a külsős szolgáltatások meg amíg le nem jár a befizetett szolgáltatás...

Ennek a minidlna-nak van olyan szintű háttérdokumentációja, ami részletezi magának a dlna-nak a működését is, ami nem konkrétan szükséges ahhoz h. csak használni tudd, hanem annál bővebb?

Routoláshoz ad segítséget, ha pl. több vpn-elt / ipsec-elt subnetbe is sugározni akarnád egy központi site-ról? Egy ccie r&s vizsgát szerintem hamarabb megugranék, minthogy megfejtsem ennek a ptoblémának a megoldását.

a minidlna-nak van olyan szintű háttérdokumentációja, ami részletezi magának a dlna-nak a működését

Nem néztem jobban utána, de ha más nem ott a forráskód ;)

meg ez is elég jó szerintem:

https://wiki.archlinux.org/title/ReadyMedia

 

Egyébként várhatóan  broadcast/multicast nem megy át bonyolultamm hálózati struktúrák (pl vpn) esetén, de a fenti doksi arra is ad megoldási javaslatot...

Ftp helyett webdav/sftp van nálam.

Minidlna helyett(?) Plex

Homeassistant meg KVM alatt.

És teljesen jó.

A klienseken a profil (home) könyvtárak szinkronizálva syncthinggel. A "közös" mappákat mindenkinél ugyanoda. A megosztás amúgy is viberen megy, hiába beszélek. (volt korábban a Syno DSM sharing funkciója meg összekalapáltam a Nextcloudot is, de hiába beszélek :-D )

Viszont így csak a "közös" mappa volt a tanulandó. Amikor a quota elfogy maguktól is törölgetnek az amúgy "nagyon fontos" vackokból.

Nyáron tervezek a kölyköknek egy kampányt, hogy töröljenek a saját fénykép/videóikból mindent, amit feleslegesnek tartanak. (füzetképek, házi feladatok, homályos képek, stb)

Első becslésre, ahogy átpörgettem nagy vonalakban a cuccaikat, olyan 70% kuka lesz.

Bár a nagyobb fiam mondjuk azt mondta: "én törlök mindent"

> egyszeruen kezelhetonek kell lennie, a userek nagy reszenek mar a google drive hasznalata is hatareset
A commercial szolgáltatásoknál megszokott egyszerűséget szerintem nem fogja semmilyen selfhosted megoldás nyújtani. Én legalább is próbálkoztam, de már egy apró leállás (ahol mobilnetre át lehet menni) esetén sem érhető el semmi, mert a legtöbb kliens a külső doménen hívja a szolgáltatást az SSL miatt, ami meg felejtős, ha megáll például a net.

 

> ha veletlenul elutne a villamos, akkor is kell valamit kezdeni a szolgaltatassal, nem mulhat ki csendben pl. szerverberlet nem-fizetes miatt, nem epulhet mindenfele obskurus scriptekre, stb.
Szerintem keress valami havert, akivel lebeszéled, egy ilyen esetben legalább kimentse az adatokat. Legyen akármilyen stabil az egész, nem tudhatod, mikor jön valami olyan frissítés, ami vállradobja az egészet, pláne, ha automatikusan települ, ha meg nem települ automatikusan és kézzel telepíted, akkor meg ha nem tudod telepíteni, egy szép backdoor-on át letörölhetik távolról az adatokat. Az offsite backup pedig ha jól sejtem, offsite, de nem offline, ami miatt oda is okozhat kellemetlen meglepetést egy támadó.

 

Összegezve: Én nem csinálnám, szerintem már annyira rá van épülve a mobilokra a Google / Apple, a laptopokra az MS/Apple, hogy egy családi csomag egyiknél vagy másiknál megoldja a gondokat. Pl. egy O365 family plan ad pár TB OneDrive tárhelyet, arra tudnak backup-olni a Windows-ok, az iPhone-ok a képeket, de szerintem a MAC és az Android is. Itt ráadásul nincs az, hogy egy személytől függ, meg hiba esetén nem megy rá a családi jó hangulat:D

Offline backup-ot is célszerű csinálni (bedugni, amíg ment és kihúzni), illetve a legnagyobb single point of failure-t kiszűrni, ami pedig az üzemeltető személye.

 

Én is csinálgatok saját felhőt, de csak a saját adataimnak és projektjeimnek. Az össz családi csak macera, nem értik, miért nem megy, ha megáll nem csak nekem kényelmetlenség és javítom, amikor akarom, hanem mások sem érik el és ott már nem annyira szimpatikus, hogy 'majd holnap lesz időm este'.

TheAdam

az a baj, hogy a fizetett cloud se feltetlen 100%-os. vannak random kizarasok/account ban -ek, es bizony vannak adatvesztesek is. keress ra, fogsz talalni mindegyikbol.

a masik, hogy nekiall "okoskodni" a fizetett cloud. "Emezt" nem lehet, "amaz" torvenyileg tilos malajziaban, ezert sehol se lehet, mert igy egyszerubb; aztan meg gyakori, hogy valakinek mar van egy cloud account-ja es utkoznek, vagy csak siman apple/android/macos/linux nem (fullosan) tamogatott.

Sajnos a helyzet az, hogy egy sajat szerver _neked_ meg mindig a legmegbizhatobb; az csak rajtad mulik. es egy owncloud/nextcloud/... -t futtatni a docker compose koraban nem nagy kihivas.

igen, sajnos a free cloud-ok a kliensoldalon altalaban elegge gyengek. csilivili mobil app ugyanis macera nagyon...

pedig szerintem lenne piaca, sot van is ilyen szolgaltatas, hogy futtasd a sajat cloud-od, csak epp en max. $1 / ho -ban gondolkodnek, a fejlesztok meg tipikusan ennek tobbszoroseben, mert kell a porsche melle egy ferrari is.

csak epp en max. $1 / ho -ban gondolkodnek, a fejlesztok meg tipikusan ennek tobbszoroseben, mert kell a porsche melle egy ferrari is.

Szerintem az 1 dollar/ho ertelmezhetetlen, a Hetznernel, ami a legolcsobb szolgaltato kb., ennek tobb mint duplaja a legolcsobb webhosting csomag, amihez kemeny 10 GB tarhely van. Mellesleg arra sem mernek megeskudni, hogy elindul-e rajta egyaltalan egy Nextcloud.

de az <$1 / ho (yearly billing termeszetesen) -ba csak a szoftver+mobilapp lenne benne, en futtatnam/monitoroznam/backupolnam sajat vason.

persze nem lenne baj, ha a szerveroldal forrasa hozzaferheto. nem kell OSS-nek lennie, de le tudjam magamnak forgatni, ha esetleg a ceg beleall a foldbe.

Ilyet fejlesztek éppen. 
Elmondod mi kell, megkapod :)

Public repo van, illetve a Debian alatt is elérhető lesz nemsokára.
(C++, Qt és QML alapon megy a dolog.) Jelenleg az alapokat kell még reszelgetnem, így az alrendszer még eléggé változékony.
Nagyjából 2-3 hónap múlva lesz vállalható állapotban. akkor szerintem hivatalosan is be lesz jelentve a HUP-on a projekt.

 

Hagyd Frankot, volt egy sajatfejlesztesu (felvallrol vett) befuccsolt jatekja, igy mindenki hulye aki csinalni akar valamit sajat maga.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van különbség aközött, hogy piaci rést és létező igényt elégítesz ki (pölö a Tools for Boox esetén ez egy év alatt 6k download és 4,5k active devices) és aközött, hogy elkezded megírni az ezeregyedik Domoticz vagy HA klónt, ami ugyanazt csinálja, mint a Domoticz vagy a HA, csak kicsit másképp és sose lesz befejezve, mert ez messze nem egy emberes meló.

Én semmi jónak nem vagyok az elrontója, virágozzék száz virág, csak nem látom azt a piaci rést, amit majd betölt ez a cucc. De várom a release bejelentését.

Ez nem a jatekod, hanem a boox ebook jegyzetelohoz alkalmazas.

Mi a lényegi különbség ebben a tekintetben?

A jatekoddal mi ujsag?

Szoktak róla írni "újságban": https://www.reddit.com/r/civfanatics/comments/16qttj2/power_of_planets_…

Él, fejlődik, játszanak vele, van közösség körülötte, van egy specialitása, ami nincs benne más Civ játékban, nem tömegigény, de sokan kedvelik, mi érdekel? :D

> Mi a lényegi különbség ebben a tekintetben?

 

Aki nem ir hobbibol programot, az nem fejlodik. A tools for booxhoz is szerintem kellett a jatekos tapasztalatod.

Lehet, hogy most rosszul meri fel, es 1000+1. nexcloud klont programoz le, ami sose keszul el.

De azert elvenni a kedvet?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Aki nem ir hobbibol programot, az nem fejlodik. A tools for booxhoz is szerintem kellett a jatekos tapasztalatod.

Kurvára más a kettő... az egyik Kotlin, a másik Unity. :)

Azért tudok ilyeneket létrehozni, mert 25 éve ez a munkám, beleértve, hogy meg tudom saccolni a fejlesztéshez szükséges időt és ami több, mint egy fél one man show, abba bele se kezdek, mert félkész szarokkal Dunát lehet rekeszteni.

Lehet, hogy most rosszul meri fel, es 1000+1. nexcloud klont programoz le, ami sose keszul el. De azert elvenni a kedvet?

Ha ilyen kérdés elveszi a kedvét, az már régen rossz. Sokkal több kudarc van termékek piacra juttatásával és főleg ott tartásával, mint egy-egy kérdés. Kapni fog a felhasználóktól cifrábbakat, ha lesznek egyszer felhasználói.

Miért gondolod azt, hogy másnak nincs vagy nem lehet meg a 25+ éves munkatapasztalata? A programozó halála az, ha elveszíti a kíváncsiságát. Ha már nem akar "felfedezni". 

A másik az, hogy jelentős különbség van egy FreeCiv jellegű játék és egy olyan rendszer között, amit fejlesztek. A FreeCiv-nél szinte az összes feature-nek benne kell lennie, hogy a játékmenet élvezetes lehessen. Ha valami hiányzik, akkor az jelentős kihatással van az egész alkalmazás "élvezeti értékére".

Ellenben a projektem esetében a projekt nem akkor készül el, amikor a teljes ökoszisztéma utolsó csavarja is a helyén van, hanem amikor az engine stabil. Ugyanis a feature-öket a pluginok hozzák be, viszont azok összekötését és kiszolgálását az engine végzi. Ennek az engine-nek kell kicsinek, stabilnak és gyorsnak lennie. Hogy utána mikor milyen pluginokat írsz/írnak hozzá, már csak idő és lelkesedés kérdése. 

Jöhettem volna ide úgy is, hogy írtam egy backup rendszert, ami nagyrészt tudja azt, ami itt fel lett sorolva. De menet közben felmerült az a kérdés, hogy lehet-e ezt a rendszert sokkal univerzálisabban megírni úgy, hogy ne csak backupra lehessen használni? 

Maga a projekt nem kicsi és nem fog one-man-show-ként túlélni. De nem olyan JELLEGŰ projekt, hogy meg kelljen várni azt hogy minden pluginja elkészüljön. Ez pedig lényeges különbség!

Miért gondolod azt, hogy másnak nincs vagy nem lehet meg a 25+ éves munkatapasztalata? A programozó halála az, ha elveszíti a kíváncsiságát. Ha már nem akar "felfedezni". 

Ez nem a kíváncsiságról szól. Szerintem a fő probléma az, ha az ember egyik érdekes ötletből a másikba csap és soha semmit nem fejez be, mert rosszul méri fel a szükséges erőforrásokat (idő, pénz, eszköz, satöbbi). Látszólag, innen nézve ott ülsz egy csomó elkezdett és be nem fejezett ötleten, mert mindig találtál egy új üveggyöngyöt és eldobtad a régit.

Hogy lesz ebből termék, ha havonta egy-két napig van rajta munka? Hármat lapozok a commit history oldalon és már egy évvel ezelőtti változásokat látok, lapozok még egyet és két évnél járok... ez egy mature termék esetén elmegy, ahol a featureset fix és csak hibajavítások történnek, de egy olyan terméknél, ami fejlesztés alatt van, eléggé furcsa.

A másik az, hogy jelentős különbség van egy FreeCiv jellegű játék és egy olyan rendszer között, amit fejlesztek. A FreeCiv-nél szinte az összes feature-nek benne kell lennie, hogy a játékmenet élvezetes lehessen. Ha valami hiányzik, akkor az jelentős kihatással van az egész alkalmazás "élvezeti értékére".

Valóban jelentős különbség van, csak nem az, amit írsz. Nem kell benne lennie mindennek, játszottak ezzel akkor is, amikor még a featureset negyede se volt meg, pláne most sincs meg minden 10 év után, mert kb. a szokásos Civ featureset 65-75 százaléka van csak benne, a többi majd belekerül egyszer. Viszont kinn van a piacon és játszanak vele.

Egy játékkal akkor fognak játszani, ha tényleg más, mint a többi és ez felhasználóként is látszik, hogy más. Ha pont olyan lenne, mint a FreeCiv, akkor nem játszanának vele, mert akkor ott van a FreeCiv vagy bármelyik másik Civ klón, ami ezer éve a piacon van. De nem olyan.

Ellenben a projektem esetében a projekt nem akkor készül el, amikor a teljes ökoszisztéma utolsó csavarja is a helyén van, hanem amikor az engine stabil. Ugyanis a feature-öket a pluginok hozzák be, viszont azok összekötését és kiszolgálását az engine végzi. Ennek az engine-nek kell kicsinek, stabilnak és gyorsnak lennie. Hogy utána mikor milyen pluginokat írsz/írnak hozzá, már csak idő és lelkesedés kérdése. 

A HA pont ilyen, a core a lényege, az kicsi, stabil és gyors, aztán van hozzá mindenhez is (3rd party) add-on és integration és még sincs kész, tele van félkész és be nem fejezett részekkel, hibákkal, problémákkal, amit addig reszelt a közösség egy-egy tagja, amíg elég jó nem lett, de sose lett teljesen és kereken befejezve. Pedig ott van 500+ contributor csak a core projekten, megszámlálhatatlan contributor azon kívül.

A HA sem azért terjedt el, mert csináltak egy ezredik valamit egy telített piacon, hanem azért, mert egy piaci rést, egy niche területet töltöttek ki egy éppen csak működő PoC/MVP megoldással, nem volt értelmezhető alternatívája, ezért ráugrottak sok ezren és aztán kezdték lefejleszteni a felmerülő hiányzó dolgokat benne.

Ha nincs piaci rés, amit kitöltesz a megoldásoddal, akkor nem fogják használni, mert van már rá több megoldás a piacon, amit használnak és túl nagy "költsége" és kockázata van annak, hogy átálljanak egy olyan megoldásra, ami nincs kész és csak a motorháztető alatt más, mint a többi. Márpedig ezen a területen igen sok kész megoldás van már.

Jöhettem volna ide úgy is, hogy írtam egy backup rendszert, ami nagyrészt tudja azt, ami itt fel lett sorolva. De menet közben felmerült az a kérdés, hogy lehet-e ezt a rendszert sokkal univerzálisabban megírni úgy, hogy ne csak backupra lehessen használni? 

Javíts ki, ha tévedek, de szerintem nincs olyan backup rendszered készen, végfelhasználó által telepíthető és adminisztrálható formában, dokumentálva és üzembiztosan, ami nagyrészt tudja, amit itt fel lett sorolva... :)

--

Próbáld "eladni" a terméked, hogy az itt felmerült igényre válaszként mondott sok egyéb piacon már létező termék helyett miért jobb a te megoldásod. Ne azt írd, hogy fejlesztői szempontból miért jobb, a felhasználót nem érdekli, hogy milyen komplex architektúra van a motorháztető alatt, ha next-next-next-finish feltelepül, használható és működik is. Legyek egy SyncThing/NextCloud/OwnCloud és HA perszóna, győzzél meg, hogy a te terméked miért lesz nekem jó, és miért migráljak át mindent.

Ez nem a kíváncsiságról szól. Szerintem a fő probléma az, ha az ember egyik érdekes ötletből a másikba csap és soha semmit nem fejez be, mert rosszul méri fel a szükséges erőforrásokat (idő, pénz, eszköz, satöbbi). Látszólag, innen nézve ott ülsz egy csomó elkezdett és be nem fejezett ötleten, mert mindig találtál egy új üveggyöngyöt és eldobtad a régit.

Hogy lesz ebből termék, ha havonta egy-két napig van rajta munka? Hármat lapozok a commit history oldalon és már egy évvel ezelőtti változásokat látok, lapozok még egyet és két évnél járok... ez egy mature termék esetén elmegy, ahol a featureset fix és csak hibajavítások történnek, de egy olyan terméknél, ami fejlesztés alatt van, eléggé furcsa.

Azért ennek több dimenziója is van:
- egyrészt vannak olyan dolgok, amelyekre várni kell, hogy mature legyen. A WASM ilyen volt, illetve több olyan dolog is fejlődött a Qt-ban, amit be kellett várni.
- az alapvető céljait a projekt elérte (saját házvezérlés és öntözésvezérlés) és működik. A változás az, hogy most olyan felületet kell csinálni hozzá, hogy másnál is next->next->finish módjára működjön.
- Az, hogy korábban mennyi időt szántam rá az nem jelent semmit annak a szempontjából, hogy most mennyit tudok rá szánni. 

Idővel meggyőzlek, ok? :D

 

 

Az igény létezik, mert látom - saját családon belül is és az itteni hozzászólások mentén is - hogy ez a témakör azért annyira nem megoldott, mint ahogy ezt megoldottnak véled. Piaci rést (igényt) meg csinálni kell, nem arra várni, hogy megnyíljon.

Ha már a HA-t meg a Domoticz-ot felhoztad, valójában nem klón, mert teljesen más az elképzelés. Én hosszabb távon decentralizált rendszerre gyúrok, ahol attól függetlenül mennek az egyes node-ok, hogy nem érik el a szerver(eke)t. Pl ha szét van rakva több rPI-re a házvezérlés, akkor ha kilősz párat, még nem omlik össze a teljes rendszer. Upgrade szempontjából meg egyáltalán nem webstack függő a dolog, szóval nem kell havonta rettegni, hogy frissítés közben mi romlik el. 

Pontosan tisztában vagyok azzal, hogy messze nem egy emberes meló, ezért meg public repo-ba, hogy ha eléri a kritikus tömeget, akkor más fejlesztők is beszálhassanak. 

 

van owncloud. regebben anyamnak csinaltam accountot, eszkozokre beallitottam, hogy a fajlok amikkel dolgozik ne legyenek minden gepen mas-mas verzioban. nem hasznalta, azt mondta neki a pendrive a jo. most szolt hogy neki ossze "kell" neznie a fajlokat melyikben mi van, kellene valami cloud megoldas. mondtam tegye fel gdrive-ra, ugyis elofizet 100GB-ra. meg a linuxos gdrive klienst kell megneznem, mennyire jo linuxon.

neked aztan fura humorod van...

sub

Én is 1 ilyet szeretnék, leginkább a (android) telefon(ok)on tárolt képek - videók wifin esténként silent leszinkronizálásához (ami nem google cloud-ot jelent).

Pedig a Synology tud olyat, hogy Google Drive szinkron a NAS-ra (akár csak egy irányba), így ha valakinek az okostelón be van állítva a fotók automatikus Google-ra mentése, akkor nem vesznek el a csodás művei. Ha valakinek fáj a Google, akkor a Synology ad mobilra is appot, ami közvetlenül a NAS-ra tolja fel a képeket. Android, iOS egyaránt támogatott.

Sajnos iCloud-ra nem találtam még ilyen szinkronizáló megoldást, de ha valaki tud, kérem, ossza meg velem.

egyebkent termux tud ilyet elvileg.

Egyebkent nekem ezekkel a szinkronizaciokkal mindig kilyukadtam oda, hogy nem eleg, mert visszafele is akarok szinkronizalni (pl. torlok a gepen, es szeretnem, hogy a telefonrol is torlodjon), es itt megerkeztem oda, hogy ki a "fonok", mi a canonical source az egy igazsag forrasa.

 

Plusz van olyan hobbim is, hogy kepeket atmeretezek, hogy ne foglaljon annyit, amikor nem kell. (ez egy masik problema, hogy ugy keresni fotot, hogy belyegkep alapjan es ne sha1sum meg fajlmeret alapjan). Itt elkezdtem egy koncepciot leprogramozni, de aztan abbamaradt.

(ha valakinek van kedve:

atmeretezzuk 256*X-re es bongeszoben kiteritjuk egy kanvaszra:), majd egy offscreen canvasra a masikat,majd kivonjuk egymasbol es megnezzuk, hogy feher lett-e).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Data is sent between devices directly unless the target device is unreachable (e.g. behind a firewall), in which case the data will first be relayed via an intermediary node. Many devices can be connected simultaneously and files shared between them in a mesh networking topology.

Resilio Sync (formerly BitTorrent Sync) by Resilio, Inc. is a proprietary peer-to-peer file synchronization tool

Nem is látok free verziót. Szerintem nekem a Home van, de jópár éve használom, akkor még nem volt fizetős. 

Szerkesztve: 2024. 04. 02., k – 17:30

Nálam olyan 3-4 éve megy Nextcloud, mint családi szerver.

A fájlok tárolása mellett nagyon tetszik, hogy a mobil app képes olyanra, hogy a fotókat, videókat is felszinkronizálja a felhőbe a telefonról, akár le is törli a helyi anyagot.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Lehet nem high tech, de nalunk a Telegram jott be.

Van tobb csatorna. Egyik a beszelgetos, es van egy foto elohivo csoport. Azaz havonta atnezzuk a fotokat, es az eredeti fajlokat oda kell betolteni.

 

Azt megugorni, hogy az eredeti fenykepet elkuldjek mar komoly oktato tevekenysegbe kerult. Szoval ez:

a userek nagy reszenek mar a google drive hasznalata is hatareset

Egy igen komoly es valos problema.

Kuldenek hatterbol gyonyoruen kivagott szivecskes fejeket, ami pár eve tobb oras photoshop volt, most ilyeneket random kuldozgetnek, de amikor az eredeti fenykepet keri el az ember, akkor megallt a tudomany.

 

A legszornyubb, hogyha valaki ket honapig nem keszitett fotot, akkor ot "ujra kell tanitani", hogyan kell az eredeti kepet elkuldeni fajlkent.

 

Szerintem ha az AI tenyleg eloretor, akkor ez a visszafejlodes meg durvabb lesz, csak meg havidijat is fognak fizetni, hogy ne kelljen meg a telefonhoz se erteni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kicsit felreertheto volt, a nagyszulok consumerek csak ebben, tehat nekik kell egy faek egyszeru UI, amin tudnak nezegetni, a kepfeltoltest kb en meg a felesegem csinalnank, neki meg tudok segiteni ha ugy van.

A tobbi szolgaltatassal nekik nem kell foglalkozniuk, he eltunik egy fajl, ugyanugy nekem szolnanak, mint eddig, csak most tenylegesen lenne egy backup, ahonnan visszaszedhetem. :)

nagyszulok consumerek

Amikor vigyáznak a gyerek(ek)re, akkor lohetnek egy-egy fotot, igy ok is keszithetnek. Ma mar tenyleg mindenkinek van okostelefonja.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha mappa/fájl szinten gondolkodunk (tehát a "laptopok biztonsági mentése" nem full backup) akkor erre egy jól felépített resilio sync megoldás lehet. 

Régebben én is pörögtem ilyenen, de aztán feladtam. Pár éve szigorodtak a szabályok, azóta rend van.

Van két Synology NAS, az egyikre aki akar, ráfoshatja a magáét, tárhely limittel, persze. A másik nem megy állandóan, hanem csak havonta 1-2 napot, amikor rámentem a tényleg fontos dolgokat. Senkinek nem kötelező mentenie, de ha a cica elviszi az élete legfontosabb szarjait, akkor így járt. Időnként takarítok a "publikus" NAS-on, letúrom a francba a szemetet.

Windowsos laptophoz, PC-hez nincs support, max. ha valaki kéri, format és nulláról újratelepítés esetleg szóba jöhet. Aki a szarjait nem mentette, az nem reklamálhat. A felhasználói profil alapértelmezett Dokumentumok, Képek, stb. mappái mennek NAS-ra automata mentéssel, de semmi más. Aki a desktopra szemetel, vagy szanaszét a C: meghajtón, annak a cuccai valószínűleg előbb-utóbb törlődnek. (Inkább előbb.)

Érdekes módon mindenki képes volt megtanulni, hogyan kell rendet tartania a gépen. Amíg nem volt vasfegyelem, addig mindenki leszarta, mi van épp a gépével, mert úgyis ott az a hülye (én), aki majd rendbe rakja.

A (nem olyan szűk) családi körben így működik. Másnak nem vállalom a gépét már évek óta (kivéve egyetlen haver gépét, aki tényleg munkára használja, és hajlandó a szabályokat betartani).

Ha valaki tanácsot kér, mit milyen szoftverrel, hogyan lehet megoldani - segítek, de a problémát nem oldom meg helyette. Ha valaki új gépet akar venni, segítek kiválasztani, melyek a számára alkalmasak. Gamer gépekkel nem foglalkozom, a franc se fogja nyomon követni, hogy az adott héten épp melyik gyártó videokártyája képes több villanyáramot hővé alakítani.

Meglepődnétek, ha látnátok, mi mindenre képesek az emberek - jó értelemben véve. Ahogy kiderült, hogy már nincs mögöttük a szarlapátoló, aki takarít utánuk, rögtön képesek lettek arra, hogy normálisan használják a számítógépüket, okostelefonjukat.

Szerkesztve: 2024. 04. 02., k – 18:10

Eddig btw az a megoldas vezet, hogy veszek egy DS923+ NAS-t, mint master node, rakok bele 4 diszket RAID 1-ben (nem typo), offsite-nak mondjuk egy, esetleg ketto DS723+ vagy DS224+, 2-2 diszkkel.

Persze ez igy felsorolva 1106120 forint, aminek azert nem annyira orulok, es ez mar a pesszimista arajanlat, 1 db offsite peldannyal.

Sokat, de nem eleget :)

Ugyanezek a gondolatok késztettek arra, hogy elkezdjem implementálni a dolgokat. Van sok gyerek, mindenki össze vissza, képek jönnek, menteni kellene, laptopok meg néha fogyóeszközök. Plusz smart home is kellene hogy legyen. Egyben egyszerűbb ezeket megcsinálni, mint mindenre külön rendszert bereszelni. 

Térjünk vissza erre a témára pár hónap múlva, amikor már lehet béta tesztelni a dolgokat. 

 

ez az irany jarhato szerintem is: 1diszk - 1 rpi.

Amolyan node-ok, egy kis kijelzovel es par gombbal. Ha zold, akkor minden rendben, es nagymama is latja, hogy oke minden. Es igy lehet offsite backup is.

Egy synology nas-t nem tudsz igy letenni. Akkor távolról nezed, tuzfalat konfigolsz, etc.

 

Konkretan kitettel egy szervert a vilag vegere, amivel a legrosszabbkor lesz problemad.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Óbazz, ne már... esetleg egy mainframe clustert nem akarsz még mögé rakni? Minél több eszköz, annál több gond. Minél nagyobb tárhely, annál több szemét. Nálunk a 8 TB-os lemezen (RAID1) fejenként 1 TB a kvótája mindenkinek, és ha betelt, töröljön valamit. Például a feleslegesen 4 példányban letöltött agyrohasztó sorozatait, amit úgyse néz meg többször.

Ami nagyon fontos, az megy a másik NAS-ra is, de azon nekik csak read only joguk van, nem szemetelhetnek rá. Azon vannak a családi fotók, fontos doksik, stb. Azokról van még egy offline mentés is.

hogy veszek egy DS923+ NAS-t,

 

En lebeszelnelek errol. A synology-n ugyan van docker, kapsz shellt, de alapvetoen egy p*csanyi kozosseg van, es egy arm alapu szerver.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ami nincs meg docker kontenerben, azt neked kene megcsinalni, es arm-nel valami nyug **mindig** elojon.

 

Plusz ugye az egesz synology felulet/koncepcio azert évente megujul. Tehat kell vele foglalkozni.

 

Ami miatt meg haragszom a synologyra az a szemeteles. Kb. mint a macos mindenhova odahany valami .DS_store konyvtarat. Es akkor vadaszhatod hogy melyik service csinalja.

 

Ha valami egyedit megcsinalsz, az kb. egy ev mulva egy fo frissitesnel megtorik.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ami nincs meg docker kontenerben, azt neked kene megcsinalni, es arm-nel valami nyug **mindig** elojon.

A Synology csak a sajat szoftverei miatt erdekes. Keszen van gyakorlatilag minden, van hozza nativ app a legtobb platformra, csak hat neha kompromisszumos. Egyedi megoldast minel kevesbe akarok csinalni.

Offtopik:

Letezik olyan, hogy nem tudom megmondani a backup agentnek, hogy ne akarja a tobb szaz giganyi sandbox virtualis gepet backupolni? Letezik, bassza meg.

Ha nagyon messzirol es nagyon sotetben nezem, akkor a Synology Drive kliens vegulis tud ilyesmit, csak az meg - igen, jol tippeltel - nem managelheto kozpontilag.

Amit találtam és használom: nextCloud. Emiatt már jöhet a Google nélküli android is.

Hát, pedig amiket leírtál, azt pont mind tudja egy erősebb Synology NAS, gyárilag, dokumentáltan, szép felülettel.

A dokumentum megosztás újabban akár közös szerkesztés, fotó nézegetés, videó nézegetés alap ezeknél. Video stream is megy a legtöbbről. Természetesen lehet telefont rájuk szinkronizálni.

A mentés a Plus modelleken az Active Backup for Business nevű csomag, ami nem fájl, hanem blokk alapú, jellemzően teljes image mentés (de minimum volume) és bare metal visszaállítható. Forever incremental, deduplikált, tömorített. Valóban elég hatékony. Visszaállítani akár file szinten lehet belőle saját kliensével, nem kell a teljes image-et visszateni valahová.
A saját gyártású többi mentési és szinkronizálási megoldásukat én nem szeretem különböző okokból, így nem is nyilatkozok róluk.
Amennyiben nem ilyen lóra vágysz, akkor konténerbe vagy virtuális gépre (Plus modellen mindkettő megy) mehet bármi. Tehetsz pl. Kopia Server-t, és oda file alapú mentést tudsz készíteni általad választott könyvtárakról (akár helyben a NAS-ra és akár egy másik távoli NAS vagy cloud helyre egymástól függetlenül, így nem másolódik át egy elromlott backup a backup-backup-ra).
Ezen mentések közös vonása, hogy nagyon erőforrás-, hely-, sávszél-, stb. hatékonyak, cserébe csak velük tudsz visszaállítani, nem olyan mint egy rsync, hogy file szinten látsz mindent. Én mondjuk nem ragaszkodom a mai adatmennyiségek mellett a file szinten extra szoftver nélkül elérhető mentő/archiváló rendszerhez, mert nincs annyi HDD (re pénzem), ami ahhoz kell.

A NAS mentése szintén több módon és több célra mehet Synology-ról. Mehet az erre való HyperBackup-pal másik Synology-ra, vagy S3 kompatibilis akármibe, vagy B2-be, vagy még pár szokásos netes vagy helyi célra (pl. USB HDD). Ez sem file szinten elérhető.
Aztán alap rajtuk a btrfs, így replikációt is választhatsz másik Synology-ra, így legalább pont ugyan azt látod mindkettőn.

Nekünk fut Nextcloud Collabora integrációval, meg mindenféle mentő rendszer, meg itthon videózásra Kodi van MySQL médiatárral, stb. De ezek mind nem olyan egyszerűek, hogy átlag user könnyen használhassa, pláne nem egyszerű átvennie bárkinek üzemeltetés szinten. Én a helyedben inkább maradnék a "gyári" megoldásoknál amiben csak lehet az egyszerűség oltárán feláldozva némi flexibilitást.

Nem otthonról hogyan lesz elérhetővé téve? (már ha kell)
Amúgy subscribe.

Én pár éve leálltam az ilyen xarakodással, mint fotók ezaz, videók ezaz. Amúgy is azt gondolom, hogy az ilyen dolgokkal csak gyártjuk a digitális zajt a világban. Nem is szólt senki évek óta, hogy hol van ez-vagy-az. Tehát nincs is szüksége rá senkinek, ezért nem tudom hol van ez a sok szemét, backup meg főleg nincs. Van valahol párszáz Gigányi régi-régi videó a bábukról vágatlanul, nem hiszem, hogy az én életemben szükség lenne rá. Juteszembe:
- ha elcsap a villamos (nelegyen), nem mindegy, h mi lesz a sok gazdátlan xarral?

Nem is szólt senki évek óta, hogy hol van ez-vagy-az.

Itt az igeny kivulrol jott, megpedig pont azert, mert a random Messenger es iMessage csoportokban oda-vissza kuldozgetett Google Photos, iCloud Photos es OneDrive linkek kozott valamit nem talaltak meg. Nyilvan kikerestem es ujra megosztottam, de innen indult a gondolkodas.

- ha elcsap a villamos (nelegyen), nem mindegy, h mi lesz a sok gazdátlan xarral?

Mert ha csak engem csap el a villamos, attol meg masoknak szuksege lehet az adataikra. Attol mondjuk, hogy en feldobom a bakancsot, attol meg (vagy annal inkabb!) akarnak majd fenykepeket nezegetni a rokonok.

Ez a peremfeltetel amugy csak azert van beleirva, hogy a valasztott megoldasnak kell lennie olyan migracios utnak, amir ~barki megugrik, minimalis szakertelemmel. Azaz peldaul eleg kivenni egy diszket a RAID-bol, amit el lehet vinni gyakorlatilag barmelyik szamtech boltba, es lemasoljak neked rola az adatokat apropenzert. Ellentetben mondjuk ha lenne egy multicloud Longhorn clusterem, az technikailag tok szuper megoldas, de eselytelen, hogy utanam barki barmit kezdjen vele.

Azon gondolkodom, hogy talán az lenne a megoldás, hogy ha lenne egy rendes backup(*) (plö restic, S3 valahová), ÉS abból ízlés szerinti gyakorisággal gyártani egy exportot, mondjuk egy (külső?) diskre. Ez tartalmazná a ~bárki számára olvasható változatot.

Az, hogy ez adatvédelmi szempontból mennyire problémás, már másik történet, de ha a windows kiokosítható rá, akkor pl. a bitlocker (go) olyan, amit "mindenki" tud kezelni, és így talán nem annyira gáz.

 

*) És/vagy bármi, azaz saját fotógaléria, dlna szerver, mittomén.

ÉS abból ízlés szerinti gyakorisággal gyártani egy exportot, mondjuk egy (külső?) diskre

Hopp, es a vilag penze nem eleg ra.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ismét belátom, h mások másképp gondolkoznak.
Kicsit azt is érzem az ilyen háztáji megkeresésekkel, hogy lehet, hogy a Gdrive túl bonyi, de emberek nem is akarnak energiát tenni abba, hogy megtanulják. Kifogás+ismi=megoldódik a kérdés. Erre más nyűgje miatt mi koptatjuk itt és gyártjuk a zajt. Mondjuk azt is pontosan tudom, hogy a népeket nehéz megváltoztatni. 

Mivel többször is megkaptam, hogy az 1000+1. NextCloud klónt írom, egy kicsit összefoglalnám azt, hogy mi is az álláspontom:

A projektet elsődlegesen azért írom, hogy fejlődjek. Másodsorban pedig azért mert a jelenleg elérhető rendszerekkel nem nagyon vagyok megelégedve. Tisztában vagyok a https://xkcd.com/927/ által sugallt dolgokkal, de :

- Minden nagyobb projekt kicsiben kezdi (l. Linux kernel). Ha van technikai létjogosultsága, akkor lesz saját felhasználói és fejlesztői köre.
- Az OwnCloud/NextCloud és így tovább - szerintem - alapvető architekturális problémával küzd: a szerver rész a webszerver köré van hajtogatva. Ez rengeteg limitációt hoz be a képbe, többek között azt, hogy a webböngészők sandboxja miatt ugyanúgy kell natív klienst létrehozni (pl: https://nextcloud.com/install/  Download for desktop) , illetve a szerver oldalon lévő stack nem egy stabil fajta (pl: https://community.home-assistant.io/t/core-2024-2-0-update-fail/686426)

- A webszerver centralizáltság miatt nagyon sok esetben performancia probléma fordul elő, amikor egy teljesen alap NextCloud telepítés is jelentősen lassú és különféle beállításokkal kell játszani, hogy valamennyire vállalható legyen (l. https://help.nextcloud.com/t/web-interface-very-slow-bad-performance/15… )

- Ha a webszerver ennyi problémát és limitációt okoz, miért is ne dobjuk el? Erre természetesen rengetegen felhorkannak, hogy nem fognak minden egyes eszközre valamit telepiteni, csak hogy használhassák!!!444!!! Nem is kell, mert a WebAssembly miatt a C++ alkalmazás vígan elfut valamely decens böngészőben. Szóval telepíteni nem kell!

- De akkor mégiscsak szükség van valamilyen webszerverre, hogy az az ÖT fájl a böngészőbe kerüljön - kekeckednek tovább az emberek. Maga a HTTP 1.1 eléggé egyszerű formátum, azt a legalapabb C++ alkalmazás is tudja emulálni. A projekt esetében sem kell több, mivel azt az 5 fájlt kell eljuttatni a böngészőhöz, utána a böngészőben futó C++ alkalmazás más porton websocketen kapcsolódik a többihez és onnantó kezdve a webszerverre nincs szükség.

Mit is kapunk ebben a pillanatban, úgy hogy még nem indítottunk egy szolgáltatást sem? Egy Amoeba OS szerű képződményt, ahol nem az a fontos, hogy hol lesz elvégezve az adott feladat, hanem hogy el legyen végezve, illetve az egyes erőforrások szinte mindenhonnan elérhetőek, bárhol is legyenek hozzáaadva a rendszerhez. Ráadásul minden egyes node ugyanazt a C++ alkalmazást futtatja, legyen szó konzolos, grafikus vagy webböngészős felületről. 

Az egyes node-ok (platformtól függően) pluginokat tölthetnek be maguk alá, így a rendszer rugalmasan bővíthető. Illetve további tecnhikai magyarázat nélkül, a grafikus felület és a logika erősen elválik egymástól.

A teljes rendszer folyamatainak konfigurálására egy NodeRed jellegű felület szolgál. 

Pár use case:

> Szerver felügyelet
Minden szerveren fut egy node, amely maga alá betölt egy nagyon szimpla plugint. Ez a plugin meghatározott időközönként olvassa a releváns fájlokat (pl. /proc/mdstat) és/vagy futtat egy lokális processt aminek a standard outputját gyűjti. Ezeket a raw adatokat filterezni lehet, 1-2 kattintással kijelölhető hogy adatbázisba mentse (s ha az adatbázis nem érhető el, akkor lokálisan cache-lje ameddig online-ba nem kerül). Onnan meg grafikonon megjeleníthető, illetve treshold átlépése esetén figyelmeztetést küld (akár szóban is -> textToSpeech)

> Backup
Mivel minden node hozzáfér a lokális fájlrendszerhez, ezért a helyi plugin időközönként átnézheti a regisztrált könyvtárakat (vagy hookolhat könyvtárra, hogy mi történik ott és akkor azonnal menti a fájlt) és a rendszer többi részével egyetemben csak azokat a fájlokat (illetve azok deltáit) küldi át, amelyek megváltoztak. Itt a "burp" mentési rendszer a példakép. A mentésről ugyancsak mindenféle infó, grafikon és treshold elérhető. Ha van mentés, akkor onnan már nem egy nagy lépés az, hogy ha valaki a megfelelő gépre fizikailag csatlakoztat egy diszket, akkor oda szépen kimásoljon mindent (ahogyan ezt fentebb valaki megemlítette)

A rendszer prototípusa jelenleg is üzemel és folyamatosan fejlődik. Ha nem lesz belőle semmi, akkor is elfér valamelyik kicsi merevlemezen a sarokban :)

Ami segítség jöhetne az az, hogy olyan 2-3 hónap múlva elér egy olyan státuszba a rendszer, hogy lehet tesztelni. Ha valaki szeretne nagyon early-adopter lenni, akkor ne fogja vissza magát! :D

 

De akkor mégiscsak szükség van valamilyen webszerverre, hogy az az ÖT fájl a böngészőbe kerüljön - kekeckednek tovább az emberek. Maga a HTTP 1.1 eléggé egyszerű formátum, azt a legalapabb C++ alkalmazás is tudja emulálni.

Erre egyebkent tetszoleges CDN ~ingyenes csomagja is jo lehet, es akkor arra az esetre is tudsz user friendly visszajelzest adni, ha maga a szerver lesz elerhetetlen.

Amugy ez tetszik, bar az en problemamra (meg nagyon sokaig) nem jo megoldas. Lehet, hogy en is elkezdek egy one-man-show-t, csak hogy Frankot idegesitsem. :)

Mivel gyakorlatilag a Te problémáid szinte pontról pontra megegyeznek azzal, ami miatt a feleség rágja a fülemet, én nem vennék mérget a "még nagyon sokáig" kitételre. 
Szerintem megkereslek hamarosan privátban és kitalálunk valami roadmapot, ami mindkettőnk számára jó, ok? :D

A CDN-nel kapcsolatosan már megjelenik az a kérdéskör, hogy a cross-site policy mennyire zavar be a dolgokba. Az alapkoncepció az, hogy a szerver otthon van. Viszont ha A hostról tölt be az applikáció, akkor nem szükségszerűen éri/érheti el a B hostot (https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/CORS) Mind security mint upgrade szempontjából érdemes korlátozni azt, hogy a WebAssembly bináris mindig "otthonról" jöjjön.

A böngészők egyébként a WASM binárist is cachelik (egy bizonyos mérethatár alatt), ezért ha egyszer a böngészőbe már le lett töltve a bináris, akkor az direkt onnan indul, nem kell minden egyes etapnál külön letölteni. 

Azonban úgy gondolom, hogy a legtöbb esetben mindenki a saját natív (Windows, Android, Linux, MacOS) kliensét telepíti le magának és a WASM az ritkán lesz használva. Függetlenül attól, hogy én speciel szeretem a WASM-ot, a böngészőben történő futtatás további felesleges réteget ad hozzá a dolgokhoz, amiket el lehet kerülni a natív klienssel. Ezért a projektemen alapuló házvezérlés egy Kubuntun fut, érintőképernyős monitorral és nagyjából köröket ver a HA-ra :D

Fordítva van, a CDN küld olyat, hogy engedi, a legtöbb CDN ezért * értéket küld, például:

Access-control-allow-origin: *

Ezért aztán bárhonnan el lehet érni és be lehet illeszteni az oldalba. Érdemes amúgy használni JS esetén az "integrity" tag-et, amibe hash-t írsz, így ki lehet kerülni a mitm támadásokat.

danke schon

Since there are numerous request of how the GUI looks like, there is a demo available at https://hyperborg.com/demo2 It updated every hour when there is a change in the source code. Please keep in mind, that the uplink of the server is slow, so it could be a minute while the application starts in your browser. Normally it is less than 1 sec on a local network. Therefore, after the application is downloaded and compiled for your browers, it wouls restart much faster second time.

de itt is elakadtam:

Project website (with screenshots): https://hyperborg.com

na mindegy, sok sikert a szerzőnek, és köszi a linket.

Próbáld itt: https://hyperborg.com/demo/

Ez már _csatlakozna_ a szerverhez, de a szerver nincs kiengedve még a netre. (DevTools -> Console-ban látszik)
A felületi elemeket drag&droppal lehet mozgatni. Ez az egyik terület, ahol szeretnék user friendly lenni. Csak bedobod az elemet, ahova akarod és ott van.

Ha anyukámatm meg a feleségemet akarom meggyőzni, hogy messenger chat-ek és random osztogatott gdrive mappák helyett használjuk ezt (bármit), akkor ahhoz az kell, hogy legyen legalább annyira intuitív egy IT-t csak felhasználói szinten kezelő embernek, mint amennyire a GDrive, vagy a Facebook az.

Erre vannak jól bevált, még akár open source, open docs design nyelvek. Akár a bootstrap, akár a material különböző megtestesülései.

Nagyon fincy-fancy, hogy lehet pixelpontosan mozgatni a widgeteket - de egyrészt anyámnak bőven elég lenne, ha ez egy ~10x10-es griden lehetne, már ha akar mozgatni egyáltalán.

Másrészt bugos - pl.: ha megfogom a Pottendorf widgetet, és elkezdem lefelé húzni (folyamatosan lenyomott egérrel), akkor amint elérek a Wr.Neustadt-ig, onnan már az utóbbi mozog. Pedig ilyet semmi nem csinál a számítógépen, hogy a Z-index fényében az egyik ablak elveszi a fókuszt a másiktól. Ugyancsak, a nagy fekete dologba belekattintva, majd húzva a widgetek felé, ki tudom tolni őket a nagy semmibe, és onnan nincs visszaút, csak a refresh - azért az utóbbi ~30 évben ez sem fordul elő nagyon más ablakos dologban.

Én elhiszem, hogy a böngészőben futtatott C++-os Qt nagyon fancy fejlesztői oldalról, de anyám egyből megy vissza a GDrive-ra ettől.

Én nem vagyok egy UX guru, és az összes frontendes teljesítményem az egyébként sok szempontból nemszép Vaadinban volt az utóbbi ~10 évben.

De azért a random Vaadin Example is szebben működik akár desktopon, akár falra kitett tapizós dolgon, mint a fenti widgetset. Ha csak az itt emlegetett Home Assistant example screenshot-ját elképzelem érintőképernyős kioskon, az is sokkal szebben néz ki.

Egy szavam nincs, biztos tökjó hobbiprojekt ez (és nekem is megvannak a saját not invented here projektjeim, aminek semmi értelme azon túl, hogy engem leköt), de a ~20 soros miért fancy cpp-ben nextcloud klónt írni szöveg helyett lazán elfért volna egy „hey, én épp hobbiból írok egy home assistant klónt, talán lesznek benne ilyenek is, ha gondolod, nézz rá: https://github.com/hyperborg/hyperborg jellegű bemutatkozás is.

Direkt nem írtam linket eredetileg, mert ez egy olyan állapot még, ami - ahogyan mondom - nem vállalható még. Nem a GUI-val foglalkozom jelenleg, de nemsokára az is sorra kerül.
_Franko_ dobta be a projekt linkjét, most meg nekiálltok ekézni, hogy milyen használhatatlan. Senki nem mondta, hogy a saját házvezérlésemen kívül használható, annyit mondtam, hogy dolgozom rajta, 2-3 hónap múlva lesz valami használható eredménye, addig meg mondjátok meg, mit látnátok egy ilyenben szívesen, mert bele tudom rakni (kell is az usecase).

 

En nem tudom megitelni, hogy ez jo-e, gyakorlatilag semennyi UI fejlesztesben nem volt reszem hal' Istennek, a bugokat persze latom, az meg hogy tetszik-e, az szubjektiv.

Az viszont feltunt, hogy "nincs ra szukseg", "telitett a piac", "not invented here" hozzaszolasok kozott elsikkad a teny, hogy igazabol nem erkezett meg olyan megoldas a talalos kerdesemre, ami minden rubrikat elfogadhatoan kipipalna. Hogy ez a hyperborg-fele cucc hozna el a megvaltast, azt nem tudom, valoszinuleg nem (mar csak statisztikailag is - no offense)

Eddig kb. a Nextcloud meg a Synology volt lehetseges befuto, mindketto kompromisszumos, raadasul a Nextcloud ha jol ertem, tobb pontot sem tud a felsoroltakbol. Felolem elferne egy NIH-projekt meg a palettan, ha egyebkent az tudja ezeket.

Nem érzem offense-nek. A HyperBorg ezeket még nem tudja. MÉG. A jelenlegi felállás az, hogy az otthoni dolgokra jó a rendszer, viszont ugye látni kellene, hogy eltérő kívánalmakra is alkalmazható-e. Szóval a bukás lehetőségének figyelembevételével én megpróbálom minden rublikádat bepipálni, aztán meglátjuk, meddig jutunk.

Itt fogom folytatni: https://hup.hu/node/184817

Nem teljesen világos, hogy mit értünk a "már ismert komponensek" alatt. Mert ahogyan azt korábban (lentebb) elmondtam, itt a böngészőben egy C++ alapú Qt applikáció fut. Itt lehetnének szimpla Qts widgetek, de a QML kezd jobban támogatott lenni Qt alatt, illetve a QML sima szövegesen szerkeszthető dolog, amit a (leendő) felhasználó bázis hozzáértőbb fele is szívesebben piszkálna, ha a szükség úgy hozná. Aki nem akar molyolni, annak ott lesz a beépített szett mindenből és 3 lépésből építi fel az UI-t: odarakja a widgetet, ahova akarja, ráhúzza a forrást (kapcsoló, érték, stb), majd rádobhatja a style-t. 

Az egyensúly, amit próbálok itt megtalálni az az, hogy hogyan lehet valami baromi egyszerűen telepíthető és használható, mégis nyitva hagyja a lehetőséget arra, hogy teljesen személyreszabott felület is készíthető legyen, ráadásul device/user-enként teljesen eltérő. 

Tehát pl a saját kioskon/gépen lehessen a családi fényképeket rendszerezni, még a szülőknél csak egy szimpla digitális képkeret legyen esetleg rajta egy gombbal, ami a kiválasztott képet kinyomtatja az ottani színes nyomtatón.

Én azt kezdtem el, hogy egy démon egy szerverre szinkronizál egy foldert oda-vissza. Egy adatbázisban karbantartja, hogy mi az amiről már tud, és induláskor összehasonlítja azzal ami a diszken van, plusz fájlrendszer listenerekkel (kb Java 7 óta a JRA része, ezt használom) figyeli a változásokat és automatikusan küldi a szervernek. Értelemszerűen akárhány kliens is lehetséges.

Egyetlen SSH portot nyitok a szervernek kulcsos belépéssel, mert az a biztonságos (TM). Lásd pl.:  https://hup.hu/cikkek/20240330/backdoor-t_talaltak_az_xz_utils_library-… HAHAHA

Erre az alap funkcionalitásra épülne egy webes megjelenés, illetve videó/zene lejátszó. De én is kételkedem, hogy valaha befejezném. A fájl szinkronizátor munkához is jól jönne Javába integrálva, ha egyszer elkészül úgy, hogy stabilan működjön, de ez még a jövő zenéje.

subs

Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years - o.k. Yamazaki is playing as well :)

Szerkesztve: 2024. 04. 03., sze – 12:15

.

Amiket felsoroltál, tudja a DS. Ne a backup agenttel ments, hanem csináld ugyanazt a drive-val. Lehet abban is mentési feladatot létrehozni és azt állítasz be mentendőnek/kivételnek, amit csak akarsz. A többi felsporoltra meg egészen jók a syno appjai.

Szerintem...

Fentebb/lentebb írtam a synthingre válaszul: lehet ezt simán egy ubival (vagy bármi más distroval) megugrani, csak a beüzemelés lesz macerásabb.

A NextCloud sokmindenre jó, de ha akarsz egy normális felületet a családi fotóknak, javaslom, nézz rá az Immich-re :)

Hey! Where'd my terminal go?

Jah, ezt meg anno egy rossmann videoban lattam:

https://www.youtube.com/watch?v=RkZl7FBipXA

 

Akkor ajanlotta az immich-et es a frigate-et.

https://demo.immich.app/photos

https://frigate.video/

https://github.com/immich-app/immich/tree/main/web/src

 

Az immich egyebkent typescript + svelte.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ha veletlenul elutne a villamos, akkor is kell valamit kezdeni a szolgaltatassal, n

Ezt hogyan gondolod megoldani non-managed service esetén?

Azért manapság az asszony meg a gyerekek már tudnak diszket csatlakoztatni meg tallózni.
A one-man-show-ról meg lehet érdemes leszállni, mert egyrészt az sem biztosíték hogy a felhőben nagyvállalat által tárolt képek ott maradnak (https://killedbygoogle.com/).
Másrészt meg egy one-man-show is lehet termék később.

Visszamasolhatjak a pendrive-okra, ahonnan a kozponti mentes keszult. Kivalogathatjak a fotokat es nyomtathatnak beloluk papirkepet. Hajukra kenhetik. :)

Vegtelen ideig nem tudod garantalni a szolgaltatast, akkor sem, ha dobozos termeket veszel. Annyit tudsz tenni, hogy legyen exit plan.

Nem arra gondoltam, hogy utana is ugyanugy megy tovabb a projekt, mint elotte, csak ne tunjenek el adatok pl. olyan miatt, hogy a bank zarolja a szamlamat, a cloud szolgaltato meg bedaralja nemfizetes miatt a VM-eket.

Lehetseges megoldas peldaul, hogy valamelyik tulelo kiveszi az egyik diszket a RAID1-bol, elviszi tetszoleges verpistikehez, es lemasoltatja rola az adatokat valahova. Az mar az o bajuk, alapvetoen nem ez a forgatokonyv a projekt lenyege, csak az elvarhato mertekben akarok az  elovigyazatossagra optimalizalni.

Peldaul ha csinalnek egy microk8s+longhorn clustert, abbol eselytelen, hogy barki adatot tud kinyerni, ha en leteszem a lantot. Oke, nem barki, csak mire eljutna valaki szakertohoz az adat, mar a sok verpistikes probalkozas valoszinuleg tonkreteszi ugyis.

Mivel ugye éppen írom a HyperBorg backup rendszerét, ezért ott a megoldás erre az lesz, hogy leraksz valahol egy PI-t meg egy NTFS diszket és azt minden magic nélkül szépen backup diszként frissít. 
Ha jön a villamos, akkor az asszony lehúzza a diszket a málnáról és rácsatlakoztatja egy Win laptopra és ott mindent azonnal elér.

Baromi tanulsagos a thread amugy, hogy ennyire nincs kesz megoldas a koztudatban.

Lazan kapcsolodik, hogy a 30 evvel ezelotti fenykepek kozul az ~osszes megvan (lekopogom), de szerintem nincs olyan ismerosom, aki elete soran ne vesztett volna el par evnyi digitalis emleket.

https://m.youtube.com/watch?v=qa0yz_9upiY

 

Ebben a videoban epp azt meseli Louis Rossmann, hogy az anyja halala elott az osszes gyerekkori fotojat szettepte, hogy meg utoljara megmutassa mennyire nem szereti.

Es most az egyik alkalmazottja osszerakta digitalisan es kinyomtatatta fenykepkent, es olyan mintha az eredeti foto lenne.

 

Ezt egy havidíjas felallasban nehez elkepzelni

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Baromi tanulsagos a thread amugy, hogy ennyire nincs kesz megoldas a koztudatban.

Az "ingyenes" vagy olcsó felhős cuccok miatt nincs rá széles igény, illetve akkora effort jól csinálni (legalább olyan jól, mint a felhős megoldást, hogy az igen kevés privacy-huszáron túl tömegek álljanak át rá), hogy az jelentősen túllépi a hobbiprojekt szintjét, pénzt meg nem akar érte senki adni, ezért cégek sem alapulnak rá.

Synology + modellek, 1db vásárolt domain, pl gelei.family,

Mailplus=gmail

Drive=gdrive

Authenticator=google authenticator

Photos=google fotók, bár nincs benne szerkesztési lehetőség

Chat=mint a régi hangouts

Ds video

Ds audio

Stb

> Photos=google fotók, bár nincs benne szerkesztési lehetőség

Nekem telefonon fent van a Snapseed, és a telefonos GPhoto is enged bizonyos szerkesztéseket megcsinálni. (Forgatás, körbevágás, színezések, stb. Igen, már belefutottam, hogy lasszókijelölést nem találtam egyikben sem, jó lenne erre valami eszköz. vagy nem értem, mit nem tud szerinted.)