CD megsemmisítés

Fórumok

Sziasztok,

Van pár mentést tartalmazó CD-m (kb. 100-200 darab), ami már biztosan nem kell, ki akarom dobni, de nem akarom, hogy olvasgassák. Hogyan lehet ezeket egyszerűen olvashatatlanná tenni. Összettörni nem jó, mert szilánkosan szétpattogzik. Egyelőre azt csinálom, hogy darabonként megsmirglizem őket.

Hozzászólások

Nem akarok reklámozni, ezért nem írok konkrét típust, de iratmegsemmisítőt keress! Van már 10 ezres kategóriában is olyan, ami bankkártyát, cd-t is kezel.

Ilyen mennyiségben eléggé sokáig tartana.
Itt van több módszer videókkal illusztrálva:
http://www.wikihow.com/Destroy-a-CD-or-DVD

Szerintem a mikrohullámú sütő a leghatékonyabb, egy egész hengernyi CD lemezt be lehet tenni egyszerre. Előtte azért betekerném többszörösen az egészet folpackba, mert nem túl egészséges ha a lepattogó vékony adathordozó réteg szétszóródik.

Én erős ollóval be szoktam vágni a széleinél 2-3 helyen. Az erre jó iratmegsemmisítő sem buta megoldás ahogy fent irták.

Hasonló módszer, de én konkrétan lemezvágó ollót, vagy metszőollót használok ilyen célra. Nagyobb mennyiség esetén viszont ez elég sokáig tart. Ilyenkor egy (nagyon) erős műanyag zacskóba rakom a CD-ket (ami nem könnyen szakad ki), kalapáccsal formattálom őket, majd azt a néhányat, ami szerintem nem eléggé törött, lemezvágó ollóval „megigazítom”.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

A CD a belsejétől a külseje felé íródik, tehát ezzel a módszerrel a bevágással konkrétan nem érintett belső részek tökéletesen olvashatóak maradnak.

A lemezek "cimke felőli" oldalán van az adathordozó réteg, ezt általában könnyű megkarcolni. Én egy olló éles hegyével szoktam teljes átmérőjén végigszántani a lemezt. (Vannak olyan lemezek, ahol erre az oldalára rá van laminálva egy védőréteg. Na, ott ez nem játszik)

Én vmi oldószerrel próbálkoznék, nitrohigítótól felfelé. De lehet a benzin is jó rá, nem próbáltam.

Ez is káros a környezetre. Egy jó csempevágóval szilánkmentesen, binárisan felezhető a korong. :)

Vagy egy ollóval húzok egy jó mély árkot a hordozóoldalra, vagy öngyújtóval olvasztom meg egy helyen.. Még nem volt panasz..

God bless you, Captain Hindsight..

Fél méter mély gödröt ásol, bele a cédéket, kiöntöd betonnal.

Miért baj az, hogy szilánkosan törik?

Fogni egy marok cédét, betekerni valami rongyba, kalapáccsal ráküldeni párat erősen. Amikor már mindenfelé hajlik ami korábban merev volt, akkor kész.

Vagy ronggyal együtt dobod ki, vagy ha az túl nagy veszteség volna, akkor kirázod belőle a szilánkokat a kukába, aztán mehet a következő adag a rongyba.

Akkor már csak egy kérdésem lenne a témában. Valahogy (karclás, vágás, törés, stb.) olvashatatlanná tettük.
Mi lesz az így tönkretett CD anyagával? Szerintem ez sem mehet egyenesen a szemétbe.
De a műanyag/fém lakossági szelektív hulladékgyűjtőbe be lehet tenni?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Én betettem a műanyag szelektívbe.

Még annyit, hogy van olyan audio cd-m, ami sugárirányban végig van repedve, mégis hiba nélkül le lehet játszani.

Az ollóval való vágást jobban látom, mint a smirglizést, de nem közönséges olló kell hozzá, hanem metszőolló, amit egész marokkal lehet használni, mert egyébként pár darab után kikészül az ember keze.

Nincs tapasztalatom, de félnék iratmegsemmisítőt használni cd-re, mert elég nagy erő kell hozzá, attól félnék, hogy hamar tönkremegy a gép, aztán gondolkozhatok az iratmegsemmisítő megsemmisítésén.

Baromi jó szó a "megsemmisítés". Természetesen semmit sem lehet megsemmisíteni, legalábbis abban az értelemben, hogy valamiből nem lesz semmi, már csak az anyagmegmaradás miatt sem.

--
ulysses.co.hu

Baromi jó szó a "megsemmisítés". Természetesen semmit sem lehet megsemmisíteni, legalábbis abban az értelemben, hogy valamiből nem lesz semmi, már csak az anyagmegmaradás miatt sem.

Kíváncsivá tettél.

A CD anyaga esetében valószínűleg igazad van, de mi a helyzet a rajta tárolt információval? Alapvetően ugye a CD-n található információt, adatot akarja az ember megsemmisíteni, nem magát a CD-t.

Szóval, ledarálás/kémiai feloldás/elégetés esetén megsemmisül e (semmivé lesz e) a CD-n található adat/információ?

Csaba

"megsemmisítés"
antiCD, ami bit szinten is fordítottja az eredetinek ???
csak össze kell lőni a CERN-ben a kettőt, ... és jöhet a világ +mentése
:):):)

cd destrucructor néven 1ébként elég sok érdekességet lehet találni a neten a 30$-os usb-s karcolótól, a plextoros lézercirkálón keresztül a merevlemez +semmisítésére is alkalmas drága fémdarálóig
a pár sorral feljebb említett csempevágó jó megoldás, mert a cd tönkretételén kívül még csempevágásra is használható
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

A megoldas meglehetosen egyszeru: fog az ember egy nagyobb szemetes zacskot, kezbeveszi a cd-t, bedugja a kezet a zsakba es felbehajtja a cd-t ami ettol szettorik.
Igen, ahogy a kerdezo irta szetrepulnek darabok de mivel nagyjabol zart terben van a cd igy ez nem problema.
Viszonylag hamar lehet vegezni sok lemezzel 0 befektetessel :)

Kollégám kint felejtett egy cd-t vagy dvd-t a déli ablak ablakpárkányán pár hónapra. Szerintem ennél egyszerűbb törlési eljárás nincs :) Igaz sokat kell várni, de a nap meg az uv dolgozik rendesen :)
--
TH

-hőlégfúvó
-lemezvágó
-húskloffoló
-automata kenyérpirító
iparművészeti megoldás: összeragasztod őket tetszés szerint