file titkositasa privat kulcsokkal

Fórumok

Adott 5 szemely, mindegyiknek van sajat publikus-privat kulcsparja. Van meg egy file is, amit titkositani kell ugy, hogy azt az 5 ember kozul barmelyik dekodolni tudja a sajat privat kulcsaval. A kerdes az, hogy ebben az univerzumban ez valoban mission impossible kuldetes-e?

Hozzászólások

Ha elég titkos, akkor PGP/GPG-vel ez lehet, h menni fog, csak mindenki publikus kulcsát hozzá kell adni.

Nem. Generalsz egy szimmetrikus kulcsot, azzal titkositod a filet, a szimmetrikus kulcsot meg titkositod az 5 db publikus kulccsal egyenkent, 'szkesz.

--
"You're NOT paranoid, we really are out to get you!"

a reed-solomon effele alkalmazasahoz nem is kell tkp plusz titkositas. van pl egy 3k-nyi informaciod, azt at tudod konvertalni 5 darab 1k-s blokkra ugy hogy 1/ barmelyik 3 blokkbol helyre lehet allitani az eredeti file-t, 2/ ha kevesebb mint 3 blokkod van akkor abbol igencsak nehez visszakaparni az eredeti infot.

persze ezutobbit tudod ugy kezelni hogy az 5 ember mindegyike tudja azt a kulcsot amivel az eredeti file le lett titkositva (arra a 3k-s informaciohalmazra amit utana szetszedsz 5x1k-ra).

Hát igen, de ha 3-an összeülnek, a maradék 2-t kitalálják. Végig kell gondolnom, hogy ez vajon a Shamir-féle megoldásnál miért nem jön elő... De nem most.

Mondjuk az nem is volt feltétel, hogy a nem ismert kulcsoknak titkosnak kell maradniuk.
Így viszont egyetértek veled.

Fuszenecker_Róbert

Ha importáltad a publikus kulcsaikat, majd telepíted ezt, akkor a Nautilus helyi menüjéből tudod a fájlt akárhány ember számára pár kattintással titkosítani. Mert hosszú parancssorokat pötyögni rossz :).
___
Arany János: Grammatika versben

- bocs, nem néztem, kié a topik -