KDE plasma vagy cinnamon?

Fórumok

Sziasztok!

Ha jól tudom, Május - Június környékén meg fog jelenni az új Linux Mint.

És ezzel kapcsolatban lenne kérdésem:

A kérdés, az örök téma, ami a címben is szerepel. Én jelenleg KDE 4-et használok, mert a cinnamon nálam mindig kifagyott, konkrétan megállt a gui. Ezt meguntam, és áttértem KDE-re.
A KDE 5-ről olvastam jót, rosszat. A cinnamonnal meg eleve rossz a tapasztalatom, viszont kijött az új verzió ami reménnyel tölt el, plusz a cinnamon kezesebb volt nekem a használat során.

Örülnék, ha megosztanátok a tapasztalataitokat a két GUI-val kapcsolatban.

UI.: Mielőtt valaki írná, hogy miért nyitottam egy újabb fórumtémát ennek, a válasz az, hogy amit találtam az majdnem egy éves.
Gondoltam hátha változott valami azóta. Persze ha nem, mert mindenki elégedett az is jó, sőt! :)

Hozzászólások

Lehet "elmaradott" vagyok, de én még mindig a gnome-session-flashback -el tolom Ubuntu 16.10-en is :-)

De ez a cinnamon egész sokat fejlődött (most így rágoogliztam) a képernyőképek szerint, lehet hogy kipróbálom...

Egyik sincs még kész igazán. Néha megnézem őket, de használni XFCE-t használok. :)

Én is. Az XFCE-t is kellett egy kicsit reszelgetni, de alapvetően használható. Ubuntu 15.10-en használom, most fogok upgradelni LTS-re. Remélem nem lesz nagy meglepi :-). Egyébként az előző LTS-ben (14.04) szerintem nagyon jó volt a KDE. Van egy gép, ahol én vagyok a karbantartó, és ott az van. Előre félek mit fog szólni a user az új változathoz az upgrade után.

Szia,

KDE4 után a cinnamon nekem iszonyatosan fapad volt. Nem tudtam majdhogynem semmit sem testreszabni, kde-ben egy-két katt és máris minden úgy megy/ment, ahogy szerettem volna.
Plasma-t használok most, a beállítások ok, de nem nevezném stabilnak... Ebből a szempontból a cinnamon jelentősen jobb.
Az egyik frissítés után ez, a másik után az nem úgy működik, mint ahogy elvárja az ember.
De összességben még mindig ezen vagyok a legproduktívabb, nekem ez a legtesthezállóbb.

Kipróbáltam majdnem az összeset a "nagyobbak" közül az utóbbi 1-1.5 évben.
Mindegyik többé kevésbé bugtenger.
Én nem csak asztali gépen használom, monitor le fel dugdosás is van (ezt nem szereti egyik sem).
Nem voltam egy nagy rajongója a gnome-shell-nek és van benne egy csomó fura dolog (dconf editor, tweak tool), de nekem ez bizonyult a legstabilabbnak.
Ha a gnome-shell meg is döglik legtöbbször újra tud úgy indulni, hogy nem veszik el semmi.

A KDE5 az szinte használhatatlan, olyan bugok vannak/voltak benne, hogy elcrashelt ha lehúztál egy monitort meg leoldotta a screen lockot, stb.
A Cinnamon az tetszett, de memory leak miatt leváltottam, azóta valsz jobb, de egyelőre marad a gnome-shell.

♲♻♲

Ha laptopod van és rádugsz egy monitort, amit pedig a laptop képernyőjétől balra helyezel el és úgy is állítod be, akkor a tálca melyik asztalon jelenik meg? Lehet már állítani, hogy mindig az elsődleges monitorra tegye ki vagy még mindig ide oda pakolgatja kedve szerint minden újraindítás után?

Jó kérdés, nekem a plusz kijelző mindig a laptop-tól jobbra helyezkedik el, mert így van helyem a melóhelyen és otthon is....
És nálam mindkettőn van tálca, de úgy beállítva, hogy a taskbar csak az adott desktopra kirakott task-kokat mutassa. Ezzel volt a legtöbb szívás, mert kb. 1 hónapja bírja csak megjegyezni normálisan, hogy melyik desktop-on melyik taskbar (sőt akár az egész tálca) van.

Ezzel a résszel már nincs baj.

Ha lesz egy kis érkezésem rá megnézem a monitor-pakolgatást....

Szia,

nemhogy tavaly volt katasztrófális, hanem még kb. 2 hónapja is.
Most "rendesen" működik, tehát egyet villan és az elvárt képet adja. Ami néha még probléma (bár szerintem ez az intel driver miatt van), hogy ilyenkor néha olyan állapotba kerül, hogy az ablakok mozgása közben (vagy bármilyen mozgás miatt) villog. Ilyenkor a megoldás, hogy "system settings/manage and configure monitors and displays/compositor/pl. a scale method (vagy bármi) változtatása és onnantól ok.
Minden esetre folyamatosan fejlődik...

"A KDE5 az szinte használhatatlan, olyan bugok vannak/voltak benne, hogy elcrashelt ha lehúztál egy monitort meg leoldotta a screen lockot, stb."

Ha volt is ilyen, már javították, naponta használom dokkolóval a laptopot, külső monitorral, akkor sincs vele baja, ha altatásból úgy indul el, hogy több vagy kevesebb monitor van rajta, mint korábban, és ez visszafelé is működik (kb minden 10. alkalommal annyit hibázik, hogy a tálca átkerül a külső monitorra, olyankor kézzel kell átállítanom a vezérlőpultban)

Kb 1 hónapja én is szidtam a KDE5-öt, de az általam tapasztalt összes hiba javítva lett, a fent említettet leszámítva, ami meglehetősen ritka...

Mi lenne, ha minden rendszert kipróbálnál néhány órán keresztül live cdről/pendriveról?

"kb minden 10. alkalommal annyit hibázik, hogy a tálca átkerül a külső monitorra, olyankor kézzel kell átállítanom a vezérlőpultban"

Nálam ez nem minden 10. alkalommal, hanem minden alkalommal megtörténik, amikor újraindítom a gépet. Szerintem ez felér a teljes használhatatlansággal.

Cinnamont használok plasma után: gyorsabb, kényelmesebb, stabilabb érzés.

Hogy mintre milyen lesz a kf5-plasma, azt nem tudom, én archon használom, most már merem ajánlani. Voltak vele bajok, de a legutóbbi két frissítés óta már csak egy aprósággal találkoztam, a network manager plasmoid suspend után animált marad, mintha nem tudna csatlakozni, holott tudott.
Futottam egy kört nemrégiben a cinnamon gtk3-as verziójával, nem nyúztam sokat, csak pár indítás erejéig. Nem tűnt rossznak, de pár dologba azért belefutottam. A témázás elég ratyin ment, nem frissült a felület vagy csak részben, és ezt témától független produkálta, csak relogin után látszott rendesen, hogy mit is sikerült beállítani. Pár apróbb bosszúság mellett azért egész pofásnak tűnt, egyben van, gyanítom, hogy a legtöbb gondot a gtk3-ra váltás hozta. Ami még nem tetszett, hogy nem használható pulse nélkül, nálam ez válóok :)
Hozzátenném, hogy semmi rendkívüli nincs nálam (hacsak az AMD vidkari nem az :D ), laptop, nincs külső kijelző, nem használom a HDMI-t perpill, szóval ilyenek használatáról most nincs tapasztalatom.

Szia !

Nekem most Mint van telepítve a laptopra. Kde, xfce, Mate, cinnamon, blakbox, telepítsd fel mindet azt majd amelyik kézre áll azt használod.
Azért van választási lehetőség nálam mert nem csak én használom a gépet.

Én tegnap váltottam vissza kde-re xfce-ről.
Úgy itéltem meg, hogy már hozza azt a szintet az 5, hogy használjam.
Mondjuk mindig kde párti voltam. A legjobb akkor is a 3-as volt kár volt elbarmolni.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

linux mint alatt használom a cinnamont..materól váltottam amikor lecseréltem az öregecske asztalit... semmi gond vele gyors, stabil..nem nagyon szoktam érteni a fapados jelzőt...lehet én nem akarok annyi mindent testre szabni reszelgetni, csilivilizni....csak használni....a böngészők kapcsán szokták még felhozni, hogy ó jaj felhasználóbarátabb, ffapados, kevés túl egyszerű....szerintem ez nagyszerű keep it simple stupid...

Én csak annyit tudok hozzátenni, 17.x-es Mint-et használok egy ideje, nekem nem rémlik, hogy valaha is megfagyott volna a Cinnamon