Freelance munkák - vélemény, tapasztalatok?

Fórumok

Sziasztok,

Tudom, hogy volt már ilyen kérdés, de évekkel ezelőtt (legalábbis amiket találtam), kiváncsi lennék újabb tapasztalatokra. Oldalak, megbízhatóság, bármi.

Hozzászólások

Én régen 2 helyen nyomultam: elance.com és odesk.com, no most ezek azóta egyesültek, az új site upwork.com .
Mindkét site-al és a dolgok menetével (fizetés, pontozás.. etc) én meg voltam/vagyok elégedve, egy ideje teljes idejű megbízásom van egy cégnél (direktbe, nem ilyen site-on keresztül) így nagyon új tapasztalataim nekem sincsenek...

Hát ez kicsit olyan mint a vatera/ebay... akiknek több pontjuk/tapasztalatuk van ezeken a site-okon azokat inkább alkalmazzák komolyabb melókra.. viszont valahol el kell kezdeni, ha jól rémlik én annak idején még meló mellett csinálgattam házi-feladat féléket, meg egyéb kisebb melókat (1-2 órásakat) különböző ügyfeleknek, aztán volt amelyik ment hosszabb távon... aztán sikerült megcsípni hosszabb/komolyabban fizető projecteket...

Hát amúgy ki kell próbálni ;-)

Nézegettem régebben ezeket, azt láttam, mind fejlesztési, mind üzemeltetési kérdésekben, hogy indiai arcok olyan árakon írtak be tömegesen ajánlatokat, amennyiért én a kapuig se mennék le, nem hogy az IDE-t elindítsam. Igaz, nem ástam bele magam.

Mi a tapasztalat azoktól, akik csinálják, csinálták?

+sub

Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint amikor végtelen mennyiségű projektet elvittek Indiába, mert hogy ott olcsóbban dolgoznak. Aztán
jött a sírás, hogy konkrétan a menedzsment pofájába hazudtak egy éven át, és semmi értelmeset nem csináltak, vagy másik helyen,
ahol csináltak valamit, de abban nem volt köszönet. Azt is tudni kell, hogy végtelen mennyiségű certificate-tel rendelkeznek,
amelyek jó részét bérvizsgázók csinálják meg, szóval a papiron java expert simán lehet, hogy egy unit tesztet sem tud megírni.

+1

Akárhányszor ránéztem, azt láttam, hogy kb. akkor van esélyem versenyezni az árakkal, ha betanított majmokat veszek fel, és kizárólag wordpress-el és kész pluginekkel dolgozok, sablon designnal...ezzel nincs is baj, munka az munka, csak ha nem kötelező, nem próbálom meg.

Komolyabb munkáltató nem is nagyon keres freelanceren, odesken. Bár sok tapasztalatom nincs benne, apró projektek ami után vagy fizettek vagy nem (a freelancernél nagyobb poén mert te előlegzed meg).
Mint magánszemély az adózása is érdekes. (Én spec ezért hagytam abba mert, gőzöm nincs, hogy egyáltalán lehet vállalkozás nélkül szabályosan csinálni és az a pár tízezer baromira nem éri meg az ideget, a végén bevallottam mint "egyéb bevételt" 16% SZJA+27% EHO máig nem tudom jó-e így)
Annyiból, jó volt, hogy volt min tornásztatni az agyát az embernek, a kihívások (nekem mert pl. 80-100 ezer domaint kezelni új volt, ez a része ami baromira hiányzik, na meg az angolozás és az a néhány nagyon rendes ember akit sikerült a rendszer által megismerni (volt minden hangszerboltos, borgyűjtő, cipőárus)).

Régebben csináltam odesken majd ugye upworkön. Android app és ROM fejlesztés, főleg ilyen mindenféle rendszer hack, illetve volt akinek rom kellett. De mostanában elegem lett, olyan munkák vannak, hogy írj egy appot $100-$200-ért, lehet, hogy az indiai megcsinálja, de az olyan is lesz... Meg csináljak neki romot (ez ilyen invitation volt), írtam neki, egy szép hosszú idő becslést, meg munka lépéseket, és hogy annak az időigénye amit kért kb. egy hét (nem full time, letöltéssel) és $600-ért vállalom. Erre elkezdett alkudozni, hogy neki $200 van rá és megcsinálnám-e annyiért, ez kb. két hétig ment, mert folyamatosan konstatálta, hogy nem megyek lejjebb, más meg nem volt rom készítésre.
A másik kedvencem amikor találjam meg miért nem akar fordulni a project, erre miután már kiderítettem mi a baj, csak megoldani nem tudtam mert egy olyan liben volt a hiba aminek nem láttam a forrását. Írtam, hogy ebben van a baj, csak nincs meg a forrása, erre közli, hogy az egyik embere megoldotta közben és nem fizet semmit, mondjuk ezért jelentettem is.

Nálam a "best of" meghalt az előző fejlesztő nincs forráskód, át kellene írni pár dolgot.

Adott egy embedded kínai media center (gondolom valami helyi szolgáltatóé) más címre kellene irányítani, hogy valami ausztrál szerverről szedje az adást, ahol persze nem létező a backend amit már egy indiai megold (és aztán mégiscsak neked kell).
(két sor a hosts fileba probléma megoldva :))

Nade a logo se jó. (elfbe kicserél.)

Nem lehetne, hogy ez meg ez, de mondom, ha szereted IDA-t. :P

(és ez spec sohase fizetett, de legalább kaptam egy negatív reviewt :))

A másik olyan volt mint a tied nem fordul le, két sor triviális fix, lefordul megy, de mutassam meg neki mert neki nem fordul teamviewer fellép katt-katt kész (Welcome to Baker Hughes internal networks) két hétig zaklatott, hogy neki nem (eredmény 20 usd). (ránéztem azóta a Microsoft Corporationt erősíti)

De hazudnák ha azt mondanám nem volt pár kellemes ügyfél is, a sok corporate leosztjuk a melónk balfék mellett. :)

Voltak jók is, $800-os rom fejlesztés amit rendesen ki is fizetett a csávó. Meg ilyen hackek amiket néhány óra alatt megírtam és ilyen $150-200-at fizettek. De mostanában, annyira sok az indiai, hogy már rám se írnak, mert nem $50-ért dolgozok egy hetet.
Illetve az upworkkel is elégedett voltam, teljesen jól működik a rendszerük és jól ki van találva.

Szerintem nem oldalakat kell keresni, hanem ismerősöket, kapcsolatokat. Nekem kb az összes projektem így esett be, van egy saját, illetve egy olyan oldalon keresztül kaptam egy több éves projektet, amire nem is számítottam.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Kivancsisagbol raneztem erre az upwork.com-ra. Azert vannak itt eleg komoly konzultans melok is.

Hat en is raneztem kivancsisagbol... How do I know it is safe to work here az FAQ reszen:

>>On hourly contracts, this includes the Work Diary. It’s a visual billable time system that records work completed. It also takes screenshots of the freelancer’s screen six times per hour to verify work, as well as counting keystrokes during sessions.<<

REALLY ? Ubammeg ...

Ez anno az odesk sajátossága, tudtommal újdonsága volt a többihez képest, sőt volt on-demand remote viewing is. Nincs ebben semmi meglepő, olcsó póráz, de gondolom a nyomást megadja, hogy dolgozzon a dolgozó, és a valós órákat számlázza ki. Egyúttal viszont nem ösztönöz arra, hogy gyorsabban végezzek.

Mind a kettőnek megvan a maga előnye. Fix price-t akkor érdemes csinálni, ha "fél óra" alatt letudo
Óradíjnak akkor van értelme, ha valami nagyon nem triviális, sokat kell keresni a megoldást, akkor az ügyfél ezt fizesse ki.
(Ügyfélnek meg pont az ellenkező az érdeke, a "könnyű" melót óradíjban akarja nézni, a "nehéz, pepecselőset" meg inkább fixen) :)

Mivel nekem az elméleti kutatás van "becsípődve" nekem meg az "Akadémiai szféra" kell, ott meg olyanok a szabályok amilyenek.
Bár azt is lehet Profitorientáltan csinálni, csak kevés cég van aki azt tényleg megfizeti (jellemzően külföldön). Ott az lenne a munkavállaló érdeke, hogy "Fix" díj (gyak 0-24-ben kapja a pénzt), mert ha elmegyek mondjuk moziba az agyam nem kapcsol ki, ha haverokkal sörözök akkor is (bár ez fejlesztői melók egy része is ilyen). Valamint aránytalanul többet kell kikapcsolódni. Viccesen megfogalmazva akkor kellene a plusz pótlékot adni, hogy mennyit alszom, mivel az agy akkor a leghatékonyabb. Gondolom többeknek volt olyan "élménye", hogy elment aludni és éppen nem tudott valamit megoldani, reggel meg "megvolt" a megoldás.

Ezt freelancer-nek nagyon nehéz elfogadtatnia a megrendelővel, viszont legalább megvan az a szabadsága, hogy saját maga oszthatja az idejét és némi önismerettel (pl tudja, hogy délelőtt alszik, délután intézi a dolgait és éjjel dolgozik) hatékonnyá tudja tenni a munkavégzést.

Mondjuk a képernyőképes dolog szerintem kicsit kapufa, ha éppen egész nap a füzetben vezeti le magának a matekot, azt nem fotózza. Pl ha valami kritikus részt ír az ember, akkor feldob egy petri hálót és megnézi, hogy van-e benne holtpont. Mondjuk az ahhoz tartozó matekot lehet érdemesebb mondjuk julia-ban lekódolni, nem kényelmes csomó mátrixműveletet kézzel végezni, de mondjuk, ha probléma van, akkor érdemes kimenni pár papírral a parkba, venni egy citromos sört, és elkezdeni bűvészkedni (bár lehet akkor is vinnék egy iPad-et Pythonista 3-mal és azzal számoltatni).

Ezek szerint senkinek nem akad be az az egyszeru dolog hogy - mi az hogy fotozza a kepernyomet? Es loggolja a billentyuzetemet? - Ertem en az okokat, de ez mar siman a kemprogram kategoria - es meg onszantabol bele is egyezek...
A budos eletbe olyan munkat nem vegeznek es olyan oldalt nem hasznalnak ahol ezek vannak... Persze lehet felpattintani virtualis gepet es abban tolni a kodot - no azt filmezheti - a koder meg mellette vigan facezik a masik virt gepen... Ez az egy mondat szerintem az alap IT biztonsag megsertese de ugy latszik penzert mindent lehet... En mondjuk igy latom:
Adok neked lovet es kozben loggolak es fotozlak ok? - Dehogy ! (Huje vagy?) - OK akkor dolgozz is mellette - adok lovet es loggollak meg fotozlak - igy mar jobb? Sokkal - mikor kezdunk ?

pl. megbecsulni, hogy az adott melo hany munkaoraba kerul (+/-10-20%), amit a megrendelo velemenyez*, majd elfogad.

*: ez lehet egy interaktiv alkudozas is, hogy pl. mi a banat kerul ezen 20 oraba?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

egyetértünk, de valószínűleg ez nem volt elég, ezért lett sikeres anno az odesk (nem tudom mennyire, de végül csak felvásárolták)...szerintem ha valaki vállalja, hát tegye. én is sokmindenről úgy gondolom, hogy egy adott problémára nem megfelelő, csak talán annak tűnő megoldás, ez is egy ilyen lehet

(felvetette anno egy ügyfelem, hogy ő auditáltatni szeretné a kódom, de még miközben dolgozom, ergo rdp legyen, én meg megkérdeztem, hogy nem lenne egyszerűbb egyben, a végén? :) )

Mondjuk kommunikacio, ebbol fakado alap bizalom es az elvegzendo munka mibenletenek kolcsonos ismerete...
Voltam megrendelo, es voltam munkavallalo.
Megrendelokent tudtam hogy egy adott feladat mit er meg nekem es ha egyedul nem is a targyalas soran korulbelul felmertem(tuk) hogy ez mennyi idobefektetest jelent. Ebbol kovetkezett egy kolcsonosem kialkudott ar.
Inkabb azt mondanam, hogy aki manapsag keptelen a fenti dolgot kijatszani az nem is lenne megfelelo a feladatra, de nagyon rossz dolog mint a megrendelore mint a munkavallalora nezve ha a kijatszas egyaltalan meg is fordul a fejekben.
A magam reszerol tudni szoktam hogy valami mennyit er meg nekem... Legyen az egy gumicsere vagy egy adott IT reszfeladat... Ha valaki azt gyorsabban megcsinalja akkor az O erdeme es igazabol en is nyerek vele mert gyorsabban megvan... Az arat es a munkamoralt nem kapo felugyelettel kell betartatni hanem kommunikacioval - ha szukseges menet kozben is ha a korulmenyek megvaltoztak...
A privacy ilyen durva megsertesere _semmi_ nem mentseg...

abban egyetértünk, hogy a vevőnek kell tudnia mi az az ár, amit neki ez megér, és azon felül legyen neki mindegy, hogy én angyalokról kapom email-ben a programját, vagy akár ráfizetéssel állítom elő

és nem is tartom célravezetőnek a remote viewing-ot, csak érdekelt a megközelítésed, mert én az előző mondatom MELLETT azt is tartom, hogy ha viszont valaki ebbe belement, és őt nem zavarja, ha nézik munka közben, ám tegye. nem lehallgatásról van szó, nem értek egyet a privacy szó használatával, itt kb. az van, mintha egy irodában ülnék, és kódolnék x-nek, ott se nagyon érzem, hogy privacy kérdésekről kéne beszélni, nyers egyszerűséggel vagy dolgozol, vagy magánéletet élsz

neked segitenek, hogy ekkora hulyeseget irsz? Hogyan lehet egy lapon emliteni a facebook onbevallason alapulo szemelyes adatok allitolagos eladasat azzal, hogy xy bejon a gepedre, a kameran keresztul meg a lakasodba?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

bocsanat, de erre a felvetesre exception-t dobtam. Mar miert lenne egy freelance melo elvallalasa barmilyen modon beleegyezes abba, hogy a megrendelo hozzaferjen a gepemhez? A koncepciot nem tudom megemeszteni...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

hiányosan fogalmaztam, az odesk-es szálhoz kapcsolódva írtam, hogy "a freelance munka", itt konkrétan az upwork/odesk/... stb. által közvetített munkára gondoltam.

nem teljesen értem, mert nem rejtett a módszer, mindegyik cég ezt közli, gondolom terms of use szinten ott van, telepíteni is kell a klienst, lehet elvi szinten tiltakozni, de nem kötelező használni a szolgáltatást.

"Rohadt idegesítő, amikor épp forgat a gép és nem tudsz netezni közben mert ez a szar fotózgat."

Ha azido alatt te nem tudsz erdemi munkat vegezni, mi alapon szamlaznad ki az ugyfelnek? En ha sokat tart a build, atnezem a nyitott ticketeimet, atfutom a to-do listamat, belekukkantok masok ticketeibe, hogy "erezzem", hol tart a csapat, merre milyen valtozasok vannak, az egesz hogyan fugg(het) ossze a sajat reszemmel, stb., szal "netezhetek, mert epp buildel a gep" csak az xkcd rajzban kifogas:

http://imgs.xkcd.com/comics/compiling.png

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám