[MEGOLDVA] Nvidia driver frissítést követően nem indul el a rendszer

Fórumok

Sziasztok!

OS mentéshez szeretném kérni a segítségeteket.

Linux Mint-et használok, és az itt található leírás alapján frissítettem az Nvidia driver-t (a leírás 1. pontja szerint 375-ös driver-re). A frissítést követően újraindítottam a gépet, és ekkor jött az "öröm": a Linux Mint kis zöld logója után fekete képernyő és ennyi, nem ment tovább. Ismételt újraindítással és SHIFT billentyűvel próbáltam a Grub menüt előcsalni, de sikertelenül. A sejtésem az, hogy talán a leírásban szereplő "sudo apt-get purge nvidia*" paranccsal volt a baj, mert esetleg olyat is töröltem, amit nem kellett volna.

Arra kérek javaslatokat, hogy hogyan tudom a Linux Mint-et – teljes újratelepítés nélkül – ismét működőképessé tenni.

A segítségeteket előre is köszönöm!

Hozzászólások

"Ismételt újraindítással és SHIFT billentyűvel próbáltam a Grub menüt előcsalni" nem ESC-el kell? Méghozzá nagyon korán, sűrűn nyomogatva.
Ott a rescue opciót választani. Szerintem érzésre maga a rendszer könnyen menthető. A graf (X) felületet lesz nehezebb újra, és helyesen összekalapálni. Erre nagggyyyyon sok leírás van net szerte. Egyébként erre a hibára is. Gúúgliz-gúúglizz!!

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

A múltkor egy prezentáció alatt többször előfordult, hogy amíg a gép monitorán a bemutatott webalkalmazás rendben működött, addig a csatlakoztatott projektoron a klónozott képernyő nem frissült rendesen. Emellett olyat is tapasztaltam többször, hogy videónézés közben, illetve képnézegetőben lapozáskor szintén képernyőfrissítési problémák voltak (törésvonal volt látható). Úgy gondoltam, hogy egy 4 GB-os videókártyánál talán nem kellene ilyennek előfordulnia.

Sajnos a Linux még mindig nincs annyira összerakva hogy felteszünk egy drivert és onnan minden úgy működik ahogy kell. Még mindig buherálni kell rajta néha.
Valószínű a vsync problémát látod. Ezt próbáld ki.

sudo vi /etc/X11/xorg.conf.d/20-nvidia.conf
Lehet hogy az xorg.conf.d mappa is hiányzik, létre kell hozni.
Aztán a 20-nvidia.conf-ba bele:

Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
Option "TripleBuffer" "true"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }"
EndSection

Nálam Ubuntu Studio-n egy új GTX1050Ti kártyával ez megoldotta a mozgó kép vízszintes csíkozódását.
Mellesleg hasonlót korábban az integrált Intel videóval is meg kellett lépni, különben ugyanez volt a baja.
Egyébként tényleg nem tudom miért nem lehet ezeket a fajta dolgokat manapság már rendbe tenni alapból egy desktop Linux rendszerben.

próbáld meg valamelyik karakteres terminált (Ctrl+Alt+F1 F2 F3 stb.) elérni. Ha az megy akkor meg már mindent meg tudsz csinálni, pl. a felettem írt megoldást is.

Úgy tűnik megoldódott: Ahogy fentebb írtam, sikerült elérni a Grub menüt. Ott az eggyel korábbi kernel verziót választva (mert szerencsére volt) elindult a rendszer (grafikus felülettel). Innen el tudtam távolítani az Nvidia driver-t, és ezután már az aktuális kernellel is rendben indult a rendszer (természetesen a nyílt driver-rel).