[MEGOLDVA] Hosszú ö-re, ü-re fagyás Manjaro-n

Fórumok

Tegnap frissítettem Manjaro rendszeremet. Ma vettem észre, hogy a hosszú ö-nél lefagy a desktop (Xfce). Ha böngészö"ben próbálom írni, ha shell-ben, mindegy.
Egér mozog továbbra is, de csak ctrl-alt-backspace-szel tudok kilépni. Utána újra el tudom indítani és megy, amíg nem írok véletlenül egy hosszú ö"-t.
Van valakinek ötlete, hogy mito"l van ez és hogy lehet javítani? Köszi!
Update: ugyanez van a hosszú ü-vel is.
Update2: downgrade-ltem a systemd-t is a tegnapi upgrade-nél. Nem tudom ez okozta-e a gondot.

Hozzászólások

Most nem akarok beszólni, hogy a 2019 a Linux Desktop éve lesz-e ...

Na, igen. Azt se felejtsük el, hogy Linux-on legalább én döntöm el, hogy mikor frissítem a rendszert. Többnyira akkor szoktam csak amikor semmi sürgös nincs és ráérek szórakozni az ilyen és ehhez hasonló problémákkal. Nem minden frissítés problémás, de azért akad néha valami finomság.
A gond az, hogy ahogy öregszem, egyre kevesebb kedvem és türelmem van már ezekhez :-(

Elég modern, de semmi spéci hw-m nincs, szóval nem hiszem, hogy gond lenne a régi kernel. ASUS PRIME A320M-A + AMD Ryzen 3 1200 3.10GHz + ASUS GT710-SL-2GD5 GeForce GT 710 2GB
(bár kérdés, hogy mi számít spéci hw-nek? Pl ez a konfig a vásárlás után elöször random fagyott kb hetente 1x, aztán neten valahol találtam egy titokzatos BIOS beállítást, amit kikapcsoltam és azóta semmi fagyás nem volt, lásd itt. "global c-state" volt amit letiltottam.)

Tudnám én is szidni a linux-ot, de még a hibáival is jobban tudom használni munkára (webfejlesztés, Rails) mint a windows-t.
Pl ilyeneken meg se lepödök, hogy egyik frissítés után eltünik a hömérsékletet mutató eszköz a tálcáról vagy hogy az értesítö buborék ami addig ment, már nem megy. Úgy vagyok ezekkel, hogy nem életbevágó, majd megjavul. És tényleg. Pl most elromlott a bill, de visszatért a buborék :-) Igazából fel se tünt, hogy nem ment eddig a buborék, csak most hogy megint elöugrál vettem észre, hogy eddig ez nem volt.

Billentyű leütése után még van bármi visszajelzés?

Terminálban mondjuk nézz egy "xev" kimenetet, mit mond a billetnyű leütés után. Esetleg írd a kimenetét fájlba, hátha csak a gui frissítés áll meg.

Nincs visszajelzés. Megáll minden. Kurzor se villog tovább.
Itt a kimenet.
A hosszú ö elött és után nyomtam egy szóközt, aztán egyböl ctrl-alt-backspace, hogy jobban látszódjon a logban. Nem tudom mit kellene látnom, mi nem jó, de annyit még felfedeztem, hogy X indítása elött a shell-ben mennek a gombok, de négyzet jelenik meg helyettük. Az xev kimenetben is négyzetet látok, viszont a böngészoben (pl a pastebin-ra másolt logban) már helyesen jelenik meg.

sub

Vanilla Xfce4-et használok Manjaron US lokalizációval. Az öÖőŐüÜűŰ betűkkel semmi bajom.

--
ulysses.co.hu

Frissítettél mostanában? Nálam a korábbi frissítésböl a legújabb systemd volt fent, amit azóta downgrade-ltek, mert elrontott pár dolgot. Tegnap visszaálltam a repoban lévö régire, ami jelenleg a hivatalos:

downgraded systemd (239.303-1 -> 239.6-2)

Azt írták, hogy ezt nyugodtan meg lehet lépni. Próbáljam meg esetleg visszarakni a 303-asat, hátha ez a baja? (ezt nem konkrétan töled kérdem már)

Hmm, lehet e szálon kell akkor tovább nyomozni. Pl. itt írták, hogy hasonló probléma volt, mert a Pacman nem írja át automatikusan a konfigokat, hanem

xyz.pacnew

-ként létrehoz egy új fájlt és figyelmeztet rá. Nézd meg esetleg, hogy van-e ilyesmi nálad, főként tegnapi dátummal.

Volt néhány, de semmi komoly ami systemd-hez vagy billentyüzethez kapcsolódna.
A linkelt oldalon említik a vconsole.font-ot. Nálam ez van benne:


KEYMAP="hu"
CONSOLEFONT="lat2-16.psfu.gz"
CONSOLEMAP="8859-2

Arra emlékszem, hogy ha ez nem jól van beállítva, akkor jelenik meg négyzet az ékezetes betü helyett konzolban.

Használtam régen Debian-t és Ubuntu-t is. Alapvetően meg is felelnének, de előfordult, hogy valamiből frissebb kellene mint amit ők adnak és olyankor nagyon jól jön az Arch / Manjaro előnye, ha az ember nem maga akar forrásból fordítgatni és telepíteni dolgokat (és nem nagyon akarok / akartam). Jó, tudom, döntsem el mit akarok: stabil rendszert vagy mindenből a legfrissebbet csomagközelővel.

Mindig mindent frissítek, ahogy jön. A systemd nálam 239.6-2, és nem vettem észre, hogy downgradelődött.

Az .xinitrc tartalma

# xmodmap ~/.Xmodmap
xrdb ~/.Xdefaults
exec xfce4-session

Az .Xmodmap betöltése automatikus, azért van kikommentezve. A őŐűŰ betűket az xmodmap-ban definiált kombinációkkal viszem be. Ez lehet szerintem a különbség, amin egy magyar Manjaro elbukhat.

--
ulysses.co.hu

Mi van az

.xinitrc

fájlban? (Itt hasonló hibajelenséget írnak le.)

Breaking news: megjavult! Viszont nem tudom mitől? Pár konfigot javítottam (a javasolt verzióval felülírtam a régit), de egyik se tünt olyannak amitől megjavulhatott volna.

Köszi mindenkinek a segítséget! Remélem a következő frissítésnél nem jön megint elő ;-)
Bár lehet addigra már másik Linux-ot fogok használni.