Big Sur login screen-ről hiányzik az egyik user

Fórumok

Sziasztok!

Van egy mac Air gép rajta Big Sur operációs rendszerrel. Hétvége előtt 3 user ikonja volt látható az OS elindulása után. Azok egyikét választva tudtuk beírni a jelszót. Most viszont csak 2-t látok, a harmadikat pedig az others-re kattintás után tudom csak beírni. Ekkor a felhasználónevet és a jelszót is meg kell adni. A profil nem sérült, így be lehet jelentkezni és minden ott van.

Olyat ugye tudok csinálni, hogy a "Users & Groups" / "Display login window as:" alatt ezt választom: "name and passwords". Ekkor minden usernél kell a usernév és a jelszó megadása is. Először így próbálkoztam, majd vissza a "list of usersre". Hátha csak valami bug. De ez nem jött be.

Mivel itt valami hide-olásra gyanakszom, próbálkoztam terminal-ból is. Találtam a neten egy ilyen parancsot. Ezzel el lehet hide-olni: sudo dscl . create /Users/username IsHidden 1

Mivel a create szó necces volt benne számomra, ezért egy frissen létrehozott 4., teszt profillal próbálkoztam. Abban leürítettem a dock-ot, hogy csak a finder és még 1-2 dolog maradjon. Így jól látható maradt az egyedisége. A parancs valóban hide-olta a teszt profil ikonját. De belépve a dock tele volt ugyanúgy, mint új user létrehozásakor. Mintha valami temp profilt csinált volna neki.
Ezután kiadtam a hozzá tartozó unhide-ot: sudo dscl . create /Users/hiddenuser IsHidden 0
Vissza is jött az ikon a login screen-re. de ez a profil már nem ugyanaz volt, mint a kiindulási.

Nézegettem a history-t is, hogy volt-e valami olyan parancs kiadva, ami hasonlót csinálhatott, de nem találtam. Persze lehet mondani, hogy a history-t sem atomfizika kipucolni, de aki használta a gépet hétvégén nem ért ilyen szinten hozzá. Szerintem GUI-n kattintgatott valamit véletlenül. De sehogy nem jövök rá mit csinálhatott. Őt meg hiába kérdezem, ha nem volt tudatos a dolog.

Van ötletetek miként hozhatom vissza a login screenre a user3 ikonját?

Előre is köszönöm!

Hozzászólások

Nem csak nincs hely kirakni a 3. user ikonjat? Esetleg egy frissites utan az apple ugy gondolta, csak kettot mutat es a tobbit csak usernev/jelszo utan lehet elerni (fuggetlenul attol hogy 3 vagy 30 user van).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.loginwindow SHOWOTHERUSERS_MANAGED -bool FALSE

Kipróbáltam ezt a parancsot. Ez arra jó, hogy az others-t eltünteti és marad a többi ikon. Tehát ha a problémás accountot akarom használni, akkor nem tudok bejelentkezni. Kivéve, ha egy másik profilból a bejelentkezési lehetőségeknél a "name and passwords" opciót állítom be.

Security szempontjából egy kicsit jobb, ha nem listázol semmilyen user-t, ezáltal a usernevet is "ki kell találni".
sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.loginwindow SHOWFULLNAME -bool true

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

Nincs veletlenul bekapcsolva a filevault encryption?

Ha igen akkor FileVault tab enable users.