Xorg megzabálja a ramom [MEGOLDVA]

Fórumok

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.

A HP Elitebook 820 laptopomba vettem a meglévő 4GB ramon felül 4GB-ot, ugyanolyan típusban. DDR3 van benne. Valami oknál fogva azóta az Xorg zabálja a ramot. Minél többet használom, annál nagyobb a memória használat. Pár óra után ez már 60% feletti is lehet. Van hogy miután elfogy a szabad memória ki is lövi magát az xorg kiszolgáló és visszadob a bejelentkező képernyőre. Volt már valakinek hasonló memória menedzselési problémája? Milyen megoldás lehet erre a problémára?

Próbáltam már az intel video drivert újratenni, az x szervert újratenni és a kernelt is cseréltem. Találtam egy leírást a linuxatemyram.com weboldalon, de az ott található instrukciók végigcsinálása után sem javult a helyzet.

Rendszer: Manjaro Linux

Hozzászólások

Így van. Nem f@szbuk.os link kell, hanem egy tisztességes kimenet, ez még jobb lenne:
free -mw && ps aux --sort=-%mem

Egyébként én vagy a DE-re, vagy a display managerre, esetleg a kompozitorra gyanakszok, nem magára az X-re. Plusz azt is figyelembe kell venni, hogy még mi fut, és azt is, hogy minél több a memória, annál inkább igyekszik a rendszer, főleg a kernel használni, tipikusan cache-nek. Hiszen nem azért van a gépben a RAM, hogy üresen álljon, kihasználatlanul, hanem ha nem is használja semmi, legyen valamire hasznosítva, legyen előnye, hogy van.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Örülök, hogy megoldódott. A DM-ek nálam is kevertek állandóan anno, igaz nem memóriahasználatban, hanem az xf86-videódriverekkel nem működtek együtt, főleg Intel IGP-ken ilyen atomic hibákat dobott rá a kernel, és fagytak, lagoltak. Egy pár éve nem is használok login managert, egyáltalán, közvetlenül konzolos bejelentkezés után bashrc-ből induló xinit scripttel indul a minimalista WM (jelenleg bspwm). Ennek csak egy kényelmi hátránya van, ha másik WM-et akarok, akkor pl. másik konzolra váltva kell bejelentkezni (így van beállítva a bashrc-ben, be kell állítani, újonnan telepített grafikus felületek nem fognak megjelenni automatikusan, bár startx-szel kitrükközhető), meg bejelentkezéskor nem csak a jelszót kell beírni, hanem a felhasználónevet is végig kell gépelni, de ez felfogható biztonsági feautre-nek is, hiszen egy esetleges támadónak így nem csak a jelszót kell kitalálnia, hanem a felhasználói nevet is, dupla nehezítés. Más kényelmi előnye a login managernek nincs, csak diszítés, meg bolondbiztosítás. A login managernek akkor van értelme, ha vagy nagyon sok felhasználó van a gépen, mind külön grafikus felülettel, vagy egy-kettő, de azok sűrűn váltanak mindenféle DE/WM között, és a lezárást is login managerrel oldják meg. Átlagosabb desktop gépen viszont egy felhasználó szokott lenni (plusz root), és egyféle DE vagy WM van használatban, akkor nem sokat ad hozzá a rendszerhez. A disztrók is csak főleg a kezdők kedvéért telepítik default, mert Windowsról és Macről jövő felhasználók elvárják.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De, az kényelmesebb, csak annak nem tudod a kimenetét annyira szépen kimásolni (mivel állandóan mozognak a sorok, bár ez is áthidalható freeze funkcióval), meg el kell hozzá magyarázni, hogy mit nyomjon, hogyan rendezzen, melyik oszlopot nézze. Plusz a htop sok kezdőbarát DE-s disztrón fent sincs. Ez a parancs, amit írtam, igaz, hogy bonyolult, de csak be kell másolni, > átirányítással a kimenet is gyorsan menthető, és a free + ps parancs minden rendszeren ott van, ezeket disztrón se hagyják le.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Abban mi a nehéz, hogy top és q? Akkor mi mozog? :) Kapsz egy képernyőnyi tartalmat, amiben benne van a lényeg, Ez egy parancs, és nem igazán tudnék olyan disztrót mondani, amiben alapértelmezetten ez ne lenne meg (még abból a néhány beágyazott rendszerből sem hiányzik, amiket használok).

A te paraméterezett parancsaid adnak egy meglehetősen hosszú, sokoldalas kimenetet, amiből csak az első oldal egy része lényeges. Tényleg egyszerűbb :)

off: legyszi ne pofakonyves hanem igazi linkeket tegyel be! 

En inkabb egy X kliensre gyanakodnek... xrestop mit tutat?

display managerre is gyanakodj, nálam az volt a memória zabáló nem oly rég.

Esetleg a videó kártya driver (részleges, vagy minimális HW acceleration) és a compose nem szeretik egymást (Elitebook 840en hasonló problémám volt - ott egy kernel upgrade nekem megoldotta a problémát)

Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..