Energiaár -> szerverhosting

Fórumok

Az egekbe tartó elektromos energia ára komoly kihatással kell legyen a szerver hosting iparágra, cloudra. Az elsővel kapcsolatban konkrét tapasztalat van, hogy egy multi IT cégnek komoly fejtörést okoznak a több éves szerverhoszting szerződések, hogyan teljesítsék a vállalásokat. A cloud árakat nem figyelem, de gondolom oda is begyűrűzik az áremelkedés. Ti mit tapasztaltok?

Hozzászólások

Hát mit.... Volt erről már itt topik. Duplázódott, háromszorozódott a villany. Nyilván mindenhol tovább van hárítva, ezzel nem lehet mit kezdeni. Az eddigi 15-18k-s szerver elhelyezés felkúszott 25-30k-ra. Bár egy szem szervert csak úgy elhelyezni már régen nincs igazán értelme, mert sokkal jobb egy VPS vagy bérgép, akinek ez az igénye.

A felhőnek most itthonról nézve visszaüt az árfolyam kockázata, úgy, hogy volt ahol 1-1 USD/EUR emeltek a csomagdíjakon még az év elején. Ami mondjuk eddig 31k volt havonta, az most majdnem 50k, hogy a kisebb dolgoknál maradjunk. Ismerve az itthoni ájtira áldozási hajlandóságot, ennek nem örülnek.

Ha van olyan bevétel akkor nyilván boldogság. Viszont ha a 120 juzered fellőtted a felhőkbe, meg fölé, akkor a 744k vs. 1,08m történettől nem leszel boldog, ez éves szinten kb. 3 milliós különbség. Természetesen az igazi probléma a rezsidémon, de ez tevékenység és cégfüggő is, hogy mennyire vág oda.

VPS szolgáltatóm (RackForest) még nem emelt, csak a csomagokat variálta meg (CPU, mem), de nem láttam nagy változást, talán még olcsóbb is lett. Ez hogy van?

Nem magyar lakossági villanyárat fizettek eddig sem! :)

Nyugat-európai telephellyel már korábban is magas villanyárakkal szembesültek, ami most ott is tovább emelkedik de a nagy áremelkedés már jóval korábban megvolt. Időközben építhettek saját napelemparkot, aggregátort, egyebek. A jövő-biztos megoldás most egyelőre valóban a felhő. Magyarországi sajátszerver egyre többe fog kerülni. 

Esetleg oroszországi felhőszolgáltatót ismer valaki? Ott továbbra is gombokba kerül az áram. :) Eljött a korábban elképzelhetetlen, jobban fognak élni ezen a télen Moszkvában az átlagemberek mint Berlinben vagy Párizsban. 

Hazai DC-kből szolgáltat a Rackforest, és ezekben már január óta elég izmos villanydíjat fizet mindenki, ami közelíti a nyugatit.

Az oroszoknál hiába kerül gombokba az áram, az számít, hogy a fizud hány százaléka megy el közvetlenül a megélhetésre, azaz kaja+rezsi.

Az volt a mondás az elmúlt hónapban, hogy az "oroszok miatt fog éhezni a világ" mert nem jut a rengeteg orosz és ukrán gabona a piacokra. Ennek tükrében nem túl valószínű, hogy a kaja ára nagyon vagy jobban emelkedne a moszkvaiaknak mint a párizsiaknak. Berlinben az is drága már és tovább emelkednek az élelmiszerárak. Legfeljebb csökken a választék és 200-féle virsli helyett egy ideig csak 30-féle virsliből lehet választani Moszkvában. Az is addig, amíg be nem tör a német élelmiszerek helyére a kínai és akkor újra lesz 250-féle virsli a választékban. 

Node nem az ár számít, hanem hogy a kereseted hány százalékát költöd ilyenre. Ha nincs fizuemelés, akkor ez a % nőni fog, csak nem mind1, hogy 30-40%-ról 60%-ra, vagy esetleg 15-20%-ról 30%-ra nő, ha nő egyáltalán. 200 féle virslit sehol se vágynak, még valszin 30 félét sem. :)

A TASSZ jelenti: https://tass.com/society/1314425

Az oroszok 60%-a a fizu felét kajára költi.

A világot tekintve frissebbet nem találtam, de beszédes: https://www.vox.com/2014/7/6/5874499/map-heres-how-much-every-country-s… A franciáknál 15-20%-ról indulunk.

Plusz az is árnyalja, hogy otthon főzéssel jön-e ki egy százalék, vagy szinte mindenki étterembe jár.

A vps bérlésnél meg amúgy is sokat számít a méretgazdaságosság is. Kicsiben csak drágán tudnak magasabb színvonalú szolgálatást, mert vagy ők is bérelnek kapacitást vagy ki kell építeni a drága környezetet. Nagyobb, pénzesebb országokban sokkal nagyobb cégeket tudnak erre létrehozni és profitábilisen működtetni. Kisebb haszonkulccsal is kitermelni magasabb béreket, drágább eszközöket.

azaz, az oroszoknal rend van, gratulálok :((((
7 év börtönt kapott valaki, mert nem tetszett neki a háború

Russia-Ukraine war: Moscow politician gets 7 years for denouncing war
https://www.bbc.com/news/world-europe-62092196

Russia arrests nearly 5,000 anti-war protesters over the weekend (2022 March)
https://www.npr.org/2022/03/07/1084967986/russia-arrests-more-protesters

Russian teacher rejected Kremlin propaganda, then paid the price (2022 April)
https://www.reuters.com/world/europe/russian-teacher-rejected-kremlin-p…

Nem tudom, ez már POL?