Telekom optikai net tapasztalatok

A Telekom optikai net beköttetésén gondolkodok. Ezzel kapcsolatban mik a tapasztalatok? Mennyire szokott stabil lenni?

Milyen típusú modem-et adnak hozzá? (Az is érdekel, hogy melyik csomaghoz adták azt a modem-et.)

Hozzászólások

Kérdezd meg a szomszédot. Szerintem ez minden szolgáltatónál területfüggő. Van akinél folyamatosan szar a UPC, nálam meg folyamatosan jó, van akiél a Digi szar, másoknál semmi baja. Semmire sem mész az ország random pontjaiból kapott tapasztalatokkal.

Nálunk jó ideje megy, mindannyiunk teljes megelégedésére. (Fejér, Bakonycsernye, 2000/1000) Nem volt még leállásunk a bekötés óta.

Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Itt kb 1.5 éve megy IPv4 + IPv6. Tervezett karbantartáson kívül még nem volt kimaradás.

Technicolor Magenta Home Box (álló kivitel) ONT+routert adtak hozzá 1db 2.5Gb port + 3x1G + erős AC-s wifi, WPA3 (hatótávban tud annyit mint egy Cambium E410). A port forward is megyegetett rajta, miután kértem publikus IPv4-es címet. Amióta megvan még nem kellett újraindítani, csak akkor kapcsolt ki ha lemerült az UPS. Szerintem korrekt. Telefonálgatás nélkül átengedi a PPPoE-t, így fél éve saját routerrel lógok rajta egyéb okok miatt.

(nem ide tartozik, de az androdos TV dobozukat inkább hagyjuk.... az összes jó, amit el tudok róla mondani, hogy keveset fogyaszt)

Nálunk is 2 éve már hogy megy, mindenki teljes megelégedésére. (Tolna megye, Szekszárd, 2000/2000) Nem volt még leállásunk a bekötés óta nekünk se.

Most cseréltek modemet, nem volt hiba csak gondolták jobban örülnék wifi6 kompatibilisnek :)

Csatlakozom, a XIII. kerületben 2018 ősze óta még nem volt leállás:)

1000/1000, Sagem 5655 v2, mögötte egy MikroTik hAP ac^2.

TheAdam

Óvatos kritikát fogalmazok meg. Egyrészt Telekom, másrészt nem üvegszál, harmadrészt nem az én előfizetésem, csak tapasztalat.

Telekomos ismerősöknél frissítek távolról Fedorát, s azt tapasztalom, a letöltés normális sebességgel indul, majd nagyjából exp(-t / T) szerint csökken az adatátviteli sebesség. Néhány MB/s az induló sebesség, a file letöltésének vége olykor benéz 100 kB/s alá. Nem tudom az okát, el tudom képzelni, hogy a Fedora build szerver bünteti a Telekom tartományt, mert onnan esetleg áradnak a spam-ek, vagy bármi. Egy tapasztalat csupán, fogalmam sincs, mi okozza, és igen kellemetlen, amikor az utolsó 4 MB 60 kB/s-mal jön le. Nálam - más szolgáltatónál vagyok - nem jelentkezik a probléma.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nálunk a családban három 1000/1000-res Telekom optika előfizetés van. Soha nem volt gond velük.
Sagem ONT van mindhárom helyen, ebből kettő router módban, az enyém bridge módban. Mögötte van egy komplett UniFi rendszer (UDM Pro, switchek, AP-k).
Nekem hibátlan, nagyon szeretem.

tv-t az androidos szarjukkal hogy oldottad meg, ha  saját rútert is beteszel a láncolatba?

Kellene nekem valami hálózatos mérnök blogposztja a telekom iptv + internet műszaki arhitekturájáról (mármint az elöfizető felé látszódó dolgok), hogy hogyan kell átpakolni sajat rúter + bridge mód, milyen vlanok kellenek, a telekom modembe épített wifijével mit lehet ilyenkor baszni, hogy érdemes kiváltani saját wifivel stb.

Írt le ilyesmit bárki is idehaza magyarul? Vagy jó magxar szokás szerint sokan összepakolják maguknak, a tudást meg nem dobják be a közösbe? Nincs időm meg energiám mindent felderíteni, le-wiresharkolni, VLAN ID-kat kidebuggolni, csak megcsinálni szeretném gyorsan hatékonyan. Ha valaki szakszerűen leírta már, azt megértem többé-kevésbbé a network terminus technikussal egy amatőr networkös szintjén megbírkózok (MPLS, cisco qos, vrf és tsai azért sajnos már meghaladja a képességeimet)

bár nekem még a "régi" STB-m van, azzal egyszerű a dolog - külön VLAN-ban jön a TV jel. A Huawei 8245H CPE-n elvileg az ether1 ami a Net, a többi a TV - de simán el tudom képzelni, h dinamikus a VLAN kezelés, és azokat a portokat amiken TV jelet (vagy STB MAC cimet) detektál, azokat berakja a szükséges VLAN-ba.
A TV-t ráadásul nem is ott nézem, ahol a Huawei modem van, hanem L2 tunnel-en át elviszem máshova. (működik EoIP és VPLS-en át is)

Bár nem optika, csak Telekom koax, de én úgy, hogy felraktam a tetőre egy antennát, aztán ami jön, az jön, a többi meg úgysem érdekel. Arra a minimális TV nézés igényre, ami nálunk van, arra nem vagyok hajlandó még fizetni is, és egy kémboxot is beengedni.

Arról nem is beszélve, hogy néz ki minden TV mellett ott éktelenkednének az STB-k.

Úgy van megoldva, hogy az ONT 3 vlant kap gpon felől:
32 - ezen megy a pppoe 
33 - voip (de ha nincs, akkor a 32-esen is elkever)
34 - iptv multicast 
100 - management

A management és a voip az full a ONT-ben végződik, lan felől azt full nem is látni.

A boxok a sima 192.168.x.0/24 lanból kapnak címet, mint a többi kliens, viszont néhány ONT-ből kiolvasható a routing tábla.  A boxok 10.x.x.x alhálóból bootolnak tftp-ről, timeshiftelt streamet, VoD tartalmat, gyors csatornaváltást, szóval mindent, ami nem konkrétan a multicast adás. 

Mikrotikben nekem valamiért a multicast routing soha nem akart normálisan működni, ezért úgy csináltam meg, hogy 2 utp-vel van összekötve a mikrotik lanja, az egyiken csak pppoe van, másik pedig egy sima vlan, amiben csak switchként van jelen, így sima igmp snooping neki elég egy belső vlanon. 

 

Szerkesztve: 2022. 11. 15., k – 22:38

Kb. 10 éve építették ki nálunk az üveget, egyszerűen fogalmazva, azóta tökéletesen működik. Az 1000/1000-es csomaggal 935/960 Mbit körülit szoktam mérni, atomstabilan.

Pár perces tervezett karbantartások voltak, meg egyszer (kb. 5-8 évvel ezelőtt) letérdelt az authentikációt végző rendszerük pár órára. Ez idő alatt nem lehetett újracsatlakozni, de ha a kapcsolatod élt, akkor működött.

Flawless victory.

Egy SagemCom dobozt kaptam akkor, amikor a korábbi (100 megabit alatti) csomagról nagyobbra váltottam. (A korábbi Huawei ONT-nek csak 100-as ethernet portjai voltak.) A SagemCom ONT nem túl jó szoftveresen, de PPPoE passthru módban pont senkit sem érdekel.

2017 óta van telekom optika bekötve, ezalatt 4 óra nem tervezett kimaradás volt.
Szombathely

2 éve éve van, tökéletesen megbízható, gyors is, tudja a szerződéses sebességet. A router valami fekete doboz, F@st 5655v2 AC-nek hívja magát. Alap dolgokat tudja. Adnak publikus IPv4 címet is, kb. hetente változik, vagy újracsatlakozáskor. Teljesen elégedett vagyok vele.

(Szentendre)

Kb egy éve van, először 250/75 aztán 1000/1000.
Sagemcom álló ONT. 2.5Gbps lan 1x + 4 gigabites. Ax-es wifi, ami 800 megát simán kitol magából és kellemes csalódás, hogy milyen nagy hatótávval teszi ezt. 
Passthough módban használom mikrotik routerrel. 
Alapvetően jól megy és van IPv6 is, viszont egyetlen egy módon bármikor meg tudom ölni, és ez azért kínos, mert annyira belefagy az egészbe, hogy olyankor csak a restart kelti életre:
A @t-online.hu loginokkal kétszer lehet párhuzamosan feljönni. Mivel nálam kellett egyszerre két eltérő külső IP, így 2 pppoe interfészt hoztam létre a mikrotikben, ont-ben pedig nem volt login. 
Feljön szépen, viszont ha bármiért egyszerre kijelölöm és letiltom mindkét interfészt, akkor hajlamos teljesen téglásodni tőle és újraindításig se DHCP, se web gui, se fizikai wifi gombra reagálás. De ez nagyon egyedi eset, ezt leszámítva hibátlan, tempóra mindig 870Mbit/s fölött van. 

Off:
Az androidos box viszont katasztrófális. Hajlamos attól crashelni az egész, hogy műsor közben hangerőt állítok. A műsorújság majdnem mindig lefagy megnyitáskor, a timeshifting gyakorlatilag sosem működik, vagy ha igen, akkor műsor közben random visszadob az élő adásra. 

1) Tószeg, megbízható, sose szakad, mindig adja az ígért max sebesség 90%-át 

2) Rákóczifalva, megbízható, sose szakad, az ígért sebesség kb. 110%-át adja

Ugyanolyan álló fekete doboz van mindkét helyen, a vályog megfogja, a téglaházban csodás lefedettséged ad a wifi. 

Mindkét helyen 250/70 a szerződött sebesség. Nem tervezett üzemszünet nem volt még, mióta használom. (~1 év)

Nem vagyok a Telekom barátja, de ahol dolgoznom kell vele, ott évek óta gond nélkül üzemel, hozza az elvárt teljesítményt. Vodánál fényévekkel jobb, Digi-vel kb. azonos minőség.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Nekem mikor azt mondja valaki "Digivel azonos" az nem dicseret. Itt nagyon nem jo a digi. T adna publik v4 ipt akár dinamikusat is, atmennek. Erdekes, hogy masik helyen digi jo. Errol ennyit. Koaxos T nem volt okes, de addig hisztiztem amig a kabeles kijott 2-3 x es megoldottak.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Bocs, Digi FTTH, azt pontosítsuk! A régi FTTB-jük (koax+UTP a lakásba) valóban nem volt túl stabil. (ja, és csak netkapcsolatról beszélek, a többi szolgáltatás sehol nem érdekel)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Céges fix ip 500/150 Sagemcom (8-10 eszköz)

Magán 1000/1000 Technicolor (4-5 eszköz)

Bp. 12. ker. Nagy bajom egyikkel sincs, működnek 1 éve hibátlanul, sebesség (wifin) megvan.

Szerkesztve: 2022. 11. 16., sze – 23:58

Nem tudom pontosan hány hónapja van Csepel déli részén telekom optikám F@st 5655 v2 eszközzel, hibátlanul üzemel (talán egy 4-5 hónapja).

Korábbi években, mondjuk 2018-2020 között Zsámbékon szintén Telekom optika előfizető voltam, Huawei eszközzel, megbizható szolgáltatást kaptam.

A telekom online ügyfélszolgálati rendszere (ahol dolgokat lehet állitgatni és megrendelni és vásárolni) szerintem piacvezető, és ez is hozzátartozik az ügyféléményhez.

csak hogy negativat is irjunk: nekem 1000/1000-es net van es tegnap delutan megszakadt a halozat kb. 3 percre

Szerkesztve: 2022. 11. 17., cs – 03:35

én egy olyan részén vagyok bp-nek, ahol coax telekom volt évekig, abból is a szar 30mbit fajta. IPTV-t direkt nem akartam még utolsó pillanatbam tudtam dvbc-s előfizetést kötni (időben ez 2015 nyarát jelenti). Mivel nem voltam hajlandó a lan-omra beengedni a fekete dobozukat (a sok laikus meg sem érti mit jelent ez, kb mintha egy vadidegen lógna wifivel a saját belső hálódon).

Az a 30-as net nem volt valami acélos. A dvbc-hez meg kellett a kibaszott dekóderkártya. TV-nként! Havidíjasan, darabonként! Máskülönben meg az iptv boxhoz is ki kellett volna kábelezni a fél házat. Meg egyszerre csak 2 adást lehet nézni, max 2 v. 3 iptv box meg a többi kibaszott limitáció. És ezt az egészet már 2015-ben is mocsokdrágán. Mivel más szolgáltató a környéken se volt. Na ekkor gyűlöltem meg ezt a monopol geci társaságot egy életre.

Aztán 2018 elején a postaládában találtam DIGI szórólapot, hogy jönnek a környékre gigás optika közvetlenül a házba, és lehet velük előszerződni. Azonnal pezsgőt bontottam. A telekommal meg szerződést. Azok persze egyből kapcsoltak  hirtelen jött a kamu flip fedőcéges ellen-ajánlatuk. De amilyen balfasz konstrukció, ugyanazokkal a telekomosvfeltételekkel iptv és a többi technika limittel, ráadásul a diginél jóval drágábban és szarabb sebessèg meg csatornaszám értékekkel. Szóval azokat elküldtem részletesen a jóbüdös qkurvaanyukba.

Azóta is megy jól a digi, ritkán pár havonta előfordul pár perc kiesés, de amúgy megy nonstop. A tv meg megy kódolatlanul dvbc-n, nem kell hozzá a kibaszott dekóderkártya tvnként, annyi készülékre osztom szét koaxxal amennyire csak akarom.

Sajnos most h. rátette a magyar digire a kezét a geci 4ig, elkezdődött a lejtmenet, a tv csatornák bitrateje ugyanolyan szétesős kockád szar lett mint a telekom iptv-jénél. Nem tudom hova váltsak, ha tovább esik a színvonal. Moslék telekomot én ide vissza nem engedem.

Mivel más szolgáltató a környéken se volt. Na ekkor gyűlöltem meg ezt a monopol geci társaságot egy életre.

Mindenhol és minden szolgáltató a helyi körülményeknek megfelelő, "legjobb" szolgáltatást adja. Kár ezért érzelmeket táplálni. Sajnos nincs semmi előirás arra, hogy mindenhol x szintű szolgáltatást kellene adni maximum y-ért.

Itt kb. 6 éve üzemel optika, anno Huawei gigabites ONT került fel, az van ma is.
Egyszer cserélték még az elején villám okozta túlfeszültség folyományaként - magán az Ethernet kábelen indukálódhatott egy nagyon közeli villámcsapás miatt, és tönkrement az Ethernet portja... továbbá néhány gigabites hálókártyám többé nem ment gigabiten, a gigabites HP switchem visszaelző LED-je elhalványult (de azóta is működik), egy akkori routerem egyik portja teljesen megszűnt, de többek között elemes hőmérő is tönkrement (külső hőmérőjének vezetékén szedhetett össze túlfeszültséget)...
Amúgy nem szokott vele gond lenni.

Egyszer volt 1-2 napos szolgáltatás kimaradás, akkor a szomszédhoz kötötték be az optikát és megtörték a miénket.
Kijött a szerelő, elkezdte vizsgálni házon belül a vezetéket, mondván, ha a mi hibánk, akkor fizetni kell (bár jeleztem, hogy a kinti rész furcsán áll), végül konstatálta, hogy az ő bekötési pontjuknál van szakadás, és újrahúzták a kábelt (ha jól emlékszem, egy másik brigád).
(Több helyen elvágta az optikai kábelt és vizsgálta a jelet.)

Szerkesztve: 2022. 11. 22., k – 15:54

Itt is évek óta van Telekomos optika, és stabil mint atom. Nagyon ritka maikor nincs net. Lassúlás pedig talán sosem tapasztaltam. 
Egyszer megsértette a szomszéd a kábelt, de szerencsére a kapcsolatot nem befolyásolta. Ennek ellenére a hibabejelentést követően másnap (szombaton) ki is jöttek cserélni.

Modemnek egy Huawei HG8245H -t adtak. Ezt csak azért használom, mert valami kell, ami felmászik a netre, másra nem jó! Még csak nem is tudja a 802.11ax szabványt! 
Szóval van mellette használva egy Archer AX10 is.

Szerkesztve: 2022. 11. 22., k – 16:20

Teljesen jó nálam is a Telekom, a modemjük Sagemcom 5760, nem tapasztaltam lassulást én sem, igaz 250Mbps majd 500Mbps csomaggal használom, ezeket tudja nyújtani Wifin is.

Off: DynDNS-t tud ez a doboz? Ha igen tudna jól ajánlani valaki?