Segítség új otthoni hálózat kialakításában. Megfelelőek lennének az általam kinézett hw-ek a célra?

Sziasztok!

Bevallottan nem vagyok túl jártas a hálózatok világában, az IT más rétegeiben tevékenykedem így a segítségeteket szeretném kérni mielőtt ellocsolok jópárszáz eurót új hw-re, hogy tényleg megfelelő eszközöket választottam-e ki a céla vagy túl overkill a lista, esetleg pont, hogy nem szolgálna ki és csalódnék.

A jelenlegi setup:
- Telekom 1Gbit-es optika egy F@st 5655v2 AC modemmel
- két 5-8 éves kiszuperált olcsó régi TP-Link router AP-nak beállítva a ház különböző pontjain
- cat 6 kábel frissen bevésve a falakba minden helyre ahol kell vezetékes net.
- kábeles netre kötve: homeserver, NAS, több PC, konzol, TV, hifi receiver
- egy marék wifis IoT eszköz (a lista a jövőben meredeken fog nőni)
- 100nm-es családi ház (50cm vastag belső vályog falakkal)

A jelenlegi 1gbites netet a jövőben fel szeretném bővíteni a Telekom 2gbites opciójára (ha jól tudom link aggregation-el működik).

Amit szeretnék elérni az új setuppal:

  • új routert szeretnék mivel a Telekomos csoda számos dolgot nem enged változtatni​​​​​​
    • a 2gbit-től azt várom, hogy a család mikor külső hálóról böngészi a NAS-on a dolgokat (Google Photosról átmigráltunk a NAS-ra) a videók gyorsabban töltsenek. LAN-on nagyon jó sebességgel működik a dolog de külső hálóról a videók sokáig töltenek. Remélem egy jobb router és a 2gbit-es net ezen javítana. A külső elérés egyébként nem VPN-en hanem Cloudflare Proxy + local NGINX reverse proxyn keresztül valósul meg
  • jobb wifi lefedettséget: jelenleg a 3 AP ellenére (telekom modem + a két régi TP-Link) is a ház lefedettsége borzalmas mivel a két régi TP-Link a szomszéd szobáig se ér csak abban a helyiségben ahol van
  • Wifi6: Telefonok, tabletek, laptopok itthon képesek rá csak a hálózat nem.
  • VLAN opciót: A különböző IoT eszközöket egy nettől elzárt VLAN-ra szeretném rakni, hogy a HomeAssistant instanceon kívül mást ne érjenek el. Nameg guest wifi.
  • Legalább 4 PoE port a switchen, hogy az új AP-kat ne kelljen külön áramba is dugni. 2 AP-al számolok de ha még az új AP-al sem lenne elég jó a lefedettség akkor később lehessen bővíteni
  • Sok switch port: 8 line fut a falban de erre még rájön a rack szekrényen belüli dolgok (jelenleg még csak 1 szerver és 1 NAS-t jelent ez de tervben van a bővítés így gondoltam a jövőállóság miatt legyen 24)
  • Jövőben lehetőség"10gbit-re lépni teljes harwarepark csere nélkül
    • Jelenleg csak a saját munkaállomásom és a NAS tud "mindössze" 2.5gbit-et tehát ez még nem prioritás de a jövőben szeretném száműzni a ház minden gépéból a HDD-et és a NAS-t felcsatolni mint data disket az időszakos backupolgatás helyett ami most megy. Emiatt úgy gondoltam, hogy érdemes lenne SFP portal rendelkező switchet (és vagy routert?) választani így később elég lesz egy kisebb 10gbit-es switchet venni ~8 porttal nameg hálózati kártyákat a kliensre és kész is a migrálás. Ha jól gondolom, de ebben nem vagyok biztos.

Remélem minden részletet leírtam ami fontos lehet a választással kapcsolatban, ha mégsem akkor később még editelek.

Amilyen eszközöket végül választottam:

  • https://mikrotik.com/product/RB3011UiAS-RM#fndtn-specifications
    • 1 SFP port, 10 RJ45 port, ebből 1 PoE így ideiglenesen egymagában is elég lenne és a swtich vásárlás ráérne még pár hónapot (egyelőre 8 port lenne kihasználva + 1 WAN port gondolom szóval épp kiadja egy ideig)
  • https://mikrotik.com/product/crs328_24p_4s_rm
    • Az, hogy mind a 24 port PoE képes kicsit overkill de nem találtam olyat a MikroTik felhozatalában ami mondjuk 8 PoE + 16 Sima vagy ilyesmi. Ha jól néztem akkor ez talán pár ezerrel drágább mint egy nem PoE 24-es és egy 4-es PoE switch, annyit meg szerintem nem ér meg, hogy 1 helyett két eszközzel kelljen foglalkozni "fölöslegesen"
  • https://eu.store.ui.com/collections/unifi-network-wireless/products/unifi-ap-6-lite
    • Szívesen maradtam volna az AP-nál is MikroTik-nél gondolva, hogy ha minden egy istállóból jön akkor jobban szeretik majd egymást de nem láttam Wifi6-os opciót így emellett döntöttem. Nem tudom, hogy a Lite helyett a Long-Range mennyire érné meg a vályog falakat figyelembe véve. Megérné hiszen a szomszéd szobában jobb lenne a teljesítmény? Pont, hogy fölösleges mert úgyse ütné át jobb hatásfokkal a falakat akkor meg minek megfizetni a felárat?

Minden tippet, tanácsot, korrekciót szívesen fogadok.

Köszönöm a segítséget.

Hozzászólások

a 2gbit-től azt várom, hogy a család mikor külső hálóról böngészi a NAS-on a dolgokat (Google Photosról átmigráltunk a NAS-ra) a videók gyorsabban töltsenek

Ez már egyből bukó, nem hinném, hogy érezhetően gyorsabb lenne a kívülről való elérésed...

a 2 Gb/s amit hírdetnek az a letöltés irány. amikor te kívülről akarod elérni, akkor meg a feltöltés irányt használod...

 

Ezen kívül szerintem a NAS I/O teljesítménye a gyenge láncszem.

(ezt mondjuk megnézheted belső vs külső 'elérési' tesztekkel)

LAN-on nagyon jó sebességgel működik a dolog de külső hálóról a videók sokáig töltenek.

Ezzel erre céloztam. LAN-on simán egyből töltenek be a videók miközben megy a NAS-ról a 4k stream a TV-re (Jellyfin) ezért nem az I/O-ra gyanakszom.
De igazad van, nem néztem meg, hogy mennyi a garantál feltöltés az 1 és a 2 Gbit-es opció esetén, hogy van-e eltérés, ahogy még toolokkal ki sem mértem a külső elérés sebességét, fel is veszem TODO-ra, hogy tegyek fel a VPS-re meg a NAS-ra is egy iPerf-et, hogy legyenek számszerű adataim is.

a 2 Gb/s amit hírdetnek az a letöltés irány

Továbbá ez a reklámszám az "akár ennyi is lehet" ... például hajnal 2-kor.
Ennél érdekesebbek az alábbi számértékek, amely számok között számíthatsz a valóságra:

Lefelé, azaz internet --> otthon irányba:
Rendes körülmények között elérhető: 1100 Mbit/s
Minimális: 300 Mbit/s*

És akkor otthonról felfelé az 1 Gbps-re reklámozott, ami az otthoni NAS máshonnan való elérhetőségének tempóját jelenti:

Rendes körülmények között elérhető: 550 Mbit/s
Minimális: 50 Mbit/s*

Forrás: https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni/gigaer…

Rendes körülmények között elérhető: 550 Mbit/s
Minimális: 50 Mbit/s*

Ami amúgy nem is lenne kevés, de megnéztem és a 1Gbit-es netre meg 800-at ír rendesnek, és ugyan úgy 50-et minimum szóval a problémámon (ha tényleg ez lenne az oka) valóban nem segítene szóval ez felejtős egyelőre. Köszi a heads upot.

itthon épp netflixen néznek valamit. de per pillanat nálam ez a helyzet - úgy nézem - ugyanezzel a csomaggal:

        ISP: Magyar Telekom
    Latency:     2.08 ms   (0.19 ms jitter)
   Download:   746.91 Mbps (data used: 544.4 MB)                               
     Upload:   807.90 Mbps (data used: 878.4 MB)                               
Packet Loss:     0.0%

amúgy plexet szoktuk nagyszülőktől nézni, tőlünk streamelve. eddig soha nem a mi netünk volt a szűk keresztmetszet

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Szerkesztve: 2023. 01. 09., h – 14:43

Az IoT részen ha csak lehet ne WiFi-zz. Zigbee való erre Homeassistant-ra kötve. Nyilván becsúszhat még ez-az ami WiFi-s.

Ha van "homeserver" akkor minek még NAS?

Az IoT részen ha csak lehet ne WiFi-zz.

Ezzel úgy vagyok, hogy olyan protokollon fog menni a dolog ami a legmegfelelőbb.
Pl az elektromos redőnyökhöz a legjobb megoldás egy Shelly 2PM relé volt a kapcsoló mögé internet szerint. Én is csak dícséri tudom, tényleg kiváló integráció, hibátlan vezérlés. De WiFi-s, szóval az lett.
Nem zártam ki a zigbeet, BT-ot csak vannak amikre elkerülhetetlen vagy legalábbis sokkal jobb WiFis eszközök vannak. Épp ezért gondolom úgy, hogy inkább legyen jobb a hálózat ami elbírja a nagyobb eszköz számot mintsem kompromisszumosabb Zigbee/BT eszközt vegyek, hogy a víz fölött maradjon a kis kapacitású otthoni hálózat.

 

Ha van "homeserver" akkor minek még NAS?

A kettő más célt szolgál, szerintem nem érdemes Vagy-Vagy ban gondolkodni. A NAS (egy Synology) kiválóan alkalmas, hogy sok HDD-t tegyek bele, nagyon jók a beépített szolgáltatásai (Syno Photos/Drive stb.) ahogy a mobil társalkalmazásai is.
A homeserver (ami egy régebbi laptopból lett) a jobb procinak (mobil i7 Vs a NAS celeronja) és a gyorsabb ram-nak (DDR4 Vs DDR3) köszönhetően jobb hely a tucatnyi docker containereim hostolására de se elég csatolási lehetőség nincs benne ahhoz, hogy annyi HDD-t rápakoljak mint a NAS-ra se a FOSS megoldások nem nyerték el a tetszésemet néhány Syno alternatívával szemben.

Én is inkább zigbee-t használok -lámpák, falikapcsolók, szenzorok. Beraksz egy kapcsolót,vagy lámpát ami egyben  router és jelerősitő is, nem kell a ház sarkaiba AP-ket  pakolni.

Fogyasztásmérőm  wifi -s. 

De a HA jó integrátor, keverhető  vele a zigbee a wifivel.

Inkább a 230 Voltos vezetékeket vittem szintenként a reléblokkokhoz. Így elég egy darab Arduino is, amihez egyébként ethernettel megy a net. Típusa válogatja de egy-egy iot kapcsoló megeszik 2W néha több áramot is, ami nem sok de 0-24-ben fogyaszt szorozva a kapcsolók számával már nem is annyira kevés. 

- A 2GBit akkor javít bármin is, ha az otthoni uplinked is elég combos és ott ahol a nép használná a NAS cuccaidat is van elég sávszél.  Ahogy az én Mikrotikemet nézem, a Netflix is olyan 2MBit körül használ ha nézünk valami 1080-as filmet. Ahhoz nézve viszont nem tudom elképzelni, hogy milyen otthoni videód lehet, amihez irdatlan uplink kell.
- én nem nagyon interpolálnék lefedettséget a TP-Linkek alapján. Meg kell nézni, hogy új AP-vel mi van és annak ismeretében fejleszteni tovább. 
- A backupolgatást nem kellene elhagyni.
- A NAS mint remote storage szerintem nem fog beválni (lesz egy relatíve nagy overheadje)

 

A 2GBit akkor javít bármin is, ha az otthoni uplinked is elég combos és ott ahol a nép használná a NAS cuccaidat is van elég sávszél.  Ahogy az én Mikrotikemet nézem, a Netflix is olyan 2MBit körül használ ha nézünk valami 1080-as filmet. Ahhoz nézve viszont nem tudom elképzelni, hogy milyen otthoni videód lehet, amihez irdatlan uplink kell

Nincsennek még méréseim a dologgal kapcsolatban u.h nem tudom mi a weak link. Nem a NAS I/O mivel LAN-on hasít a dolog. De sok minden más lehet, ez csak egy tipp volt részemről és odaírtam, hogy ha váltanék 2Gbit-re akkor jó lenne ha nem kellene utána routert cserélnem. Szóval csak a lehetőséget nem szeretném kizárni.

én nem nagyon interpolálnék lefedettséget a TP-Linkek alapján. Meg kell nézni, hogy új AP-vel mi van és annak ismeretében fejleszteni tovább. 

Teljesen egyetértek veled. Egy 100nm-es házba azért szerintem már jól jön 2 AP ha nem is feltétlen szükséges. De épp ezért is indulnék 2 AP-ról a jelenlegi 3 öszvér helyett. Később újakat hozzáadni könnyen lehet :)

A backupolgatást nem kellene elhagyni.

A NAS az backupolva van B2-ba, csak azt szeretném egyszerüsíteni ahogy a fileok a kliensekről a NAS-ra eljutnak. Szóval ahelyett, hogy a PC-ben pörögne egy HDD és a háttérben futna egy daemon ami a PC-ről tölti fel a NAS-ra a dolgokat jó lenne ha egyből a NAS-ról lehetne megnyini és tárolni a fileokat így kiiktatva a syncelgetést a NAS és a PC között. Mármint ez most is működik, a NAS megfelelő mappái SMB-el fel vannak csatolva és elérem őket PC-ről de a jövőben jó lenne ha a teljes HDD-t ki lehetne dobni a PC-ról, ezzel megszüntetve a D: meghajtót és maradna csak a C: rajta az OS-el meg a programokkal. Azon kívül meg minden közvetlen a NAS-ról lenne megnyitva. Ez a cél és abban reménykedem, hogy ha ez megtörténik akkor a felhaszánlói élményt a 10Gbit link a PC-NAS között javítani a mostani 1Gbit helyett.

A NAS mint remote storage szerintem nem fog beválni (lesz egy relatíve nagy overheadje)

Ki tudnád esetleg fejteni ezt részletesebben? Tényleg kíváncsi vagyok, hogy mik a buktatói :)

Ki tudnád esetleg fejteni ezt részletesebben? Tényleg kíváncsi vagyok, hogy mik a buktatói :)

Azt hittem, hogy teljes diskless gépeket akarsz, arra nem nagyon lenne jó. Ahogy leírtad, úgy már jobbnak tűnik. 

Nálam is hasonló a felállás, a fő probléma inkább az userek tanítása, hogy a szervert használják, mint munkaterületet. 
Egyébként a nextcloudnak is vannak hasonló kliensei, ha esetleg ...

 

Egyébként a nextcloudnak is vannak hasonló kliensei, ha esetleg ...

Épp azon dolgozom, hogy a NAS-t leváltsam egy Nextcloudra itthon. Nem tud sokkal kevesebbet, mint a QNAP-om és nem is használom azt a részt amivel többet tud. Egyúttal szeretném, hogy az internetről elérhető VPS-en futtatott Nextcloud szinkronban legyen ezzel és ha az ott valamiért kiesik, még ha lassabban is, de csak elérhető legyen minden távolról is. Épp aktuális lesz egy hosszabb bulgáriai út, remélem onnan mindent elérek. Tavaly volt egy egy hetes túrám amikor nem volt nálam csak a telefon és persze lehalt a VPS. Egyszeri eset volt, de jó lenne ha többé ilyen nem lenne.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Szerkesztve: 2023. 01. 09., h – 14:45

dupla

 

Szerkesztve: 2023. 01. 09., h – 14:50

 

Most nézem az eszközlistát is.

Az a switch alapvetően kidobott pénz. Injektort kapsz viszonylag olcsón, másodkézből. Máshoz is kell PoE, vagy csak az AP-k lesznek?

Valami olcsót vegyél, aztán mikor tényleg kell, lehet keresni.

5 évig biztosan nem kell PoE csak a 2-4 AP-nak.
Esetleg akkor egy https://mikrotik.com/product/CRS326-24G-2SplusRM helyette meg egy https://mikrotik.com/product/RB260GSP#fndtn-specifications mellé? Nem szeretnék egy sor injektort kerülgetni a rack szekrényben ha nem muszáj gyors google meg nem sok olyan injektort adott ki amiben több port van mint 2.

Sznobizmusból az iskola táborában ez lett Unifi AP-k alá: ZyXEL GS1900-10HP

Van kistesója is: GS1900-8HP

Ennél lehet olcsóbban is, pl. TP-Link TL-SG1210MPE (nagyobb PoE teljesítmény) vagy TL-SG2210P (Zyxelhez hasonló max PoE teljesítménnyel). 8 portosnál írják, hogy van olyan amiből csak 4 PoE-s. Ezt jól meg kell nézni.

 

A 260GS nem 802.3af/at, passzív PoE, nem az kell neked.

Ne félj attól, hogy túl sokféle lesz, ezeket úgyis egyszer állítod be.

Tudtommal azok a Zyxelek nem tudnak inter-VLAN routingot. Én inkább olyat vennék. Nincs tapasztalatom vele, de amit néztem és vállalható áru az a TP-Link TL-sg2008, meg Netgearnek vannak még használtan jó cuccai.

Ugyanez multi-gigabitben viszont horror árban van, azokból használt nem igazán van.

Így van, van P-s verzió is. Az a TP-Link papíron nagyon jónak tűnik.

OP most csak IoT-t rakná külön VLAN-ba, később meg lehet mást is. L2+ feature még jól jöhet később. Ez csak tipp. De pl ez is egész jó (nem ismerem az eladót): https://hardverapro.hu/apro/netgear_gc510p-100eus_8_port_poe_2xsfp_swit…

Volt egy 1043ND-m a TPLinktől, unattanded volt egy nem lakott házban a kamerák miatt.
Olyan 2-3 havonta rájött a görcs, hogy egyre kevesebb open connectiont tudott nyílni, aztán betelt benne valami és onnantól se ki se be semmi.
Nem tudom, hogy egyszeri eset ez vagy jellemző a TPLinkre.

WiFi esetében a (nagyon) sok ioT eszköz miatt sok-sok eszközöd les, ami folyamatosan kommunikál, amit a gyagyi/olcsó AP-k nem fognak értelmesen kiszolgálni.

 

Long range a szobában semmit nem segít... nem az kell neked.

 

a WiFi6 szép, meg jó - csak indokolatlanul dárga - ha egyátalán kapni ilyen AP-t.

Én is a Zigbee irányba mennék IoT fronton- mert pl. ez automatikusan mesh networköt is csinál-  vályog esetén a wifi egyébkét se túl hatékony, lehetnek gondjaid a nedves és vastag falakkal - nem barátja a rádióhullámoknak + 2 perc alatt kiütik az összes wifi-s eszközödet ha pl. a szomszéd vicces kedvében van. (https://en.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi_deauthentication_attack) Home automation-nél tud kellemetlen lenni....

Ha ilyen komoly infrát tervezel otthonra (nem akarom megkérdőjelezni ezeket a sávszéleket, de az egész elsőre overkillnek tűnik) akkor amellett a wifi biztosan bohóckodás ilyen célra.

+ reflektálva zrubi hozzászólására:

Igen, az eszközök számossága se mindegy. Nálam pl 90 zigbess cucc megy, minden probléma nélkül. Wifi-n ez már lehet kihívás...

Ha nem menne neki a wifi akkor a zigbee pláne nem. Ugyanazt a 2.4-es sávot használja mint a wifi (össze is akadhat) és sokkal gyengébbek az eszközök.
Csak a konnektoros eszközök routeolnak, ott se mindegyik márka beszél normálisan mindegyikkel (xiaomi vs ikea például).

Kell csinálni ezeknek egy saját SSID-t aztán ott elvannak. Security szempontból is jobb lehet.

Gábriel Ákos

Ebben a formában én ezt nem merném kijelenteni. mivel minden aktív (konnektoros eszköz) routerként is funkcionál így egy szenzornak nem kell az 'AP"-ig ellátni, bőven elég ha pl az adott szobában lévő aktív eszközig ellát. Sokkal egyszerűbben jobb lefedettséget lehet így elérni a adóteljesítmény vagy az AP-k indokolatlan növelése nélkül.

+A mesh-es önjavító mivolta miatt sokkal stabilabb is. Ha lerakod a 25-ös csatornára ott már sok mindennel nem fog "akadni" de ha igen "megoldja". Mondom 90 zigbee-s device-t használva évek óta.

A wifi és a secu szót ne tegyük egy mondatba szerintem. Pl az enyémhez hasonló eszközszámnál hidd el nem sok AP lesz ami nem kezd el "köhögni" egy idő után. Csak emiatt meg enterprise szintű eszközöket betenni és üzemeltetni már a baromság kategóriáját súrolja. Legalábbis nálam....

xiaomi vs ikea: köszönik jól megvannak, mindegyikből van egy kosárral

routerként is funkcionál így egy szenzornak nem kell az 'AP"-ig ellátni, bőven elég ha pl az adott szobában lévő aktív eszközig ellát. Sokkal egyszerűbben jobb lefedettséget lehet így elérni a adóteljesítmény vagy az AP-k indokolatlan növelése nélkül.

Ez megy Wifi esetén is, eszköze válogatja, hogy tud-e mesh-t vagy sem.

A wifi és a secu szót ne tegyük egy mondatba szerintem.

A Zigbee és secu pont annyira mehet egy mondatba, mert protokoll szinten azonos a titkosítás és szinte minden egyéb... annyiban rosszabb talán a Zigbee, hogy ezek szerint van körülötte egy hamis biztonságérzet.

Pl az enyémhez hasonló eszközszámnál hidd el nem sok AP lesz ami nem kezd el "köhögni" egy idő után.

Wifi esetén is megoldható ennyi eszközszám.

Igen, de itt  a mesh alapból van, így lett kitalálva az egész rendszer. Lehet nem véletlen.

Itt nem a Confidentiality vagy az integrity hanem az Availabilty a nagyobb gond. (CIA modell) Sokkal egyszerűbb eszközökkel lehet blokkolni az egészet, ha valaki akarja.

Nem az írtam, hogy nem megoldható hanem, hogy indokolatlan költségeket okoz hogy megoldd ekkora eszközszámra a stabil wifi-t.

A wifi-t nem erre találtak a ki, a zigbee-t meg igen. Ha aktív az eszköz akkor "router" is egyben, ha passzív meg elmegy 3 évig egy elemmel. Pont erre van optimalizálva amiről a HA szól.

De ezt már kezdem megszokni itt, hogy ha valakinek van egy kalapácsa akkor mindent szögnek néz. :-)

Igen, de itt  a mesh alapból van, így lett kitalálva az egész rendszer. Lehet nem véletlen.

A mesh-től nem lesz kevesebb a probléma, sőt. Az csak arra jó, hogy AP lefedettségen kívül is lehessen kommunikálni, de ha egy AP vagy router lefedettségen belül van a mesh minden része, akkor több hátránya van, mint előnye.

A wifi-t nem erre találtak a ki, a zigbee-t meg igen.

A Wifi-t lehet erre is és így is használni, tud mesh-t, tud low power működést, lehet IP-less és csak a fizikai csatornát használjuk. A Zigbee-t meg nem lehet bővebben használni. A fő probléma az, hogy mivel a Wifi rugalmasabb, ezért sok gyártó rugalmasan, egyszerűen és szarul használja, illetve használta főleg az IoT elején, most már sokkal jobb a helyzet. A Zigbee ehhez képest kötött, ott elmentél a falig, akkor ott a fal és pont. És ehhez képest drágább egy Zigbee modul, mint egy Wifi vagy BLE modul.

De ezt már kezdem megszokni itt, hogy ha valakinek van egy kalapácsa akkor mindent szögnek néz. :-)

Hát, lehet, hogy ez a mondás a Zigbee erőltetése esetén is megszívlelendő. Vannak esetek, amire a Zigbee jobb és vannak esetek, amire a Wifi jobb.

Igen és itt pont a lefedettség jött elő mint kiindulási probléma a falazat anyaga miatt.  Ezért gondolom előnyösebbnek a zigbee mesh-t, hogy ne kelljen mindenhova bivalyerős AP-t tenni feltétlenül pl. 1 ajtónyitás érzékelő miatt. Ha csak az eszközeinek a a felel így menne, sokkal kevesebb problémája lenne a sima wifi kliensekkel, ezt borítékolom - mert lesz.

Én csak segíteni próbáltam a kérdezőnek, hogy egy hatékony, a problémájára megfelelő megoldása legyen IoT fronton hosszú távon. Mint architekt általában a élhető, használható megoldásra fókuszálok, a megfelelő tervezési alapelvek mentén, próbálok nem elveszni a technikai részletekben és szopatni magam az ilyen "végül is a wifi is tudhatja ezt a működési módot" dolgokkal. Minél zártabb egy rendszer annál kisebb a valószínűsége a kompatibilitási problémáknak. Ez nem feltétlenül hátrány. (mert itt is a wifi6 meg minden is előkerült - még az IPv6-ot vártam a szenzorokra. :-)

Ha van valamire célrendszer, akkor használjuk azt, ott ne farigcsáljunk és akkor már csak a "maradékra" kell fókuszálni, ami tényleg gondolkodást igénylő, megoldandó feladat. Hosszabb távon ezt a kifizetődő. Mind költség, mind hajmennyiség megtartása szempontjából.

Szerintem...

Van itthon 3 Unifi AP-m, nem félnék 90 eszköztől sem, pláne nem az átlag zigbee eszköznek megfelelő igényektől.
De nem is ez a lényeg: a 3 AP hibátlan lefedettséget biztosít mindenhol. Igazából kettő is elég lenne de egy "megmaradt" amikor upgradeltem Wifi6-ra.

A zigbee-vel meg az a bajom hogy nem tudok 100% megbízható kapcsolatot csinálni néhány eszközzel.
Már mindent próbáltam, de időnként egy lámpa, máskor egy hőmérő adja fel a kommunikációt. 
Aztán van hogy a restart, van hogy a re-pairing segít rajta csak. Ez így minden csak nem megbízható.
Lehet persze hogy a conbee-II nem a legjobb koordinátor, de a zigbee2mqtt -sek ezt ajánlották anno erősen.
_nagyjából_ amúgy jó is. De a wifis cuccok meg _teljesen_ jók. Mindig.

 

Gábriel Ákos

Tegnap este  elhelyeztem egy ikea-s konnektort a földszinten. Az Ikea eszközök egy része szépen el is kezdte használni mint routert, a sonoff eszközök tojnak rá, a conbee-re van akaszkodva mind.
Lehet hogy kéne vennem valami konnektoros sonoff cuccot hog routeoljon?

Gábriel Ákos

Igen, a "permit join"-ra gondoltam. Mikor az "allow all" módon engedélyeztem, akkor a coordinátorra csatlakoztak a sonoff nyitásérzékelői. Viszont ha kifejezetten a valamelyik routeren (itt a Taddfri led), akkor simán csatlakoztak oda és ott is maradtak.

Gondolom, a fw okoskodik úgy, hogy a router eszköz nem feltétlen elérhető mindig szemben a coordinátorral, így oda kapcsolódik, ha elérhető még ha a linkquality rosszabb is.

 

Szerk:

Igen nekem is off-on van a permit join, a fenti mutatványnál választok, hogy melyik eszközön lesz on.

Na ez új, köszi.
Megnéztem és nagyon komoly, a fél napja leszakadt aquara sensor egyből felugrott rá (és egy csomó eszköz is átigazolt).
Meg egyébként is átszerveződött máshol is a hálózat, most sokkal kevésbé centralizált.

Gábriel Ákos

Nem zárkózom el a Zigbeetől, sőt de ahogy ebben a kommentben leírtam https://hup.hu/comment/2872601#comment-2872601 nem protokoll alapján választok eszközt hanem eszközt választok és amilyen protokollal jön olyannal használom. A redőnyös példámnál maradva fontosabb volt a gördülékeny (hehe) redőny támogatás az eszköz részéről mintsem, hogy wifin vagy zigbeen keresztül kommunikál a HomeAssistantal. De jó példa a légminőség monitorozás is, amennyire utána néztem az Airgradient (https://www.airgradient.com/open-airgradient/instructions/diy/) megoldásának a legjobb a feature/ár aránya és nem utolsó szempontból nem csak a SW de a HW is open source. WiFit használ. Csak emiatt viszont nem akarok egy butább/drágább eszközt venni ami Zigbees. Vagy itt van a nemrég bejelentett Aqara FP2 (https://www.youtube.com/watch?v=p1dVVJ7ug_c), ha tényleg lesz olyan jó a gyakoraltban mint ahogy az a bemutatóból látszik akkor erősen meggondolnám más megoldásokkal szemben, még ha WiFis is. 
A számtalan DIY ESP projektről nem is beszélve mint pl ez a csoda https://github.com/jomjol/AI-on-the-edge-device

switchekből én inkább több kicsit (8 port amiből 4 PoE) vettem, így ha esetleg elromlik, akkor nem az egész LAN hal meg egyszerre...

Ha szeretnél VLAN-okat, akkor az occsó (nem managelhető) helyett a drágább - managelhető - példányokra kell lőni, amire még rájön az adminisztráció is, hogy mindenhol (router, switch, AP, stb) egységesen legyenek a VLAN konfigok....

 

Ha még SFP + üvegben is tervezel (ami szerintem egy lakásban felesleges), akkor ezzel azért el lehet szállni árban ;)

switchekből én inkább több kicsit (8 port amiből 4 PoE) vettem, így ha esetleg elromlik, akkor nem az egész LAN hal meg egyszerre...

Ez amúgy nem egy rossz gondolat de azthiszem ennyi rizikót megengedet a homelabomnak :D Szerencsére nem ver agyon a család ha egy időre nem kapják meg a legfrissebb képeket az unokáról mert lehalt a switch amire a NAS volt kötve.

 

Van esetleg tapasztalatod abban, hogy mennyire szereti egymást a MikroTik (router és switch) és a Ubiquity (AP) ha VLAN-ról van szó?

Ha még SFP + üvegben is tervezel (ami szerintem egy lakásban felesleges), akkor ezzel azért el lehet szállni árban ;)

Hát mondjuk úgy, hogy inkább merek álmodni szóval örülnék neki ha ott lenne a port a routeren/switchen szóval később akár ki is lehet használni. Vagy soha. Tudod, hogy megy ez ¯\_(ツ)_/¯

Van esetleg tapasztalatod abban, hogy mennyire szereti egymást a MikroTik (router és switch) és a Ubiquity (AP) ha VLAN-ról van szó?

Nincs MikroTik-em, így ebben nem tudok segíteni.

 

Én OpenWRT-t használok, még az Ubi AP-n is :) 

Ráadásul VLAN-ok sincsenek nálam, csak egy untagged LAN - az occó switch-ek miatt...

az eszközök ettől függetlenül kisebb subnetekből kapnak IP-t, így az IP tartományok alapján tűzfalon tudom korlátozni ki merre 'mehet'

A Mikrotik switch rendben van. Routeren kicsit bonyolultabb összekalapálni ugyanazt, nem szenvednék vele. Nincs gond semmiféle kombóval, annyira standard dolgok ezek már kb 20-25 éve.

Feljebb írtam pár switch-et ami jó lesz neked.

Ekkora igényekkel a RB3011-et felejtsd el! Régi, elavult technológia. RB5009, ami neked kell minimum: 7x1G + 1x2,5G a Telekom uplinknek, mert a 2G-s eszközeik tudják bonding nélkül is + 1xSFP+ a későbbi 10G LAN-nak.

Ebből is inkább a RB5009UPr+S+IN verzió, amit ugyan magyar piacon még nem láttam (mondjuk, jelenleg a simát sem lehet kapni), viszont ha külföldi rendelésből megjön, akkor annak minden portja PoE képes, külön PoE switch már nem kell az AP-k alá.

Sokportos switch-eknél nem jellemző a részben PoE-s, inkább csak 8-16 portnál fele/fele arányban.

Vájogházban az AP-k lesznek a szűk keresztmetszet. Alapvetően a Unifi jó választás, de ilyen falak között az sem képes csodákra. Én a helyedben sajnos betervezném kb. minden komolyabban használt helyiségbe a külön AP-t. (A vájog még a vasbetonnál is rosszabb a WiFi számára)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Vájogházban az AP-k lesznek a szűk keresztmetszet. Alapvetően a Unifi jó választás, de ilyen falak között az sem képes csodákra. Én a helyedben sajnos betervezném kb. minden komolyabban használt helyiségbe a külön AP-t. (A vájog még a vasbetonnál is rosszabb a WiFi számára)

Igen, erre fel vagyok készülve lelkileg. Ezért írtam az eredeti postban, hogy 2 AP-al indítanék, hátha elég lenne a két Unify, de legyen legalább 4 PoE port, hogy ha mégsem akkor könnyen tudjak további AP-at felrakni.

A router amit linkeltél igen bíztatónak tűnik. Köszi a tippet.

Egyet előre, egyet hátra. És minden helyiségben van lefedettség.
További előny: padláson könnyű végigszaladni az UTP-vel.

Ha meg tartósan jó megoldás kell, akkor egy kábel vékonyságú födémfurat és esztétikus POE táplálású AP mennyezetre (közvetlenül a furathoz).

Jó lesz az vályognak is inkább. Ami egyébként önmagában nem annyira vészes, szerintem sok olyan újabb anyag van, ami sokkal rosszabb mutatókkal bír. Sőt, ott vannak a sok légkamrás falazók is, amik csak úgy törik és térítik el mindenfele a jelet sima gyengítés helyett. Az általad felvázolt eset is létezhet (helyiségenként egy AP), bár ez esetben én azzal kezdeném, hogy ellenőrizném, hogy a falakban mennyi a víz és lehet máris nem a WiFi lesz a legnagyobb probléma...

Nem kapható router helyett akár javasolhattál volna SFP+ -os PoE switchet is neki. Az legalább van, megvehető. Routert ad a szolgáltató, megfelelő modullal jöhet is a 2,5Gbit link.

 

Másik oldalról, az igényeket olvasva már most csalódás szagú a projekt, de az már egy másik kérdés.

 Nem tudom, hogy a Lite helyett a Long-Range mennyire érné meg a vályog falakat figyelembe véve.

Vályog fal akkor problémás mobil és Wifi jel kapcsán, ha vizesedik. Ha vizesedik, akkor viszont először a vizesedést lenne jó megoldani több aspektusból is, mintsem egy Wifi halálcsillagot építeni és/vagy tüneteket kezelni.

A falaink nem vizesednek szerencsére. Idén estünk át egy nyílászárócserén ami többek közt ablak ajtóvá alakításával is járt, plusz áramhálózat fejlesztés is történt (ekkor kerültek be a cat kábelek is a falba). Szóval elég sok helyen beláttunk a vakolat alá a ház számtalan pontján és sehol sem láttunk szerencsére vizesedést.

A vályogfal alapból "vizes". A téglafalhoz képest mindenképp vizesebb. Akár 10-15% is lehet a nedvességtartalma ha nem tiszta, hanem törekkel kevert. A rádióhullámokat nagymértékben blokkolja. Fizika, ezzel nem lehet nagyon mit tenni. 

Ha túl száraz (el lehet érni mesterségesen) , akkor is gond van, mert elkezd porladni, ha túl nedves, meg összeesni. Ez a gyakoribb.

A vályogfal alapból "vizes".

Bocsánat, de lófaszt, annyira kell "vizesnek" lennie, mint bármelyik más falnak: amit a levegőből felvesz, ennyi viszont pont ugyanannyira blokkolja a Wifi-t, mint például egy tömör téglafalnál: alig.

Akár 10-15% is lehet a nedvességtartalma ha nem tiszta, hanem törekkel kevert.

Ennyi víztartalma akkor van, ha a talajból veszi fel folyamatosan és a levegőbe párologtatja, mert nincs vagy nem is volt funkcionáló vízszigetelése az épületnek.

A rádióhullámokat nagymértékben blokkolja. Fizika, ezzel nem lehet nagyon mit tenni. 

Mindent nem blokkol, de pont a Wifi jelet igen.

Ha túl száraz (el lehet érni mesterségesen) , akkor is gond van, mert elkezd porladni, ha túl nedves, meg összeesni. Ez a gyakoribb.

Nem fog porladni, mert annyira nem tud kiszáradni, ugyanis mindig van nedvesség a levegőben. Viszont, ha a talajból felvett víz miatt nedves, akkor előbb-utóbb a salétrom és a többi talajból felszívott egyéb anyag szét fogja nyomni és szerkezetében roskad meg. Ennek a folyamatnak egyik tünete, hogy blokkolja a Wifi jelet.

Nem teljesen így van, de ebben itt ne menjünk bele. Ez egy külön szakma. Ez is architektúra de nem IT. Nekem pl erről is van papírom. :-)

Én rühellem és kerülöm, mint építőanyagot. Nem előnyös, csak azt tartják róla. Nem volt az jó régen sem, de ez volt a szegényebb területeken AZ építőanyag, mert nem volt más....

A GSM jelet is blokkolja rendesen pl. Csak a szopás van vele.

Nem teljesen így van, de ebben itt ne menjünk bele. Ez egy külön szakma. Ez is architektúra de nem IT. Nekem pl erről is van papírom. :-)

Papírom nincs, viszont mivel a Pollack-on végeztem, bőven bejártam építészekhez, mert érdekelt és mértem is ilyeneket: a légszáraz vályog nem blokkolja a Wifi-t érdemben. Ha blokkolja a Wifi jelet, az egy tünete annak, hogy a fal vizet vesz fel a talajból...

Én rühellem és kerülöm, mint építőanyagot. Nem előnyös, csak azt tartják róla. Nem volt az jó régen sem, de ez volt a szegényebb területeken AZ építőanyag, mert nem volt más....

Szerintem nincs baj a vályoggal, akár a szalmaházzal se, csak akkor ha

a, nem ért az anyaghoz az építész/statikus, ezért nem szeret vele tervezni,
b, túlmisztifikálják, legendákat építenek az anyag köré és a kivitelezési hibákat erényként akarják "eladni".

Újat tervezni már nem gyakori, inkább felújításnál/átalakításnál jön szembe. Zöld mezős tervezéskor sok korlátot hoz be a rendszerbe és én abban látom a fő problémát, hogy kivitelezői oldalon nincs aki igazából értené a "működését" - modern anyagokkal akarják kombinálni mindenáron - de ez gyakran a megrendelői igények miatt van - nem érdekli mit írt ki a tervező burkolatnak. Csempét szeretne plafonig, latexes falfestéket, lebegő polcot, meg fürdőszobaszekrényt, hőszigetelt beton padlót, tükörsimára glettelt cementes vakolatot, beépített padlást,...és ha van igény erre, akkor meg is csinálják neki.

És onnan jönnek a gondok. Rengeteg ilyen házzal futottam össze - alapesetben is kompromisszum- de azokat kb teljesen eb.szták a "felújítással". A nem karban tartott külső vakolatról, esővíz elvezetésről ne is beszéljünk, ami meg a tulaj "sara" általában. Ha meg van egy csőtörés a falban - főleg ha nem folyamatosan lakott ingatlanról van szó és nem derül ki rögtön - na akkor lehet örülni a vályogháznak, ill. annak, ami marad belőle....Én magamnak soha.

Újat tervezni már nem gyakori, inkább felújításnál/átalakításnál jön szembe. [...] Én magamnak soha.

Van építész ismerősöm, aki szalma- és vályogházakat tervez, saját magának is azt tervezett és épített. Embodied carbon kapcsán jó dolgokat lehet kihozni belőle, bármilyen életvitelhez nem illeszthető és megvannak a kompromisszumai, mint minden egyéb anyagnak...

Hasonlóban töröm a fejem itthonra, bár nálam nem csak egy hálózat van (3 bejövő Internet (2 nem az enyém, de egy légtér, egy lakásnak is nevezhetnénk, de ez bonyolult, én csak egy részét bérlem), ebből 2 Vendég WiFi-t is szolgáltat). Jó lenne ilyesmit grafikán is látni (Visio, Draw vagy valami hasonlón), bár én nem állok a helyzet magaslatán rajzolgatásban, legutóbb az iskolában csináltam mert muszáj volt :D.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Na ez egy olyan projekt, ami nálunk is van hasonló. Mondjuk azzal óvatosan, hogy a NAS-t kirakod a netre, mert ezzel én is megszívtam. Inkább VPN-en keresztül ha lehet (nem olvastam végig, ha így van akkor bocs).

Ciscora vagy mikrotikra gondoltam én is mint router. VIszont van itt egy aprócska probléma. Szenzorok esetén a wifit elfelejteném már ilyen mennyiségben. Most már szinte mindent is lehet kapni Zigbeevel. Jobban jársz, mert az tényleg mesh és nem a wifit darálod vele. Jóval kissebb költség az infrastruktúra alá, stabilabb és kevésbé terheli az átviteli közeget. Habár ugyanúgy a 2.4 gigás ISM sávon működik, de csak 2 MHz egy csatorna szélessége. Itt egy leírás kezdetnek.  Nyilván a klímákat vagy bojlert, egyéb gyári megoldásokat nehéz lenne ZigBeere áttolni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nem VPN van fellőve hanem csak egy internal reverse proxy van kiengedve ami firewall ruleokkal csak Cloudflare felől érzkező kapcsolatra válaszol. Cloudlfare a DNS szolgáltatóm és be van lőve ott is a proxy. Így kintről érkező kapcsolat elfut a Cloudflare-hez, ott történik egy proxy belső hálóra 443as portra (SSL meg van követelve), ott pedig a saját reverse proxym tovább dobja a megfelelő servicenek ami viszont közvetlen nincs kiengedve.

VPN sajnos nem lenne jó megoldás mivel a kiengedett szolgáltatásokat nem csak én használnom hanem a család is, közöttük idősek és más kevésbé tech vénájú emberek, ráadásul többekkel ritkán találkozunk személyesen. Mindenkinek az iPhonján vagy az 5 éves újonnan-nem-kerül-40be droidján felsetuolni a VPNt és megtanítani őket, hogy kapcsolgassák. Kösz nem :D

WireGuard-ot elég könnyű deploy-olni néhány QR-kóddal, kapcsolgatni sem nagy kaland. Az iPhone-on pl. egyszer bekapcsolom és reboot-ig megmarad. Értem persze, hogy plusz pár kattintás illetve bonyolítás, de én még ezzel a CF-es megoldással sem szívesen engedném ki a cuccaimat a netre:D

TheAdam

Szerkesztve: 2023. 01. 10., k – 10:35

Én is 100+ éves vályogházban vagyok, a belső falak is bőven 50 cm vastagok. Vízszigetelés sehol, a penész is meg tud jelenni, ha nem figyelek oda. A falak vizesek, több helyen dobálják le magukról a gipszvakolatot meg a diszperziós festéket, nagy foltokban pikkelyesednek. (béreljük, nem én "újítottam" fel ilyen kontár módon)

A ház központi helyére tettem a plafon alá a routert és 2.4 Ghz-en megy. Így minden szobában és az udvar egy részén is van wifi, igaz, hogy max 150 50 megabit. Ennek ez a korlátja. Ha jó sávszélességet is akarsz, 5Ghz-en, akkor bizony szobánként kell egy AP (kipróbáltam) A födém itt is saralt fafödém, emiatt működhet.

Véleményem szerint, ahová az 50 megabites letöltési láb nem elég, oda kábelt kell húzni.

Szerkesztve: 2023. 01. 11., sze – 09:29

Hogy kihívás  is legyen a projektben, csapjunk hozzá egy power budgetet.

Mondjuk az egész óbelevánc, redőny érzékelőstől, NAStól 10W alatt fogyasszon (éjszaka pl.), csúcs időben  (este 6-10),  meg 20-40W között.

 

Hajrá!:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Cockpit a neve. A zfs miatt választottam, 

 

https://cockpit-project.org/

Kiegészítők: (pl ZFS)

https://cockpit-project.org/applications.html

 

Akit érdekel a málna+zfs+samba+cockpit, ennyi a telepítése ubuntu 22.04-re: (málna 4 /4Gb + 6TB wdred usb3 házban)

 

sudo apt install  samba zfs-dkms cockpit

sudo smbpasswd -a ubuntu

git clone https://github.com/optimans/cockpit-zfs-manager.git
sudo cp -r cockpit-zfs-manager/zfs /usr/share/cockpit

sudo sed -i 's/ubuntu/naspi/g' /etc/hostname

sudo lsblk
 sudo cfdisk /dev/sda
 sudo zpool create -o ashift=12 a_pool_neve  sda 

A cockpitet https://málna ip:9090 -en elérheted, sambát már ezzel be tudod állitani.

Fogyasztás idle : 5 watt, 

hdd használatkor: 11 watt (4watt rpi 7watt hdd)

Eléggé pörög ez a fórum, és mivel az indító már megkapta a kérdéseire a választ, talán nem bánja, ha hasonló témában teszem fel a saját kérdésemet. Én is az otthoni hálózatomat fejlesztem és ötleteket, tippeket szeretnék kérni.

Jelenleg két szolgáltató is hozza kábelen az internet-hozzáférést. Egy olyan router-t (+ egyebek) szeretnék, ami:

* keveset fogyaszt

* értelmes módon ad lehetőséget routing funkciók beállítására (VLAN, a két WAN kezelése vagy valamilyen szabály alkalmazása - pl. az egyik kiesik, akkor automatikusan a másikra tereli a forgalmat)

* pfsense-t láttam működés közben, tetszett, de ha más rendszer, ami hasonló képességű, jöhet (egy időben egy SOHO router-en openwrt-vel dolgoztam, az is tetszik, de az régen volt)

* Ha építeni kell, az se zavar

* Alapvetően van egy házon belüli hálózat (jellegzetesen kábeles, de van egy wlan a telefonok miatt), tervezek egy kerti hálózatot (kábel, különféle gazdasági épületekbe, illetve érdekes lenne egy kerti wlan kiépítésének a lehetősége, de ez nem elsődleges szempont), illetve lenne egy kamerás kör (itt az cat5 és a tápkábelek kihúzva, de kamera sehol - most és itt nem is célom ennek kiépítése, de ha beesik tipp/ötlet, megköszönöm)

* Eddig laptopok lógtak a hálózaton, van egy rpi4, amit NAS szerűen használok, tervben van egy médiatár kiépítése (valahol talán azt szeretném, hogy tetszőleges méretű adatháttér tárakat tudjak hálózaton kiajánlani különböző, talán docker-ban futó alkalmazásoknak, mondjuk a házi mozigépet is így valósítanám meg, de ez még nagyon ködös)

* Nincs hangja

* SOHO-ban gondolkodom árakat illetően

* nincs szükségem POE-ra, kihúzom az eszközök mellé a betápot

 

Első körben ezekre gondoltam, örömmel veszek minden ajánlást, tippet, tapasztalatot.

Cözi

Semmi értelme táp húzogatásának. Kamerarendszerhez pl. kapsz olyan NVR-t ami PoE tápot is ad. Illetve vannak olcsó switch-ek is amik megoldják ezt. WiFi-hez is, csak a feljebb vázolt, picit drágább switch-ek kellenek a VLAN-ok miatt. Nyilván ehez az kell, hogy a kábelek minél inkább egy helyen találkozzanak.

Routernek jó a Mikrotik, dual WAN-al azért el kell játszadozni, nem két klikk. Magamnak most valahol a 100 euró körülieket nézném (10Gbps ennyiből nem lesz nyilván). Konkrétan hAP ax2. Nyilván kell mellé a switch is, mert az 5 portjával ez sokmindent magában nem fog megoldani.

pfSense akkor, ha már úgyis virtualizálgatnál egyes dolgokat. Felteszed egy VM-be. Külön gépen sok értelmét nem látom.

Ubi helyett szerintem sokkal jobb megoldás a HP Aruba Instant On AP22.

na és akkor elkezdődik a "vakon mindenki a személyes kedvencét ajánlja" mindenféle indoklás nélkül.

Egyetemen az indoklás nélkül odaírok valamit az ha helyes volt a válasz, akkor is csak fele pontszámot ért, mert nem volt indoklás és le is leshetted a melletted ülőről az eredményt.

Igazíts ki, ha tévednék, de úgy tudom, az Instant On rendszert nem lehet teljes mértékben offline konfigurálni, mindenképpen kell egy Aruba oldali szerver. Mellesleg az Ubiquiti is szeretné ebbe az irányba terelni a felhasználókat, tudtommal az újabb dream machine, dream router is hasonlóan működik :( A saját szerveren futó controller még nem.