Elektronikus könyvek katalogizálása

Fórumok

Egyik kollégám keresett meg a következő problémával. Adott több ezernyi elektronikus könyve változatos formátumokban (pdf, epub, doc, stb) többé-kevésbé szerző szerint könyvtárakba rendezve. Szeretné ezeket kereshető indexelt adatbázis formátumban is áttekinteni. A nyomtatott könyvekhez mindketten a KOHA ILS (integrált könyvtári rendszer)-t használjuk. Ez a teljes MARC21 címkét importálja a MOKKA Z39.50 serveréről. 

Kérdésem: van-e ilyen nyílt forráskódú katalogizáló szoftver elektronikus könyvekhez? Ki hogyan oldaná meg több ezer (akár tízezer könyv) katalogizálását?

(OFF: Iroda kategóriába tettem, mert nem találtam jobbat, ha valakinek van jobb ötlete átteszem a topicot)

Hozzászólások

Hát, a szokásos megoldás a Calibre. Van forrás is hozzá. Én ezzel kezdeném, viszont hogy mennyire fedi le a pontos igényeidet, az... hát, azt szerintem kipróbálás nélkül nem fog menni.

Van automatikus tag.

De valamibol ki kell deritenie hogy milyen konyv is az. Rendesebb PDF, EPUB stb. tartalmaz infot, amibol mar osszeszedi az amazonrol vagy googlerol. Ha nem tul nagy a kupi a konyveid kozott, akkor orankent azert siman felcimkezheto vele ugy 100 konyv. Talan vissza is irja az infot a fileokba valami plugin (ha tamogatja a formatum).

Elolvasni azert nem fogja a koyvet, hogy abbol jojjon ra...

Magyar nyelvű könyvek esetén Calibre-hez van moly.hu-s plugin.
Beküldesz egyszerre több ezret, majd szépen egyesével át mész rajta, hogy rendesen ismerte-e fel.
 

Szerkesztve: 2023. 01. 14., szo – 22:27

Ha úgyis mappákba van, és cím is van a fájlokon, akkor én ráeresztenék egy terminálból indított sort / fzf-es shell scriptet, azzal lehetne katalógusszerűen szűrni, regexp-szerűen fuzzy-san keresni, akkor is, ha az ember nem emlékszik a pontos címre. Feltéve, hogy nem Nyilászárókról van szó, bár fzf van arra is, meg Windows Terminálban lehet vele elindítani egy batch scriptet.

Persze ez csak ilyen minimalista, terminálos megoldás, egyszeri usernek, a nagy integrált könyvtári rendszereket, amikről a topiknyítóban van szó, nem éri utol. Cserében viszont nem is kell hozzá mindenfélét telepíteni. A könyvtári rendszereket nyilván jobban megéri használni, mert kész megoldások, ha ilyen kéne, lehet én is feltenném, és nem kezdenék el rá saját SQL-be összefésülős megoldást gyártani, ha van rá ingyenes, FOSS kész megoldás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)