Sierra Wireless Airprime EM7455 4G LTE WWAN kártya (Dell DW5811e 3P10Y) probléma

Van egy nagyon jó kis Dell Latitude E5570 notebook, a címben jelzett 4G modemmel. Eddig Telenor/Yettel kártyával tökéletesen működött - és működik is.

Ha viszont Telekom vagy Digi SIM-et kap, akkor nem csatlakozik, ha Windows 10 alatt kézi hálózatkeresést csinálok, akkor az adott  szolgáltató "Tiltott"-ként szerepel a listában.
A SIM-ek jók, más eszközben működnek, a modem meg a notebook eredetileg Finnországban lett forgalomba hozva, és többen megerősítették, hogy ezek a modemek elvileg nem szolgáltatófüggőek. Persze, elvileg nem, gyakorlatilag meg csak egy szolgáltató kártyáját eszi meg (bár a többinél is felolvassa az OS az APN és egyéb adatokat)

A firmware verziója: SW19X30C_02.24.05.06, a kártya nem engineering sample, és eredetileg is benne volt a notebook-ban.

Azon töprengek, hogy mi lehet még a hiba oka...?
 

Hozzászólások

B1 és B8 is van már LTE-n. Cserébe valahol meg már alig van B3, mert a szélessávú (20 MHz-es) csatornák mennek át 5G-re, hogy lehessen menőzni a gigabitekkel a megosztott Ookla faszméregetésekben.

Lásd: https://hup.hu/node/179805

LTE ALL bandmask kell neked a Sierrádba.

esetleg valami AT paranccsal vagy egyeb progival gyozodj meg a sim lockrol

Frissen telepített Windows, a gyári Dell-es drivercsomag nélkül: Telekom kiválasztható, mint hálózat, de nem csatlakozik fel, a Dell-es driver csomagot felrakva a hálózatkeresésnél "Tiltott" a Telekom-os hálózat...

Szóval a Dell dugja fel magának ezt a sz@rt... Nem a problémát (miért nem megy a Telekom mobilhálózattal?) oldották meg, hanem tiltó listára tette a drivercsomag az egészet...

A Humansoft, akarom mondani 4iG szervíz szerint ők is küzdöttek vele, de nem sikerült megoldani. Onnantól kezdve, hogy a Dell saját, régi(!) firmware-t ad a drivercsomagban, esélyes, hogy nincs megoldása a problémának :-/ A kérdés persze az, hogy milyen minipci LTE modemet lehet ehelyett a vacak helyett berakni ebbe a notebook-ba úgy, hogy működjön is...

Menjél rá szépen a COM portjára serial console-on és nézd meg egy AT!GOBIIMPREF? commanddal, hogy nem-e véletlenül szolgáltató-specifikus firmware-t használsz rajta. A GENERIC a jó, minden más potenciálisan szar.

Megnézhetsz még egy AT!BAND? és AT!GSTATUS? commandokat is.

Érdemes most már LTE-re lockolni (ált. BAND 09), hogy a szétbarmolt 3G hálózatokra fel se jelentkezzen. Meg az is lehet, hogy alapból oda regelne és onnan upgrade-elne 4G-re, a Telekomnak meg már épp nincs, ahol vagy.

A legfrissebb "GENERIC" lett rátolva a Sierra Wireless oldaláról - azzal még sz@rabb, ugyanis utána a hálózatkeresésnél látszanak a hálózatok, de az, amihez tartozó SIM ott van a gépben, na az "Tiltott".
A Dell-es driverrel érkező firmware-rel megy a Telenor-os net, úgyhogy marad a Yettel-es kártya - ha nagyon hiányzik az a havi 2 sörnyi zseton, amibe kerül, vagy ha már nem fog működni azzal sem, akkor lemondom a pékbe az előfizetést, és megy Telekom-os SIM a huawei szappantartóba :) és onnan fogja kapni wifin a netet...

Ja, fun fact: az új firmware után(?) nem látom a Windows-ban "modem"-ként... Mondjuk azt még kipróbálom valamikor, hogy usb-ről bootolok egy Linuxot, illetve megpróbálkozok roaming helyzetben felcuppanni a hálózatra...

 

Win10-en Driver INF filejában keresgélj "USBCOMP" direktívát és írd át a megfelelő értékre, majd telepítsd újra belőle a drivert, hogy legyen serial console-od. Linuxon sem lesz automatikusan, a modemet kell így beállítani és az megjegyzi, miliyen interfészeket tesz rá az USB portjára.

https://techship.com/faq/how-to-change-usb-interface-using-atusbcomp-on…

A bandmaskot meg nézd meg, mert ha rossz régióra van állítva, akkor nem fog feljelentkezni.

AT!BAND=9 általában az LTE ALL. Ha nem 9, akkor AT!BAND=? és nézd meg melyik az.

Plusz még van egy olyan tippem, hogy a kényelmeskedésre fejlesztett Win10 rosszul "találja ki" helyetted az APN nevet. Ami Yettel-nél publikus IP esetén "net", GNAT-os IP esetén "online", Telekomnál meg "internet". Ezeket próbáld meg átírni, ha nem tetted meg.

Amúgy meg rakd fel a Skylight-ot, Sierráéktól le tudod tölteni. Szerintem bőbeszédűbb és konfigurálhatóbb, mint a Win10 tapicskoló felülete.

Köszönöm a javaslatokat, megnézem. Az APN-t néztem, szerintem próbáltam internet APN-t is, mert azt valahonnan sikerült elővakarni (sajnos a T-s chat túloldalán ücsörgő humán erőforrás nem tudta...)

Eddig tartott a lelkesedésem :-/ A Dell driver csomagot picit módosítva a konfigon újraraktam - egy kb. 5s-re "bezöldült" a Skylight, de aztán piros/nincs hálózat :-/ A profilokban ott van a modem által visszaadottban a telekomos sim esetén az internet apn-es profil - de amíg csak a driver újrapakolása, reboot, ima, nem megy, mókolás, újrapakolás, reboot ciklus van, addig én nem fogok ezzel tovább szórakozni - gondolom gyártói oldalon van normális sw, amivel mindent is lehet állítani ezen a vacakon, csak azt hét lakat alatt őrzik... Ráadásul ahogy a fórumokban olvasom, téglásítani sem túl bonyolult ezeket a vackokat, úgyhogy csak óvatosan mókolom, mert mexívni nem igazán szeretném - ennél jobban :-)

 

Az említett serial console kell (usbcomp-on át lehet bekapcsolni) és lehet mindent is állítani.

Brickelni azért nem könnyű, de hasonló állapotba rakni, mint ami nálad van lehet, úgyhogy javaslom a hivatalos reference manualt: https://source.sierrawireless.com/~/media/support_downloads/airprime/74…

Valamit csak "sudo" módban lehet állítani, de általában default passphrase működik, Dell-branded kártyákon is.

AT!ENTERCND="A710"

Ezzel eszkalálod a privilégiumot. :P

Update: sikerült odáig kalapálni, hogy windows alatt "Kikapcsolt" állapotot mutat, és Linux alatt sem műx, nem, hogy soros portot adna... :-/
Ja, és a Linuxos kísérletek után egy rakás random profil megjelent... Mindegy, a Yettel amúgy is árat emel (régi csomagban vagyok, úgyhogy alapból drágább csomagba raknának át), így nem lesz indok, amiért érdemes lenne megtartani tőlük a mobilnetet.