USB-C dock fogyasztás (megmagyarázva)

Fórumok

Üdv,

kellene egy általánosabb HW fórum topic...

Szóval adott egy otthoni desktop környezet:
- HP 840 G8 notebook
- 2 db monitor
- USB-C thunderbolt dokkolók Power Delivery-vel

Ha elaltatok mindent és a notit lehúzom a dokkolóról (széthúzom az USB-C-t) de egy külön töltővel a hálózatra csatlakoztatom akkor olyan 8 watt körül alakul a munkahely alvó fogyasztása. Ha ugyanígy alszik minden de össze van dugva a noti a dokkolóval USB-C akkor olyan 23W a fogyasztás. Ezekben a vészterhes rezsidémon időkben így jópár extra KWh össze tud jönni hó végére.

Tesztelve a következő dokkolókkal:

Lenovo 40AN
HP HSN-iX01

Más is tapasztalt ilyet ill. ha van valakinek lehetősége rá, meg tudná mérni nála hogyan alakulnak a fogyasztások?

Bármi ötlet, hogy a dokkoló alvó fogyasztását hogyan lehet kontrollálni, csökkenteni?

Köszi

Hozzászólások

Ha össze van dugva, akkor nagy valószínűséggel töltődik is a notebook akkumulátora. Milyen power profile, akku töltési beállítások vannak - akár BIOS-ban, akár OS alól nézve?

Szerkesztve: 2023. 02. 11., szo – 13:13

Arra tudok tippelni, hogy mégse alszik (úgy). Pl. WOL miatt.

Esetleg egy USB-c fogyasztásmérővel lehetne ügyeskedni, de... az meg ugye plusz bizonytalanságot visz bele.

Például kikapcsolod a dokkolót? :) Nagy piros kapcsolós elosztó, és arra dugod az egész rendszert. Manapság már egy gép bebootol kevesebb, mint 1 perc alatt, szóval én ki szoktam kapcsolni. Ha meg dolgozok, és nem akarok mindent becsukni, újra kinyitni, akkor meg nem érdekel az a néhány watt, hiszen azért nem zárom le rendesen, mert dolgozok. 

Modern Lenovo TP E + C dock (átlagbrand) ekkor azt csinálja, hogy megfordul a rendszer és az alvó / kikapcsolt noti akkujáról szopja a delejt a dokkoló ami épp semmit nem csinál. Reggelre oda az akku kapacitásának kétharmada. Nem vicc. Zseniális ez a C-s baszakodás :/

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Párszor el kellett olvasnom mire megértettem.

Tehát a standby fogyasztásról beszélünk? Mivel méred? Milyen pontos? Teljesítménytényezővel számol a mérő? A dokkoló honnan kap tápot?

Egyébként én kapcsolós elosztót használok ilyen helyeken.

Egyébként én kapcsolós elosztót használok ilyen helyeken.

Én is a mechanikus áramtalanítás pártján vagyok. Tűzvédelmi okokból is.

Érdekesség: Bosch automata kávéfőző a standby fogyasztást szintén úgy csökkenti, hogy elektromágneses kioldóval is rendelkezik a 230V-os főkapcsolója. Egy idő után csatt és mechanikusan lekapcsol.

Rám a Tefal vízforralóm hozta a frászt. Először csak lestem, hogy valami csattan egy nagyot random időközönként a konyhában.

Aztán kitartó odafigyeléssel lebuktattam. Használat (vízforralás) után úgy egy óra múlva ő csattan egy nagyot. Azóta hozzászoktam.

Köszönöm, hogy elmagyaráztad a fizikáját.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Szerkesztve: 2023. 02. 11., szo – 23:43

Nem a dokkoló, hanem a lapotop fogyasztja a plusz vattokat. Az utóbbi pár évben nyomják erősen, hogy S0 vagy windowsos néven modern alvás legyen. Vannak gépek, ahol bios frissítéssel kivették az S3 támogatást teljesen. Ha win-t használsz, az újabb verziókból a frissítések kivettek opciókat a hülye módjáról. Gpedittel vagy registry hekkeléssel lehet még esetleg kapcsolgatni pár dolgot - hálózat nélküli s0 mód például.

Az S0 állapot a bekapcsolt. Az S0 "alváskor" a gép bekapcsolva marad, csak kikapcsolja a kijelzőt és leveszi a proci órajelét alacsonyabbra. De a hálózaton is kolbászol, vpn aktív marad, futnak a folyamatok.  Esetenként még a ventilátor is bekapcsol, ha valami jobban terhelő dolgot művel. Vagy kikapcsolás vagy esetleg hibernálás az ami még működhet.

Ha a te géped még támogatja, akkor lehet, hogy a biosban átállítható S3-ra (esetleg linux alvás néven fut). 
Win alatt a powercfg / a kiírja milyen módban van.

https://www.youtube.com/watch?v=iaVkv3LNCQ0

Ez a workaround, hogy előbb huzzuk ki a töltőt és aztán nyomjuk az alvást pont nem annyira működik type-c dokkolóval. Legalábbis nem túl praktikus. Ha utána bedugjuk a töltőt, az meg felébreszti a gépet. 
Másrészt nekem van hogy úgy is hülye - pl bekapcsolva marad a ventilátor az altatott gépen és nem tudom eltenni. Ha meg nem viszem sehová, akkor is preferálnám, hogy alvás közben ne telepítgessen, internetezzen, hallgatózzon a gép.

Köszi, szinte biztosan ez lesz a háttérben. Valóban előfordul, hogy mondjuk reggelre megy a ventilátor, holott mikor elaltattam még csendben volt vagy éppen teljesen fel is ébred az éjszaka közepén.

Sajnos céges gép pl. hibernálás nincs meg a BIOS is jelszavas. Megnézem a help-deskkel mire jutok. Max marad a fizikai kikapcsolás...

Szuper vagy!

C:\WINDOWS\system32>powercfg /A
The following sleep states are available on this system:
    Standby (S0 Low Power Idle) Network Connected
    Hibernate

C:\WINDOWS\system32>powercfg.exe /hibernate on
Unable to perform operation.  An unexpected error (0x65b) has occurred:  Function failed during execution.

A hibernálásnak még utánajárok.

Köszi!

azt írja aktív, ha van a c: gyökérben egy rejtett hiberfil.sys fájl, akkor tuti.

Alapból a hibernálás opció mutatása rejtve van a lekapcsolás menünél. 
Control Panel\Hardware and Sound\Power Options\System Settings
ott van egy pipa, hogy mutassa-e a hibernelás lehetőséget

Cserébe minden alkalommal kicsap a háttértárra a sok gigabájt adatot, ssd kissé jobban kopik. Néha az s0 alvás is hibernálásra vált, amikor valami ismeretlen szabály alapján úgy gondolja.

Néha az s0 alvás is hibernálásra vált, amikor valami ismeretlen szabály alapján úgy gondolja.

Adaptive Hibernate a neve, nem annyira "ismeretlen", bár UI nem igazán van hozzá. :) A lényege, hogy eltelt idő, töltöttségi százalék stb. küszöbök alapján nyom egy hibernate-et a modern standby-ból.

Pl. a

powercfg /qh scheme_current sub_presence

paranccsal lehet nézegetni az aktuális vonatkozó beállításokat, beállítgatni meg talán a

powercfg /setdcvalueindex scheme_current sub_presence BEÁLLÍTÁSNÉV ÉRTÉK

formában lehet. Nem túl felhasználóbarát. :)

Az S0 állapot a bekapcsolt. Az S0 "alváskor" a gép bekapcsolva marad, csak kikapcsolja a kijelzőt és leveszi a proci órajelét alacsonyabbra. De a hálózaton is kolbászol, vpn aktív marad, futnak a folyamatok.  Esetenként még a ventilátor is bekapcsol, ha valami jobban terhelő dolgot művel. Vagy kikapcsolás vagy esetleg hibernálás az ami még működhet.

Egyébként érdemes megnézni, hogy nem fogja-e valami a gépet, mert van olyan, hogy csak úgy tűnik, hogy alszik és van olyan, hogy tényleg alszik. Az ASUS-om esetén ez vizuálisan látszik, eleinte azt hittem, hogy az az alvás, amit látok, de kiderült, hogy az USB egyik eszköze fogja a gépet és nem tud aludni...

Ez is asus. Néztem az alvásnaplót (SleepStudy). Vicces módon lehet az intel thunderbolt port fogja időnként, mert dokkolóra van dugva amikor lealtatom. Ez eleve rossz ómen a videók szerint. Mondjuk sokszor fel is ébred a kihúzástól. Így van hogy eleve a másik módi megy: Az meg plusz macera, ha előbb le kell húzni, kinyitni, aztán megvárom míg a belső képernyőn magához tér, ott touchpaddal menüzgetni. És még akkor sem mindig sikerül rendesen aludnia, van hogy a ventit úgyhagyja, alvás led meg villog. Most meg a táskában váltott félholt állapotra - zúgó venti, nem ébred fel, de hosszú power nyomás után visszakapcsolva mégis megvan az állapot. Gondolom hibernálásra akart váltani, csak beakadt valami. Ezt nem régóta játsza win frissítés után. Mentségére szóljon, hogy ez win10, ami hivatalosan nem támogatott, de amúgy mindenhez van driver. Win11 alatt is hülye, de abból jellemzően lekapcsolom, nem altatom, mert 10 alatt megy a munka és át kell lépjek arra. 

Volt hogy os szinten átállítottam registry mókolással S3-ra. Biosban szinte semmi sem állítható. Csak akkor meg az usb portok nem jöttek fel ébresztés után... :D
Jepp, nyomtam friss sleepstudy-t, hibernálni próbált, mert alvás közben nagyon merült valamiért és valahogy úgy maradt.
https://prohardver.hu/dl/upc/2023-02/23987_sleep-study.jpg

szerk: 1.41.1229.0 tb4 driverre kellett frissíteni, valsz win update inkompatibilissá tette az előzővel. 

Valahogy a hibernálás sem 100%, mert ahelyett hogy simán abba a rendszerbe bootolna vissza kérdés nélkül, a normál boot folyamattal megy és hétvégére sikerült egy win11et ráindítanom a hibernált 10 mellé. Az is bekavarhat dolgoknak. Majd lehet backup után upgradelem 11re azt is, hátha...

Ja amúgy az S0 alvás szándékosan marad hálózaton és kolbászol. Ilyenre csinálták. A kollégák régebbi és új delljei közül is van, amire panaszkodnak, hogy hurcolászáskor lemerül. Az nem panaszkodik, ki nem hurcolja, hanem fixen az asztalán van bedugva. Kivéve a régi 5580 as latitudek, azokban cmos elemet kellett cserélnem, mert ram bővítés után nem mindig kapcsoltak be elsőre :D Amúgy fejlesztő vagyok, csak besegítek a napi nyűgökbe.

Kapcsolós elosztó. Megvárod a hibernálás végét, és kinyomod a pirosat...

Szerintem legalább 10 éve így csinálom.

"Sose a gép a hülye."

Szerkesztve: 2023. 02. 13., h – 09:14

Én a régi mechanikus dokkoló helyett az új HP notihoz HP Thunderbolt Dock 230W G2 és HP Thunderbolt Dock G4 dokkolókat kaptam.

Őszintén, ilyet HP eszközben még nem csalódtam, az meg, hogy mennyibe is kerülnek, ahhoz képes gusztustalan és vérlázító. Mind a kettő egy utolsó alis hulladék szintjét hozza, iShit áron. A gondok:

 

- Folyamatosan aktív! hűtés van mind a kettőben, csak nem tudom minek, mert a tápegysége passzív és külső. Így kézzel kell áramtalanítani, hogy ne zavarjon éjjel.

- A dokkolhatóásága egy gyalázat. Az USB-C és a tápkábel a dokkolón mágnesesen tapad, de az elitebook oldalán a kettő közt van 3 mm távolság, így minden csatlakoztatás szarakodás, mert a kábelt szét kell húzni és külön bedugni.

- Az USB portjai inaktívak a windows loginig, vagyis nem is dokkoló addig, így a notebookot nyitogatni kell, hogy bejelentkezzek.

- Melegszik és fogyaszt. Rákötött notebookal, kikapcsolva, bekapcsolva, mindenhogy.

- Nagy darab kocka szar az egész, lehetetlen elhelyezni a merev kábelei miatt, úgy hogy az kulturált legyen vagy kényelmes esetleg ne pazarolja a helyet.

- 100k körüli ár. Felfoghatatlan, hogy egy 50 dolláros passzív műanyagdarab helyett, miért jó ez a nagydarab szardarab.

- Még majdnem 3 évig leszek ezzel a szarral megáldva.

- Kevesebb a portja mint a régi dokkolónak.

El kell helyezni az ilyet a kukában/szekrényben (ha leltári és le kell adni majd).
Én egy Dell monitort vettem ami tud USB-C tápot adni 100W-ig. A megfelelő 100W-os kábelt megtalálni nem egyszerű (a Dell gyári kábel jó) ami tud 4k-t, PD-t és USB-2.0-t is de utána minden működik normálisan. 
Ha akarod tápolja kikapcsolt monitor mellett az alvó laptopot ha akarod akkor nem.

Egyúttal az USB-C USB-A migrációs nyomort is megúszod.

Amit nem tud: a 240W-os tápot nem pótolja nyilván, ami egy komolyabb 3D kártyás notebooknak kell(het néha).

Gábriel Ákos

Ezekhez én 120W / 180W-s tápot kaptam.

Van egy másik típus amiben nincs aktív hűtés :D :D :D dokkolóban, hallod :D és az winlogin előtt is kezeli az USB-t amin persze a billentyűzet van.

Persze a legfrissebb FW van rajta, vagyis a legfrissebb FW-k tömege.

Ha lesz valami másik amit kérni lehet, majd kérek, addig együtt élek azzal,hogy napi 3 percet erre pazarlok, plusz folyamatosan XX wattot pazarlok az irodában.

Az usb 2.0ával nem szokott gond lenni, inkább az usb3.x 10-20-40 gbps és thunderbolt módokkal lehet gond.
A lenovo boost station egpu dokkomboz egy ilyen kábelt vettem relatíve olcsón, hogy kicsit hosszabb legyen, mint a gyári tb3 kábel. Működik vele, megy a tb3 kapcsolat a dokkal és 100W (elemző donglevel 96W valós) töltés is megy közben
https://kabelvilag.hu/Microconnect-Premium-USB-4-Gen-3-2-kabel-1-2m

A pd 3.1 hozza be a 100W feletti töltés módokat, 5A max, de 48V-ig fel tud lépegetni. 

Azt érdemes tudni, hogy amikor type-c pd töltésátengedés van egy dokkon, akkor levon a dokk is a max áramból. Amilyen kis dongle / dokkokat próbáltam, ott 8, 10, 15 W-ot levont. Így megesik, hogy a sima gyári táp nem elég normál teljesítmény módhoz, ha 3rd party dokkoló van közbeiktatva.

Ha a G4 az a lapos téglalap aminek az egyik oldalán kék gumis borítás van, akkor készülj fel hogy az alaplap 1 ponton el fog égni a hőterhelés miatt. Nálunk sorra haltak le, majd szétszedtük őket és mindnél ugyanaz volt a hiba. Viszont használnunk kell, mert csak ennek a kábele cserélhető, van pár tárgyaló ahova kérés volt hogy legyen minden (tv, jabra, kamera, utp stb), de az asztalon lévő gépre csak 1 kábelt kelljen dugni.