Laptop korlátozása 1-2-3 darab weboldalra

Fórumok

Hi,

Érdekes kérdés jött szembe, bocs, lehet nem a security topicba illik, mind1.

Adott egy laptop, adott egy látássérült emberke -> kell normális akadálymentes történet.

A feladat a következő:
1. a laptop induljon el, böngésző nyiljon meg
2. böngészőbe csak bizonyos weboldalak legyenek elérhetőek, pl youtube, spotify, akarmi.com, stb. (nem sok, 4-5 oldalról van szó)
3. az összes többi hálózati kommunikáció off-ra kell hogy kerüljön (miért? mert windowsnál perpill feljön ilyen XY értesítés, indítsd újra, stb. -> ezeket kukázni kell)

gyors google-zás után csillió sw-t találtam windowsra aminél csillió $$-t kérnek majd el tőled, linux irányba egyelőre még nem mentem el.

Ötletek ilyesmire? 

Ami nem járható út -> Router szintű DNS cucc, proxy szerver, stb. -> ez egy szimpla laptop, szimplán egy userrel -> szimpán egy darab DSL vonallal, semmi extra. 

hosts fájl matatás és "127.0.0.1" proxy megadás + kivételek már megvoltak nem igazán használhatóak. 

A windows beépített Child* rész sem igazán jött be + nem igazán használható.

ps.: alapvetően nem böngésző white/blacklist megoldást keresnék, hanem rendszerszintűt a fentiek miatt (windupdate, xyupdate, bármiegyébupdate felugró lóf.sz**)

Köszi a tippeket előre is.

ps2.: Kicsit félrement, a látássérültség ebben a topicban úgymond "másodlagos" , elnézést a kifejezésért. Az PRIO az az hogy kb 3 weboldalon tudjon mozogni emberönk ^^

Hozzászólások

Biztos, hogy ez a jó megoldás? Egy ideig jártam egy internetes közösségbe ahol sok látássérült volt, és egyikük sem használt ilyesmit. Leginkább azt mondták, hogy az OSX az egyetlen rendszer jelenleg ahol az akadálymentes működés valóban megvalósul, lehet érdemesebb lenne már kitaposott irányba menni.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Szerkesztve: 2023. 02. 15., sze – 19:00

Látássérült közösségekben ezekre vannak nagyon alaposan kijárt utak. Nekem pár éve volt egy látássérült (konkrétan, születése óta teljesen vak) kollégám, első alkalommal kért a Windows-os PC-jére egy-két, általa megnevezett célszoftvert, majd úgy kezelte velük a PC-t, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. Hosszú e-maileket írt egyetlen elgépelés és helyesírási hiba nélkül, részt vett online fórumokon, stb.

Szerintem keress meg valakit, aki mozog ilyen körökben, mielőtt magad akarnád feltalálni a kereket.

Ha látássérült, akkor text-to-speech és voice recognition nem kell? Ha kell, és magyarul, akkor mind Windózon, mind Linuxon zsebbe nyúlós lesz. MacOS-t nem ismerem.

Windózt le tudod korlátozni alaposan, csak nem Home verzió kell hozzá. Linuxot úgy állítod be, ahogy akarod :)

Ha kell magyar hangvezérlés és képernyő-felolvasás, akkor ChromeOS vagy Android. A ChromeOS-en az Androidos beszédszintetizátor és beszédfelismerő is beállítható, ami tökéletesen tud magyarul. Szerezz neki egy Android-os tabletet vagy egy Chromebook-ot, azokra a Family Linkkel korlátozásokat is rakhatsz, ha akarsz.

Bocsi ^^ kicsit kiegészítettem, a látássérült rész itt a másodlagos prioritás, az elsődleges a korlátozás ~3-4 weboldalra a böngészést ^^ És elnézést, ha félrement. Köszi az eddigi válaszokat.

Nem értem a hosts fájl miért nem vált be.

Szerkesztve: 2023. 02. 16., cs – 11:23

Ami nem járható út -> Router szintű DNS cucc, proxy szerver, stb. -> ez egy szimpla laptop, szimplán egy userrel -> szimpán egy darab DSL vonallal, semmi extra. 

pedig még egyetlen laptop esetén is (ami így 2023-ban nem igazán életszerű) ez lenne a működő megoldás.

pl ha az a 'DSL vonal' nem direktbe van beledugva a laptopba, akkor amúgy is van már ott egy router... csak lehet hogy 'buta'..

azt kell lecserélni, felokosítani és az megoldja a problémádat.

 

egy mai windows-on 'saját magát' lekorlátozni, az biztosan nem a 'semmi extra' kategória. Inkább szélmalomharc.

 

szerintem.

2. böngészőbe csak bizonyos weboldalak legyenek elérhetőek, pl youtube, spotify, akarmi.com, stb. (nem sok, 4-5 oldalról van szó)

:)

 

először is: egy ma normál weboldal is, 10-20 extra külső domain-t igényel a 'normál működéséshez'

továbbá: a spotify, youtube egyátalán nem hagyományos mosópor weboldal, hanem streaming jellegű szolgáltatás - ami akár böngészőben is működik. nem beszélve arról, hogy tele vannak fosva mindeféle szeméttel a hasznos tartalom mellet.

 

'csak ezeket' kiengedni, az a gyakorlatban nem sokban tér el a teljes internet eléréstől ;)

 

szerintem.

Szerkesztve: 2023. 02. 16., cs – 11:37

rendszerszintűt a fentiek miatt (windupdate, xyupdate, bármiegyébupdate felugró lóf.sz**)

Ezekkel meg az a baj, hogy ha nem engeded ki, akkor is dobálni fogja a felugró lóf*szokat, csak majd azért mert nem éri el amit akar.

 

Ezzel csa arra akarok rávilágítani, hogy amit szeretnél az érthető, csak sajnos a gyakorlatban igen nehézkesen - ha egyátalán - kivitelezhető.

 

főleg, hogy te  valamilyen 'user friendly' dolgot szeretnél...

Én elég sok - eléggé lekorlátozott - helyen is dolgoztam már. De nem a user friendly volt a szó ami egyből beugrott. ;)

Én nem szenvednék Windows-al. Ezt inkább Linuxon oldanám meg (melóhelyen is így vannak az operátori gépek...)

Szerkesztve: 2023. 02. 16., cs – 17:26

-

Gábriel Ákos

Nem világos, hogy Windowsra vagy Linuxra szeretnéd. Linuxon simán megoldható, hogy a böngésző induljon el X ablakkezelő vagy asztali környezet helyett. Plusz Linuxon nem kell 4-5 weboldalra korlátozni, mert nem ugorgat fel mindenféle update popup, nincs kényszerített update, nincs vírusirtóval cseszekedés, sokkal gyorsabb a bootidő, stb..

Windows alatt már valóban nehezebb megoldani, nem olyan triviális a rendszerből kigyomlálni a felugró szutykokat, meg letiltani felesleges szolgáltatóságokat, és böngészőt kiosk módban futtatni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2023. 02. 17., p – 22:04

Szia!

Amit te keresel annak ez a neve: KIOSK
pl.: Chromium kiosk mode ( + beépülő plugin blacklist/whitelist oldalakra )

Ezt valami Android alapú tableten tudom elképzelni, mert ott van lehetőség programok/menük letiltására.

Ez a par weboldal mukodjon csak, pl. youtube pont olyan mikor az anyuka bemegy a pc boltba hogy csak valami olcso gep kell a gyereknek, jatekra :)))