Viszlát DigiMobil

Avagy volt egyszer egy jó szolgáltató...

Megjött tegnap a számla, mellékletben egy tájékoztató, mely szerint:

- április 13-án (azaz aznap, olyan jó kis kormányinfósan...) befejezik a digi csomagok értékesítését

- innentől nincs lehetőség csomagváltásra sem

- a digi hálózat június 1-gyel megszűnik, a meglévő digiseknek a vodafone hálózatát kell ezután használni (a meglévő digi tornyokat és frekvenciákat gondolom átkonfigurálják vodafone-ra, így javul a lefedettség, a belvárosban pedig a sebesség és a kliensek eloszlása)

- a sebességet 3/3Mbitra korlátozzák

- megszűnik a VoWifi (miért is? tök jól működött és szinte seamless volt a váltás rá és róla)

Magyarán kinyírják.

És nem tudom hogy ennek a csodás egyesülésnek vagy a hozzá nem értő gárdának köszönhető, de 2-3 napja olyan hihetetlenül csapnivalóan szar lassú a net a digis hálózaton (amivel előtte soha, kb. az indulás napján se volt soha ilyen probléma), hogy akadás nélkül egy youtube videót nem lehet megnézni, mert van hogy percekre megáll tölteni.

Meg hát ugye, a UPC-vel is milyet jót tett a vodafone (nem).

Hozzászólások

nana ne keltsünk pánikot. viszlát Digi Mobil

Nem vennék rá mérget, hogy a topicoddal nem a Telekom (nem) fizetett hirdetését olvassuk! :D

Eleve sokkal hitelesebb lenne a hisztizésed, ha nem kevernéd a tényeket fakenews-szal. 

"de 2-3 napja olyan hihetetlenül csapnivalóan szar lassú a net a digis hálózaton (amivel előtte soha, kb. az indulás napján se volt soha ilyen probléma), hogy akadás nélkül egy youtube videót nem lehet megnézni, mert van hogy percekre megáll tölteni."

Most mértem 12,91/6,78 mbps digi mobilneten. A becsült maximális 29.3/11.2 Mbit/s-tól ugyan elmarad de korábban sem volt gyorsabb itt. Youtube videozásra viszont elég. 
Mielőtt a Digi optikai internet halálát is vízionálnád, ott is mértem egyet 958/327 mbps. 

Bocsánat, de bele kell szólnom. Nem vagyok sem Digi, sem Telekom szónok.

Az, hogy nálad tökéletes a Digi szolgáltatása, az nem jelenti azt, hogy másnál is. Nekem speciel a tévészolgáltatásukkal van gondom: rendszeres időközönként az általam nézett csatornák kockásodnak, eltűnik vagy akadozik a hang perceken keresztül. Az internet megy, a modem LED-jei nem jeleznek gondot. Internet szolgáltatással nincs gondom.

A 3/3 Mbit/s-ről egy hivatalos link: https://digi.hu/sites/default/files/ASZF/modositasok_listaja_2022.04.13…
Idézem: "2023. június 1-jétől ezekhez a tarifacsomagokhoz tartozó mobilinternet szolgáltatás becsült maximális le- és feltöltési sebessége 3/3 Mbits-ra változik."

Ismerek olyan települést Magyarországon ahol a Telekom térereje nulla közeli a mobilszolgáltatás használhatatlan. Biztosan van olyan is amiről írsz. Viszont általában tévészolgáltatásban a Telekom ügyfelek panaszkodnak. Már eleve agyhalott koncepció a természetesen hermetikusan zárt Telekom IPTV. Azon túl, hogy képminőségben pocsék a Telekom iptv minősége további hátrányai:

- egy-egy extra doboz fogyasztja az áramot az egyébként sat-tól digitális és analóg vezetékes tévé adások vételén át digitális földi sugárzásig mindennel kompatibilis tévéd alatt (DVB-S(2)/T(2)/C)

- be van korlátozva a házadban maximálisan Telekom tévére használható eszközök száma. 

- második és harmadik IPTV box-ért fizetned kell a Telekomnak ( box bérleti díja önmagában több mint a kisebb junior DIGI mobilelőfizetés díja áremelés után) 

- még többet kell fizetned a Telekomnak ha még felvétel/visszanézés funkciót is akarsz az IPTV box-on

Hát pont tévés szolgáltatásánál nem lehet semmi jót mondani a Telekommal kapcsolatban. 

A DIGI tévés szolgáltatásának a minősége még mindig köröket ver a Telekomra (nálam optikai Digi van). Jelenleg egy ezresbe kerül a tévé nagy csomag mivel más szolgáltatásra is előfizetek. Az HBO meg valami másik filmes csatorna kivételével amit úgyse nézek, a tévé csatornák kódolatlanul jönnek Digi DVB-C -n. Azaz korlátlan számú tévére tudom rákötni a házban. Kódolatlan DVB-C Digi-re természetesen fel tudtam állítani saját TVHeadend szervert, így mobilon és tableten is működik. 
A korábbi tévés sávszélesség valóban vissza lett véve nagyjából a felére, de még így is bőven jobb mint a Telekom kocka-iptv. Házon kívül kevesebb sávszélességre van szükség így, de természetesen nem bántam volna ha marad a régi magas tévés sávszélesség. 

Értem, hogy tolod a Telekom utálatot. Én a UPC-t utáltam - örökre blacklistre tették magukat nálam kb. 15 éve. Azért idővel fordulj pszichológushoz. Az utálat, gyűlölet fizikailag megjelenő betegségeket is okozhat és rontja az életminőséget is. :)

Hogy milyen a Telekom, azt nem tudom.
Én nem vagyok teljesen boldog a Digi optikával. Amikor Invitel ADSL volt, akkor meg tudtam tenni a következőket:
- Teljesen áramtalanítani tudtam a modemet, ha nem használtam se a tévét, se az internetet.
- A vezetékes telefon működéséhez NEM KELLETT egy áramzabáló modem!
- A tévé adások felvétele is úgy működött, hogy az Invitel szerverén volt az anyag, nem nekem kellett itthon járatom egy hgw-t merevlemezzel.
- A ~16 év alatt kevesebb gondom volt az Invitel szolgáltatás minőségével (tévé, internet, telefon együtt), mint a Digiével (tévé, telefon, együtt).

Szóval izé-hozé. Vissza az Invitelt! :)

A T-nél is FTTH van, úgyhogy ott is van egy buznyák nagy doboz ahhoz, hogy telefonálni tudj. Az IPTV mindenütt sz@r, képkockára lebontva naplózza a szolgáltató, hogy ki, mit néz, és ezeket az adatokat statisztikákat természetesen megkapják az érintett csatornák is akár - és az IPTV szolgáltató ezek alapján jóval jobban tud alkudni a jeltovábbításért fizetendő díjakban - sajnos ez az előfizetási díjban nem látszik...

Nekem Digi van, FTTH, bajom csak a saját routerem PPPoE bugja miatt volt a nettel, TV-vel, mivel szabványos DVB-C nem, telefon meg ugyan rá van dugva a dobozra, de nem használom :-)

Ilyen old-school áram nélkül is működő telefont csak ott kapsz, ahol internetet még ma is az adsl jelenti. Ha van még ilyen. Szerintem annyira nem jó deal. Ha annyira ki szeretnéd kapcsolni a dobozt, használj mobiltelefont vezetékes helyett. Egyre kevésbé népszerű a vezetékes telefon a mobilok mellett. 

"A tévé adások felvétele is úgy működött, hogy az Invitel szerverén volt az anyag, nem nekem kellett itthon járatom egy hgw-t merevlemezzel."

Azok felvett adások utána kimásolhatóak például pendrive-ra, hogy oda lehessen adni a Floridában élő rokonnak?! Mert ha nem akkor nem beszélnék valódi "felvételről". Felvételnek az nevezhető, amit 10 év múlva is vissza lehet nézni, illetve be lehet tenni a kofferba valamilyen adathordozón. 

Van vezetékes és mobil is. Bizonyos esetekben jobb a vezetékes.

Miért adnám oda én a floridai rokonomnak, aki nincs? Vegye fel magának ő is, ha kell neki valami. :)
Ráadásul 10 év múlva nem az xy tévéadást szoktuk visszanézni, hanem például a családi fotó- és videóalbumot. Annak meg semmi köze se az internet, se a tévé szolgáltatóhoz.

Az áram nélküli telefont (sajnos, vagy nem) gyakorlatilag elfelejtheted. Mindenhol. Innentől ez a 'régen minden jobb volt' esete. Az is áramzabáló volt, talán még jobban is, csak ott az áramot a telefonközpont biztosította és fizette.

TV-adás felvétele: igen, a Vodafone is központi szerverre veszi fel, csak a zárt rendszerben játszhatod le, maximum 90 napig, és nem mindent hajlandó felvenni. A régi UPC boxnál helyben volt a merevlemez, kimásolni onnan se lehetett, de legalább mindent fel lehetett venni vele, és én tudtam eldönteni, hogy mit mikor törlök. A helyi felvételt egyértelműen jobbnak tartottam.

Az is áramzabáló volt

Na ja, ha felemelted a kagylót, akkor mechanikusan záródott az áramkör és mehetett a hangfolyam. Addig DC-n nem folyt semmi, hiszen mechanikusan volt megszakítva.
Csengetéskor pedig ráküldték a 110V AC-t. Ekkor tényleg fogyasztott, de hát az idők 99,999%-ában általában nem csengett.

Ha nem az utálatos Magyar (Deutche) Telekom lenne az egyetlen alternatíva a NER-Telekommal szemben, (ami csak látszólag három cég, valójában csak három neve van) már régen váltottam volna.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerkesztve: 2023. 04. 14., p – 22:01

Az nem tunik olyan rossznak, ha vki benne tud maradni egy ilyen elofizetesbe. Voda tornyokkal+lefedettseggel+savszelesseggel stabilabb lehet a korlatlan 3/3Mbps net.

Nyilvan nem ezen kell nezni a 4K streamet a nyaraloban, de atlagos bongeszesre elegseges lehet.

Vagy nem jol ertem a helyzetet?

A csomag nem korlátlan netet ad, a 3Mbit le/fel az meg... viccnek is durva lenne... Nekem pont az "olcsó net a nyaralóban" (home office-hoz) volt a cél - annyit megért tesztelni a TeleNER/Yettel mellett - de így, hogy a TeleNER/Yettel is retek módon drágult, meg a Digit is kinyírják... Marad az, hogy a magenta előfizetésbe tolok jóval többet, és feltornázom korlátlanra (+második adat sim)...

Ha nem tűnt volna fel ez egy fika-topic. Egészen addig "hiteles" felháborodás lett volna amíg a topic indítója nem kezdett Telekom felszopkodásba. Minimum tükör amit válaszoltam. Az elavult coax májszer Vodafone-t egészen biztosan nem "promóztam", valamit nagyon benéztél. A Telekom változatos minőséget szolgáltat, évekkel a Digi után legalább felfedezték a FTTH(B) technológiát. Árban viszont a Digi áremelések ellenére (ami egyébként Telekoméknál is volt) továbbra sem versenyképesek a Digi-vel. Vagy mutass nekem olyan Telekom mobil csomagot ahol 1300 Forint havidíj mellett 30 GB mobilnetet kapsz és 4 forint a telefonos perdíj! 

Ha már alternatíva akkor inkább netfone, de árban ők sem jobbak a Digi-nél.
A Telekom amellett, hogy az egyik leglehúzósabb társaság, a arrogáns nagyvállalati geciség kultúrájának egyik legrégibb képviselője Magyarországon. 

Persze sokkal jobb a náci német tulajdonú Telekom omfg! Agybaj amiket itt összehordasz. Néha érdemes lenne visszaolvasnod magad. A tükör úgy látszik nem segít :) 

Momentán leszarom milyen tulajdonosa van a szolgáltatónak akivel szerződésben vagyok. Ami érdekel a szolgáltatás minősége, tartalma és az ára. A Digi korábban ezekben szuperjó volt. Ma már csak még éppen jó, nyilván nem örülök a változásnak. De artikulálatlan indulatból nem fogok váltani egy drágább és rosszabb szolgáltatóra. 

Ugyan miért "megtűrt"?! Nem a vadkapitalista 90-es években vagyunk! A tulajdonosi szerkezet azonos a két társaság között. A lezárt jó árú díjcsomagok többek között jó értéket képviselnek az ügyfelek megtartásában, amikor beesik a Digi területére egy újabb Flipp-flopp szolgáltató nagy akciós árakkal. Így már mérlegelendő, hogy havi pár száz forintért érdemes-e átszerződi, hogy a Flipp-flopp akciós hűségidő után visszatérjen a Digi-hez az illető ha épp ott lesz akció, mert akkor elvész a pótolhatatlan Digimobil csomag. Internet+TV csomag bebiztosítására már megéri megtartani ezeket mobil csomagokat. Megjegyzem Romániában még ennél is olcsóbb előfizetési díjak mellett is nyereségesen működik az ottani Digi mobil ága is. Szóval arról szó nincs, hogy nem lenne így is nyereség minden előfizető után csak mobilon is. 

Egyébként a logikád szerint a Flipp-flopp előfizetők is "megtűrt" személyek a Telekom univerzumában, akik nem szégyellnek dupla annyit kérni ugyanazért a szolgáltatásért más címeken ahol nincs Digi konkurencia? 

'Ezért az ingyenes Linux mindig is olcsó hús volt a normális fizetős Windows mellett' ... oh wait! 

Külön pikantériája ennek a sztorinak, hogy a Digi már vígan optikai kábelen szolgáltatott gigabitet, gyönyörű tévéképpel, amikor a Telekom még adsl-el szopatta az ügyfeleit több mint dupla áron, tized sávszélességgel, magas késleltetéssel és vicc kategória upload-dal. A Telekom tévé csomagnak meg a "kockás" lett volna a legtalálóbb márkanév. De te nyilván mély hibernációban átaludtad az elmúlt évtizedet. 

A Digi folyamatosan előrefelé menetelt, a T meg a "fontolva haladás" útját választotta, a méreténél fogva (is) volt lassú a szolgáltatások korszerűsítése: a széles szolgáltatás-portfólióból azt fejlesztette, abba ruházott be, ahonnan a legjobb megtérülést várta. Mivel a Diginek a ktv+net+vezetékes telefon volt "csak" a palettán, így egyszerű volt a választás, hogy mit és milyen irányba fejlesszenek, a T-nek talán még a döglött macska forgalmazása is benne volt a kalapban - és ugyebár a mobilos piac az, ahol igen gyorsan változnak a dolgok, igen rövidek a fejlesztések életciklusai, ellenben igen nagyot lehet szakítani vele, úgyhogy arra koncentráltak - az ADSL meg maradt...

Racionális üzleti döntés: ha ki van építve réz alapú hálózat, akkor addig szedni ADSL-ből a pénzt, amíg lehet. A user persze a korlátokkal találkozott, de hát a technika ottani állása ez volt, így simán elfogadta.
Ahogy fentebb írtam, a németek is a réz csapdájával küzdenek. Majd most a gigabit-direktíva kapcsán lesz újrahúzva Németország távközlése optikára.

Egyébként technikai és üzleti korlátok terén gondolj még az ADSL hajnalára. Olyan helyen dolgoztam, ahol az 1990-es években megjelent a hájtech, a szuperjó ISDN.
Aztán az ezredfordulón jól megszívták ezen a városrészen, mert csak analóg vonalra gyártottak ADSL eszközt, így azon a városrészen percdíjas ISDN volt az össz céges internet lehetőség még sok évig. Esetleg kérhettél 128 kbps dupla ISDN tempót is. :D

A Telekomnak volt egy örökölt rezes telefonos hálózata, amin anno ADSL-t tudott adni. Ennek a rezes infrastruktúrának a kivezetése/cseréje -már csak a hálózat mérete miatt is- igencsak sokáig tartott.

Anno a HDSNET időkben a Lannet (2/2Mbit) kábelmodemes rendszer volt, annak minden nyűgjével és minőségi problémájával, aztán lecserélték DOCSIS rendszerre (WebStar modemek), de a hálózat ugyanúgy sz@r volt, ráadásul az uplink sávszélességet alaposan lecsökkentették - évek teltek el így, lakótelepi környezetben jött az UTP (vártuk, mint a messiást...), voltunk sokan, akik a docsis időszakot ADSL-re váltva töltöttük (ár, sebesség, rendelkezésre állás jobb volt ADSL-en), jött az UTP, TV-nek maradt a koax (az épületekig ekkor már optika ment) - aztán tovább optimalizáltak: nem csak a gerinchálózatból, hanem a "last mile", azaz az előfizetői szakaszból is száműzték a rezes megoldást, dobták a koaxot, az utp-t, és FTTH-t kaptunk. Mindezt bő húsz év leforgása alatt lépték meg. Bonusz, hogy minden szolgáltatásuk szabványos, kereskedelemben kapható végberendezéssel igénybe vehető - ami nem mondható el az IPTV-t adó cégekről... (Ha Digi.től csak TV-t kér valaki, akkor egy darab médiakonvertert raknak le, semmi másra nincs szükség)

Persze, csak arra akartam utalni, hogy széles skálán mozog az MVNO-k mozgás tere; van ahol kb az ertekesitesi pont kulonbozik csak meg a logo es meg az elerheto dijcsomag is kb ugyanaz mint az infrastrukturat biztositoe; viszont pl a Netfone legalabb sajat üfsz-t tart, nem annyi mint egy flotta. :⁠-⁠)

Ezek a nyitott flották addig fognak élni, ameddig a szolgálatoknak érdekében áll új ügyfeleket szerezni - ha lesz egy NER körüli óriásszolgáltató, amivel a Telekom sem akar szembemenni, azonnal be fogják szántani. Egy kocka sörben fogadok erre. :)

Remélem addig az EU a teljes roamingot szabaddá fogja tenni.

Benne van az ÁSZF-jükben: blob:https://www.netfone.hu/aaa84246-925c-404e-8d1e-5afca3fde61e

A Szolgáltató Magyarország területén nyújtja a Szolgáltatást a Szolgáltatóval együttműködésben álló Magyar Telekom Nyrt. illetve Vodafone Zrt. mindenkori lefedettségi/besugárzási területén. A Szolgáltatás lefedettségi/besugárzási területe a Szolgáltató honlapján tekinthető meg. A Szolgáltatás Magyar Telekom Nyrt. illetve Vodafone hálózat hiányában nem elérhető attól függően, hogy az adott szolgáltatást Szolgáltató mely partnerének hálózatán keresztül biztosítja.

Te veszel tőlük X csomagot, és ha az X csomagot a Vodafone hálózata nyújtja, akkor a Vodafone hálózatát használhatod csak. Az Y díjcsomagot meg a Telekom hálózata nyújtja, azon a hálózaton használhatod csak. 

Például: blob:https://www.netfone.hu/9bee25cb-9c39-461b-9533-ad57bd647194

Szerepel itt például, hogy pár díjcsomagnál ott van megjegyzésben, hogy: "A díjcsomagot kizárólag Telekom hálózaton nyújtjuk csak."

Vannak a csomagjaik között Telekomos és Vodafone-os csomagok.

Az a gond hogy nem igazán publikus hogy melyik netfone csomag melyik szolgáltatót használja. Ügyfélszolgálat elmondja, de a honlapon erre nem hívják fel a figyelmet. Mivel a díjcsomag többfajta szolgáltatótól jönnek, az általános lefedettségi térkép nem fedi a valóságot.

A 3/3-as (vagy inkább III./III.-as?) net nem 1300Ft/hó, hanem 1480Ft/hó 2023.05.01-től 2023.12.31.-ig, januártól meg...majd kiderül - de tippre hasonló lesz, mint amit a Yettel csinált most a "régi" csomagokkal: masszív emelés, és valamennyi "kedvezmény" még egy évig.

1300Ft-ért a Digi szekerét tolni ügyfélként azt mondtam oké, ahol nekem kell(ett) a lefedettség meg a sebesség ott megvan/volt, ergo nekem jó volt, és a Digi-nek is volt bevétele belőle.
A NER-lovagoknak meg lóffütty a hátsójukba (avagy a hátsó lyukba...), nekik tolja a szekerét az, aki akarja - én köszönöm, de nem fogom - kértem a T-nél egy második SIM-et, és felmentem unlimited mobilnetre, meg Magenta1 meg minden qtyafüle - gyakorlatilag ugyanott vagyok költségben, mint ez előtt - ellenberger két eszközben van korlátlan net, a 30+X GB (Digi+T) korábbi limitált forgalom helyett.

 

Arra én biztosan nem kötök szerződést most, hogy majd valamikor a jövőben talán mi lesz. Ha valóban úgy megemeli a mobil árait a Digi az év végén, hogy már nem fogja megérni majd akkor váltok arra a szolgáltatóra amely akkor a legmegfelelőbb lesz számomra. Mai állás szerint Telekom nem versenyképes. Netfone talán. A 3/3 -ból szvsz inkább az következik, hogy maradni fog hosszú távon a Digimobil árazás, az áremelésekkel együtt is. Áremelés különben Telekoméknál is van, illetve a többi szolgáltatónál is. 

Szóval abból, hogy azonnali hatállyal megszüntették további csomagok értékesítését és a meglévőket érő restrikciókkal te arra következtetsz, hogy ezt annyira nagyon meg akarják tartani?

Új ügyfél már nem lesz, a meglévők meg vagy maguktól elmennek, vagy egyszerűen még 1-2 évig fog működni a szolgáltatás, amíg pl. a meglévő hűségidők le nem telnek, aztán vége.

"Sose a gép a hülye."

A hűségidő maximum 1 év lehet, és utána kivezethető(!) a csomag, és az üf.-et elég a számlalevélben értesíteni, hogy 3 hónap múlva a jelenlegi csomagjából automatikusan átrakják az xyz új csomagba, aminek a listaára duplája a mostani előfizetésének, de abból nagy kegyesen adnak 20% kedvezményt az első évre - ahogy a TeleNER/Yettel is csinálta. Aztán ha az üf. nem figyelt oda, akkor fizeti a durván magasabb díjat.

Egyszóval én sem reménykedem abban, hogy az olcsó mobolnet / mobilnet+telefon megmarad.

Tegnap néztem, hogy felmondhatom-e a Telekomos szerződésem az áremelés miatt. Még tavaly év közepén (én szeptemberben mentem át a Telekomhoz) bezettek egy klauzulát az ászf-be, hogy árat emelhetnek, és emiatt nem jogosít felmondásra hűségidő esetén, mert küldtek az ászf változásról infót.

Azt most nem fogom előkeresni, hogy milyen amikor az ászf változásról infót küldenek, de általában egy mondat szokott lenni a legtöbb szolgáltatónál, és akkor keresheted hogy mi változott.

Én szeptemberben kötöttem a szerződést, tehát akkor már benne volt, de valahogy elkerülte a figyelmem ez.

Szerintem nem egy korrekt dolog, hogy szépen adagolva megágyaznak egy áremelésnek, egy évvel korábban, utána pedig jön a "miért nem nézted meg bakker" című lemez. Hogy a f.... kerülhet bele egy olyan az ÁSZF-be, hogy árat emelhetnek, és nem jogosít fel a felmondásra? Nem is számít erre egy normális ember.

A Telekom hozzáállásáról csak ennyit, semmivel nem jobb, mint bármelyik másik szolgáltató.

A webes ügyfélszolgálatból:

A 2023. március 1-jétől hatályos inflációkövető díjkorrekcióhoz kapcsolódóan az előfizetőket felmondási jog nem illeti meg.

Ügyfeleink a 2022. július hónap folyamán küldött számlamellékletükből már értesültek az Általános Szerződési Feltételek árkorrekciós klauzulával történő kiegészítéséről, ezzel összefüggésben a határozott idejű szerződéssel rendelkező ügyfeleink (hűségben lévők) számára a számla kézhezvételét követően 45 napon belüli felmondási lehetőség nyílt meg. Mivel ez az időszak már letelt, ügyfeleink az inflációkövető árkiigazításra hivatkozva most már nem tudják anélkül felmondani a szerződésüket, hogy ne kelljen megfizetniük a szolgáltatásuk díjából kapott kedvezményeket.

most mar csak az inflaciokoveto, ertekkel lehet jatszani, de valszeg az kisebb/egyenlo mint a hivatalos ksh inflacios ertek. (bar valszeg lesz ott kavaras hogy milyen idoszakot jelent az inflacio %-a).

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Korábban sem kötött az ár senkit hűség alatt. Nekem eddig minden hűségidő alatt emeltek árat bármilyen szolgáltatónál is voltam (2 másik mobilszolgáltatónál volt eddig többször is hűségidőm), volt ahol átraktak egy kétszer olyan drága csomagba hűségidő alatt. A Digi annyival korrektebb, mint a többi, hogy itt a sajtóban is megjelentették az áremelést, így azok is értesülhettek róla még időben, akik nem olvassák napi szinten az ÁSZF-et. Máshol sosem volt belőle sajtóhír és a számlát is szándékosan késve állították ki ilyenkor, így csak akkor értesültem az emelésről, amikor már lejárt a 15/45 nap, és már csak kötbérrel tudtam volna felmondani a szerződést.

Ha az ÁSZF-jük megengedi, bármit módosíthatnak egyoldalúan, és ezt te elfogadod, amikor szerződsz. Ugyanis ez van a hírközlési törvényben 2020 óta:

(2) Az általános szerződési feltételek lehetővé tehetik az előfizetői szerződésnek az egyedi előfizetői szerződésre kiterjedő szolgáltató általi egyoldalú módosítását.

Kár ezt sértődésre venni. Én mindet kipróbàltam. Anno PannonGSM 1996-tól aztán átvedlett és szép lassan romló Telenyomor, Digi aztán T, aztán Vodafon és most visszatértem a T-re mert működik (kivétel az ügyfélszolgálat mert az kész karambol) Természetesen a rablàs is megy vele. A Digit  már meglévő kartel? nyomta agyon vagy nem?

Az lett volna a legkisebb rossz szvsz, ha a Digi a Yetivel kezd közösködni. A Yetinek nincs vezetékes lába, de Digimobil pedig kevés frekvencia spektrumával sem tud komoly mobilpiaci szereplő lenni. Ha a folyamat végül oda vezet, hogy Digi-Vodafone és Telekom duopólium alakul ki, egy csakmobilos Yeti félszerzet kiegészítéssel azzal jól senki sem fog járni, mármint az ügyfelek közül. 

A Digi hálózata jobb minőségű: kevésbé ugrál a késleltetés, így lehet rajta meetingelni. Digi mobilneten még egyszer sem mondták nekem az online meetingeken, hogy akadozok, Vodafone-oson meg rendszeresen. Vodafone-os sim kártyával kizárólag az ablak mellett volt térerő a Budapesten lévő lakásunkban, és a párom szüleinél is csak emergency call volt beltéren. Digi-s sim kártyáról mindenütt tudtam telefonálni.

A Vodafone-nak szerintem csak az lakatlan területeken (erdőkben, szántóföldeken jobb a lefedettsége)

Szintén nagyon baráti, hogy május 28-ig lehet kötbér nélkül felmondani a Digi-s szerződést, de csak június 1-jétől tudom kipróbálni, hogy milyen az új szolgáltatás minősége.

Egyebkent ha valaki decemberben husegeskut tett a Diginek, akkor az a Digi Mobilra is vonatkozik?

A kedvezmenyt a huseg, e-szamla utan akkor is megkapod (es ugyanannyit) ha csak vezetekes szolgaltatasod van.

Nekem ebbol logikailag az jon ki, hogy a mobil nem szamit ilyen tekintetben (arra is van kedvezmeny, de az nem akkor vezetodott be amikor az aremeles volt, hanem kezdettol fogva volt) - emiatt nem is ereznem jogosnak, ha a mobilra is lenne huseg. Nyilvan, attol, hogy en igy talalnam jogosnak, nincs feltetlenul igy :-)

Ez azert meger egy kerdest az ugyfelszolgalat fele.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

MInden szerződés tartalmazza, hogy az milyen szolgáltatásokra vonatkozik, és milyen időtávra jelent mindkét fél felé kötelezettséget (ez benne a hűség jelző).

Amikor te decemberben kötöttél egy szerződést a Digivel, az tartalmazta, hogy milyen szolgáltatásokat vagy tőlük köteles vásárolni, és ők mit kötelesek nyújtani adott ideig. Ha ebben benne volt a Digi Mobil, akkor benne volt, ha nem, akkor nem.

Vodafone felvásárlás óta Romániában is sokat csuklik az UPC. Úgyhogy regionálisan van valami elég komoly gond a Voda hálózatával. Az utóbbi 1 évben több pár órás majdnem teljes leállás volt. Szerződések kifutásakor megyünk Digi fele.

Romániai személyi szám (ez automatikusan adószámként is működik) kell hozzá, ami minimum tartózkodási engedélyhez kötött.

Van egy "reasonable use" szekció is a szerződésben, max 4 hónapot lehet roamingban a kártya elvileg román tarifákkal. Hogy ellenőrzik e vagy sem, azt nem tudom.

A sebesség nem sokat változik, 6-7 mbit/s körül van jelenleg a DIGI mobilnet sebessége felénk.

Én pont azért fizettem elő DIGI-re, mert a legtöbb élelmiszerboltban nem volt Telekom és Telenor (Yettel) térerő, a lakásunkban meg a vodafone nem működött ha távolabb léptem az ablaktól. A DIGI-nek viszont nagyon stabil lefedettsége volt mindenütt. Kár érte.

Szerkesztve: 2023. 04. 14., p – 23:19

> a meglévő digi tornyokat és frekvenciákat gondolom átkonfigurálják vodafone-ra, így javul a lefedettség, a belvárosban pedig a sebesség és a kliensek eloszlása

Haaaat... A hirek nem errol szoltak:

> A DIGI a felszabaduló, több mint 2500 adótoronyból álló egyes mobilhálózati infrastruktúráját, egyéb passzív és aktív mobilkommunikációs eszközeit, rádiófrekvenciahasználati jogosultságait kiválás útján új vállalatba szervezi, amelyet a 4iG csoport a későbbekben értékesíteni kíván.

Forras: https://index.hu/belfold/2023/04/13/vodafone-magyarorszag-digi-4ig-ossz…

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerintem teljesen logikus: a Vodafonhoz berlik az infrat, a meglevo Digi infrat meg eladjak. Teccik erteni? (jo, nem vagyok kozgazdasz, biztos van olyan kornyezet ahol ez tenyleg megeri)

Gondolom nezegettek, elotte, hogy ki tudjak-e arulni a Digi cuccait - de kivancsi volnek, hogy ki veszi meg. Egy otodik szolgaltato?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Akár a Voda tornyokat működtető cég is megveheti, aztán visszabérelhetik... Gyorsan pénzhez jutnak, a bérletet meg a majdnai bevételből kell csak fizetni. Egyszerűsítve. A Digi mobilhálózatának lefedettsége még a Voda szarját sem közelíti meg, szóval jókorát kellene rajta fejleszteni, hogy ütőképes legyen...

Meg gondolom ez is olyan műszaki cikk, mint a jóval kisebb, emberi léptékűek: "használtan" olcsóbb, mint építeni újonan Így megérheti megvenni egy torony-infra-szolgáltatónak. Ráadásul aránylag modern cuccnak kell lenniük, ha 5G-képesnek épültek.

egyrészt igaz - másrészt érdekes módon a Diginek tud jó lefedettsége lenni ott, ahol pl egyik másiknak sincsen. Ezekkel a sűrűn "ledobált" megtámasztott "mobil"tornyokkal.

Arra mondjuk kíváncsi lennék, h ezért az infráért ki hajlandó pénzt adni - hacsak nem "vas" árban adják el...

Gondolom azért jobb az addig mobil-kietlen helyeken a Digi a többinél, mert ott kezdtek el építeni, ahol potenciálisan kihasználatlan az ügyfélkör a térerő hiányában. De egyébként a másik háromhoz képest nem jó a Digi általános (pláne területre és nem lakosságra vetített) lefedettsége.

A hálózatot meg szerintem szívesen megveszi akármelyik toronyüzemeltető cég, mert frissen épített, aktuális technológiával szerelt, nem valami régi leharcolt, Invitel kezdeti időkből átmentett akármi.

Tapasztalatból mondom, hogy ha a fizikai tornyokat (vas), a hozzá való földterülettel és áram szolgáltatással megkapja X pénzért, már nagyon megéri. Ha az összes HW-t ki kell dobni és új kell, akkor is.

Ugyanis: eldöntöd, állítanál egy szem oszlopot kommunikációs célra (mondjuk sima fa vagy beton oszlop, ami a szabványnak megfelel), egy olyan területen, ahol ezt semmi sem akadályozza és minden érintett hozzájárul. Onnantól ~1 év, mire megváltod a területet az államtól (ha van tulajdonosa, akkor sem kevesebb a földhivatalban az adminisztráció), meg 1-2 év, mire egy áramszolgáltató oda áll a drótja végével (akkor is, ha az ő dobozuk mellett vagy 1 méterrel...).

Innentől ha valaki elad egy csomó, területileg és villanyilag rendezett, szerelhető oszlopot, az óriási idő és pénz spórolás az építés helyett.

Szerkesztve: 2023. 04. 15., szo – 07:55

tájékoztatjuk, hogy a mobil díjcsomaghoz tartozó mobilinternet szolgáltatás becsült maximális le- és feltöltési sebessége 3/3 Mbits-ra, garantált le- és feltöltési sebessége: 0/0 Mbits-ra változik.

Számomra ebből nem egyértelmű, hogy ez csak a hang hívással rendelkező előfizetés mellé járó mobilinternet sebessége változik csak vagy a csak mobilinternettel rendelkező digi aktív előfizetésé is?

Nem tudtam hogy ez lesz vele. Két hete lemondtam 2 mobilnetet (csak arra tartottuk). Bizonytalan volt még BP belvárosában is, inkább vettem nagyobb csomagot az elsődleges szolgáltatónál.

echo crash > /dev/kmem

Nem ez volt a nap híre.
És az sem, hogy bár a tavalyi akciós hűséget aláírtam, de azért az ár most hirtelen olyan 16-17%-kal megnőtt.
Át kell gondolnom, mire is van szűkségem, de a tavalyi beugratás kapcsán ebből jó eséllyel év végén lesz csak valami.

2022-05-16 3100 Ft > 2023-04-07 5610 Ft (+570 Ft*2 ha ugy dontenek mar nem jar "kedvezmeny")

Meg jo, hogy csak inflaciot kovetunk es nem irrealis a dragulas, ugyebar :D
Amugy tokeletes volt a strategia, mielott szarra emeltek a dijakat, alairattak kb. mindenkivel a huseget az 500HUF kedvezmenyert, ezert felmondani nem lehet user oldalrol kovetkezmenyek nelkul. Meglatszik az uj tulajdonosi kor honnan erkezett :)

Szerkesztve: 2023. 04. 16., v – 00:45

Én a T hálózatot használom. Amerre jártam minden hol működött minden szolgáltatás. Volt lehetőség váltani (eladás előtti) Vodafone hálózatra az olcsóbb lett volna. Kemény 1 napig bírtam használni. Mindig azt láttam a kijelzőn, beltérben alig van térerő a mobilnet jelentősen lassabb volt és  a VoLTE sem működött az amúgy VoLTE képes telefonomon. A Digi, ahol volt térerő stabilan működött és erőteljes volt. Érdekes módon a plázákban viszont nem remekelt. Rákérdeztem anno, hogy várható esetleg bővítés a plázák környékén a benti térerő növelésére. Nem tervezik. -jött a válasz. Ekkor váltak el útjaink mobil területén. Nem jó jel, hogy a levélben elég kategorikusan jelzik a dec 31 időpontot a kedvezőbb árak megtartására. Pedig anno a Digi erről szólt. Ha sokat akarok fizetni akkor keresek egy FULL szolgáltatót a pénzemért.   

Igen, a kölkök előfizetését így oldottuk meg a Digivel, nekik ez városon belül tökéletes volt, a sok gigabájtos nettel meg főleg megfelelt nekik. Az 1000-1500 Ft-os havi árával meg nekem.

Most jó lenne keresni dec 31 után valami hasonlót, de attól tartok, hogy nem lesz. (azért ha valakinek van erre ötlete, akkor szívesen venném. :))

A Vodafone-tól én 2021-ben szándékosan eljöttem, amikor a rendszer átállásuk volt. Két-három hétig gyakorlatilag megszűnt a telefonszámom (számhordozás közben), nem lehetett őket felhívni, ha véletlen valaki felvette a telefont, vagy bementem az ügyfélszolgálatra, akkor semmi infójuk nem volt, hogy mikor javul meg. Utána a számlákat nem küldték ki hónapokik, majd hónapokig befizetni nem lehetett (illetve fizetni fizettem, de nem könyvelték el), fél évig felszólítgattak, hogy most már kikapcsolják a telefonom. (szerintem nem sikerült azt sem, ezért úsztam meg). Majd amikor megállapodtunk, hogy ennek vessünk véget, akkor kb fél évet kellett várnom valami elszámoló számla "szerűségre", amit már nem tudtam leellenőrizni a sok kavarás és az eltelt idő miatt.

Nagyon rossz hír, hogy hozzájuk kerülne ez vissza.

"megszűnik a VoWifi (miért is? tök jól működött és szinte seamless volt a váltás rá és róla)" - Mert a vodkafon hálózati infrastruktúrája nem támogatja/nem tudja kezelni, és a "bevándorló" Digi-s előfizetők miatt nem fogják ezt implementálni vodkafonék.
 

De azt azért érted, hogy ezzel amúgy a saját hálózatukat is tehermentesítenék, és ahol van használható wifi, ott nem érdekes a térerőprobléma sem? De nyilván ezt ugyanígy fel lehetne tenni a többi szolgáltatónak is kérdésként, tudtommal a többinél sincs ilyen.

"Sose a gép a hülye."

Szerkesztve: 2023. 04. 15., szo – 19:18

Közben újra megemelik az árakat Diginél: https://digi.hu/inflaciokoveto-dijkorrekcio

Amint elkerült az államhoz, második áremelés. A szolgátlatás szarabb lesz (a TV muxok minőségét erősen csökkentették, jóval alacsonyabb a bitráta), az árak nőnek. Éljen!

Abszolut nem az állam védelmében (sőt, része,ről teljesen nonszensz ez a bekebelezősdi majd haveroknak kijátszás, amit tolnak tizen éve), de azért mostanában volt egy szolid 25%-os infláció... Így sajnos nem tudjuk meg, hogy az emelés valóban "csak" ezt követi, vagy csak simán jó indok az emelésre.

A neten lévő táblázat alapján bevallom, én nem is látom az emelést a jelenleg érvényes árhoz képest.

Én tavaly 06.30-ig 5999 Ft-ot fizettem, abból lett 07.01-től év végéig 6900 Ft (15% emelés, valószínű letelt valami húség, lehet volt kedvezményre lehetőség, nem nem jártam utána), ebből lett 7890 Ft januártól, immár kedvezményekkel, és a neten most olvasható, május 1-től érvényes táblázat is ezt a kedvezményes árat tartalmazza. Ezt 14,3 % emelésnek számolom a tavalyi záró 6900 Ft-hoz képest (persze ott van, hogy hűség nélküliből hűséges lett), de valóban ~32% emelés tavaly nyárhoz képest.

A másik oldala sajnos az, hogy a másik két elérhető szolgáltató a legtöbb helyen jóval drágáb, és nem is kínál ennyi szolgáltatást, így ha még tovább emelnék, azzal is versenyképesek maradnának. Csak mi, előfizetők nem járunk túl jól...

Szerintem ez egyáltalán nem meglepő. Sőt, csodálkozok ha bárki azt hitte, hogy a Yettel és a Vodafone érdekeltség mellé megtartják a Digi mobilos részét.

Elképzelhetőnek tartom, hogy az adminisztrációs költségét sem fedezi az előfizetőktől befolyó minimál díj, csak az üzleti oldalt nézve is logikus lépés a megszűntetése. A kész infrát meg valószínű gazdaságosabb bérelni a megvett mobilcégek alá, mint sajátot tartani/fejleszteni, így annak az eladása is érthető üzeletileg (meg hátha fedez valamennyit a végtelen tartozásból).

A Digi-nél is erősen mínuszos volt a mobil így gyerekcipőben (pláne értelmes frekvenciasáv mennyiség nélkül), de ott ugye a "majdaniak" reményében finanszírozták a bukóját. De ez a "majdani" rész a Digi felvásárlásával ugye törlődött.

Akkor itt valami furcsa anomalia van a Digi eseten, mert edekes modon 2022-ig jol jart az elofizeto, pedig a mocsok kapitalistake volt, de szerencsere sikerult elvenni toluk, azota folyamatosan egyre sz@rabbul jarunk vele - es meg nincs vege. Ja, bocs. De vege van.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Engem az erdekelne, hogy mi a fidesz / 4ig celja ezzel? Miert veszik halomra a mobilszolgaltatokat? Anno a mediaval tettek ugyanezt, es nem lett jo vege.

Azért, mert a NER a járadékból él. A lényege, hogy állami forrásból felvásárolják a stratégiai magáncégeket, vagy éppen kiszervezik maguknak az állami feladatokat, és ők a lakosságtól a szolgáltatásokért járadékot szednek. Olyan szolgáltatások ezek, amiket nem tudsz mással pótolni.

Áramelosztás, autópálya, telekommunikáció, nemsokára a vízközmű. Nem véletlenül drágult meg azonnal az áram-elosztói díj, az autópályadíj, meg a Digi szolgáltatása, miután átvették. A NER ebből él. 0 munkával sok bevétel.

Pontosan úgy viselkednek, mint régen a földerurak a tizeddel, bányajáradékkal és társaival.

A Századvéd magazin 88-ik száma erről írt volna, de ezt már nem engedte a NER, megszüntették a magazint, a kinyomott 88-ik lapszámot bezúzatták.  https://hang.hu/belfold/menesztettek-a-szazadveg-folyoirat-teljes-szerk…

POL:
A "kisgömböcnek" sajnos zabálnia kell. Pénzzabáló egy ilyen maffia hálót fenntartani. Ha valaki jobban megnézi a NER-t, akkor ők nem piaci alapon működnek, hanem az adófizetők pénzét szipojozzák az államon keresztül.
Meddig tartható ez fent? Véges ideig. Ezért próbálnak új piacokra is "betörni", majd az ott realizált nyereséget elvonni. A távközlés vagy IT tipikusan az a piac, amit gond nélkül lehet fejni. Senki se teszi fel a kérdést, ha például egy szerver 1 millió Ft helyett 2 millió Ft-ba kerül vagy ha egy szolgáltatást egy másik NER pajtás "jó áron" biztosít, ami esetleg jóval olcsóbban is megoldható lenne. Egy szolgáltatást még könnyebb túlárazni, mint egy terméket.
A gond ott van a NER számára, hogy lassan elfogynak a birtokolható piacok, elfogynak a belföldi terjeszkedési lehetőségek. Ezt a NER is látja. Csak a maffia módszerek sem külföldön, sem a nagy multik felé nem igazán működnek.
/POL

Ezért jönnek azok a törvények/rendeletek, amik ellehetetlenítik a nem-NER kézben lévő, értékesebb-jövedelmezőbb cégeket (pl. most az építőanyag gyártás-kereskedelem a soron következő tétel). Kikényszerítik ezzel, hogy eladják "önszántukból" a mostani (jellemzően külföldi) tulajdonosok, mert ellehetetlenül az értelmes üzemeltetése. Majd mikor ez bekövetkezett, akkor varázsütésre eltűnik az addigi korlátozó intézkedés.