IPV4 vagy IPV6

Sziasztok!

Azzal futottam össze, hogy a T-kom vezetékes hálózatából egyszer IPV4-es IP címet észlel egy szolgáltató (Google), majd másik alkalommal IPV6-os címet, majd megint IPV4-es címet. Ugyanarról a hozzáférési helyről történt a hozzáférés és elméletileg ugyanarról az eszközről is. Mi lehet ennek a magyarázata. Tud valaki erre valami értelmes ötletet adni?

 

Minden segítséget előre is köszönök.

 

Üdv,

P3nész  

Hozzászólások

Ennyi infóból azt mondanám, hogy DNS round-robin.

Köszi a választ. 

Nem vagyok otthon a hálózatokban, ezért kérdezem, hogy a T-kom eszköze váltogathatja, magától, hogy IPV4-et vagy IPV6-ot használ.  Mi alapján megy az egyik vagy a másik?

Köszi, előre is az ötleteket.

Nem tudom, hogy milyen "eszközöd" van de a "modern"(öööö :D) oprendszerek IPV4 és 6 címet párhuzamosan kap(hat)nak alapbeállítás szerint. Itt most én speciel a Win-ről, linuxról illetve az Androidról beszélek, a többiről majd beszél más. A Win illetve linux esetében letilthatod oprendszer szinten a hálózati eszköz/hálózat beállításaiban egyiket és másikat is, ha csak ez zavar. (Hogy mi alapján használja felváltva az "eszközöd"/(alkalmazásaid), az másik/több téma.)

Szerkesztve: 2023. 04. 16., v – 08:11

Böngésző (vagy inkább alkalmazás) függő szerintem.

Már az is külön egy mutatvány, hogy a többféle IPv6 címből a kliens melyik forráscímmel kommunikáljon, arra is van egy prioritáslista. Ha valamiért meg bizonytalannak tartják az IPv6-os hálózatot inkább váltanak IPv4-re eddigi (rövid) tapasztalatom alapján.

Párhuzamosan kapsz IPv4 és IPv6 címet, aztán gyakorlatilag az oprendszered és az alkalmazás dönti el, hogy melyiken nyitja a kapcsolatot, melyiket preferálja és mikor. Ha sima round-robin a DNS vagy extra rövid a TTL, akkor láthatod így, hogy váltakozik.