Érdemes a kamerát mozgásérzékelő módra kapcsolni?

Valójában a DVR-ben gondolkodok azon, hogy bekapcsolom a mozgásérzékelős üzemmódot, ugyanis a 4 kamerám most folyamatosan működik és a DVR folyamatosan rögzít. Gyanítom ez nem túl jó az SSD meghajtóm élettartamára nézve. 500Gb-os az SSD.

Ami fontos, hogy egy Hikvision DVR képes-e általában arra, hogy a valódi történést is felvegye, ha csak mozgásérzékelésre van beállítva? Az nem zavar, ha elmegy a macska és arra is rögzít. Célom az SSD életének meghosszabbítása, illetve az, hogy minél régebbi anyagok is meglegyenek rögzítés alatt.

Hozzászólások

Belteri vagy kulteri kamerarol van szo?

Kulteri eseten nehez (lehetetlen?) beallitani ugy, hogy lenyegi mozgasra beinduljon, viszont ignoralja a fak mozgasat a szelben...

Kapcsold be, én igy használom, de ettől kezdve nem lehetsz 100 %-ban biztos, hoigy mindent felvesz. Szélben egy fa szinte folyamatos felvételt  produkál, 

de volt hogy ha kicsit távol voltam 4-5 méterre, félig takarásban, nem rögzített semmit.  Nem ez a kérdés, csak érdekességképpen, talán egyszer kipróbálom:

van a google-nek egy hardvere, https://www.conrad.hu/p/google-coral-tpu-usb-accelarator-cpu-modul-2274874

 a Google nagy teljesítményű speciális chipet (TPU, Tensor Processing Unit) csatlakoztatott az USB 3 interfészhez - ez azt jelenti, hogy a Tensor Flow Lite modellek gyorsan és energiatakarékos módon használhatók a következtetésekhez. 

Sajnos több mint a duplájára nőtt  az ára. Ha  rögzítő programod  támogatja , akkor alakfelismerés alapjén rögzít. Nem próbáltam, a "gyári" alakfelismerők nem teljesen jók, gyalogosokat autókat felismert, de a postást aki robogón jár, azt már nem.

Szerkesztve: 2023. 05. 06., szo – 22:52

Egy WGA kell neked, az kiszűri azokat az adatcsomagokat, amelyikben káros bitek vannak. Ezzel óvják a kábelt és a hardware elemeket, ezáltal növelve a hasznos élettartamukat.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Kérdés hova pufferel, mert ugye a mozgás előtti pár másodpercre szükség van, hogy ne maradjon le a lényeg. Ha az ssd-re megy a puffer, akkor csak tárhely spórolás a mozgásérzékelős megoldás, valójában ugyanannyi írás történik mintha végig venne.

Felvétel használhatóság szempontjából saját tapasztalat szerint beltér szerű helyen (statikus sarok minimális környezeti fényjátékkal) jó a mozgásérzékelős, kültéren nagyon nem jó. Ha túl érzékenyre veszed akkor kb semmit nem spórol, ha nem, akkor meg lemarad a lényeg

Felvétel használhatóság szempontjából saját tapasztalat szerint beltér szerű helyen (statikus sarok minimális környezeti fényjátékkal) jó a mozgásérzékelős, kültéren nagyon nem jó. Ha túl érzékenyre veszed akkor kb semmit nem spórol, ha nem, akkor meg lemarad a lényeg

Home kategóriában egyébként ma hogy néz ki a mozgásérzékelés hangolása? Mert én már ~15 éve láttam olyat (nem home), ahol kb 5x5 - 10x10 pixeles kockákból lehetett kimaszkolni a nem érdekes részeket, azzal azért elég jó be lehetett lőni az érdekes területet. Nyilván nem triviális, de vmi szabvány kertes házban azért szerintem jól be lehet lőni azt a részt, ahol nem fog random kutyaméretű bokor hajladozni. Arra meg, hogy hirtelen változóak a fényviszonyok, ezért az egész kép változik, bőven volt algo.

Hiaba jeloljuk be az "aktiv" teruletet, ott is lehetnek olyan mozgasok/valtozasok, amik fals riasztast/felvetelt triggerelnek: pl. automata locsolo, hajnalban es este mikor atvalt infrara/-rol, nagyobb vagy tobb galamb repked, hirtelen beborul vagy kisut a nap, pok vagy legy maszik a lencsere, esti havazas, ...

En ezert folyamatosan rogzitek HDD-re, ehhez ugyis nagyobb kapacitas kell, hogy legalabb egy hetnyi felvetel legyen.

Hát, ebből az automata locsoló 10 az valóban jó kérdés, az, hogy ne riasszon, mikor infráról vált, az kurva alapnak hangzik, a beborul/kisüt is, egy nagyobb galambra is azért be lehetne lőni szoftvert imho. Persze tény, hogy valószínűleg ipari felhasználásnál nagyobb a tolerancia a fals pozitívra.

Érdemes folyamatosan rögzíteni?
Úgy értem, ha nem tudod pontosan, mikor történt, amire kíváncsi vagy, rohadt sok felvételben kell megtalálnod a releváns részt.

Most tervezem körbekamerázni a házat. Egyelőre az a koncepció, hogy
. tudjak élőképet nézni
. mozgás esetén mentsen le állóképeket a kamera egy watch dir-be, amit figyelve egy script tud nekem notification-t dobni

Lehetséges, hogy idővel változik majd a megközelítésem, de jelenleg úgy vagyok vele, hogy nem akarom sok felvételből kikeresgetni a lényeges részeket.

Ez helyzetfüggő, az én helyzetemben könnyen kideríthetem az esemény időpontját, mert olyan elváltozásokat tudok alapnak tekinteni, ami után egyszerű. Példa: egy letört virág. Addig felezem a felvételi időket, míg meg nem találom a letörési pillanatot. De ez csak egy példa, ezernyiféle lehetséges még.

Szerkesztve: 2023. 05. 07., v – 13:07

Alapvetően nem zavaró, ha egy madárra is riaszt, a mateknek inkább ott kellene pozitívnak lennie, hogy tartósabb legyen az SSD és több anyag férjen rá olyanból, ami értékelésre való még akkor is, ha benne van fals riasztás is. A bufferelés sajna SSD-n történik, így gyanús, hogy az élettartamon ez nem fog segíteni. Azt néztem, hogy lehet állítanom a DVR settingsben, hogy mennyi mp legyen még felvéve a riasztás előtt és után. Itt van arra tapasztalata valakinek, hogy van olyan eset, amikor ennek ellenére, mégis lemarad a valódi esemény lényege?

A "normálisabb" kameráknak már jó a mozgásérzékelős funkciója.

A kérdés az, hogy az ssd ára vagy a lemaradt kamerakép a nagyobb veszteség.

Miért SSD-re rögzítesz? A jövőben építenék ki egy kisebb rendszert, de én egy 4TB-os Seagate Ironwolfot használnék erre. Nem jó ötlet?

Múltkor én is megkaptam, hogy a diszkjeim áramfogyasztásából 1-2 év alatt kijönne egy normális SSD. Na megnéztem és ma már nem igaz, hogy 10W-tal kell számolni egy diszkre.

Találomra kerestem 1TB-s diszket: https://www.dateks.lv/en/cenas/cietie-diski-hdd-3-5/138547-seagate-1tb-…

Power - Power consumption (idle) - 2.5 W
Power - Power consumption (standby) - 0.5 W
Power - Power consumption (typical) - 3.76 W

Oké, szünetmentesítésnél minden W-t számít, de már nem akkora a különbség, mint pár éve.

Seagate-nek van 2 fajta power saving technikája is. Az egyik az üzem közbeni teljesítményt befolyásolja, a másik az idle módban az energiatakarékosságot növeli. Ezzel a 2-vel kb. ssd szintűre le lehet menni energiafelvételben az üresjárati időkben. Terheléskor (aktív írás-olvasás) sok mindent nem lehet trükközni, de ezek az időszakok a statisztikák szerint az üzrmidő egy kis százaléka. Cserébe viszont elérhetjük könnyedén h. hamarabb kinyiffan a mechanika ha észnélkül parkoltatjuk a fejet meg leállítjuk a tányér pörgetést pl. 30 másodpercenként.

Van egy nagyonsoktányéros exos-om, annak szerintem azért magas a fogyasztása mert 9 tányért pörget 7200-on. Ha azok leállnak, a standby fogyasztása annak is lemegy ilyen 0.5-0.2W-ra.

Az viszont gagyi, h. a smart adat kiolvasáshoz fel kell pörgetni a lemezeket (ez talán magának a szabványnak a hülyesége h. ha smart query-t kap a vezérlő akkor ki kell jönni standby-ból, aki a lemezek ismételt felpörgetésével jár). Holott csak historikus statisztikát kérdezek le tőle, ahhoz nem kell a lemezeknek járnia. Hacsak nem valami host protected részen tárolja a smart attributum értékeket + a smart log-ot, és nem tart belőlük 1 példányt cache RAM-ban.

Jobb SSD-k rendelkeznek max írási terhelhetőséggel a specifikációban „Total Bytes Written“.

Van ilyened? Megnézted, hogy most mennyit ír naponta és így mikorra fogja elérni? Megnézted, hogy ha be van kapcsolva az érzékelés akkor mennyivel csökken a nap írás? 

Rakjad át az ssd-t a gépedbe a dvr-be meg vegyél egy normális vinyót, annál nem kell aggódni az elhasználódástól.

Szerkesztve: 2023. 05. 09., k – 17:22

A mozgásérzékelés szerintem kalap xar. Minden pixelváltozásra jelez. Minimum IVS kell, abban pl. vonalátlépés és akár annak irányát is meghatározhatod. Na ez már nem jelez be ködben visszaverődő infra fényre, esőre, fák mozgására. Egy kamera itt kezdődik. A sima mozgás alapú detektálással tele leszel eseménnyel és baromi sok időd elmegy azzal, hogy kielemezd.

Másik az AI lenne, ami vegyes sikerrel, de felismeri, hogy falevél vagy ember mozog. Ebből van olcsó felhő alapú, aminek a végén lehet, hogy egy kicsi kínai nézi a kamerádat és nyom az ember gombra, ha azt látja..vagy valami értelmes kód detektálja. Én nem bízok ebben, szóval kamera nekem nem dumál ki a netre.
Ugyanez van offline módban is, pl, Dahua 5-ös sorozat.

De az esetek többségében elég a sima vonalátlépés (IVS - tripwire), ami már egy Dahua 2-es sorozatban is megjelenik. Ennek segítségével akár egy sündisznót is észrevesz éjjel, ha a virtuális vonalon átment, de esőre, ködre, fára, elmenő autó fényszóróra nem jelez be. Nem rögzít érdemtelen dolgokat. Nagyjából 2 éve használok 2, 4, 5-ös sorozatú Dahua kamerákat kültéren.
Kezdtem Tapo -val. Az beltérben jó, elég a sima pixel mozgás alapú, illetve a kültériben lévőben van tipwire, ami már használható, de net kell neki...anélkül még ahhoz is buta. Offline viszont legalább a pixel változást ismeri, tud jelezni ONVIF-en, így a helyi NAS, NVR képes észrevenni és rögzíteni az eseményt.