Alacsony fogyasztasu szerver windows server futtatasra

Fórumok

Sziasztok!

 

Egy vallalatiranyitoi programot kellene ujratelepiteni/frissiteni egy uj dedikalt szerverre. A szerver legyen leheto legalacsonyabb fogyasztasu es minel olcsobb. Kb. egy raspberry pi windows serverre. A windows server licenszeket is meg kellene venni.

Ezt szeretnem nagysagrendileg beloni.

 

A programrol: A programot egy ember hasznalja, betegseg/szabadsag eseten egy masik besegit. Tovabba 2 egyeb ember ratekint a programra, de ok altalaban nem modositanak semmit. A program egy .Net alapu weboldal, ami MSSQL-be ment es MS IIS szolgal ki. Az egesz igenye <4GB alatt megvan, processzorhasznaltsag <1%.

 

Nem erdekel a virtualizalas, mivel sikerult mindenhonnan kivezetni a cegnel a microsoft windows termekeket(AD-t is samba adja), igy egyszerubb egy kulonallo fizikai szervert erre az egy feladatra beuzemelni.

 

Az elsodleges cel, hogy minel olcsobb legyen a windows licensz + hardver. A masodlagos cel, hogy minel kevesebbet fogyasszon 10 eves tavlatban.

 

Lehet a flame-be illene a topik?

Hozzászólások

1) A virtualizálás érdekeljen, mert a Windows Server licensz lefed 2VM-et, hogy ha csak a hyper-v role van a vason. Mentéskor ezt nagyon fogod szeretni, mert VM-et Veeam-mel vagy más hasonlóval roppant barátságos menteni.

2) 4GB-ba, de még 8GB-ba se fogsz beférni.

3) Egészen addig lesz olcsó, amíg a szuperolcsó megoldás nem adja meg magát. Ezt már többször megénekeltük itt. Szóval amennyibe normálisan kerül, azt rá kell szánni. Duplatáppal, UPS-sel, ilyesmivel.

Akkor egy oonfigot/arat tudsz mondani diplatapos 8/16/32 gb-os gepre +windows licenszdij?
Egy +-100eFt-ra azeretnem beloni.

 

Kizart dolog, hogy ezt a programot mas fizikai szervervas közelébe engedjem. Dedikalt vasat neki. Nem akarom, hogy a kerekkotoje legyen a tobbi fejlesztesnek szerver hardvercserejenek, semminek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem kerékkötő, hanem 1db VM is elfut boldogan, ettől még dedikáltan az övé. Mondjuk úgy, hogy láttam már ilyet. :) Például olyan is kiderült már, hogy kizárólag 3,5GHz-nél magasabb alapórajeles CPU-val fut az adott csoda normálisan, ami egy enterprise szervernél pár éve még nem volt egyszerű, és most sem annyira, bár javult a helyzet.

A Windows licensz az a Standard szerver licensz esetén 400e+áfa körüli ha jól látom, és könnyen lehet, hogy drágább, mint a fizikai szerver, ha valami jóféle használatat nézel. Dobtam viszont privátot/emailt.

de Windows licenszt a szerver fizikai paramétereihez kell venni, azaz szervercserenel uj licenszt kellene venni.

Ez a baj az elozonel, mert windows server 2003 beszerezhetetlen, ami van az meg oem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem kell újat venni feltétlenül, ha a hordozhatót veszed. Ráadásul 16db magot licenszel az alap. Ezen relatív könnyű belülmaradni. A socket szám nem számít, de mivel kisfogyasztásra/gazdaságosságra lőssz, dualsocketes gépben is inkább egy erősebb CPU lenne valszin a nyerő.

Tehat ha jol veszem ki a valaszodat, akkor 2 lehetoseg van:

1.) veszek 2 db windows server 2022 standard licenszet, mivel a jelenlegi szerveren tobb a magok szama, mint 16, es a fizikai vashoz kell venni a licenszet.

Ehhez veszek 10CAL-t, mert az 5, megiscsak szukos. Azaz ez 1 millió 135 ezer forint.

 

2.) veszek 1db fizikai vasat, amibe a magok szama <16 alatt van, de minimum dual tapos es akkor egy darab windows server 2022 licenszet veszek.

Ez lenne mondjuk egy alsokategorias beleposzintu Dell R750XS, 12 magos, 1270 000Ft. Ehhez a windows licensz 570eFt, azaz 1840eFt.

 

A szoftverbol mar nem all modjukban frissitest adni, csak meg lehet ujra venni, annak a mostani ara 4.1MFt. Plusz anno 1 evig testreszabtak a cegre, az most is lesz majd 2-5Mft kozott valahol.

Alakul ez:)

 

Az a kerdes, hogy a windows server 2022 standard edition licensz feltelepiteskor a hardverhez kotodik-e (oem), vagy lehet alatta szervervasat cserelni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az a kerdes, hogy a windows server 2022 standard edition licensz feltelepiteskor a hardverhez kotodik-e (oem), vagy lehet alatta szervervasat cserelni.

Ez licenceléstől függ. OEM kötődni fog. Nem OEM nem fog, de azokhoz meg kell frissítési alapként egy OEM. Ez utóbbit hívják mennyiségi licencelésnek is. Akkor érheti meg az utóbbi, ha folyamatosan a legfrissebb Windows Server verzió kell. Nagyon-nagyon erősen leegyszerűsítettem neked a képet MS licencelés szempontjából.

Kihagytad a dobozost, azt viheti és nem kell hozzá frissítési alap. :) És mennyiségi szerződés sem így elkerülvén a szerződés megkötése után párévente a vendoraik által előszeretettel alkalmazott "audit" de mégsem audit zaklatós sales pitch játékot (aka SAM :)). Ahogy írta sambázik valószínűleg nem akar magyarázkodni a vendoroknak a CAL-okról :P  

ii.Microsoft. Ha közvetlenül a Microsofttól szerezte be a szoftvert (és nem a gyártó vagy a telepítő biztosította):

(a)Kezdeti Hozzárendelés. Miután meghatározta egy adott kiszolgálóhoz szükséges rendszermaglicencek számát, a megfelelő számú rendszermaglicencet hozzá kell rendelnie ehhez a kiszolgálóhoz. Ez a kiszolgáló lesz az összes e licencekhez tartozó licencelt kiszolgáló. Ugyanazt a rendszermaglicencet egynél több kiszolgálóhoz nem rendelheti hozzá egy időben.

(b)Átrendelés. Ön átrendelheti a rendszermaglicenceket, de kizárólag az utolsó hozzárendeléstől számított 90 nap elteltével. Ha azonban a licencelt kiszolgálót végleges hardverhiba miatt kivonja a használatból, a rendszermaglicenceket hamarabb is átrendelheti. Rendszermaglicencek átrendelése esetén az a kiszolgáló lesz az új licencelt kiszolgáló az adott rendszermaglicencekre vonatkozóan, amelyhez átrendeli a licenceket. Előfordulhat, hogy további rendszermaglicencekre lesz szüksége, hogy licencekkel láthassa el az új kiszolgáló összes fizikai magját.

 

https://www.microsoft.com/en-us/UseTerms/Retail/WindowsServer2022/Datac…

Meg egy windows:) Ez a tortenet 2 fele mehet:

a) feladjuk az egeszet, es kukazzuk a programot

b) ezt a kb. 8-11MFt-ot arra koltjuk, hogy azt a 10%-at, amit tenylegesen hasznalunk a programbol, azt ujrairatjuk, ugy hogy mi legyunk a jogtulajdonosai a kodnak es a jovoben  lehessen tovabb fejleszteni, ha kell.

 

c) van egy olcsobb egerut, de ahhoz kellene windows server 2003 licensz (nem OEM!). De ilyet mar 5 eve kutatok, es sehol sincs egy dobozos elfekvoben...:(

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Amikor ezt probaltam megszerezni, akkor odaig jutottam, hogy ket foverziot lehet lefele menni.

Azaz windows server 2022-bol, lehet 2019 vagy 2016.

A windows server 2019-bol 2016, 2012.

Ugye egy product key-t is kellene kapni a downgrade-del a disztributortol ...

Tok para egyebkent az ujratelepites, mert a kulcsot csak telefonon adjak meg. De meg tavalyelott megadtak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez erdekes. Lehetseges, hogy rosszul tudtam. Atnyalazom. Koszonom.

A kulcsot nem hivatalos formaban kellene beszerezni? Microsoft supporton keresztul esetleg?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez a 8-11M hogy jött ki? A Windows licensz kb. 1k EUR, hozzá egy fékezett habzású szerver. Ha a cég működéséhez szükséges, akkor azt a szumma mondjuk 1 milát el kell rá költeni, vagy menni Azure-ba, vagy bárhova, de mindenképp lesz egy minimum költsége 5 évre vetítve ennek. Ezt a nullforintból mindent el lehetne már felejteni, meg azt aki erölteti. 2003-at nagyon nem akarsz, illetve semmi olyat, amihez már nincs támogatás.

Csak halkan jegyzem meg, hogy egy jólműködő cégnél, ahol valóban szükség van arra a szoftverre, ott 5 évre nézve a 3k-4k EUR-os beruházás az nem okozhat gondot, és utána a havi költsége sem. Ha pedig havidíjas megoldás van, akkor pláne nem lehet gond. Ha bármi kérdés felmerül, hogy sok meg izé, akkor nincs szükség a programra, vagy rosszul működik a cég.

A Windows 10 irányt nem eröltetném, mert pont pár hónapja láttam valahol bedőlni a Win10-et frissítés után, amin a szuperfontos számlázóközponti cucc ment. Ment a pillázás, amikor a sürgősségi óradíjat kapták a számlázó beszállítótól a helyreállításra.

> Ez a 8-11M hogy jött ki? A Windows licensz kb. 1k EUR, hozzá egy fékezett habzású szerver.

Kicsit a elbeszelunk egymas mellett. Csinaljuk azt, hogy en is irok szamokat, *hivatkozasokkal* es *konkret tipusokkal*, es te is ugyanigy teszel.

Windows server 2022 standard edition arat innen vettem:

https://www.microsoft.com/en-us/d/windows-server-2022-standard-cal/dg7g…

Mivel 2  processzor van a jelenlegi gepben es 16 magnal tobb, igy ugy nezem, hogy kettot kell venni, ami 3360 USD, ami netto 1.2MFt korul van, most nagyon eros a forint (egyebkent 1.4MFt lenne).

 

Egy szervergepnek meg egy teljesen mezitlabas puruttya beleposzintu szervert neztem ki, konkretan ilyet (ennel olcsobbat nem is lattam):

https://www.interbolt.eu/Dell-PowerEdge-R750xs-Intel-Xeon-Silver-4310-1…

Ez is netto 1MFt.

 

Tehat a windows + szerver, olyan br. 2MFt, csak windows olyan br. 1.5 korul lehet.

 

A program az 4.1MFt + afa, azaz 5.2 MFt. Anno 1 evig fejlesztettek nekunk (14 eve) kulon a mi igenyunknek. Ezt ujra le kell fejleszteni. Erre egyelore nem adtak arat, de olyan 2-5MFt kore *saccolom*.

 

Ebbol legrosszabb esetben lazan kijon a 11MFt. Remelem nem vetettem nagysagrendi hibat sehol se.

 

A regi program (amit per pillanat is hasznalunk) mukodik, benne van 14 ev anyaga, tehat barmerre lep az ember, korultekintonek kell lennie. Csak ertesitest mar nem tud kuldeni (levelezoszolgaltatot valtottunk, es azt mar nem tudja), valamint jopar alapveto funkcioja nem mukodik csak explorer alol (firefox, chromemal nem megy). Mint pl. egy csatolmany letoltese.

En megmondom oszinten egy kb. bugfixet vartam volna el, es egy linuxos futtathatosagot a gyarto cegtol, es max 1-2MFt  osszkoltseget. Igy baromi nehez a helyzet.

 

A windows szerver 2003 egy kulon fizikai halozaton van, kulon switchel (VLAN), minden. Csak egy ip-t enged at a switch, ami egy reverse proxy, amihez kapcsolodnak a belso halozati gepek. Ugye a covid ota jo lenne ezt kivulrol is ertelmezhetoen elerni. Szoval valamit lepni kell.

Plusz a windows licensz miatt a regi szervert nem tudom kidobni, es mar frankon nehez hozza barmit szerezni. Amit meg lehet annak az ara vetekszik egy mostani szerver alkatresz araval.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Windows áráról:
Szerintem picit rosszul számolsz.
Kell neked egyáltalán 16 core / 2 cpu? Szerintem nem, elég 1 cpu is.
Kell neked a Standard? Nem elég az Essentials? És akkor nem kell CAL. Így ez $501 MS listaár szerint. De itthoni disztribútortól lehet, hogy tudsz rá kedvezményt kérni.

Hardver:
Minek neked R750? Szükséged van 12 LFF helyre?

Szóval szerintem bőven lejjebb vihető az általad írt összeg. Szerintem.

Nem beszélünk el. Szerverből teljesen overkill irányba mész, és ahogy írták, a Windows licenszben sem kell elszállni. A szoftver árát eddig nem írtad sehol, az megérkezett valahonnan. Ráadásul a szervert nem kell feltétlenül megvennetek, lehet bérelni, meg virtuális gépet venni valahol. Mondjuk én Windows esetén inkább bérelnek egy alap konfigot, és rendesen megoldanám a mentést. Mivel a megvett gépednek mindenképp lesz havi rezsije, ezért egy bérelt történet nem sokkal több, és kerülgetnetek sem kell. A Windows licensz más kérdés, azt több helyen tudják neked szintén havidíjasan adni, ami épp kell.

A szoftver nem tudom mennyire egyedi, de meg kell nézni mennyire váltható ki dobozossal. Ha valóban nem váltható ki, és tényleg szükség van rá, akkor az nehéz eset lesz. Ugyanakkor ha már új fejlesztés, akkor Linux alapokon miért ne lehetne, vagy valamilyen web alapú megoldásban. Bugfixben ne reménykedj, mert valszin már seholsincs azaz ember, aki ezt valaha programozta, és hozzá tudna szagolni, csoda, hogy a mögöttes cég megvan. Sosem gondoltak rá, hogy bárki 5-10 évnél valaha tovább használná.

Levelezésnél a TLS 1.2 kell mindenhol, ahhoz legfeljebb azt tudod csinálni, hogy VM-ben mellépakolsz egy minilinuxot, ami megoldja az email átvételt helyben, és kifelé pedig primán mindenki szeretni fogja. Egy partnernél, szolgáltatói oldalon, most látjuk, hogy a TLS 1.2 enforcement, az a sok Windows 7, olykor XP-s kliensnél mennyire gáz, pedig mindenki tolja, messze nem az elsők, és a "dobozos" sw ezt adja.

Egy Win 2003-at vagy 2008-at, esetleg 2012-t még pár évig valahogy életben lehet tartani, de ha hálózaton el kell érni, akkor nagyon védeni kell őket.

Pontosan milyen régi szervered van? Előfordulhat hogy a mostani generációváltásaimból olyat is nyugdíjazunk. :)

> Pontosan milyen régi szervered van? Előfordulhat hogy a mostani generációváltásaimból olyat is nyugdíjazunk. :)

HP Proliant ML350 G5

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Uh. Ahhoz már nincs semmi errefelé. Na azt valóban szupersürgősen el kéne felejtened, mert a G5 szériánál még egy G7-es is fényévekkel hatékonyabb. Emlékeim szerint egy G5-os a tápkábel bedugásakor máris 200W-ot szippantott, majd lazán 300W-ig felment. Ezzel szemben egy G7-es kisebb konfig 60-80W, egy erősebb konfig erősen tekerő állapotban HDD-vel 150-180W-ból megáll. A topik úgy indult, hogy szeretnél minnél hatékonyabb lenni, és hát a céges villanyszámlának a G5 biztosan odavág.

b) ezt a kb. 8-11MFt-ot arra koltjuk, hogy azt a 10%-at, amit tenylegesen hasznalunk a programbol, azt ujrairatjuk, ugy hogy mi legyunk a jogtulajdonosai a kodnak es a jovoben  lehessen tovabb fejleszteni, ha kell.

Érik bennem ez a javaslat a thread kezdete óta, viszont elég gyakran derül ki, hogy a biznisz nem arra a 10%-ra gondolt, vagy valójában az a 10% jóval több, és akkor nagyon nagy bukó lehet a dologból. Alaposan járd körbe az igényeket.

Samba-hoz emlékeim szerint nem kell CAL. ;)

És de magyarázkodni kell, mert ha van 50 Windows-os kliens géped és egy 5 calos OEM Windows Servered azonnal kérdést szenved, mert nem fogja fel a SAM-os csóka (aki amúgy elfelejti közölni, hogy ez a móka opcionális, mert ugyan van igazi Microsoft audit is amit a szerződés szerint megtehetnek de az nem ez :)). Régi szép emlékek ennek eredményeként örömmel dobtam ki a hálózatról az utolsó Windows Servert.

A Windows Server egy hazai "megoldásszállító" IIS /MSSQL Express/.NET-es tákolmánya miatt volt 3-4 ember használta. (És a "megoldással" együtt hozták :))

Igazából akkor az is kérdéses volt, hogy az .NET-es tákolmány login formján (Az aposztróf már ott megakaszotta, úgyhogy minőségi termék volt ;)) belép a delikvens akkor vajon kell Windows CAL vagy sem. Valahol azt írták kell , valahol azt írták nem kell. De mindegy mert az öt CAL-ba így is úgy is bele kellett volna, hogy férjen. De szopjon az MS-el aki jogászkodni akar. 

A 80-as porton (SSL az űrtechnika :)) kívül nem volt rajta nyitva semmi.

ha a windows adja a dns-t, es active directorynal ugy szeretik beallitani, akkor ahhoz is kell annyi CAL. Par eve amikor eloszor a dns-t migraltam el windows alol, akkor ennek neztem utána.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

párévente a vendoraik által előszeretettel alkalmazott "audit" de mégsem audit zaklatós sales pitch játékot (aka SAM :))

Ismertetni kell a vendorral, hogy szívesen segítesz nekik, amennyiben be tudják mutatni a kutatást elrendelő határozatot, illetve az "intézkedésre jogosult" jelzést tartalmazó, BM által kiállított fényképes igazolvány.

supporttol fuggetlenul. Egy szerverprogramot (kvazi weboldal) nem teszunk desktop gepre. Nem tervezek windows update miatt bejarkalni/ujratelepiteni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Láttál olyan desktop Windows update-t, ami miatt újra kellett telepíteni a gépet?

Megfordult pár tízezer desktop gép körülöttem az elmúlt 20 év alatt, pár példa volt arra hogy rollback-elni kell kellett az update-et. Ez nem reális kockázat.

Szerintem zarjuk rovidre, es teljesen beadom a derekam, ha mondasz egyetlen egy nagyobb ceget, amelyik a weboldalat desktop windows alol szolgalja ki.

 Lehet csak megszokas, es mindenki maradi, de nem lehet, hogy megiscsak van valami oka nekije?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hat 4-en, amibol egy tolti aktivan. Plusz en, de en igazabol nem akarom hasznalni, csak ha nagy baj van muszaj. ...:-\

 

Viszont masszirozni nincs kedvem allandoan (desktop windows).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kérdezd meg a vezetőséget, hogy 98 (évi 7 nap downtime) helyett 99 százalékos (évi 3 óra downtime) rendelkezésre állás megér-e az üzletnek + x milliót.

Desktop Windows is kezel service-eket, ez elindul a géppel együtt, a WU-ek futtását eltolod egy kicsit a patch keddtől, tervezett időpontban, előtte snapshot-ot készítesz, backup-ot pedig folyamatosan.

Nem érzem azt hogy neked ezzel lényegesen több munkád lenne, mint az organizációban az egyetlen új Windows Server esetén.
Ha halomban állnának a Windows Serverek, akkor nyilván könnyebb lenne egy újat integrálni.

http://www.microsoft.com/en-us/Useterms/OEM/Windows/10/UseTerms_OEM_Win…

you may not:

...

(v)     use the software as server software, for commercial hosting, make the software available for simultaneous use by multiple users over a network, install the software on a server and allow users to access it remotely, or install the software on a device for use only by remote users;

Én ebben a konkrét esetben nem vizsgálnám ezt jogi oldalról.
Az idézett rész számomra nem egyértelmű: a megkötések csak "commercial hosting"-ra vonatkozik?

Senkit nem fog érdekelni, hogy nálatok fut egy Windows 10 instance, amivel egyetlen ember dolgozik távolról.
Out-of-scope ez a Microsoft-nak és a NAV-nak is.

Tipikusan olyan rész amiről szerintem 3 MLP-nek 12 különböző véleménye van. 

(v)     use the software as server software, for commercial hosting, make the software available for simultaneous use by multiple users over a network, install the software on a server and allow users to access it remotely, or install the software on a device for use only by remote users;

Egy bekezdéssel lentebb:

(iii)    Device connections. You may allow up to 20 other devices to access the software installed on the licensed device for the purpose of using the following software features: file services, print services, Internet information services, and Internet connection sharing and telephony services on the licensed device. You may allow any number of devices to access the software on the licensed device to synchronize data between devices. This section does not mean, however, that you have the right to install the software, or use the primary function of the software (other than the features listed in this section), on any of these other devices.

Ez amúgy magában kizárja a commercial hosting lehetőségét. :P

Ha szigorúan vesszük az elsőt akkor amint megosztol egy mappát vagy egy nyomtatót a kliensen megsérted az eula-t ;)

Ugye kell az asp-nek .net, annak MS IIS, az alkalmazasnak MSSQL, van par kiegeszito windowsos segedprogram, ami nehany dll, es meghivja a program (kep atmeretezes, levelkuldes, ertesites kuldes, ilyesmi).

 

Ez egy verziokombinacioval megy csak. A program .net 2.0-at hasznal, de a windows server 2003+iis miatt a .net 3.5 kell neki, amivel meg kompatibilis (a magasabb .net verziokkal valami baj volt, de mar nem emlekszem ra pontosan.

 

Namost, hogy ebbol az egeszbol kitorj, eloszor az MSSQL-t kellene MySQL-re vagy progressql-re cserelni. De a program biznisz logikajanak a 90% ilyen binaris sql hivasokban van, igy nem latod, hogy mit is csinal az sql-en. Ennek van valami neve, de ezt konkretan 2 eve mazsolazgattam vegig, es mar elfelejtettem a nevet.

Talan remote procedure callnak hivjak, vagy stored procedure-nek a tokom tudja mar.

Itt megakadtam, mert ha el tudnek szakadni az mssql-tol, akkor maris egy linuxra lehetne az sql-t tenni, es onnan mar csak a maradekot kell ujrairni:)

 

Legjobb lenne elfelejteni az egeszet. En mar megszamlalhatatlan munkaorat elpocsoltem az egesszel. Szerintem ennyi ido alatt 2x ujrairtam volna ertelmesen.

Es akkor a mobilnezetrol meg szot se ejtettem ....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

minden otlet, hozzaszolas, resource erdekel. Amikor ezt eloveszem (szerintem oktober kornyeken), akkor mar valami lesz ezzel az egesszel, de a jelenlegi felallas nem fog maradni. Ha kell egy honap napi 8 ora ra fog menni.

De nem most a jo idoben:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mi a szerver elvárt üzemideje, pl. 24x7, 8x5? Probléma esetén mennyi idő van visszaállni backupból?
Ha már flame, nagyon energiatakarékos tud lenni, ha pl. havonta csak 1-2nap használják és azon kívül kikapcsolahó.. :)
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel

Mi a problema a virtualizalassal? Pont erre a problemara valo. Lehet egy sima Virtualbox is, valamelyik linux hoston, es kalap-kabat.

Van valami speci korulmeny ami miatt ez az irany nem jatszik?

igen. Az előző install 14 evet elt meg. A dedikalt szervergepe (es windows licensz) maradt.

Ha most egy windows licensszel leszogezem a fo szervert, amibe  van 20+ core (es mintha a windows licenszt a fizikai vas magszamahoz kene venni), akkor lebetonoztam *mindent* is 10+ evre.

 

A szervert meg szereti az ember fejleszteni, cserelni  boviteni, foglalkozni vele.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pont hogy a VM nyitja meg az utat a fejleszthetőséghez. A VM költöztethető ( na a licencelés érdekes kérdés) bővíthető a hw, hogy a VM ne észlelje (semmi negatív hatását), VM-nek is adható több RAM/mag/háttértár/hálókártya/stb, valamint rohadt gyors VM-et újraindítani, pláne egy rendes szervervashoz képest, kevesebb leállás még fürtözés nélkül is, valamint menteni/visszaállítani/tesztelni is sokkkkal barátibb és gyorsabb, és én még nem is vagyok VM guru, mégis ezeket én is tapasztaltam.

> Minek vennél 20+ coret?

Ez a jelenlegi. A ket irany:

1) jelenlegibe virtualis gepbe

2) kap egy sajat gepet

 

Miért kéne fejleszteni a szervert, csak úgy... Mindíg van egy megoldandó feladat, egy cél

Cege valogatja, de ennel a konkret cegnel az osszes fejlesztés ugy történt, hogy maradt x szazezer forint ebbol a projektbol, van ra konkretan 3 napod elkolteni. Valahol volt egy honap.
 

Igy nalam fel van irva, hogy eppen mi kellene, es amikor szolnak hogy epp van pénz, akkor arra kerek árajánlatot, es megveszik.

 

De van pár másik cég, amire van ralatasom, ahol szintén impulzus szinten lenne hirtelen penz.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha Windows, akkor óvatósan a core-os elburjánzással. Az Essentials verzióval nekem nemnagyon volt dolgom, és úgy nézem, hogy a 2022-es 10 core 1VM-re limitálja. Onnantól, hogy 16+ core-od van, máris 2db Win Std licenszet kell venned egy gépre. Nekem jobban tűnik 12-14-16 erősebb core-os masina, kellően fogyasztás optimalizálva, és akkor elvan boldogan. Ha valóban szükség van a több kraftra, akkor a pénz se legyen a cégnél probléma (majom vs. banán történet).

Egy aktuális projektben nekünk a Windows VM szám miatt kell 2-2 Win Std licensz 2 szerverre, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mivel ez indokolt, ezért megveszik. Egyébként maguk a gépek 1-1 fizikai cpu-sok, és 10 vagy 12 magosak, semmi extra, viszont legalább alapszinten cluster jellegűek mennek majd. (Jellegű..., nincs szükség HA-ra vagy failoverre.)

a program abszolút nem indokolja a magszamot, de a jelenlegi szervert minek cserelnem le?

Es akkor megint ott allunk, hogy akkor fizikai vasat kell venni a Windows licensz miatt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nemnem.
Van egy normalis szerver, ezen kvm van, benne linux guestekkel, meg dockerekkel. A Samba egy docker kontener, az Active directory egy masik docker kontener, stb, stb.

Évek alatt szerver oldalon mindenhonnan kivezettem a windowst. Egesz egyszeruen ezt az idoelb*szast ami a windows licensz korul megy en nem birom idegekkel.

 

Es van  egy régi HP DLxxx szerver, amin van egy windows server 2003, 4GB ram, es semmi mas nincs rajta, csak ez az egy program. Ettol a geptol szabadulnek. Ez a regi. De ezt a gepet nem tudom kukazni emiatt a program miatt. Gondoltam frissítem a programot, de olyan arakat kaptunk, hogy megallt az uto (irtam feljebb).

 

Valamit lepni kellene, mert explorer kell a programnak, lassan mar ahhoz, hogy ránézzunk is kell egy kulon virtualis gep, hogy explorert tudjunk inditani...:-/

 

Lehet, hogy kukazni kellene az egeszet. De ehhez kell ismerni az anyagi oldalat az osszes dontesi lehetosegnek. Es a dontest nem en hozom meg.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Erre a felhasználási módra a tökéletes az felhős (Azure)  VM.  Árban benne van a Windows Server.

Pricing - Windows Virtual Machines | Microsoft Azure

Kis teljesítmény igény esetén havi 50€ körül vagy kevesebből is megúszod, még akkor is ha nem kapcsolod ki.

És van:

  Rendelkezésre állás

  Alap mentés

  Windows OS

  Snapshot /clone ha kell.

  Eldöntöd hogy elköteleződsz 3 évig, vagy havi Pay As You Go-val mész.

Jalos

Ez ott bukik meg, hogy en 10 evre tervezek. Az elozo install 14 evet elt meg es meg ketyeg.

Namost a programhoz nem lesz windows frissites az eddigi tapasztalatok alapjan. igy amikor a windows server 2026 lesz az azure-ban, es a programot nem lehet telepiteni, akkor nezek ki az ablakon ...

Akar a rakfene rolling releasere atallni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha már minden is linuxon megy, azok mellett egy VM-ben miért ne férne el az a windows szerver, már persze, ha épp nincs végletekeig kidekázva a vas?
Úgy még licenccel együtt hordozható is marad, vagy tévedek?

Szerintem ennyi infoból bármit lehet mondani, ami tuti, hogy valami miatt nem fog megfelelni.

Egyáltalán mi a pontos hw, sw igénye a szoftvernek?
Mennyire fog hízni alatta a DB (ingyenes MS SQL 10 GB-os adatbázisméretig használható)?
Mire ad pontosan supportot a szállító?
Mindenképp on-prem kell ennek futnia?
Windows Server Standard kell hozzá vagy elég az Essentials (utóbbihoz nem kell CAL)?
Hogyan akarod a gépet menteni?
Mekkora kiesés nem gond hw hiba miatt?
Van preferált szervergyártó?
Rack vagy torony szerver kell?

A virtualizálást én biztos nem hagynám ki on-prem. Egyszerűbb új hardverre költöztetni egy vm-t.
Akárhogy is készülsz, de mindenképp az áramszámla lesz a legnagyobb költségtényező. Ha használt szervert veszel, akkor az lehet, hogy most olcsó, csak az OPEX része lesz magasabb, mint egy vadonatúj gépé. De még így is beljebb lehetsz anyagilag. Végig kell számolni.

Például egy Dell R330 E3-1270v5-tel használtan kb. bruttó 150-200e Ft. Viszont érdemes belőle venni 2 darabot (1 hidegtartalék).
Egy Dell R450 Silver 4309Y-nal újonnan kb. bruttó 1,3-1,5 millió Ft. És 5 év garanciával is veheted. Ebből az árkülönbségből sok kWh-nyi áram kitelik.

Szerkesztve: 2023. 05. 08., h – 22:03

Ha jól sejtem, max 16 magos vassal, egy windows server 2019 standard licensz (16 core) -szel ellennél. Ha több mag lenne, akkor a zavarosban halászó ms valsz tartja a markát minden procimagért, akkor is ha csak 4 magon fut a win egy vm-ben. Egyébként alapból 2 remote desktop kapcsolatot és egy fizikailag előtte ülő usert támogat plusz licenszek nélkül, ha minden igaz. Értelmszerűen lehet kevesebb magos a vas, akkor is ugyanaz a licensz. Fut egyáltalán újabb win-en az a program?

Esetleg használsz licensz is jó lehet, azt fillérekért kapni eu-ban, beszélj a céged jogászával https://www.xupe.hu/termek/windows-server-2019-standard/6490
Itt biztos lesz aki majd beírja a topicban, nem legális boltból venni ilyet, mert nem lesz mvp a rendszergazdából, ha nem milliókba kerül a szoftver és majd a nav megbüntet, az ms megbízásából.

Esetleg ingyenes esxi hoston annyiból jó lehet, hogy azzal könnyebb talán backupokat kezelni.
https://www.virten.net/2022/11/free-esxi-8-0-how-to-download-and-get-li…

Azt meg te tudod, hogy milyen kritikus szoftver és mennyire gond, ha néha van leállás. Hogy elegendő-e egy használt üzleti minipc vagy kell igazi szerver alá. A backupok és adatvesztés elkerülés részét érdemes jól átgondolni. Gondolom valahogy eddig is volt. Ha szerver, akkor meg rackos vagy álló?

En ugy tudom, hogy mindegy milyen virtualizaciot hasznalsz a fizikai vashoz kell licenszelni.

Pl:

https://old.reddit.com/r/kvm/comments/mw1msm/windows_server_licensing_o…

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

kvm-ben megy. Olyan 3 nap netto az installacio, borzasztó lassu.

De a kesz gépet licensz hijan nem tudom uzemeltetni.

Vagy egy honapot elb*sztam mire kiszarakodtam. Csomo szoftverkombinacio kifagy a telepiteskor.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nagyon tanulságos ez a thread. Szakmailag is, a magyar realitásokat tekintve is és emberileg is. 

Gábriel Ákos

Kis segítség, Andrej írta, hogy a Win Server Standard olyan 400e +ÁFA körül van - azért nem eszik ilyen forrón a kását, a 16-core csak nettó 295e, a 24-core verzió is megvan nettó 465e alatt: Shop.Szerver.Hu - OEM Windows Server

A brand szerver gyártók sokszor (most is) akciósan adnak ROK (Reseller Option Kit) OEM servert a vashoz, így a Dell is. Árban nagyon hasonlók.

Szerintem bőven elég lehetne egy DELL R450, vagy még inkább egy DELL R650xs 1U rack erre a feladatra, nettó 1M környékén megállna mondjuk 960GB-os SSD-kkel együtt.

A meglátásom szerint inkább a licenszet vinné át, hogy ha mondjuk 5 év múlva lejár a gari, a következőre. Ha rendesen VM-ben fut rajta a valami, akkor egészen könnyű migrálni, és átállni. Igazából bármi a helyzet, az jól látszik, hogy itt többen több jó megoldást, és tippet adtak. :)

Ez járható ut lenne. Erre tudnal arat adni?

Viszont a buktató meg mindig az, hogy a jelenlegi szerver, ahol mehetne a virtualizacio, abban 2 processzor van (essentials ezert kiesett), es 20+ core(igy az egy standard licensz is kiesett).

 

De jo lenne arat latni konkrétan.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Írtam, hogy 1k EUR körül van egy Win Std 2022 licensz, ebből 20+ core-hoz 2db kell, de ilyet én nem árulok, ahova kell ott vetetünk megfelelő licenszees kereskedőtől.

A jelenlegi szervernél amúgy nem biztos, hogy ördögtől való, hogy ha 1db erősebb CPU-ra "visszafejlesztődik" és megnézed, hogy tápból milyenek vannak benne, és esetleg nagyobb hatásfokú, meg szerényebb teljestítményű van-e. Például HP-nál 750W-os gold tápokat szórták észnélkül mindenhova egy időben, de a 460W-os platinás nagyságrenddel okosabb választás egy kisebb igényre, sőt még közepesre is. Szórták még a 2x kiscpu-t is, bár a 20+ mag nem erre utal (nem szál, mag). A bónusz 1 cpu-s üzemnél, hogy pl. HP szervernél 1-2 venti is kivehetővé válik.

Elolvastam a hozzászólásokat, de nem nagyon tükrözi azt, amit szeretnél.

A szerver legyen leheto legalacsonyabb fogyasztasu es minel olcsobb. Kb. egy raspberry pi windows serverre.

Az elsodleges cel, hogy minel olcsobb legyen a windows licensz + hardver. A masodlagos cel, hogy minel kevesebbet fogyasszon 10 eves tavlatban.

Ezeknek a kritériumoknak nehéz megfelelni. A meghibásodásról és alkatrész beszerzésről nem is beszélve X év után azért, hogy 1 kötőjel 2 ember használni tudja.

Embere válogatja, de én ezt úgy oldanám meg, hogy vásárolnék


180.790 Ft x 3 Intel NUC 13 Pro Kit Slim

 54.390 Ft x 3 Kingston FURY SO-DIMM 64GB KIT DDR4 3200MHz CL20 Impact

 35.290 Ft x 3 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB

Összesen 811.410 Ft
Havi szerver költség 10 évig 6762 Ft

Így megoldódik a hardver csere mert mindenből van 3 db. Össze vissza cserélgetheted a hardvereket, mert minden egyforma. Még egy live backup is kijöhet belőle, igaz akkor csak egy gép marad, amiből cserehardver lesz. De ezek a gépek thunderbolt portokon keresztül akár Linux clusterbe is köthetők, a fantáziádra bízom mi mindenre használható.

Fogyasztása ennek a gépnek üzemidőn kívül, amit olvastam, 4.5-8W. Maximális teljesítményen 90-94W amit nehéz elérni. Ezek az értékel az i7-re vannak, amit fent linkeltem az i5, így az kicsit kevesebb lesz.

A Windows Server 2003 az nagy dilemma, mert beszerezni nem lesz egyszerű, ezt nem tudom Neked beárazni, meg ugye nem is fut ezen a hardveren. Viszont egy Linux host + valamelyik virtualizáció, meg tudja oldani, hogy a gépen vendégként fusson a Windows Server 2003. Igaz olvastam, hogy nem érdekel a virtualizáció, de én azt vettem ki hogy ilyet igénybe venni nem akarsz hosting szolgáltatónál. Így itt saját vason saját magadnak tudod beüzemelni.

Ez a kis gép egy egész jó kis erőmű. Rengeteg szabad kapacitása marad, amire más szolgáltatásokat is feltehetsz virtualizálva. Nem tudom mennyit tudsz spórolni az áramon ha egyéb szervereket is rápakolsz virtualizálva, de szerintem a ROI százalék jelentős lehet.

Igaz olvastam, hogy nem érdekel a virtualizáció

 

Erdekelni-erdekel, csak licensz kell hozza.

A régi setupot, ami jelenleg fizikai vason fut, sikerult attenni kvmben, es fut is. Viszont nincs licenszem hozza, hogy uzemeltessem.

 

Es ugye elokerult az az igény, hogy mi lenne ha frissitenenk a programot, mert vannak bugok (chrome, firefox alatt nem.megy minden funkcioja). Igy ezt a vonalat is be kell tudni araznom. A programra kertem arajanlatot, kertem linuxos verziot (nincs), kertem adjanak akkor vasat is hozza (ok vasat nem szallitanak, ok szoftvergyartok).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha csak a szerver licensz a gond, akkor az beszerezhető olcsón, mert az EU-ban a szoftver licensz eladható. Vegyél egy Windows Server 2008 R2 Enterprise verziót, vagy ha több pénzt akarsz költeni akkor a linkelt oldalon vehetsz újabbat drágábban. Korábbi verziókra érvényes a licensz a Microsoft szerint. (PDF az MS szerveréről)

Én most nem értem a problémádat. Ha a régi telepítést át tudtad tenni KVM-be, akkor mi a gond?

Veszel valamilyen licencet és rendben vagy a downgrade jog által, innentől kezdve ez már leginkább matek:
- OEM: megveszed, vashoz kötődik (fizikai mag alapon)
- dobozos: megveszed, de drágábban, nem vashoz kötődik (fizikai mag alapon)
- CSP előfizetés: fizeted a díjat, akár örökké, oda és akkor migrálod, amikor szeretnéd (legalább 8 mag/VM, illetve min 16 mag kell az előfizetéshez), de ha változik a helyzet, le is mondhatod (például rájöttök, hogy le kellene cserélni a rendszert, de 1 éven belül nem megy, akkor csak 1 évig fizeted)
+ CAL

Egyéb licenc konstrukciók is vannak, de azok jelen esetben valószínűleg nem játszanak.

Ha KVM-es környezet nem megfelelő valamilyen okból, akkor ez alapján valószínűleg még mindig át tudod tenni a rendszert másik VM platformra, de ez a licencelést nem befolyásolja. Kérdés, mi áll rendelkezésre a többi szerveren.

Az eredeti windows server 2003-hoz van CAL. Az elvileg nem OEM, vagy azt is rosszul tudom?

Szoval ha vennek egy windows server 2008R2-ot, akkor ha irok a microsoft magyarorszag support emailcimere, akkor szerinted kuldenek egy licenszkulcsot windows server 2003-hoz?

Mert ha igen, akkor azt a (FeriX altal linkelt) 50eFt-ot megerne. Es akkor tenylegesen nyugdijaznam a regi szervert, es akkor meg mindig raerunk eldonteni, hogy mi legyen a program jovoje.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

bognarattilanak es neked is (mert ugyanazt kerdeztetek). Megneztem a jegyzetemet, amikor csinaltam a kvm telepitest, akkor (2019 oktober)  ezt irtam fel a licenszkulcsra:

## Telefonos aktiválás

Valami 221221(??) menukkel jutottam el az automata aktiválóig.

windows generálta: 284610-261814-428050-195105-182935-029331-428115-008355-537234 telefonos automatanő generálta: 114215-435472-546315-182753-482745-745353-928022

20191031

keres: 287945-636453-042693-658554-114573-717035-808852-096875-553865 valasz 024862-539550-834843-009185-841955-191091-920583

 

De arra nem emlekszem, hogy milyen licenszkulccsal nyomultam. Lehet az eredeti oem-evel.

Nezegetem a jegyzetemet, es ilyenek vannak benne (csak mint erdekesseg):

## Telepítés menete

Windows telepítő lemez elindult.

Egy csomó kérdőjel van a Vezérlőpult->Rendszer->Eszközkezelő-ben.

A leggázabb a hálókártya. Végülis sikerült innen beszereznem (az .iso-t kell tölteni). És a varázslót kell indítani.

Valamint a sas drivert (cp011324.exe)is frissítettem.

 

Meg ilyenek:

A kövi probléma: Error: 0x80070005

 

Ahh, legjobb lenne kukazni az egeszet ... :)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Össze vagyok zavarodva, de úgy érzem Te is.

Ha van egy Windows Server 2003 szervered megvásárolva RETAIL akkor nem kell venned azt se. Használhatod az új vason, VM-en akárhol, feltéve ha a régi vasat leállítod.

Ha van egy Windows Server 2003 szervered megvásárolva OEM akkor az vashoz van kötve, kell venned Windows Server XXXX-et.

A CAL mozog az új szerverre mindkét esetben.

Van egy regi HP Proliant szerver, amihez van windows server 2003 OEM (+CAL) vasarolva. Ennek megvan a doboza (orzom, mint a langot), de ettol meg oem.

 

Ugy emlekszem, hogy ujra lehet telepiteni X alkalommal a windows server 2003-at (foegyseg cserenel), es ezert akvitalta az automata nekem a telepitest, amikor a kvm-be telepitettem. De azt a kvm-es telepitest sose hasznaltam elesbe, csak kiprobaltam egy adatbazis snapshottal, hogy minden mukodne-e.

Akkor (2019) ott akadtam meg, hogy nem tudtam igazi dobozos window server 2003-at beszerezni, hogy legalis legyen. Es ugy tudtam, hogy csak ket foverziot lehet downgradelni (azaz akkor 2008 lett volna a minimum verzio amire lemegyek). De ugy nez ki hogy ezt teljesen rosszul tudtam, vagy valtozott azota.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha szerintem microsoft alapon nincs ertelmes alternativa a gazdasagos eladasra. Beviszed a programodat azuraba, es havidijat kersz. Az osszes tobbi buko szerintem (ebbol a topikbol is latszik).

Vagy mint szoftvergyarto elfelejted az asp-t, es megtanulsz egy igazi programozasi nyelvet ... :)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Bár nagyon a másik véglet és kimondottan csak arra reagálva hogy rpi kategóriás vas amin fut windows is: Zimaboard. Most rendeltem egyet mert erősen kinőttem az rpi-t, majd ha megérkezik és üzembe helyeztem írok róla pár sort.

Szoftveres kérdéskör passz, szerencsére nem nagyon van/volt/lesz (remélhetőleg) dolgom win szerverekkel.

Végigolvasva az egészet, az elsődleges célnak annak kellene lennie, hogy megszabaduljatok ettől a szoftvertől. Ha Win2003-on fut, azt jelenti, hogy bazi régi. Már most látszik (azaz 4 éve is látszott ezek szerint), hogy rémálom az életben tartása. Akkor miért kell küzdeni érte? Ha adsz még neki 10 évet új vassal, új Windows licencel, akkor mondjuk 7 év múlva felmerülő hiba esetén mi lesz? Ki csinálja meg, ha a gyártó más eddig is az újabb verzió megvételét preferálta?

Ameddig meg muszáj használni, addig úgy ahogy van, egy peták elköltése nélkül futtasd tovább KVM-ben, ahová migráltad. Biztosan lesz aki ezért megszól, de szerintem az MS nem fog arra rámenni, hogy egy anno kifizetett (nem lopott) Win2003 OEM-et átraktál egy virtuális gépre, mert elfáradt a fizikai, amihez véve lett, és ez azért volt muszáj, mert a rajta futó szoftver gyakorlatilag mozdíthatatlan.

Szerkesztve: 2023. 05. 10., sze – 17:58

Ha kell egy ilyen dupla tápos gép, max. 10W-ot fogyasztó Intel Xeon procival, írj rám ;)