ip cctv vs push notifications

csaladi haz, kamerarendszer tervezes.

cel: zart kamerarendszer, tehat a netre/rol ne lasson. max VPN-en keresztul. ezt barki meg tudja oldani, ok!

viszont, ha mozgast erzekel, jo lenne azonnal szolnia, androidos appra h megnezze az ember. es itt a baj, hogy hogyan, hogy ha egyszer nincs netkapcsolat?

ti hogyan oldanatok meg?

pl.: letezik kulon kulteri mozgaserzekelo (nem kamera!), amit netre lehet kotni es azonnal szol mozgas eseten?

 

koszi

Hozzászólások

zart kamerarendszer ... viszont, ha mozgast erzekel

kamerarendszer != mozgásérzékelő

hogyan, hogy ha egyszer nincs netkapcsolat?

küldjön SMS-t :)

letezik kulon kulteri mozgaserzekelo (nem kamera!), amit netre lehet kotni es azonnal szol mozgas eseten?

tetszőleges mozgásérzékelő + bármelyik ESP alapú cucc (Shelly és társai)

már-már azon gondolkodom h. mégis kiengedem a netre a kamerákat, de kizárólag az értesítéseiket.. csak még nem volt időm meglesni h. külön vannak-e (külön porton v. vmi, mint a kamera képe)

Még nem foglalkoztam ilyen eszközökkel, de ha bele tudnám csatornázni az értesítéseket valami helyi adatbázis- vagy logszerverbe, akkor én biztosan onnan olvasgatnék szorgalmasan valami scriptből, és küldeném tovább pl. PushOver-en keresztül a mobilomra egy szimpla API hívással.

Szerkesztve: 2023. 06. 13., k – 12:40

Nem vagyok szakértő. Amit tudok, van nálam 3 HISEEU kínai kamera alapból, windows os progija van, de szerencsérő jön ki belőle h264 stream, meg van ONVIF-je.

Belső hálózaton lógnak a kamerák, tűzfalban tiltva van számukra minden elérés (pedig mennének netre szépen).

Kameraszerver most 2 (3) van: Shinobi , Zoneminder és felvettema HomAssistantba is.  A Homeassistantba viszont érzékeli az ONVIF-et, és ott jön a riasztás is, hogyha mozgást érzékel a kamera.

Esetleg ezt az irányt is meg lehet próbálni, bár ettől még a HomeAssitant-nak kell kilátni a netre. Ha semmi se lát ki, akkor maradhat SMS stb.

Fedora 38, Thinkpad x280

HomeAssitant-nak kell kilátni a netre

Szerintem nem feltétlenül kell.

OP írta van VPN. Telefon VPN-nel bent van a belső hálón, tehát a mobil app eléri a HA telepítést. A push meg, SZVSZ, local push és nem G vagy Apple notification service. A HA app ws-en keresztül beszélget a HA-val, így eseménykor a local push működhet.

Bár nem próbáltam, de én így csináltam volna meg az alkalmazást...

Riasztórendszert nem tervezel a családi  házba ?

Azt gondolod, hogy a kamerarendszer kiváltja ?

sztem nem.

For Whites Only meeting room!

A kamera rendszer értesítését két (vagy több) barkács módon is meg lehet oldani viszonylag megbízhatóan:

- onvif-en keresztül is ki szokta adni a mozgás információt a kamera vagy az nvr: a problémát itt is meg lehet támadni például home assisstant ovif integráció (vagy ha van gyártó specifius, akkor azzal...)

- talán egyszerűbb, ha az NVR vagy kamera emailt küld egy lokális SMTP szerverrel, amelyet megkaphatsz emailként is vagy átalakíthatod push üzenetté (ntfy, smtp2webhook, akármi...). 

Nagyon gyártófüggő, de azért a felhőalapú push üzeneket sem annyira az ördögtől valók (főleg, ha nem küld képet, csak egy értesítést, hogy van valami, akkor nem igazán kerül ki szenzitív információ...). 

Ha nincs net, akkor legyen backup net, vagy nem lesz értesítés. De amúgy értékfüggő: ha riasztórendszer kell, akkor riasztó kell.

Még annyi, hogy sima kamera mozgásérzékelős értesítést el kell felejteni, mert használhatatlan. Ha van ember, autó, állat stb felismerés a kamerán, akkor nagyságrendekkel alacsonyabb a téves riasztások aránya, enélkül kb használhatatlan az értesítés funkció (köd, pók, eső, fúj a szél, macska, madarak, darazsak, legyek....).