TIL - Hogyan készül a Raspberry Pi?

Hozzászólások

Mit jelent az, hogy TIL? Szerintem jó volna ezekről a titkosírásokról, gügyögésekről leszokni. Munkahelyen is mennek ilyen FYI, FYKI és efféle baromságok, de azt gondolom, le lehet írni ezt magyarul is világosan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szörnyű poén: Vajon az üzemben mikor tartják az aNYÁK napját?

Mellesleg pont ugyanígy készülnek az általam gyártatott elektronikák is.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Mellesleg pont így készülnek az egyik Győr melletti gyárban is a nyomatott áramkörök, abban a gyártósoron, ahol számtalanszor megfordultam. Hajháló, cipőre védő kötelező volt, de egyéb óvintézkedés nem kellett. Nem úgy, mint amikor az Intelnél jártam Írországban, ahol csak egy kémlelőablakon engedtek benézni a wafer részlegre, ahol "szkafanderbe" öltözött fószerek bolyongtak.

trey @ gépház

Nincsenek ragasztva az SMD alkatrészek. Papír vagy műanyag 'hordozó'-ban vannak az alkatrészek és azon van egy átlátszó műanyag fólia. A fólia van ráragasztva a hordozóra. De csak annyira, hogy könnyedén le lehessen húzni. A PnP automata 'meghámozza' a szalagot, hogy ki tudja venni az alkatrészt.

Jó belátni az ilyen sikertörténetek kulisszái mögé. Különösen tetszik, hogy a gyártósor minden alkatrésze bárhol megvásárolható vagy nyomtatható. Bár csak sejtettem, de hogy mindent Raspberry Pi vezérel, az jól mutatja, hogy mire (is) képes ez a kicsi számítógép.

a gyártósor minden alkatrésze bárhol megvásárolható vagy nyomtatható.

Végülis minden fémből vagy műanyagból épül fel. A vezérlés pedig léptetőmotorokból és elektronikából meg szoftverből. Egyszerű nem?
Csak tudnám, hogy ez esetben mi kerül egy ilyen gépsorban ennyibe? De ezt a kérdést már 35 éve is feltették: https://youtu.be/LULNgzYGzLc?t=84

Kár elbagatellizálni egy ilyen történelmi lépést, amit a Raspberry Pi tett. Amúgy meg minden atomokból épül fel, de mehetünk beljebb is.

És igen, egyszerű. Annak, aki érdeklődést mutat, és tanul. Egy kedves barátommal már az RPi ükükükükükükük ősével C64 Userport-on keresztül szerszámosládába épített négykerekű járművet vezéreltünk. Egyszerű nem?

Történelmi lépés terén szerintem a gyártósora ugyanazt tudja, mint bármely telefonkészülék gyártósora. Milliószámra gyártani az elektronikát. Telefon esetén a mechanikai össszeillesztést is.
Profizmus, szakmai alázat. Komoly cuccok ezek.
Főleg annak tükrében nézve, hogy itt komoly követelmény a megbízhatóság és kis selejt arány.

Van ott olyan dolog, amit RasPi vezérel, de azért közel se mindent.

Csak hogy tisztában legyünk a nagyságrendekkel:

A videón látható SMT beültető gépsor egy modulja (alkatrészmérettől és bonyolultságtól függően) kb 35000 alkatrészt ültet be óránként +- 20-25 mikron pontossággal, úgy hogy minden egyes alkatrész testmérete és magassága le van mérve optikailag, illetve teljes nyomonkövetés van: tetszőleges RasPi sorozatszáma alapján meg lehet mondani, hogy melyik gépen, mikor készült, milyen alkatrészekből (és még sok egyéb adatot is).

Az igazi kérdés, hogy mikor készül? Még mindig hiány van.

Raspberry Pi 4 model B 4GB,  Kovid előtt vettem : 21 490 Ft volt, most 31 990 Ft.

Infláció, HUF/EURO/DollÁR árfolyam és a "Hülye lennék ha most nem emelnék árat" szokás  miatt szerintem nem lesz olcsóbb., hiába nem lesz hiánycikk.

Jeff múltkor meginterjúzta Ebent
https://www.youtube.com/watch?v=-_aL9V0JsQQ

A járvány előtt kb fél milliós backorder volt és 6-7 milliót gyártottak egy évben. 2021ben is annyit gyártottak, de 4.5 milliósra ugrott a backorder.  2022-ben csak 5 milliót gyártotak - szóval kb előző évi rendelésekre. A céges ügyfeleket részesítik előnyben, monván azok a raspira építették az üzleti modelljüket és csödbe mennének, ha nem kapnának. A zerok, 3 változatok, majd 400-as modellek várhatók először, mert azokat cégek nem nagyon veszik. A pi4B-kre mostanság nem lehet számíteni, mert amit gyártanak, azt már mind lefoglalták cégeknek. 

Lassan aktuális a 2022-es pénzügyi beszámoló, gondolom rekord méretben nőtt az alapítvány vagyona most is. Lassan elérhetik a 100 millió fontos vagyont. Nem tudom amúgy mit terveznek, miért gyűjtik és hogy miért nem gyártatnak már kínában, mint korábban, miért csak a sony gyárral tolják.