A Twitter korlátokat vezet be

Úgy néz ki, Elon Musk mégsem akarja, hogy a legpontosabb hírforrás legyen a Twitterből.

https://twitter.com/elonmusk/status/1675187969420828672

Akinek nincs kék pipája, 600 tweetet olvashat el egy nap és kész.

Tök jó ez, amikor mondjuk történik egy fontos esemény a világban, és te szeretnél tájékozódni, de egy idő után nem tudsz a sok forrás tweetjei közül válogatni majd, mert letilt a Twitter.

Csodás időket élünk, a Twitter Elon alatt szabadabb, mint valaha.

Hozzászólások

Akinek van ideje 600 tweet/napnál többre, annak nincs élete, vagy nincs arra szüksége.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy szálban simán lehet 50-70 retweet. Tudod, ez olyan, mintha te a HUP-on összesen 600 posztot ÉS kommentet olvashatnál el. Elég megnyitni egy olyan topikot, amihez van 50-60 komment, ilyenből 10-et nézhetsz meg és kész. Ugyanis Twitteren a kommentelés/reagálás is tweetekben megy. Amennyit te itt a HUP-on töltesz naponta, annyit simán twitteren is el tudnak tölteni az emberek. Nincs ebben semmi extra.

Nem, minden válasz is külön tweetnek számít. Például Elon Musk tweetjére válaszolnak, azok is külön tweetek.
https://twitter.com/elonmusk/status/1675187969420828672
Itt láthatod: Tweet your reply.
És van ehhez párezer reply már. Ha csak ezt a szálat végig akarod olvasni, lejár a limited.

Rájöttem, hogy a lelki békém záloga, hogy nem vagyok rágyógyulva ezekre a legeslegújabbkori csodákra. Nincs Facebook, fiókom, okostelefonom, Twitter account-om, Gmail címem, Skype accom. Így aztán pont nem érdekel, ha húznak egyet azon a kötélen, ami mások nyaka körül feszül. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Feltételezem itt ez nem lesz. de a "közösségi" élettérben hatványozódik a korlátozó uralkodás. Azt gondolom, hogy a legnagyobb szabadelvűséget, szólásszabadságot  hangoztatók gátolják leginkább  a publicitást. 

Tiszta sor. De vagyunk mi, akik felelősen próbálják üzemeltetni a rendszereiket. Ennek része a "rágyógyulva lenni" a hírlevelekre, az RSS feed-ekre és bizony a Twitter-re is... Mert az utóbbi években nagyon sok sérülékenységről bármilyen infó először Twitteren jelent és jelenik meg.

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

Teljesen igazad van. Jobb ezeket elkerülni, bár szerintem a FB és az okosteló elég megkerülhetetlen sok mindenhez, hogy legalább legyen, rágyógyulni nem kell azért attól. Ha nem Gmail, azért valami e-mailcímed csak van, nem? Twitterem nekem sincs, nem is lesz. Skype accom van, de nagyon sok éve nem használom, nem is léptem be vele, a MS teljesen tönkretette azt az IM platformot, mikor megvette.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jó de mire számítottatok? Putyinék megveszik a Twittert és majd hagyják hogy olyan hírekkel bombázzák a felhasználókat, amivel rossz színben tüntetik fel őket? Nyilván meg kell állítani a botokat amik a nekik nem tetsző tweeteket feljebb hozzák.

Jun 30-ig kellett volna lépniük Google Cloud-ból (mivel nem voltak hajlandóak fizetni a számlát), de állítólag nem ment simán a migráció, és egyébként sincs nagyon hová, AWS-el és Oracle Cloud-dal is ment már a cirkusz, egy szervertermet pedig bezárt.

https://www.reuters.com/technology/twitter-is-refusing-pay-its-google-cloud-bills-platformer-2023-06-10/
https://www.datacenterdynamics.com/en/news/twitter-refusing-to-pay-google-cloud-bill-report/
https://www.reuters.com/technology/musk-says-twitter-applies-temporary-limit-address-data-scraping-system-2023-07-01/

Nem szeretnék erre több időt pazarolni, mint szükséges, szóval nem akarok komplett cikkeket olvasni erről, de ha valaki már elolvasta ezeket, akkor TLDR, le tudná írni kb. egy fél mondatban, hogy mégis mire alapozva mondja azt Musk/a Twitter, hogy nem fizet egy szolgáltatásért, amit igénybe vett?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem derul ki a cikkekbol, hogy Musk milyen alapon nem hajlando fizetni. Elvileg olyasmit allit, hogy ujra akarja targyalni a szerzodeseket (gondolom masszivan le akarja alkudni az arakat, de ezt igy explicit nem irjak).

Ha jol raktam ossze, akkor marciusban az AWS szamlat nem fizettek ki. Cserebe az Amazon felfuggesztette a twitteren futo hirdeteseinek kifizeteset, azota nem tudom mi lett az ugy vege.

A mostani GCP-s eset kicsit zavaros. Van akik szerint ott ugyanigy nem fizetnek, mas cikkekben csak annyi van, hogy a most lejaro 5 eves szerzodesuket nem hosszabbitjak meg.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nehéz átlátni a helyzetet. Azt mondják, jobban megéri kikényszeríteni azt, hogy a főbérlő bíróságra vigye az ügyet és megsemmisítsék a szerződést. Mert sokkal drágább lenne az előző tulajdonos által kötött rossz szerződést felmondani és kötbért fizetni. A régi szerződésben még túltolt díjak voltak. 

A Rossmann-os videók alapján az épületek tulaja is hitelből sokta venni azokat. És ha engedne a bérleti díjból, akkor az épüólet értékét újrabecsli kisebbre a bank és bekéri a különbözetet. Ezért inkább csillagászati díjakat állapítanak meg, akkor is, ha évekig üresen áll úgy az épület. Szóval van itt sunyiság oda-vissza ezekkel a befektetésekkel.

az épületek tulaja is hitelből sokta venni azokat. És ha engedne a bérleti díjból, akkor az épüólet értékét újrabecsli kisebbre a bank és bekéri a különbözetet. Ezért inkább csillagászati díjakat állapítanak meg, akkor is, ha évekig üresen áll úgy az épület.

Azért ez így furcsa. OK, nem tudom, USA-ban hogy mennek a dolgok, de UK-ban egy üzleti célú épület értékét a szerződött bérleti díjból és egy felmérő által megállapított arányszámból számolják ki. Ami azt is jelenti, hogy ha épp üresen áll az épület (nincs szerződés), akkor számolva 0 az értéke. Na persze ez nem azt jelenti, hogy ha odamegyek, akkor 1 fontért meg tudom venni az egészet, meg a bank is ad rá hitelt, de az értéke (amit a bank elfogad) jóval kevesebb, mint az az érték, amit akkor fogadnak el, amikor bérleti szerződéssel ki van adva. Az éves bérleti díjon kívül a szerződés hossza is érdekes. Ha pl. már csak 2-3 év van hátra a szerződésből, akkor simán lehet, hogy a bank nem ad hitelt, vagy nem fogadja el a hamarosan lejáró szerződés szerint számolt értéket.

Ezért ilyenkor nem is így szokás megvenni egy ingatlant, hanem áthidaló üzleti hitelt vesz fel a cég, abból kifizeti a kialkudott árat, ezután vagy újratárgyalja a szerződést a bérlővel, vagy szerez egy új bérlőt. Megköti a 10 éves szerződést, ezzel bemegy a bankhoz, erre hivatkozva felveszi a jelzáloghitelt, és abból visszafizeti az áthidaló hitelt + a kamatait.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"Mert sokkal drágább lenne az előző tulajdonos által kötött rossz szerződést felmondani és kötbért fizetni."

Azért tegyük hozzá, hogy a GCP esetén pont lejárt az 5 évre kötött szerződésük és most lenne esedékes újat kötni. Szóval a lehetőség éppenséggel pont adott volt.

Másrészt nem hiszem, hogy rosszabb árakon kapnák a szolgáltatást, mint egy utcáról beszédült egyszeri pay-as-you-go felhasználó. Saját melóhelyeim alapján tudom, hogy pl az Amazon igen nagy discount-okat tud ajánlani, ha kellően nagy felhasználó vagy, több évre megkötsz előre szerződéseket és rendben fizeted a számláidat.

Írják a fentebb linkelt cikkekben, hogy Elon migrálni akarta a twitter valamelyik core szolgáltatását (talán timeline?) egyik cloud providertől a másikhoz, csak ugyanez az Elon közben kirúgta a devops csapatot is, így ez "valahogy" nem jött össze.

Nem vagyok benne biztos, hogy a Louis Rossman ingatlanos témája ide pont releváns hasonlat.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Állítólag csak ideiglenes és a francia békés migrik miatt van. De a migrisimogató újságok már Muskot gyalázzák. Szépújvilág.

Ja, ez kb. annyira korlátozza a szólásszabadságot, mint hogy mondjuk a HUP-ot kaparászók ellen, akik miatt az oldal rendszeresen belassul, mondjuk fail2ban/modsecurity/WAF whatever lett bevezetve. Semennyire ...

PS: nem, nem fogunk se Barba-papa módon nyúlik teste, sem erősebb szerver, sem egyéb fizetős megoldásokat használni azért, mert egyesek nem a rendeltetésének megfelelően használják az oldalt.

trey @ gépház

Jezusom gyere mar le a 444.hu bootloaderrol es menj mar ki a napra egy kis friss levegot szivni. Egy amerikai milliardos vedve a sajat erdekeit ideiglenesen limitalta hozzaferest a shitpostinghoz. Komolyan nem tudom hogy fogjuk ezt tulelni Europaban

Literalisan 1984 + naci birodalom bakancsai tapossak az emberi jogokat. 

Már megint csak egy személyeskedő bejegyzésre futotta. Nem az _írás_ hanem az _olvasás_ lett korlátozva. Azért mert épp a tulaj egyezkedik. De _valaki_ máris a "migránsokat" látja mögötte. Persze, ha valaki nem olvas, csak egyszerűen véleménye van (mint pl. a te válaszod alapján te) attól nem várhatjuk el, hogy megértsen egy szarkasztikus hozzászólást.

Szerkesztve: 2023. 07. 02., v – 09:26

Ideiglenesen. Scraping miatt. Biztos néhány senkiházi baszik fizetni az API-ért és kaparássza le az adatot róluk.

Gondolom, amíg a megfelelő védelmi intézkedéseket meg nem hozzák.

Szerintem a limit human olvasónak bőven elég.

trey @ gépház

Ne tekintsük el azon hülyeségedtől, hogy "anon nem olvashatja". Érdekes, a HUP embed-ek anonként is olvashatók. Ez pedig az egyik főbb felhasználása az anonim Twitter fogyasztóknak.

Nem pedig az, hogy böngészőben random pörgessék az Twitter timeline-t.

BTW: ingyenes a regisztáció. Ja, és ugyanez van mondjuk az Instagram-on, Pinterest-en .... ez miért lenne szólásszabadság korlátozása?

trey @ gépház

Hiába próbálod "félreérteni" a szarkasztikus hozzászólásomat.

Musk épp Muskot játszik. Sóherkedik, ezt szokta. Aki nem ismeri az így járt.

Mi a hatása? Az, hogy az anonymous "ne kövesd mit olvasok" ill. "nincs bejelentkezve a Twitter hozzáférésébe" mikor kap egy linket felhasználó azt látja "basszus valami elromlott"

Ezáltal csökken a megjelenő potenciálisan hatékony reklám. 

Erre jön egy hasonszőrű haverod és megszakérti "azért van mert migránsok"  -> erre beírom szarkasztikusan, hogy láttassam mekkora failure, erre az egész kórus jön megvédeni a "szólásszabadság bajnokát".

Nem érzed szánalmasnak az erőlködést?

Szóval valami szakmai komment?

Ki gondolta volna... Én csak azt mondom, hogy nem ez az egyetlen megoldás. De ő Musk, akinek mindenre _is_ telik. Sőt őt tartják a világ legnagyobb vagyonával rendelkező embernek. Nem azért kárhoztatom amit csinál, hanem a páváskodásért amit mellé eltáncol. De itt nem is ő a lényeg, hanem azok akik rögtön jöttek megvédeni :)

Tudom, hogy szereted terelni a témát, direkt nem reagáltam mert _semmi_ köze az adott kérdésre, de ahogy kényelmetlen a kérdés, mindig új témát hozol be. 

Akkor az új témádra a válasz:

A Telex/444/HVG nem üzemeltet social media platformot, ahol a amatőr/profi tartalomgyártók is megjelennek. Valamint rejti el a harmadik fél által gyártott tartalmat. 
A Telexen biztosan nincs paywall azt olvasom és tudom hogy nincs. A HVG-n soha nem ütköztem bele ha lenne (ritkán olvasom). A 444-et pedig nem olvasom, és tudom hogy van paywall. De az ott a _saját szellemi terméke_ amit nem oszt meg. 

 

Szívesen.

Tehát, willy világa szerint:

  • Twitteren egy ingyenes regisztrációval lehet olvasni és kommentelni a tartalmakat, extra fizetés után extra funkciók = szólásszabadság korlátozása (érted, szólás korlátozása :D)
  • 444.hu - a tartalmak jó része csak fizetős regisztráció után érhető el, kommentelni nem lehet = nincs semmi látnivaló, ez nem a szólásszabadság korlátozása

Egyébként szerintem egyik sem az. A kettős mérce nálad van, aki szerint az egyik az ...

trey @ gépház

Sőt, néhány múzeum sem kér pénzt a belépésért, de regisztráció kötelezett. Mégsem hívja senki szólásszabadság korlátozásának.

Valami baj lehet veled, hogy képtelen vagy megérteni, hogy a szólásszabadság korlátozása nem az ha _te_ nem akarsz megosztani egy _saját_ tartalmat. Ez szimplán nem szimpatikus. 

A Twitter által bevezetett korlátozás lehet szólásszabadság ellenes, ha _akár_ ingyenes regisztrációt igényel mivel az nem csak azt jelenti, hogy van egy extra kötelezettséged, hanem azt is, hogy a tevékenység monitorozott és a felhasználóhoz kötött. Aminek lehet az adott személyre hátrányos _ezért_ önmagát korlátozza. Így az aki a tartalmat elhelyezte (tehát nem a Twitter) negatív hatásban szenved, nem éri el ugyanazokat a személyeket. Tudom nehéz azonosítanod az áldozatot, ha problémát nem érted. De biztos van valaki körülötted aki tud ebben neked segíteni. 

De kb ötödjére írom le (látom még mindig nehézkes olvasni), senki nem beszélt komolyan a szólásszabadság korlátozásáról. Hanem én hoztam fel _szatirikusan_ válaszul egy f@szságra mikor a korlátozást a "migránsokra" próbálta kenni. 

Ez egy technológiai non-sense ami egy DIY arra, hogy kevesebbet kelljen fizetni... (Muskolás)

Megfigyelésem szerint azt jelentesz ki amit akarsz, nem biztos hogy valakit is érdekel..  Én a magam részéről ezt inkorrekt hozzáállásnak látom Musk részéről, ami status alert arról lett figyelve már nem ott van 3 hónapja, mert azt a szar megbízhatatlan és folyamatosan változó katyvaszt amit ő csinált a Twitterből már nem lehet erre használni. Szerencsére a szolgáltató is rugalmas volt.

Megfigyelésem szerint azt jelentesz ki amit akarsz, nem biztos hogy valakit is érdekel..

A megfigyeléseim szerint - nem csak itt, úgy az élet más területén is - elég sok mindenkit érdekel, hogy miket szoktam kijelenteni ... 

Neked persze, hogy alert, hiszen Musk a világnézeteddel ellentétes oldalon áll. Megfigyelhető, hogy a veled egy oldalon állóknak azóta bassza a csőrét amit csinál (de kb. csak azóta), amióta nyíltan színt vallott a világnézetét illetően. A Twitter is beleillik ebbe a sztoriba, a libernyák vezetést váltotta.

trey @ gépház

Nyugodtan kijelenthetem, ha én volnék meghallgatnám a véleményed. Ettől még ahogy a jelen esetben is nem venném figyelembe. Mivel egy ideje próbálod szakmai iránytól legmesszebb tolni a kérdést, és látszólag _csak azért_ mert a saját buborékodban élsz nem vagy képes elfogadni, hogy a korlátozás és annak megvalósítása technikailag teljesen katasztrófa.

Nos miután megbeszéltük, hogy a szakmai véleményedet befolyásolja az, hogy milyen érzelmeid vannak így már tudod is, miért hagynám figyelmen kívül amit mondasz. Bocs. Tényleg nem személyes.

(ja, itt ebben a szálban igazoltad, mégpedig azzal, hogy teljesen jó válasz az anonymous külsősök tiltása, és az elfogadható, hogy ilyenkor hibaüzenet keletkezik ami újrapróbálkozásra buzdít.. :) )

Csezdmeg

1, technikai kifogást támasztottam

2, te társadalmi kérdést csináltál belőle Terelés1

3, a végén megkérdezted, akkor kijelenthetjük, hogy a társadalmi kérdés XY  Terelés2

4, elmondtam kijelentheted, de nem biztos hogy bárkit érdekel 

5, erre bizonygatni kezdted, hogy körülötted mennyien hallgatnak a véleményedre amit én tudatosan figyelmen kívül hagytam 2 okból:

   a, rohadtul látszik, hogy nem akarsz a technikai rész értékelésébe belemenni, mert annak elítélése kényelmetlen neked

   b, nem hinném, hogy nekem kellene a fenti kijelentésed értékelni. 

Majd erre te rászúrod: sőt szerinted mindenkinek saját névvel kellene regisztrálnia (gondolom a Twittere is) mert ez megoldaná azt a kérdést, hogyan fogalmaznak az emberek (Terelés3) . Holott itt bizonyos termék eléréséről volt végig szó, és nem tartalomgyártásról, aminek a tiltását oly ügyesen oldották meg, hogy hibaüzenetet generál ami újabb meghívásra buzdít. Mit hívsz ezen "nem terelés"-nek? Folyamatosan el akarsz térni a témától

Hát ki?

Ezért nem lehet anonym usernek non-API-ból nézni a tweeteket ugye?

Hát, mert ez is szarul öregedett.  ☝‍️ Kiderült, hogy valóban ideiglenes volt. Gyártottatok itt mindenféle elméleteket ...

trey @ gépház

Ideiglenesen. Scraping miatt. Biztos néhány senkiházi baszik fizetni az API-ért és kaparássza le az adatot róluk.

Furcsa egybeesés, hogy június 30-ig volt élő a szerződésük a Google felé, ahonnan veszik az erőforrásaik jelentős részét, nem sikerült újratárgyalni a szerződést, a Google pedig tett egy resource cap-et a Twitter szolgáltatásokra, amíg sikerül megegyezni arról, hogy mennyi az annyi. :D

Gondolom, amíg a megfelelő védelmi intézkedéseket meg nem hozzák.

Úgy érted kifizetik a fennálló tartozásokat?

Szerintem a limit human olvasónak bőven elég.

Egyáltalán nem volt elég, 600 bejegyzés olvasása annyit jelent, hogy párszor átpörgeted a listát. Sőt, gyanúm szerint csak névleg volt 600, a valóságban meg sokkal kevesebb. Gyakorlatilag két napig write-only volt a Twitter a legtöbb felhasználónak.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szerkesztve: 2023. 07. 02., v – 09:58

Temporary mint ahogy a linkelt tweetben emlitesre kerul. Bar akkor nem lehetett volna hattyu halala litaniat irni, hogy miert hal meg milliomodik alkalommal a media es demokracia elon musk (😡) miatt

/fakeNews

Szerkesztve: 2023. 07. 02., v – 10:49

To address extreme levels of data scraping & system manipulation, we’ve applied the following temporary limits:

- Verified accounts are limited to reading 6000 posts/day

- Unverified accounts to 600 posts/day
- New unverified accounts to 300/day

Felajanlom a hatszazamat a kozjo erdekeben. Mar csak kell egy balek, aki bealdozza a jozan eszet, hogy elfogyassza.

Ne zavarjon, hogy az összes orosz-ukrán hírt Twittertől, Telegramról szedig össze ... Szerinted az Telex, 444 stb. helyszíni tudósítókat alkalmaz? Tele van baszva mindegyik Twitter embeddel ... Nehéz a beismerés mi? :D

Talán a belpolitikai hírek után mennek még talppal, de újabban már az is kimerül kb. abban, hogy egy-egy politikus tweet-jét, FB post-ját embeddelik :D

Cimmogsz itt nekem bazmeg :D

trey @ gépház

Nekem konstans "Something went wrong. Try reloading."-ot ad az összes Twitteres link. De érdekes módon beágyazva megjelenik. Annak ellenére, hogy több napot offline töltöttem és egyetlen Twitter üzenetet sem néztem meg azóta sem, csak ami beágyazva volt. Mármint volt amire rákattintottam, de egyből az idézett hibaüzenetet adta.

Elon elkezdte saját maga alatt vágni a fát, kiváncsi leszek, hogy fog erről kiderülni, hogy zseniális húzás. Az az egy biztos, hogy nem fogok fizetni azért, hogy Tweeteket olvassak.

Szerkesztve: 2023. 07. 03., h – 15:25
Akinek nincs kék pipája, 600 tweetet olvashat

trey @ gépház

Ez vajon összeadódik? Szóval mondjuk egy év után már 219 ezer tweetet tudnék elolvasni, ha valami miatt pont erre lenne szükségem?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Afféle ördög kéretlen ügyvédjeként azon tűnődöm, vajon mekkora sóherség, ha a tulajdonos ingyen osztogatott lehetőséget a kedve szerint variálgat. Elsőre azt mondanám, ha nem tetszik valami, egy úriember nem csinál botrányt, hanem egyszerűen nem megy oda többé. Vagy ha úgy tetszik: a pénztárcájával fizet, esetleg a konkurensnek. Ha nincs konkurens, csinál -- ha tényleg szüksége van egy szolgáltatásra.

Valami ilyesmi.

Így lehet félremagyarázni a dolgot. Amikor lebontod tudatosan olyan részekre, amiből kényelmesen kiemelhetsz egyet és azt mondhatod 

"ez végül is rendben van"

Musk azt csinál a Twitterel amit akar, le van tojva.  Már rég túl vagyunk azon a ponton, hogy valaki is megbízható platformnak tekintse (ami volt előtte), annyira, hogy az egyes szolgáltatások oda tették a saját státuszriportjukat. Ez már egyre jobban a múlté. Nem akarja elvenni senki a jogát, hogy akár be is csukhatja. Csak ezzel a kommunikáció szöges ellentétben van. 

Ahogy azt tudatosan figyelmen kívül hagyod ezzel az intézkedéssel inkább a következő problémák vannak:

- a kijelentés az, hogy ez egy olyan erőforrás menedzsment amit az ideiglenesen megnövekedett adatbányászok okoznak -> miközben tudjuk hogy ez KAMU.

- a megvalósítás (technológiai) egy k@lap szar, mivel a nem azonosított felhasználónak ideiglenes hibáról hadovál és arra kéri próbálja újra -> valóban az a legjobb megoldás az eltört, nem működő lábnak ha csapkodják?

Próbáljuk már a portált minimálisan szakmai keretek közt tartani. Oké?

Kicsit meglepődtem, hogy a Twittert megbízható platformnak tartod, akár Musk előtt, akár azóta, de ez ízlés dolga. Valószínűleg csak túl cinikus vagyok, de már a "nagymúltú", egykor papír alapú kiadványok esetében is hamarabb gondolok arra, hogy valami félművelt, alulfizetett kopipaszta-gyakornok barkácsolta szenzációhajhász féligazságot tolnak elém, mint hogy feltételeznék objektív, igényesen kutatott, precízen előadott hírközlést. A Twitter mindössze a kompaktságával számít egyedinek véleményem szerint.

Régi igazság, hogy aki olyan eszközre vagy körülményre épít számára fontos dolgot, ami fölött nincs kellő befolyása (például mert "ingyen" használja), az rizikót vállal. Ha nem lettek volna kényelmesek (és rászedhetők) az egyes szolgáltatások, amik oda tették a saját státuszriportjukat, s nem mindössze mondjuk tükrözték volna az amúgy saját megoldásukat (pl RSS feed), azok most tanultak egy talán költséges leckét.

Nem tudom, honnan lehet biztosra tudni, mi kamu és mi nem a Twitter esetében. De még ha kamu is lenne a bejelentett ok, ez semmit sem változtat azon, hogy Musk azt csinál, amit csak akar, és az egyetlen valódi lehetőség gyanúsan hasonlít a viccbéli albán légitársaság gépeinek fedélzetén kínált étkezési menüvel: kér-e enni (azt, amit épp adnak) vagy sem.

Nyilván bosszantó, ha gyatra a megvalósítás, de megint csak azt tudom ajánlani, hogy akit komolyan foglalkoztat a Twitter, tekintse ezt -- az azóta már több alkalommal is enyhített -- korlátozást nagy lehetőségnek, hogy a saját megoldását elterjessze. Ami ennek a fura, cégeket kifogásolhatóan irányító Musknak sikerült, bárkinek sikerülhet, főleg ha kitűnő és precíz hibaüzenetekkel informálja a felhasználóit.

De miért gondolod, hogy nem illik a szakmai keretek közé egy világméretű szolgálatás működtetése körüli történések véleményezése és megvitatása?

Kicsit meglepődtem, hogy a Twittert megbízható platformnak tartod, akár Musk előtt, akár azóta, de ez ízlés dolga. Valószínűleg csak túl cinikus vagyok, de már a "nagymúltú", egykor papír alapú kiadványok esetében is hamarabb gondolok arra, hogy valami félművelt, alulfizetett kopipaszta-gyakornok barkácsolta szenzációhajhász féligazságot tolnak elém

A két hozzászólást olvasva szerintem ti másról beszéltek.

Ha jól veszem ki a szavaidból, számodra a megbízható azt jelenti, hogy a tartalom nem kamu, megbízhatsz abban, amit olvasol.

Ő meg arról beszél (szintén az én értelmezésem alapján), hogy a platform stabil, megbízhatok abban, hogy ha a twitteren megosztok valamit, akkor azok a felhasználók, akik feliratkoztak, ezt meg fogják kapni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A két hozzászólást olvasva szerintem ti másról beszéltek.

Ez volt valaki másnak a hozzászólása arról, hogy valaki egy teljesen más témát hozott be:

 Valószínűleg csak túl cinikus vagyok, de már a "nagymúltú", egykor papír alapú kiadványok esetében is hamarabb gondolok arra, hogy valami félművelt, alulfizetett kopipaszta-gyakornok barkácsolta szenzációhajhász féligazságot tolnak elém, mint hogy feltételeznék objektív, igényesen kutatott, precízen előadott hírközlést. 

Mond már el, mi a tököm köze van egy tartalomgyártóban történő csalódásnak a _platformhoz_, de ha még lenne is, mi köze van ahhoz, technikailag annyira megbízható, hogy egyesek úgy döntenek, hogy a tőlük független státuszriportot erre a platformra bízzák?

Persze a tehenek ellését is meg lehet tárgyalni, csak az még jobban  láthatóan tudatos terelés és félreértés. 

Nem baj, azzal tudsz velük kitolni, ha bojkottálod az oldalt, mint én, és egy darab tweetet se olvasol, nem hogy 600-at vagy kék plecsnit vegyél. Legalább több idő jut értelmesebb oldalakra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)